Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Για απιστία κατ' εξακολούθηση Ποινικές διώξεις σε 27 άτομα για τα επισφαλή δάνεια της Αγροτικής


Ποινικές διώξεις σε 27 άτομα για τα επισφαλή δάνεια της Αγροτικής
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ποινικές διώξεις για την υπόθεση με τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας άρχισαν να ασκούνται από την Εισαγγελία Διαφθοράς έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων Πόπης Παπανδρέου και Αγγελικής Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δίωξη αφορά δάνειο 53 εκατ. ευρώ σε έμπορο κρεάτων στη Βοιωτία. Είναι συγγενής στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Συνολικά διώκονται για απιστία κατ' εξακολούθηση 27 άτομα από την Αγροτική, μεταξύ των οποίων ένας διοικητής και άλλο γνωστό τραπεζικό στέλεχος αλλά και ο επιχειρηματίας.

Συνολικά ελέγχονται ως επισφαλή 1.300 δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ την περίοδο 2000-2011.

Την υπόθεση έχει αποκαλύψει εδώ και ένα χρόνο Το Βήμα και σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν νέες διώξεις τον Δεκέμβριο για άλλο δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Την υπόθεση είχε στείλει στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης.

Γιάννα Παπαδάκου
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επενδυτικό πακέτο 265 εκατ. ευρώ...


Aπό την Ε.Ε. για περιβάλλον και «πράσινη» ανάπτυξη - Πράσινο φως για 96 έργα σε 21 κράτη - μέλη...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 264,8 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του περιβάλλοντος, της φύσης και της «πράσινης» ανάπτυξης...
της Ευρώπης. Η επένδυση καλύπτει 96 νέα έργα που εκτείνονται σε 21 κράτη-μέλη, τα οποία χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον. Μάλιστα πέντε εξ αυτών αφορούν ελληνικούς φορείς.

Τα έργα καλύπτουν δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της αποδοτικής χρήσης των πόρων, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε μια πιο κυκλική και βιώσιμη οικονομία, φύση και βιοποικιλότητα, καθώς και στους τομείς της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και της πληροφόρησης. Η ΕΕ θα συγχρηματοδοτήσει τα έργα χορηγώντας 160,6 εκατ. ευρώ...

Read more...

Η G7 «βλέπει» το bitcoin...



... πίσω από τη χρηματοδότηση του ISIS...
Στο στόχαστρο των δυτικών κυβερνήσεων μπαίνουν οι μυστικοί δίαυλοι χρηματοδότησης του Isis - δίαυλοι που, σύμφωνα, με πληροφορίες που επικαλούνται το Der Spiegel και το Reuters περιλαμβάνουν πιθανώς και το bitcoin, το...
γνωστό ψηφιακό νόμισμα.


Τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση του Isis βρίσκονται και στην ατζέντα της επείγουσας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ε.Ε. μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, την πιθανή τροποποίηση της ζώνης Σένγκεν και τη θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές.

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος τη συνόδου που επικαλείται το Reuters, οι ευρωπαίοι υπουργοί θα ζητήσουν από την Κομισιόν να εξετάσει τρόπους για την αποτελεσματική καταστολή των τρόπων διακίνησης κεφαλαίων, μέσω των ηλεκτρονικών ανώνυμων πληρωμών και των εικονικών νομισμάτων.

'Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο που μεταδίδει το Reuters, θα ζητηθεί «η ενίσχυση των ελέγχων που αφορούν κεφάλαια τα οποία δεν μεταφέρονται διατραπεζικά,  όπως οι ηλεκτρονικές / ανώνυμες πληρωμές, τα εικονικά νομίσματα και οι μεταφορές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων με προπληρωμένες κάρτες».

Το σχέδιο προσθέτει επίσης ότι οι υπουργοί της ΕΕ σχεδιάζουν «τον αποτελεσματικό περιορισμό του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών».

Η συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών γίνεται πριν τη σύνοδο της G7 που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συζητηθεί η κλιμάκωση ελέγχων των εικονικών νομισμάτων, όπως του bitcoin.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, που επίσης επικαλείται το Reuters,  οι G7 υποπτεύονται ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί «ψηφιακά» νομίσματα για μυστικές μεταφορές κεφαλαίων.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας ότι οι συναντήσεις υπουργών της G7 είναι «εμπιστευτικές».

Read more...

Σγουρίδης: Για πρακτικούς λόγους αυξήθηκαν τα εισιτήρια...


...στο 1,40 αντί για 1,30!...
«Θέλαμε η αύξηση στα εισιτήρια να είναι στο 1,30 αλλά το μισό δεν γινόταν να είναι 0,65 και το πήγαμε 1,40» τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης, προσθέτοντας ότι η επιπλέον αύξηση έγινε για «πρακτικούς, όχι οικονομικούς λόγους»!
Ο... 
υφυπουργός Μεταφορών υποστήριξε (MEGA) επίσης ότι το 1,40 είναι ακριβό εισιτήριο όταν κάποιος μετακινείται από το Σύνταγμα στην Ομόνοια αλλά δεν είναι ακριβό όταν η μετακίνηση γίνεται από το Σύνταγμα στην Κηφισιά.




Εκτίμησε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελεί ένα από τα πλέον θετικά μέτρα και θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη. «Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είναι σοβαροί όλοι. Εκείνο που θέλω να μείνει είναι ότι μέσα στα αρνητικά είναι και ένα θετικό. Αυτό είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα δώσει δικαιοσύνη, καθώς τα ελλείμματα αυτών των οργανισμών τα πληρώνουν όλοι. Η αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγή θα ωφελήσει όλους», τόνισε. 

Read more...

Ένοπλοι ταμπουρωμένοι στο ξενοδοχείο Με τουλάχιστον 27 νεκρούς έληξε το θρίλερ ομηρείας στο Μάλι


Ανδρες των ειδικών δυνάμεων απομάκρυναν τραυματίες από το ξενοδοχείο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μπαμάκο, Μάλι
Με την έφοδο των ειδικών δυνάμεων έληξε το εννιάωρο θρίλερ της ομηρείας στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, ωστόσο αδιευκρίνιστος αριθμός ενόπλων παραμένει ταμπουρωμένος στους πάνω ορόφους. Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, με αξιωματούχο του ΟΗΕ να κάνει λόγο για τουλάχιστον 27 θύματα. Νεκροί είναι δύο εκ των δραστών.

Συνολικά περίπου 170 άνθρωποι, ανάμεσά τους ξένοι πολίτες, κρατήθηκαν όμηροι από ισλαμιστές εξτρεμιστές που εισέβαλαν το πρωί της Παρασκευής με όπλα και χειροβομβίδες στο πολυτελές ξενοδοχείο φωνάζοντας «Allahu Akbar».

12 φωτογραφίες
Η ομηρεία έληξε πολές ώρες αργότερα με την έφοδο των ειδικών δυνάμεων του Μάλι που είχαν τη συνδρομή των γαλλλικών ειδικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα. Εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στην επιχείρηση.

Βέλγος υπήκοος έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκεται μεταξύ των νεκρών. Ο Τζέφρι Ντιεντόν βρισκόταν στο Μάλι για ένα σεμινάριο, ανέφερε ο εργοδότης του.

Μεταξύ των θυμάτων δεν φαίνεται να υπάρχουν Γάλλοι υπήκοοι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αρχικές διαθέσιμες πληροφορίες.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 22 εργαζόμενοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (στρατιωτικό προσωπικό και μη) είναι σώοι μετά την επίθεση. Δεν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσά τους.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν από κοινού η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM) και η οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Μουραμπιτούν, η οποία εδρεύει στο βόρειο Μάλι και αποτελείται κυρίως από Τουαρέγκ και Άραβες.

Μετά τη λήξη της ομηρείας, εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφαλείας του Μάλι δήλωσε ότι ο στρατός εξακολουθεί να προσπαθεί να εξουδετερώσει ενόπλους που έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου..

«Οι δράστες δεν κρατούν πλέον ομήρους. Έχουν κρυφτεί στους πάνω ορόφους. Είναι μόνοι τους με τις ειδικές δυνάμεις του Μάλι που προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αμαντού Σανγκό.

Δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης στο ξενοδοχείο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο πηγές από τον στρατό του Μάλι.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι κυανόκρανοι που βρίσκονται στο σημείο μέτρησαν 27 σορούς σε δύο ορόφους. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο αξιωματούχος είπε ότι κυανόκρανοι είδαν 12 σορούς στο υπόγειο του ξενοδοχείου και άλλες 15 στον δεύτερο όροφο. Δεν είναι σαφές εάν στις σορούς περιλαμβάνονται αυτές των τουλάχιστον δύο δραστών που σκοτώθηκαν.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι κυανόκρανοι βοηθούν τις Αρχές του Μάλι να πραγματοποιήσουν έρευνες στο ξενοδοχείο. Επίσης, εκπρόσωποι της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική επισήμαναν ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί προσέφεραν βοήθεια στην επιχείρηση μεταφοράς των αμάχων σε ασφαλή περιοχή καθώς οι δυνάμεις του Μαλί εκκένωναν το ξενοδοχείο.

Αστυνομικοί συνόδευαν ομήρους έξω από το ξενοδοχείο, ορισμένοι από τους οποίους ήταν τραυματισμένοι, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ΠΓΔΜ υψώνει φράχτη στα σύνορα με Ελλάδα ...


Η ΠΓΔΜ υψώνει φράχτη στα σύνορα με Ελλάδα - Ένταση μετά τον αποκλεισμό προσφύγων στην Ειδομένη Ένταση μετά τον αποκλεισμό προσφύγων στην Ειδομένη (ΦΩΤΟ)...
«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από χθες, περίπου 200 Ιρανοί βρίσκονται...
μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή διέλευσης προσφύγων.



Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει στο αθηναϊκό πρακτορείο ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατη Αρμοστεία, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

«Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ. Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

protothema.gr


Read more...

Πρώτα οι αναλογιστικές μελέτες...


...μετά το «ψαλίδι» στις συντάξεις...
Την άμεση και πλήρη ποσοτικοποίηση όλων των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ζήτησαν χθες οι επικεφαλής του κουαρτέτου από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ωστόσο η κυβέρνηση κατάφερε...
σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Enikonomia», να εξασφαλίσει μικρό χρονικό περιθώριο έως ότου ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες με τις προτεινόμενες αλλαγές και περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε το οργανωτικό σχήμα του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με τη δημιουργία ενός ταμείου με ξεχωριστές διευθύνσεις ή λογαριασμούς επικούρισης και εφάπαξ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στην πρόσκαιρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με στόχο τον περιορισμό των δαπανών, κάτι με το οποίο διαφωνεί κυρίως το ΔΝΤ. 

Όσον αφορά την Εθνική σύνταξη (384 ευρώ) η κυβέρνηση επέμεινε στην καταβολή της χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων σε όλους τους ασφαλισμένους μετά τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, πιθανότατα με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως δεν μπορούν να γίνουν περικοπές συντάξεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κάτι με το οποίο δεν φαίνεται να διαφωνούν οι δανειστές. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ήδη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για την ερχόμενη Τρίτη, όπου όπως όλα δείχνουν θα καταγραφεί και πιθανότατα να καθαρογραφεί η τελική κυβερνητική πρόταση. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου...
real.gr

Read more...

Η Λευκάδα μετατοπίστηκε 36 εκατοστά από τα Ρίχτερ...


Έκπληκτοι οι επιστήμονες (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)...
Έκπληξη ακόμα και στους ειδικούς προκαλούν τα στοιχεία που βγαίνουν από τον πρόσφατο σεισμό που ταρακούνισε την Λευκάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα 6,1 Ρίχτερ του σεισμούς προκάλεσαν μετακίνηση του νησιού κατά 36 εκατοστά!

Όπως...
σημειώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, το νησί μετατοπίστηκε προς τα νότια.



Τα 36 εκατοστά της μετακίνησης της Λευκάδας λόγω του σεισμού είναι «μια από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο», λέει ο κ. Γκανάς.

Με το επίκεντρο ουσιαστικά πάνω στο νησί το γεγονός ότι υπήρξαν ζημιές σε 120 σπίτια εκ των οποίων τα 20 κρίθηκαν ακατάλληλα δείχνει πάντως ότι οι κατασκευές άντεξαν καθώς ακόμη και οι δυο τραγικοί θάνατοι που σημειώθηκαν δεν οφείλονται σε κατάρρευση οικημάτων.

Πρόκειται για μια μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε ακόμα και εμάς τους επιστήμονες, εξηγεί μιλώντας στο «Έθνος» ο σεισμολόγος. 

Εικόνες καταστροφής στην παραλία των Εγκρεμνών



Εικόνες καταστροφής σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, γνωστής σε όλον τον κόσμο για τα πεντακάθαρα γαλανά – σαν το χρώμα του ουρανού – νερά και την “χρυσή” της άμμο.

Η παραλία των Εγκρεμνών στη Λευκάδα, σταθερά, σε κάθε λίστα, κάθε χρόνο, κάθε ταξιδιωτικού οδηγού, κάθε διεθνούς μέσου, είναι μεταξύ των πιο όμορφων παραλιών παγκοσμίως.



Βρίσκεται στη μεριά του Ιονίου, εκεί όπου ο χρόνος, οι γεωλογικές μεταβολές και τα κύματα έχουν διαμορφώσει ένα εντυπωσιακό και άγριο φυσικό τοπίο, όπου το πράσινο φτάνει στην άκρη του γκρεμού.

Η θέα από τα… χαμηλά αποζημιώνει για κάθε ανάσα που χρειάστηκε να πάρει κανείς, κατεβαίνοντας τα εκατοντάδες σκαλοπάτια από τον δρόμο μέχρι την παραλία.

Μία ημέρα μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ όμως, η εικόνα της παραλίας έχει αλλάξει δραματικά. Βράχοι αποκολλήθηκαν από την ισχυρή δόνηση κι έπεσαν στη θάλασσα, καλύπτοντας την παραλία, που έχει πια σχεδόν “εξαφανιστεί”.


Read more...

Βίντεο-Σοκ από την ανατίναξη της γυναίκας-καμικάζι...


Νέο βίντεο σοκ από τη στιγμή που η ξαδέρφη του εγκεφάλου των αιματηρών επιθέσεων, Αμπντουλχαμίντ Αμπααούντ, ενεργοποίησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά, έρχεται στη δημοσιότητα από το ABC.

Το βίντεο φέρεται να έχει τραβηχτεί από...

κινητό τηλέφωνο από ένοικο της απέναντι πολυκατοικίας. Σε αυτό απαθανατίζεται η στιγμή που η γυναίκα καμικάζι, Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, τινάζεται στον αέρα, την ώρα που έχει εγκλωβιστεί από άνδρες της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συγκλονιστικές περιγραφές του επικεφαλής της ομάδας Raid της γαλλικής αστυνομίας, η γυναίκα Αϊτμπουλαχσέν ενεργοποιώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο ήταν ζωσμένη έγινε κομμάτια.

Στο βίντεο ακούγονται απανωτοί πυροβολισμοί, φωνές και ξαφνικά μία μπάλα φωτιάς βγαίνει από το παράθυρο του κτηρίου, στο οποίο είχε εγκλωβιστεί η Αϊτμπουλαχσέν από τους Γάλλους αστυνομικούς.


Read more...

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά...


Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά - Media
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 R σημειώθηκε στις 07.13 το πρωί στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός είχε...
εστιακό βάθος στα 5 χλμ και το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Παλικής.

Read more...