Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Αντισυγκέντρωση από τη Χρυσή Αυγή Κοντά στα γραφεία της ΧΑ ολοκληρώθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο


Κοντά στα γραφεία της ΧΑ ολοκληρώθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με πορεία μέχρι την αρχή της οδού Δεληγιάννη στην πλατεία Καραϊσκάκη, ολοκληρώθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη κράτησε τους συμμετέχοντες στην πλατεία σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τα γραφεία της ΧΑ, όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Στην πορεία συμμετείχαν πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήσεις κατοίκων της περιοχής και εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μικροένταση στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όταν ομάδα ατόμων κινήθηκε απειλητικά εναντίον κατοίκων της περιοχής και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

Χωρίς εντάσεις ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η συγκέντρωση οπαδών της Χρυσής Αυγής, έξω από τα γραφεία του κόμματος, στο σταθμό Λαρίσης.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν βουλευτές του κόμματος, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, σε ένδειξη συμπαράστασης στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής τα οποία έστειλαν μηνύματα από τη φυλακή.

* Λίγο μετά τις 8 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, ενώ άνοιξαν και οι σταθμοί του Μετρό σε Μεταξουργείο και Σταθμό Λαρίσης.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μία ώρα πίσω οι δείκτες Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής


Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου.

Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Όχι» στη λήθη και την άγνοια Κ.Παπούλιας: Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνάμε τη θηριωδία του ναζισμού


Κ.Παπούλιας: Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνάμε τη θηριωδία του ναζισμού
Στιγμιότυπο από τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη σημασία της ιστορικής μνήμης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη, συνδέοντάς τη με την ανάγκη να μην υπάρχει λήθη και άγνοια όσον αφορά «τη θηριωδία του ναζισμού».

Στην αντιφώνησή του προς τον διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού σε γεύμα που παρατέθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών, ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως «αν δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μπροστά», συμπληρώνοντας πως για τη νέα γενιά η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι «κάπως σαν τύφλωση».

«Μάθαμε με δραματικό τρόπο τι θα πει λήθη και άγνοια» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρατηρώντας ότι «σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του ναζισμού, εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί αυτής της ιδεολογίας».

«Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «είναι μια προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά στην πατρίδα μας είναι κάτι περισσότερο: είναι προσβολή της ιστορίας μας».

«Εδώ» πρόσθεσε «έχουμε τόσους μαρτυρικούς τόπους, έγιναν ολοκαυτώματα, δεν έχουμε δικαίωμα να μην θυμόμαστε, να ξεχνάμε και να μην ξέρουμε. Χάνοντας την ιστορική μας μνήμη, χάνουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας».

Τέλος, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τον σεβασμό του στο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου «τα κίνητρα είναι περιορισμένα και η δοκιμασία μεγάλη».

«Εσείς που υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας τι θα πει πατριωτισμός, προσφορά, καθήκον. Η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα δεν εκφράζεται με κραυγές, με επίδειξη ή με κομπασμούς. Είναι μια εσωτερικευμένη δύναμη που αποδεικνύεται στην πράξη με έργα, όχι με λόγια» κατέληξε.

Πόλεμος ανακοινώσεων Τζιτζικώστα-κομμάτων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσκληση βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Τα βέλη στρέφονται κατά του περιφερειάρχη Απ.Τζιτζικώστα, ο οποίος απαντά ότι είναι υποχρεωμένος βάσει πρωτοκόλλου να καλέσει τους χρυσαυγίτες βουλευτές.

Αδιευκρίνιστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσει ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέος γύρος κλήσεων για βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τις δύο ανακρίτριες



Σύμφωνα με δικαστικές πηγές οι τρεις πρώτοι βουλευτές που αναμένεται να κληθούν από τις δύο ειδικές ανακρίτριες είναι οι Γιώργος Γερμενής, Στάθης Μπούκουρας και Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Η ερχόμενη εβδομάδα, θα αποδειχθεί βαρόμετρο για τις όποιες εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Οι δύο εφέτες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, οι οποίες ορίστηκαν από την Ολομέλεια Εφετών Αττικής να διενεργήσουν την ανάκριση για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να εκδώσουν νέα εντάλματα σύλληψης για βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους έχει αρθεί η ασυλία από τη Βουλή, προκειμένου να λογοδοτήσουν για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Παράλληλα αναμενόμενο η άσκηση ποινικών διώξεων για όλους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους έχει ζητηθεί και εκκρεμεί στη Βουλή η άρση ασυλίας τους.
Σύμφωνα πάντα με δικαστικές  πηγές  οι τρεις πρώτοι βουλευτές, που αναμένεται να κληθούν για από τις δύο ειδικές ανακρίτριες, είναι οι Γιώργος Γερμενής, βουλευτής της Β Αθηνών, Στάθης Μπούκουρας, βουλευτής Κορίνθου και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν σε συμπληρωματικές απολογίες και οι τρεις βουλευτές, που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νικος Μίχος.
Οι τρεις βουλευτές Γερμενής, Μπούκουρας και Ηλιόπουλος αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ωστόσο στο έγγραφο προς τον πρόεδρο της Βουλής των ανακριτών Γεωργουλέα – Παπακώστα, με το οποίο ζητήθηκε η άρση ασυλίας τους, γίνεται λόγος για επιπλέον κατηγορία της κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατά το άρθρο 134 του ποινικού κώδικα.
Ωστόσο για να κινηθεί διαδικασία συλλήψεων ή απολογιών σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και για το αδίκημα της κατάλυσης πολιτεύματος, το οποίο σημειωτέον επισύρει πολυετείς ποινές, πρέπει να δοθεί η σχετική παραγγελία από τις ανακρίτριες Κλάπα – Δημητροπούλου στον εισαγγελέα εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος ορίστηκε αρμόδιος για την ανάκριση της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, προάγγελος των κατηγορητηρίων, τα οποία αναμένεται να συντάξουν οι ανακρίτριες σε βάρος των τριών πρώτων βουλευτών θεωρείται, μεταξύ άλλων, το έγγραφο των ανακριτών Γεωργουλέα – Παπακώστα, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφεραν:
Συγκεκριμένα για τον βουλευτή Γιώργο Γερμενή: “Στην επισυναπτόμενη στο παρόν έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα Γ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, ο επικεφαλής της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως των νεοσυλλέκτων μελών της ΧΑ είναι ο βουλευτής .... Γεώργιος Γερμενής του Σπυρίδωνος (φέρων αρχικώς το βαθμό του “Λοχαγού” και εν συνεχεια “Ταγματαρχου”, στην δε ένορκο αυτή κατάθεση περιγράφεται λεπτομερώς το είδος της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαιδεύσεως και ο κεντρικός ρόλος του ως άνω βουλευτού στην επιλογή και εκπαιδευση των “νεοσυλλέκτων”, αλλά και η οργάνωση, διεξαγωγή στρατιωτικου τύπου επιχειρήσεων εις βάρος αλλοδαπών κλπ”.
Για τον βουλευτή Κορινθίας Ευστάθιο Μπούκουρα του Νικολάου: “... διατηρεί, διακινεί και αποθηκεύει οπλισμό (γίνεται λόγος γιά πιστόλια εργοστασίου κατασκευής ZASTAVA) και έχει απόλυτο έλεγχο της δράσεως των πυρήνων της οργανώσεως στο Νομό Κορινθίας, δίδει εντολή, οργανώνει, ή εγκρίνει εκ των υστέρων (στο πλαίσιο γενικού κεντρικού σχεδιασμού) επιθέσεις κατά αλλοδαπών μεταναστών (γίνεται ειδική αναφορά στα επεισόδια στο στρατόπεδο της Κορίνθου το μήνα Αύγουστο του έτους 2012), περαιτέρω δε εγκρίνει παρανόμους πρακτικές παροχής “προστασίας” από στελέχη της οργανώσεως σε καταστήματα της Κορίνθου, του Κιατου και του Ξυλοκάστρου”.
Γιά τον τρίτο βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο: “...στην επισυναπτόμενη έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα Ε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο βουλευτής Μαγνησίας Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο βουλευτής της Β Αθηνών Γεώργιος Γερμενής είναι από πολλών ετών σημαίνοντα στελέχη της οργανώσεως, διαδραματίζοντα σημαντικό ρόλο σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και επιχειρησιακή συγκρότηση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσύλλεκτων μελών της οργανωσεως, σκοπός της οποίας ήταν εξ αρχής και παραμένει, όπως προκύπτει από τις εν λόγω μαρτυρικές καταθέσεις, η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος”.
Στο έγγραφο των ανακριτών Γεωργουλέα – Παπακωστα γινόταν επίσης ειδική αναφορά στον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με όρους.
Συγκεκριμενα ανέφεραν ότι, στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων “προκύπτουν ενδείξεις τελέσεως φορολογικής φύσεως αδικημάτων (αλλά και του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) εκ της αρρήκτως συνδεόμενης με την οργάνωση – επιχειρηματικής δράσεως του βουλευτή..
Δεν αποκλείεται επίσης στη διάρκεια της ανάκρισης από τις εφέτριες ανακρίτριες, να επεκταθεί η ποινική δίωξη με συμπληρωματικές κατηγορίες και για τους ήδη κατηγορούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως οι κ.κ. Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παπάς και Γιώργος Λαγός, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι, όπως και τους υπόλοιπους τρεις Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρους.
Οι ανακρίτριες θα καλέσουν επίσης σε νέα απολογία τους ήδη κατηγορούμενους βουλευτές Ηλία Κασιδιάρη για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης και Ηλία Παναγιώταρο για διατάραξη κοινής ειρήνης, καθώς επίσης και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο για παράνομη λειτουργία ραδιοερασιτεχνικού σταθμού.
Παράλληλα θα διερευνήσουν και όλες τις άλλες δικογραφίες, που αφορούν τη δράση της Χρυσής Αυγής, όπως την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που θεωρείται πολύ πιθανό ότι, από τον ανακριτή Πειραιά, όπου εκκρεμεί, θα διαβαστεί στο εφετείο, τη δολοφονική επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και άλλες παλαιότερες επιθέσεις εναντίον μεταναστών, τις οποίες είχε συμπεριλάβει στο πόρισμά του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χαρ. Βουρλιώτη.
Εξάλλου τα στοιχεία, που συλλέγουν καθημερινά οι Δικαστικές Αρχές, η Αντιτρομοκρατική και οι διωκτικοί μηχανισμοί του οικονομικού εγκλήματος, όπως η Αρχή κατά της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος και το ΣΔΟΕ, συνηγορούν στο γεγονός ότι, σφίγγει όλο και περισσότερο ο δικαστικός κλοιός γύρω από το σύνολο των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος.
Με βάση δε το γεγονός ότι, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έχουν μπει δεκάδες δικογραφίες από όλη την Ελλάδα, που αφορούν υποθέσεις με περιστατικά βίας και παραβατικότητας της Χρυσής Αυγής, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούν υπόδικοι το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.
Στο κατηγορητήριο των ανακριτών, που στηρίχτηκε στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του ΑΠ Χαρ. Βουρλιώτη, στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης έχει χρεωθεί, εκτός από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μια ακόμη δολοφονία Πακιστανού, με δύο δράστες, μεταξύ των οποίων και έναν πυροσβέστη, δύο απόπειρες δολοφονίες, καθως επίσης εκρήξεις κλπ.
Πηγή εφημερίδα : "ΈΘνος"

Read more...

Μέρκελ: Καμία συζήτηση με Σαμαρά για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος



Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, κατ' ιδίαν συνάντηση είχαν Σαμαράς - Μέρκελ στις Βρυξέλλες. Πού επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις. Τι ειπώθηκε για τα σενάρια περί νέων μέτρων. Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Κατ' ιδίαν συνάντηση, διάρκειας 5 λεπτών, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τα ελληνικά επιχειρήματα.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να παρουσίασε στην Γερμανίδα καγκελάριο τη θέση της Αθήνας, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει νέα οριζόντια μέτρα και επιβολή πρόσθετων φόρων, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και πως συζητά μόνον διαρθρωτικά μέτρα.
Όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού που επικαλείται το Mega, το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές, δίνοντας έτσι και το στίγμα του πλαισίου συζήτησης που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Μέρκελ.
Η απάντηση του Βερολίνου
Ωστόσο, η γενική απάντηση από τη Γερμανία, όπως τουλάχιστον μεταφέρθηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή", στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι "δεν είναι δουλειά της Καγκελαρίου" να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι.
Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου και αν έχει αλλάξει η γερμανική στάση.
Από την άλλη, το Βερολίνο αποδέχεται ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τον τρόπο που θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, αλλά όχι "πολιτική" συζήτηση επί του ίδιου του περιεχομένου του Μνημονίου.
Ενδεικτικό της στάσης του Βερολίνου είναι το περιεχόμενο της συνάντησης της κ. Μέρκελ με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", η κ. Μέρκελ φέρεται να συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την άψογη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έως σήμερα και να του διεμήνυσε ότι "όποια χώρα εφαρμόζει το Μνημόνιο θα έχει στήριξη από εμάς".
ΣΥΡΙΖΑ: Ο υποταγμένος μερκελιστής εισέπραξε το μάθημά του
Νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου:
"Ο κ. Σαμαράς, ο υπάκουος και καλός μαθητής της κ. Μέρκελ, στα πέντε λεπτά συνομιλίας που η ίδια του χάρισε στο περιθώριο της Συνόδου, κατά δήλωσή της, εισέπραξε το αναμενόμενο μάθημά του. Ο υποταγμένος μερκελιστής και πιστός στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής πρωθυπουργός, ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει τίποτα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στον προσωπικό του λογαρισμό στο Twitter: «Η Μέρκελ είπε ότι με τον Σαμαρά, δεν συζητήθηκε καν η ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος. Τους θεωρεί "δεδομένους" και τους αδειάζει χοντρά!", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Read more...

ΓΣΕΕ: Φτωχός σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες...


Και τρεις στους δέκα στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού – Το 34% των Ελλήνων αδυνατούν να...
καλύψουν το σύνολο των βασικών τους αναγκών - Συντριπτικές οι απώλειες εσόδων λόγω Μνημονίου στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα – Με λιγότερα από 334 ευρώ το μήνα ζει ένας στους δύο φτωχούς στη χώρα μας

Δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα, όπως επίσης και άνιση κατανομή των βαρών στον πληθυσμό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που μόλις δημοσιεύθηκαν από την Eurostat με βάση τη σχετική δειγματοληπτική έρευνα του 2012 (η οποία αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών το 2011).

Όπως επισημαίνουν οι μελετητές του παρατηρητηρίου του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που σχολιάζουν τα στοιχεία, τον πρώτο ενάμιση χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα υπέστησαν σημαντικότερες απώλειες συγκριτικά με τα υψηλότερα στρώματα. Δεδομένου ότι το 2012 και το 2013 οι επιπτώσεις του Μνημονίου στα εισοδήματα των νοικοκυριών ήταν περισσότερο έντονες, εκτιμάται ότι τα τωρινά επίπεδα φτώχειας είναι πολύ υψηλότερα και οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών αρκετά πιο δυσμενείς σε σχέση με την εικόνα που αποτυπώνεται στα παραπάνω στοιχεία.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της Eurostat , το 2011:

• Σύμφωνα με τον ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη σχετικής φτώχειας (που αναφέρεται στο ποσοστό του πληθυσμού με ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του αντίστοιχου διάμεσου εισοδήματος των κατοίκων της χώρας), η σχετική φτώχεια αυξήθηκε από 19,7% το 2008 σε 23,1% το 2011. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση που εμφανίζει το ποσοστό φτώχειας το 2011 σε σχέση με το 2010. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή στη σχετική φτώχεια παρατηρήθηκε παρά τη σημαντική μείωση του ορίου φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό από 549 ευρώ το 2010 σε μόλις 476 ευρώ το 2011. Επίσης, με βάση τα στοιχεία της έρευνας για το 2012, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 34,6% σε σχέση με 31% που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

• Αποκαλυπτικές για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν τον δείκτη φτώχειας που καταρτίζεται διατηρώντας διαχρονικά σταθερό το όριο φτώχειας σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης (με βάση τα εισοδήματα του σε 35,8% το 2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η φτώχεια αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε έναν μόλις χρόνο, από το 2010 στο 2011.

• Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το χάσμα (ή βάθος) φτώχειας, το οποίο αποτυπώνει το πόσο απέχουν οι φτωχοί από το κατώφλι φτώχειας, 1 στους 2 φτωχούς είχαν το 2011 διαθέσιμο μηναίο ισοδύναμο εισόδημα μικρότερο από 334 ευρώ.

• Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από το 2010 στο 2011, το διαθέσιμο μηνιαίο ισοδύναμο εισόδημα των ατόμων που βρίσκονται στο μέσο της εισοδηματικής κατανομής έπεσε από 915 ευρώ σε 793 ευρώ. Αυτή η μείωση αποκαλύπτει τη σημαντική συρρίκνωση στα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων στη χώρα.

• Το ποσοστό σχετικής φτώχειας των εργαζομένων αυξήθηκε από 11,9% το 2010 σε 15,1% το 2011. Αυτό φανερώνει τη δυσμενή επίδραση που είχαν στα εισοδήματα των εργαζομένων τα μέτρα λιτότητας και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

• Ο δείκτης υλικής αποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε σε 33,7% το 2012 σε σχέση με 21,8% το 2008.

• Ο δείκτης ανισότητας Gini αυξήθηκε από 0,335 το 2010 σε 0,343 το 2011. Αύξηση παρουσίασε την ίδια περίοδο και ο δείκτης που αποτυπώνει τη σχέση του εισοδήματος του 20% πλουσιότερου πληθυσμού με το 20% του φτωχότερου.2007). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη η φτώχεια αυξήθηκε από 20,1% το 2008...
protothema.gr

Read more...

Στη φυλακή όσοι αντιτίθενται στους κανονισμούς της ΕΕ...


Απίστευτης ολοκληρωτικής νοοτροπίας είναι η κορυφαίας πολιτικής σημασίας θέση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, την οποία επιχειρούν να περάσουν ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να προστεθεί στον Ποινικό Κώδικα της χώρας μας προκειμένου να βάζουν στη φυλακή όποιον...
αντιστέκεται, αντιτίθεται ή απλώς εκδηλώνει τη διαφωνία του με την εξωτερική πολιτική της…ΕΕ! Εξι μήνες φυλακή το λιγότερο! Το ίδιο θα παθαίνει και όποιος διαφωνεί με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο ή επίθεση σε κάποια χώρα! Είναι ανατριχιαστικό, παρανοϊκά αυταρχικό, αλλά καθόλου αστείο. Το κείμενο της κυβερνητικής τροπολογίας είναι σαφέστατο: «Οποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων ή οργανισμών ή φυσικών ή νομικών προσώπων με αποφάσεις του Συμβουλείου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της ΕΕ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών εκτός αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σ’ αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν» αναφέρεται επί λέξει. Αυτό θέλει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να είναι το νέο άρθρο 458Α του Ποινικού κώδικα της Ελλάδας με τίτλο « Παραβάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κανονισμών της ΕΕ»! Είναι εξωφρενικό αυτό που προβλέπει αυτός ο νόμος. Η ΕΕ π.χ. θεωρεί το κουρδικό ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση», άρα όποιος Ελληνας πολίτης συμπαρασταθεί στο ΡΚΚ θα κλείνεται από δω και πέρα στη φυλακή!

Αν η ΕΕ αύριο αποφασίσει π.χ. να ταχθεί υπερ μιας εισβολής στη Συρία, όποιος Ελληνας διαφωνεί με την απόφαση αυτή και είτε διαδηλώνει εναντίον των εισβολέων είτε διακηρύσσει εγγράφως η προφορικά την αντίθεσή του με την εισβολή, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα τον χώνει φυλακή! Καλά, ας μην αναφερθούμε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας που είχε την έγκριση της Εε και που αν είχε καλυφθεί με4 αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις, όλοι ανεξαιρέτως οι Ελληνες θα είχαν πάει …φυλακή(!), αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εκείνης της εποχής το 97% του ελληνικού λαού ήταν υπέρ της Γιουγκοσλαβίας και έδειχνε εμπράκτως την αλληλεγγύη του στους Γιουγκοσλάβους με διαδηλώσεις, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κλπ. Αν αυτό το νέο….σαμαροβενιζελικό άρθρο του ποινικού Κώδικα ίσχυε ακόμα παλιότερα , στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έγινε η πρώτη επίθεση εναντίον του Ιράκ με κάλυψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάλι θα είχαν μπει στη φυλακή περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, οι οποίοι συμπαραστέκονταν μαχητικά στο Ιράκ και δεν συμπαρατάσσονταν με τους εισβολείς.

Το ΚΚΕ προς τιμήν του πρωτοστάτησε στην κοινοβουλευτική αντίσταση κατά της επονείδιστης κυβερνητικής τροπολογίας και κατέστησε το θέμα ευρύτατα γνωστό σε όλο τον ελληνικό λαό. Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά η πολιτική πρόθεση των κυβερνητικών κομμάτων ήταν σαφέστατη: ήθελαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση που αντιτίθεται στις επιλογές της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική. Πραγματικά ανήκουστο. Το είπε άλλωστε καθαρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: « η έννομη τάξη με μηδενική ανοχή οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις της επιβολής του δικαίου. Έχουμε κάνει μια επιλογή.

Ανήκουμε και πιστεύουμε σ΄ αυτή τη συγκεκριμένη διεθνή έννομη τάξη και στην ΕΕ..». ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντέτειναν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης. « Η τροπολογία επιχειρεί να εμποδίσει οποιαδήποτε αντίδραση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Δεν μπορεί να ποινικοποιείτε πολιτική δράση ή πολιτικές αντιθέσεις στη βάση ρυθμίσεων και αποφάσεων διεθνών οργανισμών» υπογράμμισε ο Θόδωρος Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες επισήμανε ότι αυτή η κυβερνητική διάταξη «επί της ουσίας ποινικοποιεί το διεθνές δίκαιο». Φωνές βοώντων εν τη κυβερνητική ερήμω…

Γιώργος Δελαστίκ

Read more...

«Φρένο» στην πρόωρη συνταξιοδότηση Νέο όριο τα 62 έτη για ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες


Νέο όριο τα 62 έτη για ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μητέρες ανηλίκων για τις οποίες ισχύει προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ασφαλισμένοι προ του 1983 που διατηρούν το δικαίωμα εξόδου με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και τα ειδικά ασφαλιστικά όρια των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αποτελούν τις ομάδες που θα πληγούν από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για φρένο στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Πρόκειται για 400.000 εργαζόμενους που διατηρούσαν κατοχυρωμένα δικαιώματα συνταξιοδότησης προ του 62ου έτους της ηλικίας, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες αναμένεται να υποστούν αυξήσεις στα όρια εξόδου που ξεκινούν από πέντε έτη και φθάνουν έως τα 15 έτη επιπλέον εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Μίλησε» το DNA Tο ζευγάρι των βούλγαρων ρομά είναι οι βιολογικοί γονείς της Μαρίας

Tο ζευγάρι των βούλγαρων ρομά είναι οι βιολογικοί γονείς της Μαρίας
Η Σάσκα Ρούσεβα αποδείχθηκε ότι είναι η βιολογική μητέρα της μικρής Μαρίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Σόφια, Βουλγαρία
Το ζευγάρι των βούλγαρων ρομά είναι τελικά οι βιολογικοί γονείς της μικρής Μαρίας που εντοπίστηκε σε καταυλισμό στα Φάρσαλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του DNA που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

«Τα τεστ DNA έδειξαν ότι η Σάσκα Ρούσεβα είναι η βιολογική μητέρα και ο Ατανάς Ρούσεφ είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού που ονομάζεται Μαρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Σβετλοζάρ Λάζαροφ.

Η Μαρία αναμένεται τώρα να μεταφερθεί σε ένα κέντρο υποδοχής της κοινωνικής πρόνοιας της Βουλγαρίας και στη συνέχεια να δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...