Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

50 ΑΚΟΜΗ ΔΕΚΟ ΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ


Ρεπορτάζ: Δ. Καδδά-Μ.Γελαντάλι
(απο Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 50 ακόμη ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου εγκλωβίζονται στα πλοκάμια του μνημονίου, και μαζί όσοι εργάζονται σ' αυτές. Πρόκειται για αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, αλλά και εταιρείες με υποδομές «φιλέτα», πολλά εκ των οποίων βγάζει στο σφυρί το υπουργείο Οικονομικών, με πρόσχημα τη...
σαρωτική αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εκτός από το Αττικό Μετρό και την Τραμ Α.Ε., επιχειρήσεις όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΕΛΒΟ, ο ΕΟΜΜΕΧ, η συνδρομητική ΕΡΤ, ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος, το ΤΕΜΠΜΕ (στο οποίο η κυβέρνηση βασίζει όλο το σχέδιο δανεισμού) έως το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το ΙΓΜΕ, το Ινστιτούτο Παστέρ και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων σχεδιάζεται να ενταχθούν στην περίφημη λίστα.

Εξετάζεται η υπαγωγή πολλών ερευνητικών, ιατρικών κέντρων αλλά και ενεργειακών φορέων, Ζωνών Καινοτομίας, αλλά και κλαδικών ενώσεων (κλωστοϋφαντουργίας κ.λπ.).

Πιέσεις να προχωρήσει γρήγορα

Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως η σχετική λίστα είναι εις γνώσιν των αρμοδίων υπηρεσιών στις Βρυξέλλες. Ασκούνται μάλιστα πιέσεις να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία ένταξης για να ξεκινήσουν οι «παρεμβάσεις» από τις ΔΕΚΟ με τα μεγαλύτερα ελλείμματα...

Οποια εταιρεία μπει στη λίστα βρίσκεται αυτομάτως στη δίνη του κυκλώνα των αλλαγών που έρχονται. Αμεσα οφείλει να προσαρμοστεί με όσα ορίζονται στον νόμο «σκούπα» για τις ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει περικοπές απολαβών και επιδομάτων, αλλά και μεγάλες λειτουργικές αναδιαρθρώσεις. Οσες δεν τα καταφέρουν να εξυγιανθούν ή εκτιμηθεί ότι δεν έχουν αντικείμενο οδηγούνται σε λουκέτο ή συγχώνευση, ενώ η αναζήτηση εσόδων οδηγεί κάποιες απ' αυτές που παράγουν έσοδα ή έχουν περιουσία σε «πωλητήριο».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εγνατία Οδού Α.Ε., που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δρομολογείται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το 4ο τρίμηνο του 2011 (σημειώνεται ότι εξαιρούνταν του νόμου ΔΕΚΟ διότι διαχειριζόταν κοινοτικά κονδύλια, όπως συνέβαινε άλλωστε και με τις ΕΡΓΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτηματολόγιο, Θέμις Κατασκευαστική, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΤΕΜΠΜΕ που επίσης τώρα εντάσσονται στην ίδια λίστα).

Ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο και κόστισε 6 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έγινε κυρίως με τα κοινοτικά κονδύλια (50% από διαρθρωτικά ταμεία και ακόμη 25% από δάνεια ΕΤΕπ). Η συμμετοχή ιδιωτών ήταν μηδενική. Ωστόσο εάν εκχωρηθεί, για 15-25 χρόνια όπως οι άλλοι μεγάλοι οδικοί άξονες, τα έσοδα θα καταλήγουν στις τσέπες μεγαλοεργολάβων.

Ανάλογης σπουδαιότητας επένδυση βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΡΓΟΣΕ, που σύμφωνα με το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΣΕ (2008-2017) σχεδιάζεται να υλοποιήσει έργα συνολικού ύψους 9,3 δισ. ευρώ.

Μία μία παραλαμβάνουν τις επιστολές του υπουργείου Οικονομικών οι εισηγμένες εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο έχει πλειοψηφικό ή όχι πακέτο μετοχών. Καλούνται, κατά περίπτωση, να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των μισθών και του λειτουργικού τους κόστους, αφήνοντας επί της ουσίας ανοικτό το ...παράθυρο επιλογής από τη γενική συνέλευση της κάθε εταιρείας.

Πρακτικά όμως τα προβλήματα προκύπτουν από τη στιγμή που για παράδειγμα η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει (τον Μάρτιο) σε μείωση κατά 7% των μισθών (μαζί με το υπόλοιπο Δημόσιο), τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ τότε είχε εξαιρεθεί. Αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ ανέφεραν ότι η επιχείρηση δεν υποχρεούται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών αυτή τη φορά.

Οι εισηγμένες στις οποίες το Δημόσιο έχει απόλυτη πλειοψηφία (άνω του 51%) είναι η ΔΕΗ που αριθμεί 28.000 υπαλλήλους, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσει το υπουργείο τη ΔΕΠΑ γιατί συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο η εισηγμένη εταιρεία ΕΛΛ.ΠΕ. Καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου υπάρχει σε ΟΤΕ, ΕΛΛ.ΠΕ., ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Read more...

ΑΚΕΦΑΛΗ ΧΩΡΑ Μόνο μια Κυβέρνηση Τεχνοκρατών μπορεί να απαιτήσει ένα Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μιλώντας στην Κέρκυρα 13.12.10
ΑΚΕΦΑΛΗ ΧΩΡΑ
Μόνο μια Κυβέρνηση Τεχνοκρατών μπορεί να απαιτήσει
ένα Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Από το 1985 ή έστω το 1990 με το τέλος του διπολισμού η Ελλάδα ανακτώντας την κεντρικότητα της, την ευτοπία της, μπορούσε να αναδειχθεί παγκοσμίως σε πρότυπο ευημερίας και ανάπτυξης. Οι αλλαγές που έγιναν και γίνονται είναι ιστορικού τύπου και πολύ ευνοϊκές για εμάς. Ο επίσημος πολιτικός κόσμος παρουσιάστηκε ανεπαρκής να τις κατανοήσει και να προετοιμάσει γι αυτές όλο το σύστημα – Ελλάδα.
Έτσι χάθηκαν όλα τα ραντεβού του 1989 – 90, του 2004, του 2010 που θα μας επέτρεπαν να καλύψουμε ιστορικές καθυστερήσεις και γεωπολιτικές αδικίες. Αντί για την κορυφή η χώρα βρέθηκε στη σημερινή κατάσταση. Η Ελλάδα του 2010 έπρεπε να δανείζει αντί να δανείζεται. Δυστυχώς την πλέον ευνοϊκή, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ιστορική περίοδο η χώρα βρέθηκε και βρίσκεται ΑΚΕΦΑΛΗ. Επιβλήθηκε εξωθεσμικά η κακιστοκρατία. Οι συλλαβίζοντες εκπρόσωποι.
Ακόμη όμως και την ώρα της αποκάλυψης της αλήθειας, του ότι δηλαδή το πρότυπο της μεταπολίτευσης ήταν γυμνό - οικονομία πήλινων ποδιών την ονόμασα το 1985 – είχαμε την επίδειξη μιας υψηλού επιπέδου ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού από την μεριά των ενόχων. Του λεγόμενου πολιτικού κόσμου. Λέω «λεγόμενου» γιατί δεν θέλω να προσβάλω την έννοια της πολιτικής.
Μια πανεπιστημιακή έρευνα μπορεί να μελετήσει την ανεύθυνη στάση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, την περίοδο αυτή. Υπάρχουν ακόμη και εικόνες αρχηγού, υπεραρχηγού, να επισκέπτεται περιχαρής την καιόμενη Ολυμπία. Με την ευκαιρία αυτή ήθελα να πω το εξής : σε μια κυρίαρχη χώρα ο λαός οφείλει να γνωρίζει ποιος έκαψε την Ολυμπία και την Αθήνα. Εμείς ακόμη δεν γνωρίζουμε. Πάντως δεν ήταν τα στοιχεία της φύσης ή θεϊκοί τιμωροί. Νομίζω ότι θέλουν να το γνωρίζουν και όλοι οι φιλέλληνες του πλανήτη, που είναι πολλοί.
Η εδώ κρίση, η υπερχρέωση της χώρας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Η υπερχρέωση είναι προϊόν της ανικανότητας και της διαφθοράς του παλιού πολιτικού προσωπικού. Κατά τη γνώμη μου το πρώτο, η ανικανότητα τους, τροφοδοτεί το δεύτερο, την διαφθορά.
Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση. Η εξωτερική τοκογλυφία και η εσωτερική κακιστοκρατία και κλεπτοκρατία είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Έτσι, νέοι πολιτικοί πρωταγωνιστές αλλά και η νέα κοινωνία πολιτών νομιμοποιούνται να θέσουν τα εξής ζητήματα προς τις δύο όψεις. Προς μεν την κλεπτοκρατία την επιβολή ενός πολιτικού φόρου. Να επιστρέψουν τα κλοπιμαία όσοι ιδιοποιήθηκαν το δημόσιο χρήμα. Η γεωγραφία αυτής της κάστας1 είναι ορατή. Όσον αφορά την εξωτερική τοκογλυφία απαιτείται ανάλογη αντιμετώπιση της. Η άγρια τοκογλυφία, η πλέον άγρια μορφή του χρηματιστικού κεφαλαίου δεν είναι καν καπιταλισμός. Πολύ περισσότερο δεν χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό του Ρήνου. Νέοι πολιτικοί πρωταγωνιστές οφείλουν να το πουν στην Κυρία Μέρκελ. Δυστυχώς η χώρα είναι ακέφαλη και βρίσκεται με μια ένοχη, εκτός από ανεπαρκή λεγόμενη ή παρουσιαζόμενη ως τέτοια πολιτική εκπροσώπηση.
Η άποψη μου είναι ότι η κρίση της χώρας είναι κρίση, κύρια, πολιτικής ηγεσίας. Αν λυθεί αυτό μπορεί εύκολα να ανακτηθεί μια δυναμική σχέση με την ιστορία και την γεωγραφία, οι οποίες είναι πολύ ευνοϊκές για την Ελλάδα σήμερα.
Όσον αφορά την πρόταση για το Ευρωομόλογο. Τόσο ο Ντελόρ αλλά και ο Ιταλός υπουργός Τρεμόντι το πρότειναν και το υποστήριξαν εδώ και χρόνια. Εδώ το ένοχο δίδυμο Σημίτη – υιού Παπανδρέου είπαν στους Έλληνες ότι είναι πολύ in να είναι τζογαδόροι στο Χρηματιστήριο. Ανέβασαν τη σημαία του Golden Socialism. Σημαία Παναμά την αποκάλεσα λίγο πριν αποχωρήσω από αυτή την παρακμιακή και αλλοτριωτική δομή, το ΚΚΚΑΣΟΡ2. Το στίγμα είναι η Σοφοκλέους.
Εκτός όμως από το ευρωομόλογο μια υπεύθυνη Ευρωπαϊκή πολιτική για το καλό της ίδιας της Ευρώπης, θα σχεδίαζε τη μεταφορά Ευρωπαϊκών πόρων στις προβληματικές χώρες με στόχο την τροφοδότηση της μηχανής της ανάπτυξης σε κάθε μία από αυτές. Χωρίς αύξηση του ΑΕΠ δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι χώρες αυτές στις λογικές, πόσο μάλλον στις παράλογες τοκογλυφικές ληστρικές απαιτήσεις.
Μια νέα, απελευθερωμένη από ενοχές, Ελληνική εκπροσώπηση μπορεί να το θέσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να έχει συνομιλητές. Μια άλλη υπεύθυνη, ώριμη, σοβαρή ηγεσία μπορεί να κάνει πολλούς αξιοπρεπείς, έξυπνους, αποφασιστικούς και πολυδιάστατους χειρισμούς.
Μπορεί όμως να τεθεί το εξής ζήτημα από την πλευρά της Ε.Ε. Τις τελευταίες δεκαετίες σας δόθηκαν πολλοί πόροι και δεν αξιοποιήθηκαν δομικά, παραγωγικά. Αυτή ήταν, ως γνωστόν, η δική μου κριτική εδώ και 30 χρόνια και η προβολή αυτού του ζητήματος είναι ορθή. Γι αυτό το λόγο πιστεύω ότι ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα κατανεμημένο περιφερειακά που θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς πόρους μπορεί στη σημερινή συγκυρία να το διεκδικήσει και να το διαχειριστεί μόνο μια κυβέρνηση Τεχνοκρατών. Ο υπαρκτός πολιτικός κόσμος στερείται νομιμοποίησης, καλής μαρτυρίας, γιατί είναι η κύρια πηγή, ο κύριος φορέας της διαφθοράς που κατασπατάλησε τους Ευρωπαϊκούς πόρους.
Διαμόρφωσαν όχι μια παραγωγική οικονομία αλλά μια οικονομία πληρωμής χρεών. Όλο το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα – δεξιό και αριστερό - ενσωματώθηκε στις πολιτικές του χρηματιστικού κεφαλαίου γιατί ποτέ δεν έβαλε το ζήτημα του Made in Greece.
Αντιστάθηκα πολύ σε αυτή την εξέλιξη αλλά ήμουν μόνος, πολύ μόνος. Δεν νομίζω να υπήρξε πανευρωπαϊκά ένα πολιτικό πρόσωπο που να είδε τις προβλέψεις του να επαληθεύονται, όπως εγώ. Δεν είναι μόνο η ομιλία μου το 1996 που έγινε τελευταία γνωστή, ειδικά στους νέους, μέσω του διαδικτύου. Είναι ένα αυτόχθονο σύστημα ιδεών, προτάσεων, πράξης, μια στρατηγική που πρόβαλα επί δεκαετίες και σήμερα αποτελούν την κινητήρια ενέργεια για το μέλλον.
Πάντοτε η ιστορία και η πολιτική επιστρέφουν με ιδέες που δικαιώθηκαν, που βγήκαν νικήτριες.

Read more...

Η πολιτική θα επιστρέψει στις ιδέες που δεν δικαιώθηκαν!!


Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. και της Δύσης με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Για να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, για να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, για να συνεχιστεί η μετανάστευση, η προσφορά φτηνής εργασίας στην Πρωτεύουσα, μα και στην ξενητειά, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά.
Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Ελληνα εργαζομένου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.
Ανακοινώνουμε σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού κινήματος που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Ελληνα, ενός Κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, τον βιοτέχνη, τον μισθωτό, τον υπάλληλο, στην θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας. Τους καλούμε να πυκνώσουν τις τάξεις τους.
Να στελεχώσουν και να συμμετάσχουν στην κατεύθυνση ενός Κινήματος που θα προωθήσει ταυτόχρονα την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και τη δημοκρατία σ' όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ 3ης ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Read more...

«Αλλο να υποτάσσεσαι στους τοκογλύφους και άλλο να μπαίνεις στη λογική τους»!


Ο φίλος του Γιώργου που έγινε αντίπαλος μέσα σε μια νύχτα
Με σύνθετες σπουδές που του επιτρέπουν να δηλώνει γνώστης των οικονομικών, ο μετριοπαθής βουλευτής Πρεβέζης δεν δίστασε να βρεθεί απέναντι από τον πρωθυ­πουργό κάνοντας πράξη την εκπεφρασμένη διαφωνία του για το πολυνομοσχέδιο
Συνήθως, όσοι προβαίνουν στο «απονενοημένο» -στην πολιτική- είτε λοιδορούνται είτε ηρωoποιούνται. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει το πρώτο, καθώς αναλαμβάνουν δράση οι μηχανισμοί προπαγάνδας των κομμάτων.
Οι «αποστάτες» θεωρούνται τμήμα μιας συνωμοσίας, ενεργούμενα των συμφερόντων, λαϊκιστές ή δυσαρεστημένοι επειδή δεν πήραν κάποια θέση, εκβιαστές ή άνθρωποι που αναζητούν την ηρωική έξοδο. Σπάνια γίνονται αποδεκτοί οι λόγοι συνείδησης ή η γνήσια πολιτική διαφωνία.
Στην περίπτωση του Β. Παπαχρήστου, ήρωας ήταν σίγουρα ο πατέρας του, «ο γιατρός».
Με αυτήν την κληρονομιά κατέβηκε στην Αθήνα ο γιος του και οργανώθηκε στο ΚΚΕ.
Εγινε «κολλητός» του Ν. Κοτζιά, με τον οποίο αποχώρησαν μαζί διαφωνώντας στη συγκυβέρνηση του 1989. Εν τω μεταξύ, ο Βαγγέλης είχε μάθει την οικονομία και του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Σπούδασε μαθηματικά στο φημισμένο London School of Economics και στο Λεμονόσοφ της Μόσχας. ...
Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του. Τη μαύρη καλλονή από την Καραϊβική πολιορκούσε ολόκληρο το πανεπιστήμιο, αλλά την κέρδισε ο «Ελληνας». Και την έφερε μαζί του στην Ελλάδα, υιοθετώντας και την κόρη της.
Νίκος Κοτζιάς και Βαγγέλης Παπαχρήστος, μετά την αποχώρησή τους από τον Περισσό, πέρασαν δύσκολα χρόνια. Τα βήματά τους έφθασαν μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εργάστηκαν ως εμπειρογνώμονες. Ο Γ. Παπανδρέου τους ξεχώρισε. Απολάμβανε τις ιδεολογικές συζητήσεις μαζί τους. Το 2004 ο γιος του γιατρού επέστρεψε στην Πρέβεζα ως υποψήφιος βουλευτής και «άνθρωπος του Γιώργου».
Οι πολίτες τον εξέλεξαν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον τοποθέτησε στο πρώτο πολιτικό συμβούλιο που σχημάτισε. Στη Βουλή ήταν το επίκεντρο της παρέας των νέων παπανδρεϊκών βουλευτών.Στον «ανασχηματισμό» του 2006 (Δεκέμβριος) ο Β. Παπαχρήστος «θυσιάστηκε» για να επιστρέψουν στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο οι κορυφαίοι. Πλησίαζαν οι εκλογές και το ΠΑΣΟΚ δεν έλεγε να πάρει τα πάνω του. Οι παλιοί ανακατέλαβαν τις καρέκλες τους, αλλά ο Γ. Παπανδρέου γνώρισε μία ακόμη ήττα από τον Κ. Καραμανλή τον Σεπτέμβριο του 2007. Ο Β. Παπαχρήστος ήταν στο πλευρό του, εξαπολύοντας μύδρους κατά των βενιζελικών. Τσακώθηκε ακόμη και με φίλους του για να υπερασπιστεί τον Γ. Παπανδρέου.
Διαφωνούσε
Μετά την εσωκομματική νίκη, Ν. Κοτζιάς και Β. Παπαχρήστος συναντήθηκαν ξανά στο ΙΣΤΑΜΕ, όπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά «μετατέθηκε» για να του δώσει ξανά ιδεολογικό περιεχόμενο. Η νίκη του 2009 βρήκε τον πρώτο σε «δυσμένεια» και τον δεύτερο στα έδρανα της Βουλής. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν «χώρεσε» στο κυβερνητικό σχήμα ούτε και στον «XXL ανασχηματισμό» του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης ο βουλευτής Πρέβεζας έλεγε, πάντα ιδιωτικά, τις διαφωνίες του. Κυρίως για την οικονομική πολιτική. Εμπαινε στο καφενείο της Βουλής κρατώντας δύο στοίβες οικονομικά βιβλία και από πάνω έναν φορητό υπολογιστή. Τα αράδιαζε σε ένα τραπέζι και τα ρουφούσε, όπως τον καπνό του άφιλτρου τσιγάρου του και τον σκέτο γαλλικό, που πίνει σε δεκάδες καθημερινά.Για ήρωας, λοιπόν, δεν φαίνεται. Ομως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε αποστάτης ούτε τμήμα συνωμοσίας ούτε ενεργούμενο συμφερόντων, λαϊκιστής ή εκβιαστής. Σαρξ εκ της σαρκός των παπανδρεϊκών δεν μπορεί να του κολλήσει καμία από τις παραπάνω «κατηγορίες». Ψήφισε «όχι», όχι γιατί θεωρούσε τα μέτρα αντιλαϊκά. Δεν το έκανε για να δοξαστεί, αλλά επειδή διαφωνούσε με την αποτελεσματικότητά τους. Το είπε ξεκάθαρα στον Γ. Παπακωνσταντίνου: «Αλλο να υποτάσσεσαι στους τοκογλύφους και άλλο να μπαίνεις στη λογική τους»!
Το μήνυμα που έστειλε, μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών, οι επιτελείς το αγνόησαν. Γιατί τον θεωρούσαν δικό τους. Μετά το «όχι», κάποιοι έλεγαν ότι... «απασφάλισε». Οτι το έκανε «γιατί ήταν κομμένος και στεναχωρημένος». Λίγοι.Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου αισθάνονταν πολύ άβολα. Γιατί ξέρουν τον Βαγγέλη. Ξέρουν ότι δεν θα τον δουν στα πρωινάδικα, ούτε υποψήφιο κανενός τυχοδιωκτικού σχήματος. Αισθάνονται άβολα, γιατί φοβούνται πως μπορεί να έχει δίκιο. Ξέρουν ότι δεν είναι ήρωας και ότι δεν σκέφτεται έτσι, όμως ξέρουν ότι ξέρει. Ξέρει μαθηματικά, ξέρει οικονομικά. «Και του καπιταλισμού, και του κομμουνισμού»...«Εμεινε» από αριστερούς. Οι αριστεροί του Γιώργου δεν είναι πια μαζί του.
Ο Ν. Κοτζιάς αποπέμφθηκε από το ΙΣΤΑΜΕ, ο Β. Παπαχρήστος διαγράφτηκε από την ΚΟ, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος έχει ανέβει στα κάγκελα, ο Στ. Τζουμάκας είναι στην αίθουσα αναμονής της ΚΟ κ.ο.κ. Δίπλα στον πρόεδρο είναι, πλέον, οι μισητοί εκσυγχρονιστές του Κ. Σημίτη. Χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό, που διεγράφη και αυτός. Μπερδεμένοι καιροί...
  • Σπούδασε οικονομικά σε Αγγλία και Ρωσία μαθαί­νοντας έτσι την οικονο­μία «του καπιταλισμού και του κομμουνισμού»
  • Από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης έλεγε, πάντα ιδιωτικά, τις διαφωνίες του. Κυρί­ως για την οικονομική πολιτική
  • Ψήφισε «όχι», όχι γιατί θεωρούσε τα μέτρα αντι­λαϊκά, αλλά επειδή διαφω­νούσε με την αποτελε­σματικό-τητά τους
απο epirusgate.

Read more...

Ασυδοσία στα καύσιμα...



Η ΜΕΣΗ τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κινείται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Παραμονές εορτών διαμορφώθηκε στο 1,60 ευρώ το λίτρο, τιμή που είναι και η υψηλότερη στην Ευρώπη αλλά και, ιστορικά, στην Ελλάδα.

ΣΕ περισσότερους από 20 νομούς η τιμή εκτινάσσεται έως και στο 1,70 ευρώ το λίτρο!

ΕΙΝΑΙ σύνηθες τα τελευταία χρόνια να ...

παρατηρείται αυτό το φαινόμενο της ανόδου, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο ή να αποδίδεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σαφώς τον πρώτο λόγο έχουν οι κερδοσκόποι οι οποίοι, όμως, εκμεταλλεύονται το τεράστιο κενό που υπάρχει στον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς και τα αλλεπάλληλα λουκέτα που μπαίνουν στα πρατήρια, σε συνδυασμό με τους μειωμένους όγκους πωλήσεων βενζίνης.

ΕΙΝΑΙ λογικό ένας επιχειρηματίας να αδράξει οποιαδήποτε ευκαιρία που θα του επιφέρει κέρδος. Το πρόβλημα δεν είναι αυτός ο επιχειρηματίας ή ακόμη δύο-τρεις εταιρείες που ελέγχουν την αγορά. Για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι αυτονόητο.

ΑΛΛΑ για μια κυβέρνηση, που ακόμη επαίρεται ότι υπηρετεί σοσιαλιστικά ιδεώδη, παρά τον εγκλωβισμό της στις επιταγές του Μνημονίου, η έκρηξη των τιμών απλώς δεικνύει την ανεπάρκειά της ή την ανικανότητά της να ελέγξει την αγορά, υπερασπιζόμενη τον καταναλωτή.

ΔΙΟΤΙ η αύξηση της τιμής της βενζίνης συμπαρασύρει στην ακρίβεια και άλλα καταναλωτικά αγαθά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κάθε νοικοκυριού, ειδικά αυτές τις ημέρες χαράς και συνεύρευσης.

ΔΕΝ είναι δικαιολογία ότι η άνοδος οφείλεται στους φόρους που από πέρυσι έχουν αυξηθεί έως και 50%. Σημασία έχει ο έλεγχος της αγοράς. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η ύπαρξη ενός ελεγκτικού μηχανισμού με αποτελεσματικότητα και κύρος, που θα αποτρέπει κερδοσκοπικά φαινόμενα και θα διασφαλίζει το πορτοφόλι του πολίτη από τέτοιου είδους επιθέσεις.

ΓΙΑ να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτούνται μεθοδικότητα και εργατικότητα, έννοιες, όμως, που φαίνονται ξένες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Το να καταδικάζεις απλώς τη συμπεριφορά των πρατηριούχων δεν οδηγεί πουθενά· απαιτούνται μέτρα, εδώ και τώρα, ώστε να αποφευχθούν η αισχροκέρδεια και η ασυδοσία των λιανικών πωλητών (που τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, έστω και σε βάρος άλλων). Εξάλλου αυτοί μεταφέρουν την ευθύνη στις μεγάλες εταιρείες εμπορίου πετρελαίου.

ΦΑΥΛΟΣ κύκλος. Εως ότου η κυβέρνηση αποφασίσει ότι είναι κυβέρνηση· με έλεγχο και κύρος.
enet.gr



Read more...

ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΟΓΩ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ


Εβδομάδα ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό ξεκινά τη Δευτέρα, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις προτεινόμενες από το υπουργείο Υποδομών αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα, τη...
Δευτέρα τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Την Τρίτη όλα τα Μέσα θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μεταφοράς την Τετάρτη, λόγω 24ωρης απεργίας.Την Πέμπτη τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μεταφοράς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.Την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι
Read more...

ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ : ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ


Ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε τρίωρη στάση...
εργασίας από τις 12:00 - 15:00. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Για τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία στο μετρό, τον ηλεκτρικό, τα τρόλεϊ και στο τραμ. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μόνο από λεωφορεία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς (και στα λεωφορεία) εξετάζουν το ενδεχόμενο εικοσιτετράωρης απεργίας και την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. Για τις υπόλοιπες ημέρες, δηλαδή από την Τρίτη 21, έως και το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου εξετάζεται το ενδεχόμενο στάσεων εργασίας.
Read more...

Νέα «βόμβα» της τρόικας σε μισθούς και συμβάσεις

Οι δανειστές δεν ικανοποιήθηκαν από τη ρύθμιση και ζητούν «άμεσες διορθωτικές κινήσεις»

tovima.gr

Νέα «βόμβα» εξαπολύει η τρόικα μέσω υψηλόβαθμου στελέχους αμφισβητώντας τη λύση που επέλεξε η κυβέρνηση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Η διατήρηση στο νέο καθεστώς γύρω από τις συμβάσεις της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε εργασιακούς χώρους που δεν εκπροσωπούνται στη συλλογική διαπραγμάτευση φαίνεται να έχει ενοχλήσει τους δανειστές της χώρας, οι οποίοι επιμένουν ότι η νομοθετική ρύθμιση που επέλεξε η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιητική και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν «άμεσες διορθωτικές κινήσεις».

Στέλεχος της τρόικας υπογράμμιζε προς «Το Βήμα της Κυριακής» πως «όσα περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη είναι εκτός των συμφωνηθέντων. Ολα αυτά δεν μεταφράζουν στην ελληνική έννομη τάξη όσα έχουν συνομολογηθεί και συνυπογραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι η τρόικα αναμένει «διορθωτική κίνηση» με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εντός του μηνός Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από την έλευση του κλιμακίου για την ενδιάμεση αξιολόγηση της οικονομίας, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του επόμενου μηνός.

Διευκρίνισε επίσης ότι εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές η τρόικα θα θέσει το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας κατ' ουσίαν εν αμφιβόλω την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ερωτηματικά για την αξιοπιστία της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να προσαρμόσει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων σε όσα προβλέπονται στο μνημόνιο διατυπώνονται και στην τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πριν από τη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης. Στην έκθεση αναφέρεται η επιμονή της τρόικας να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στην κατάργηση της επέκτασης της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο η κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν προβλέπεται ρητά στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, γεγονός που έχει ενοχλήσει τους δανειστές μας.

Αντιθέτως στον νέο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης σε ολόκληρο τον κλάδο πλην των επιχειρήσεων όπου έχουν συνυπογραφεί «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».

Το στέλεχος της τρόικας δεν ξεκαθάρισε αν υπάρχει και άλλο σημείο διαφωνίας στον νέο νόμο για τις συμβάσεις, αλλά αρκέστηκε να πει ότι τα σημεία διαφωνίας θα τεθούν επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη διαμορφώθηκε έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και με την ανακοίνωσή της δόθηκε η εντύπωση ότι είχε την τελική έγκριση των δανειστών της χώρας μας.

Η καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που υπερισχύουν των κλαδικών αλλά και η κατάργηση των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις απολύσεων με προϋπηρεσία ως ένα έτος αποτελούν τις βασικότερες ρυθμίσεις του νέου νόμου. Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι νέες «ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας» θα υπογράφονται από τον εργοδότη και το σωματείο και θα ρυθμίζουν όχι μόνο τους μισθούς αλλά και μια σειρά θεμάτων, όπως τον αριθμό των θέσεων εργασίας _ κατ' επέκταση των απολύσεων _ αλλά και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση κ.ά.).

Νυκτερινή τροπολογία

Ως χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται προς την κυβέρνηση θεωρήθηκε το γεγονός ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η υπουργός έφερε τροπολογία στη Βουλή με την οποία καταργήθηκε ο γενικός χρονικός περιορισμός ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων που είχε ορισθεί σε ένα συν ένα χρόνο το πολύ. Πλέον θα ισχύουν για όσο διάστημα προβλέπει η ίδια η σύμβαση.

Οι αμοιβές με τις νέες συμβάσεις θα μπορούν να μειωθούν ως το όριο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή ως τα 740 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσες αμοιβές ξεπερνούν το όριο αυτό δύνανται με την υπογραφή των νέων συμβάσεων να προσεγγίσουν το όριο αυτό, δηλαδή να μειωθούν ως και 25%. Η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα γίνεται μόνο σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υπογράψει επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.




Read more...

Δημόσια περιουσία Απογράφουν τα ακίνητα για να γλιτώσουν από τα ενοίκια

.tovima.gr

Απογραφή και του κτιριακού αποθέματος του Δημοσίου επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τα εκατομμύρια που δαπανώνται για ενοικιάσεις ακινήτων, ενώ δεκάδες δημόσια κτίρια ρημάζουν αναξιοποίητα. Οι κρατικές υπηρεσίες πληρώνουν κάθε χρόνο για ενοίκια 186 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), όταν την ίδια στιγμή τα συνολικά έσοδα από μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου ανέρχονται μόλις σε 12,75 εκατ. ευρώ. Τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, αν αξιοποιούνταν μόνον το 15%-20% της κρατικής ακίνητης περιουσίας, η αξία της οποίας αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ! Και όλα αυτά ενώ η στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών σε διάσπαρτα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο κτίρια δημιουργεί δυσλειτουργίες στην πρόσβαση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η αξιοποίηση της περιουσίας

Η απογραφή της περιουσίας του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία μετά το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης για τον «Καλλικράτη» στο κράτος, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται και η μεταστέγαση όλων των δημοσίων υπηρεσιών με τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου». Στη σχετική απόφαση διαπιστώνεται ότι η απουσία συστηματικής καταγραφής και αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος και της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές και διοικητικές δυσλειτουργίες. Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται:

- Αδυναμία αναζήτησης κατάλληλων ακινήτων για την κάλυψη των αναγκών στέγασης.

- Εκμίσθωση ακινήτων ιδιοκτησίας Δημοσίου σε χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

- Αδιαφάνεια στη διαδικασία διάθεσης, εκμετάλλευσης, ενοικίασης ακινήτων, καθώς και αδυναμία αντικειμενικής αξιολόγησης του κόστους κατασκευής υποδομών για τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών.

«Η χωροταξική διασπορά των υπηρεσιών του Δημοσίου»,

αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, «επιφέρει την αύξηση του διοικητικού κόστους και τη συνακόλουθη μείωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της διοικητικής λειτουργίας». Η απογραφή την οποία επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα περιορίζεται απλώς και μόνον στην καταγραφή της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής. Μέσω της απογραφής θα καταγραφούν τα ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, θα εντοπιστούν χωρικά τα ακίνητα στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι τίτλοι κυριότητας και τα διαγράμματα πάσης φύσεως, θα αποτυπώνεται η κατάσταση (υλικοτεχνική υποδομή) των εν λόγω κτιρίων και θα βαθμολογείται το ακίνητο σε σχέση με την «αξιοποιησιμότητά» του όσον αφορά τη στέγαση των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης.

Κάθε ακίνητο με τον «φάκελό» του

Για κάθε συγκεκριμένο ακίνητο θα συντάσσεται και σχετικός «φάκελος» στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και μελέτη ανάλυσης κόστους - οφέλους. Η μελέτη αυτή θα αποτυπώνει τον αριθμό των υπαλλήλων που μπορούν να στεγαστούν, τον αριθμό και τη φύση των υπηρεσιών που θα μπορούν να μετακινηθούν, την προσβασιμότητα για τους πολίτες και εν γένει την κατάστασή του. Η μελέτη αυτή, όπως τονίζεται, θα συμβάλει στην «αξιοποίηση των ακινήτων που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου για τη στέγαση των υπηρεσιών των υπουργείων και για τον σχεδιασμό της κατασκευής νέου διοικητικού κέντρου, με τη μορφή “πάρκου κυβερνητικών κτιρίων”».

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται συστηματική απογραφή της δημόσιας περιουσίας σε όλη τη χώρα, αν και η ΚΕΔ έχει εκπονήσει σχετικά πρόσφατα εναλλακτικά σχέδια για τη μεταστέγαση ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόταση της ΚΕΔ είναι ορισμένες τουλάχιστον υπηρεσίες του Πρωθυπουργικού Γραφείου να μεταφερθούν σε άλλα κτίρια πλησίον αυτού, όπως είναι το ακίνητο ιδιοκτησίας του ΟΑΕΕ στην οδό Βουλής στο Σύνταγμα, ή σε άλλο παραπλήσιο ακίνητο ιδιοκτησίας σήμερα του ΙΚΑ. Στην ίδια περιοχή προτείνεται να μεταφερθούν και τα γραφεία βουλευτών, καθώς από προκαταρκτική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στο κέντρο της Αθήνας είναι διαθέσιμα τουλάχιστον 20 ακίνητα ιδιοκτησίας ασφαλιστικών οργανισμών και εθνικών κληροδοτημάτων, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και σε κακή κατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι η ανακαίνισή τους θα κοστίσει περίπου 45 εκατ. ευρώ. ?

Μειώσεις μισθωτηρίων έως και 35%

Η στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί μία από τις πληγές του σύγχρονου κράτους. Παρ' ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων μισθωτηρίων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και πέτυχε μειώσεις που φθάνουν έως και 35%, το κόστος παραμένει υψηλό, σε αντίθεση με τα ενοίκια τα οποία εισπράττει το Δημόσιο για δικά του ακίνητα, τα οποία είναι εξαιρετικά χαμηλά. Οι λύσεις που προτείνονται είναι δύο: Η πρώτη είναι να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο. Η δεύτερη, την οποία προκρίνει ο υπουργός Εσωτερικών, είναι η δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» σε κάποια περιοχή της Αττικής, γεγονός που θα βελτιώσει, εκτός των άλλων, και τη συνολική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. ?

Ενοίκια, ενοίκια, ενοίκια...

Το σύνολο των ενοικίων που κατέβαλε για το έτος 2009 η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία, ανήλθε στο ποσό των 1.647.387,5 ευρώ. Το συνολικό ύψος των ενοικίων που κατέβαλε το 2009 (σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 10445/14.1.2010 έγγραφό του) το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο καταργήθηκε με νόμο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ανήλθε σε 156.826,80 ευρώ. Ανω των 103.000 ευρώ είναι το μηνιαίο ενοίκιο που καταβάλλουν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες στεγάζονται σε 11 διαφορετικά κτίρια στην Αθήνα και στην επαρχία. Μόνον η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΥΑΘ ΑΕ», η οποία εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, έχει καταβάλει για ενοικίαση χώρων το έτος 2009 ποσό που ανέρχεται σε 658.239,74 ευρώ. Σε 215.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το ενοίκιο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης για το 2010. Το πόσο των 785.000 ευρώ κατέβαλε για ενοίκια το 2009 το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ για κτίριο όπου στεγάζεται ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κατεβλήθη το ποσό των 336.561 ευρώ. Το ποσό των 2.478.256,51 ευρώ θα καταβάλει το 2010 το ΑΣΕΠ σε ενοίκια για τρία κτίρια που μισθώνει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η κεντρική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, για την οποία κατεβλήθη προσπάθεια στο παρελθόν να μετεγκατασταθεί σε ενιαίο χώρο, στεγάζεται σήμερα σε 28 κτίρια, εκ των οποίων τα 26 είναι νοικιασμένα και βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το Λεκανοπέδιο. Για τα μισθώματα αυτών των κτιρίων το κράτος καταβάλλει κάθε έτος άνω των 6 εκατ. ευρώ, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η διοίκηση πέτυχε έπειτα από επαναδιαπραγμάτευση μειώσεις που φθάνουν ως και στο 35%. Είναι ενδεικτικό ότι μόνον για τρία κτίρια, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 16,5% του συνολικού εμβαδού των γραφείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων και διατίθενται για 218 υπαλλήλους (το 12% του δυναμικού της), καταβάλλονται ενοίκια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το 26% του συνόλου.





Read more...

«Ναι» στην επιστροφή των Μαρμάρων από την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας Στήριξη στο αίτημα της Αθήνας

Στον κατάλογο των προσωπικοτήτων της Αυστραλίας, που τάσσονται σθεναρά υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ήρθε να προστεθεί και η Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Κριστίνα Κίνελι.

Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο της SBS, σε εκδήλωση ειδικά για τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης η κ. Κίνελι γνωστοποίησε ότι με μεγάλη χαρά της γίνεται επίτιμο μέλος της Αυστραλιανής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων, ένα αίτημα, που όπως είπε, «είναι δίκαιο και σωστό».

«Η επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα θα επιτρέψει σε όλους να τα τιμήσουν και να τα θαυμάσουν εκεί, στον τόπο που ανήκουν», είπε η πολιτειακή πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι υπερήφανη που υποστηρίζει αυτό το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα και τον λαό της».
Read more...

Ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011

Ξεκίνησε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, εν μέσω σκληρής αντιπαράθεσης για την οικονομία, έπειτα και από την ψήφιση των ρυθμίσεων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης άνοιξε με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών απ' όλα τα κόμματα, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του νέου προϋπολογισμού και την αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει εικονικό και αντιλαϊκό.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν σήμερα ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτευσης και θα κορυφωθεί την Τετάρτη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Την αυλαία της συζήτησης θα κλείσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στις 12:00 θα αρχίσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία που είθισται να χαρακτηρίζεται και ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση।
tanea.gr
Read more...

Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα Στο τραπέζι η επιμήκυνση

Την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενέκρινε την Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη δεύτερη εξέταση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και το ενδεχόμενο παράτασης της αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα.

Με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, που απορρέει από μια τριετή Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης (ΔΕΔ), το έως τώρα συνολικό ποσό που έχει δοθεί ανήλθε σε 10,5 δισ. ευρώ περίπου.

Σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου σημειώνεται ότι η ΔΕΔ, η οποία εγκρίθηκε στις 9 Μαΐου 2010, αποτελεί μέρος πακέτου τριετούς χρηματοδοτικής συνεργασίας με χώρες-μέλη του ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο γενικός διευθυντής και αναπληρωτής πρόεδρος, Μουρίλο Πορτουγκάλ, δήλωσε:

«Το πρόγραμμα που στηρίζεται από το Ταμείο συνεχίζει να αποδίδει καλώς, και αξίζουν συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για την αποφασιστική εφαρμογή των δύσκολων και φιλόδοξων μακροοικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πληθωρισμός μειώνεται και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα».

» Δεδομένων των σημείων πίεσης στο δημόσιο τομέα και του συνεχιζόμενου δυσμενούς επενδυτικού κλίματος που εξακολουθεί να υφίσταται, εξακολουθούν να έχουν ουσιαστική σημασία οι συνολικές και έγκαιρες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η δυναμική στην ανανεωμένη
ανάπτυξη και στα επίπεδα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, με την παράλληλη προστασία των ευάλωτων ομάδων».

» Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή. Οι οφειλές είναι θέμα που απαιτεί μέριμνα, αλλά η συνεχιζόμενη υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού θα πρέπει να επιτρέψει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το τέλος του έτους. Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια επίτευξης του αρχικού στόχου του προγράμματος για το 2011, σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του ελλείμματος από πρόσφατες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών δεδομένων θα αντισταθμισθούν πλήρως».

» Είναι σημαντικό να προωθηθούν πιο επιθετικά οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια εξυγίανση που θα διαρκέσει. Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και η διαχείριση των δημόσιων χρηματοοικονομικών παραμένουν σε προτεραιότητα, και χρειάζονται συνολικά σχέδια δράσης με συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, στον τομέα της υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς».

» Εξίσου σημασίας είναι το ευρύτερο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να προωθηθεί μια εύρωστη ανάκαμψη που οδηγείται από επενδύσεις. Οι τομείς ζωτικής σημασίας περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις του δεύτερου σταδίου στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου».

» Οι τράπεζες είχαν πρόσφατα κάποια επιτυχία στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους, και αν χρειαστεί, οι Αρχές διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα να στηρίξουν τα κεφάλαια και τη ρευστότητα. Επικροτούμε την αφοσίωσή τους στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του τομέα των κρατικών τραπεζών».

Τέλος, γίνεται λόγος για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου:

«Μια διευθέτηση για την Ελλάδα και τη μετάβασή της σε καθεστώς Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, που προβλέπει μεγαλύτερες παρατάσεις της περιόδου αποπληρωμής σε σύγκριση με την τρέχουσα Διευθέτησης Ετοιμότητας Παροχής, θα προωθηθεί για εξέταση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, όταν επιτευχθούν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μια παράλληλη παράταση της λήξης των δικών τους δανείων»।
tanea.gr/
Read more...

«Να γίνουν μια γροθιά» ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Έκκληση Γιώργου για ενότητα


Τη στράτευση όλων των βουλευτών στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για «να βγάλει τη χώρα από τον βούρκο» ζήτησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που άσκησαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τις προηγούμενες ημέρες και επαναδιατύπωσε τους μεγάλους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, προβλέποντας ότι το 2013 «θα κοιτάμε υπερήφανοι πίσω και θα βλέπουμε ότι σώσαμε τη χώρα».

«Είμαστε μια Κοινοβουλευτική ομάδα που γράφει ιστορία. Η χώρα βγαίνει από τον βούρκο. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι και θα φθάσουμε στο τέλος ασφαλείς, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ εξήγησε ότι το πολυνομοσχέδιο, που προκάλεσε εντάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ήταν αναγκαίο να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος: «Ουδείς είναι λάτρης της διαδικασίας του επείγοντος αλλά είμαστε σε πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.
«Το 2013 θέλω να μπορώ να βλέπω τον πολίτη στα μάτια όταν θα βγούμε από το μνημόνιο μετά από αυτές τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που έχουμε πάρει», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και ζήτησε από τους βουλευτές να γίνουν όλοι μια γροθιά «όχι για την κυβέρνηση αλλά για τον πολίτη»..

Πρωτοβουλία για ευρωομόλογο
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι προτίθεται να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καθιέρωση ευρωομολόγου. Μάλιστα, ως μέσο πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, υπέδειξε τη συλλογή υπογραφών των πολιτών υπέρ του ευρωομολόγου

Πέντε άξονες
Στα εσωτερικά, Γ. Παπανδρέου περιέγραψε τους πέντε άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το 2011:
1. Κράτος και δημόσια διοίκηση (μεταρρύθμιση πειθαρχικού δικαίου, κάρτα του πολίτη, νέο ενιαίο μισθολόγιο)
2. Ανάπτυξη (νέος αναπτυξιακός νόμος, νέος επενδυτικός νόμος, ηλεκτρονικές προμήθειες, αξιοποίηση έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού)
3. Θεσμοί και Δικαιοσύνη (εκλογικός νόμος, διαφάνεια για τα χρήματα των κομμάτων, διαβούλευση για την συνταγματική αναθεώρηση)
4. Κοινωνικό κράτος (καταπολέμηση ανεργίας, ηλεκτρονική συνταγογράφηση)
5। Εξωτερική πολιτική (Φύλαξη συνόρων, βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων, επίλυση του Κυπριακού)

tanea.gr

Read more...