Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Έρχεται καύσωνας «Καυτή» εβδομάδα με... 40άρια!


Με καμίνι θα μοιάζει η χώρα την εβδομάδα που ξεκινά καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει και θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 40 βαθμούς.
kafsonas3
Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ η άνοδος των τιμών του υδραργύρου θα είναι σταδιακή από την Τρίτη και θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή και στα ανατολικά.
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ:
Τρίτη 
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές Και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φθάσει Τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Τέταρτη  και Πέμπτη 
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο (1 με 2 βαθμούς).
Παρασκευή  και Σάββατο
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία Αποκλίσεις και εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από Δευτέρα


Αποκλίσεις και εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από Δευτέρα
Ο Π.Λαφαζάνης έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Εξελίξεις δρομολογούνται με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, μετά την παγίωση του ρήγματος που προέκυψε στο κυβερνών κόμμα στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Η Αυγή, η Πολιτική Γραμματεία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 1-2 Αυγούστου, ενώ οι διαδικασίες αναμένεται να κορυφωθούν στο έκτακτο συνέδριο που όπως όλα δείχνουν θα γίνει τον Σεπτέμβριο, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και προτού προκηρυχθούν οι εκλογές που φαίνεται πως ακολουθούν.

Μάλιστα, η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής αναφέρει ότι η Κυριακή 8 Νοεμβρίου έχει κλειδώσει ως η ημέρα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, που θα φέρουν και το ξεκαθάρισμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως προβλέπει το Σύνταγμα θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Κατ' άλλες πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με επικεφαλής πιθανότατα τον ίδιο, με διευρυμένη όμως πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή και με συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, χωρίς κομματική ιδιότητα.

Στη λύση αυτή ο κ. Τσίπρας θα έχει οδηγηθεί, σημειώνει η εφημερίδα, εάν κάνει δεκτές τις εισηγήσεις περί «δημιουργικής αδράνειας» στο εσωτερικό του κόμματος, δηλαδή εάν αποφύγει τη σύγκρουση και τον... αποχωρισμό με τους διαφωνούντες, ο οποίος όμως φαίνεται πως έχει πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η εκδήλωση που προγραμματίζει για το απόγευμα της Δευτέρας -λίγες ώρες μετά τη συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας- η Αριστερή Πλατφόρμα με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και θέμα «Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε! Συνεχίζουμε...».

Σε αυτήν ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναμένεται να ασκήσει κριτική στον τρόπο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός αποφάσισε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στη συμφωνία που έκλεισε με τους εταίρους.

Από την άλλη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να ακουστούν επικριτικά σχόλια για τα σχέδια του Χολαργού και τις αυταπάτες για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Real News, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν η κυβέρνηση ταυτιστεί αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο».

Λέει ακόμη ότι στηρίζει την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, «το ριζοσπαστικό πρόγραμμα» με το οποίο εξέλεξε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ ο ελληνικός λαός και για να ανταποκριθεί στο περήφανο «όχι» του δημοψηφίσματος. Προσθέτει, όμως, ότι δεν τη στηρίζει για να συνάπτει και να εφαρμόζει νέα μνημόνια.

«Η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα από όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντί της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης».

Ν.Σ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αυτός είναι ο νέος διαχειριστής της ΕΡΤ...


Νέος διαχειριστής της ΕΡΤ στη θέση της Αφροδίτης Γουγά αναλαμβάνει ο πρώην...
διευθυντής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Χαράλαμπος Παναγιωτοπουλος, με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η δικογραφία, προκειμένου να ερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες για ατασθαλίες ύψους 26,1 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο.

Η δικαστική απόφαση (αρίθμ. 6457/2015) πιθανολογεί ότι από τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της ΕΡΤ επί θητείας της κυρίας Γουγά προκλήθηκαν σοβαροί κίνδυνοι στην διαχείριση των οικονομικών πόρων της δημόσιας τηλεόρασης.

Στην Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η προσωρινή διοίκηση της ΕΡΤ που έχει διοριστεί από το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου και εκπροσωπείται από τον Ιωάννη Καρακώστα....

Read more...

Αύριο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ...


Στις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας ορίστηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η...
Πολιτική Γραμματεία η οποία ενδεχομένως να συνεδριάσει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να προχωρήσει στην αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος, μετά και τις δύο τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή κατά τις οποίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα...

Read more...

Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ούτε ταμπού...


 
...ούτε καταστροφή...
Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ούτε ταμπού, ούτε καταστροφή υποστηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις είναι ότι...
δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει εφόσον χρειαζόταν μία πορεία εξόδου.
«Το ευρώ δεν είναι ταμπού και η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αντίθετα,  η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές  να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση. Να ενισχύσει ιδιαίτερα της εξαγωγές και τον τουρισμό και να διασφαλίσει ικανή εθνική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και την ιδιωτική οικονομία, πρώτα απ’ όλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνεντεύξεις του στη Real News και την Free Sunday ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι στηρίζει την κυβέρνηση «για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με τον οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Στηρίζω την κυβέρνηση, επίσης, για να ανταποκριθεί στο περήφανο ΟΧΙ που είπε στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός».


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει επίσης ότι καταψηφίζει τα μνημόνια… από όπου κι αν προέρχονται. Όπως επίσης αναφέρει, «αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο».


Απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη που κατά τη γνώμη του έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διαπραγμάτευση, ο κ. Λαφαζάνης λέει πως «όσο η κυβέρνηση αρνούνταν να εντάξει σοβαρά στον πολιτικό σχεδιασμό της ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο περισσότερο γινόταν αιχμάλωτη των πιστωτών, ανεξάρτητα από το αν προσπαθούσε να αντιδράσει».


«Η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα από όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την Ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε  απέναντί της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης», υπογραμμίζει.


Τέλος, αναφορικά με το ρήγμα που έχει προκληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συμφωνίας, λέει: «Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε εμείς που πρωτοπόρα εργαστήκαμε για να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Είμαστε εμείς, επίσης, που στις κρίσιμες στιγμές στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων στηρίζουν τώρα φανατικά το μνημόνιο, επιχειρούσαν να τον διαλύσουν».

Read more...

Πρώτα η συμφωνία, μετά τα εσωκομματικά...


Κατρούγκαλος: «Προέχει να γίνει η συμφωνία» Προτεραιότητα στην επίτευξη συμφωνίας έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος . Στη συνέχεια, όπως είπε στο πρωινό του ΣΚΑΙ, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τις...
προοπτικές που δημιουργούνται σε εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα είτε διεξαγωγής εκλογών είτε συγκρότησης μιας άλλης κυβέρνησης. «Προσπαθούν κάποιοι και να μας αποδώσουν την ιδιοκτησία των μέτρων και να συγκυβερνήσουμε μαζί τους. Σαν να μην υπήρχε καμία διαφορά. Επομένως αυτό που κατά τη γνώμη μου αποκλείεται είναι εμείς να γίνουμε ίδιοι με εκείνους. Ακριβώς γιατί τότε αυτό θα σήμαινε ματαίωση του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμφωνία και μετά να δούμε ανάλογα με τις προοπτικές που δημιουργούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - εγώ πιστεύω και εξακολουθώ να θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο να αποκατασταθεί, αν όχι η ιδεολογική ενότητα, τουλάχιστον ένα κοινό βάδισμα των διαφορετικών τάσεων», είπε ο υπουργός.

Kαι πρόσθεσε: «Υπάρχει μια πολύ δύσκολη πολιτική εξίσωση που πρέπει να κάνουμε. Καταγράφηκε μια σαφής βούληση του ελληνικού λαού που ζητάει από την κυβέρνηση να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονταν και μετά εκδηλώθηκε το οικονομικό πραξικόπημα του κλεισίματος των τραπεζών. Με κλειστές τις τράπεζες δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Ορθά λοιπόν ο πρωθυπουργός ως εθνικός ηγέτης, πήρε το βάρος του συμβιβασμού. Ακριβώς γιατί εναλλακτική λύση θα κατέστρεφε τη χώρα. Και τώρα πρέπει να δούμε πως θα καταφέρουμε δύο εντελώς ασύμβατα πράγματα, την εντολή που λέει μην εφαρμόζετε μέτρα μνημονιακά, να την συνδυάσουμε με την αναγκαστική συμφωνία που θα κάνουμε που θα περιλαμβάνει τέτοια μέτρα».

Ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός ήπιε και το πικρό ποτήρι και από την άλλη είπε ότι θα εξακολουθεί να κυβερνά με αριστερή εντολή. «Ξέρετε εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε αριστερή παρένθεση. Δεν θέλουμε να επιστρέψει ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Μητσοτάκης στα υπουργεία. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό. Να κυβερνάμε εμείς σαν να είμαστε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Γεωργιάδης. Ως εκ τούτου όσοι ονειρεύονται αυτό να το ξεχάσουν. Εμείς είμαστε άλλο κόμμα».

Ερωτηθείς «αν θα δεχθεί την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο υπουργείο», ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «θα αναγκαστούμε να διαπραγματευτούμε στη φάση αυτή που είμαστε». Ανέφερε ακόμη πως «ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση, αυτή τη στιγμή συζητιέται ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σε μια πρώτη φάση, από ότι φαίνεται θα είναι ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τον κ. Σταθάκη που θα διεξάγει τη διαπραγμάτευση. Στα τεχνικά κλιμάκια, δηλαδή, στα κατώτερα, θα γίνονται οι επαφές εκατέρωθεν».

«Εάν χρειαστεί βέβαια θα διαπραγματευτούμε. Προέχει να γίνει η συμφωνία και η διαπραγμάτευση είναι μια υποχρέωση», είπε ο υπουργός.

«Θέλουμε να πετύχουμε αυτά που λέγαμε και προεκλογικά και τον Ιανουάριο και αυτά που επικύρωσε το 61% του ελληνικού λαού. Είχαμε το οικονομικό πραξικόπημα και απέναντι στο ενδεχόμενο να διαλυθεί η οικονομία, κάναμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό. Εδώ είναι τα δύσκολα τώρα. Πως θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε το στόχο μας σε αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί», είπε ακόμη ο υπουργός.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Έχουμε τα χρήματα αυτά χωρίς να είναι εύκολο να τα εξασφαλίσουμε την περίοδο αυτή, στην οποία κινούμαστε. Αλλά να μην ανησυχεί κανείς. Όλα θα πληρωθούν στην ώρα τους».


Read more...