Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

O Ανδρέας και η Άννα «κάνουν τσιγάρο», ο Ηλίας γράφει μανιφέστο, ενώ ο Γιάννης περιμένει τον ΓΑΠ









O Ανδρέας και η Άννα «κάνουν τσιγάρο», ο Ηλίας γράφει μανιφέστο, ενώ ο Γιάννης περιμένει τον ΓΑΠ
Ο Λοβέρδος βλέπει την Άννα για… το τσιγάρο, ο Ραγκούσης περιμένει να ακούσει τον Γιώργο και ο Μόσιαλος ετοιμάζει μανιφέστο! Αυτή είναι με 21 λέξεις η κωδικοποίηση της δραστηριότητας μιας από τις ισχυρότερες πολιτικές τάσεις του ΠΑΣΟΚ του Δεκεμβρίου του 2011. Ενός ΠΑΣΟΚ στο οποίο όλοι συζητάνε καθημερινά για το ενδεχόμενο διαδοχής, αλλά δύσκολα κάποιος δημοσιοποιεί τον προβληματισμό του.


Η Άννα Διαμαντοπούλου, χθες, συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (με τον οποίο είχε συναντηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος προχθές). Οι πληροφορίες λένε ότι η κυρία Διαμαντοπούλου είπε στον Βενιζέλο ότι αν (και όταν) τεθεί θέμα διαδοχής, θα πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν διαφώνησε.

Η είδηση έχει την αξία της, μιας και κυκλοφορεί το σενάριο για ενδεχόμενη επιλογή του υποψήφιου Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με ταυτόχρονη απόφαση παραμονής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ενδεχόμενο δεν θέλει ούτε να το ακούει ο Λοβέρδος, ο οποίος διαμηνύει ότι αν γίνει θα το καταγγείλει.

Ο Λοβέρδος θα συναντηθεί σήμερα με την Άννα, με αντικείμενο τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για το κάπνισμα. Ποιος μπορεί όμως να διαβεβαιώσει ότι δεν θα συζητήσουν και τα εσωκομματικά;

Η Άννα λέει σε συνομιλητές της ότι «ο Ανδρέας έχει προβάδισμα», αλλά αυτό δεν το έχει πει και στον Λοβέρδο.

Από την άλλη, ο Γιάννης Ραγκούσης λέγεται ότι παραμένει αμετακίνητος στην άποψη ότι πριν από οτιδήποτε, θα πρέπει να εκφραστεί ο Γιώργος. Με δυο λόγια, αν και μετέχει στις συζητήσεις και τον προβληματισμό (της τρόικας που έγινε κουαρτέτο) θα περιμένει πρώτα να ακούσει τον Γιώργο και από τα λεγόμενά του θα εξαρτήσει (ενδεχομένως) την στάση του. Θυμίζουμε ότι ο Ραγκούσης είναι της λογικής «δεν γίναμε ξαφνικά ένα».

Όμως παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν «ένα», οι «τέσσερις» ετοιμάζουν ιδεολογική πλατφόρμα. Τη συγγραφή έχει αναλάβει ο Ηλίας Μόσιαλος. Η ανάγκη ενός μανιφέστου προέκυψε από την εντύπωση ότι το πρώτο κοινό κείμενο της «πράσινης τρόικας» αποτελούσε μια μορφή «διακήρυξης», ενώ ήταν ένα κείμενο συγκυριακό (θα μπορούσαμε να πούμε). Γράφτηκε υπό την πολιτική πίεση μιας συγκεκριμένης στιγμής, όταν συζητιόνταν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Αυτή η εντύπωση, προκάλεσε και την ανάγκη να γραφτεί ένα κοινό πολιτικό κείμενο που να σκιαγραφεί τις απόψεις των «τεσσάρων».

Την ίδια στιγμή, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Μόσιαλος βρίσκονται καθημερινά σε ανοικτή γραμμή. Και ταυτοχρόνως, συναντώνται με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανταλλάσσοντας απόψεις.

Τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια συνάντηση με πιο «επίσημο» χαρακτήρα. Θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
Ο Γιώργος πάντως δεν φαίνεται πρόθυμος να… βοηθήσει. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα, αλλά μην περιμένετε κάτι θεαματικό. Αν υπάρξει θεαματική κίνηση από την πλευρά του Παπανδρέου, καλό είναι να την περιμένουμε με το νέο έτος…

ΑΣΚ
http://newpost.gr

Read more...

Πώς ο Βενιζέλος κορόιδεψε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και τους οδηγεί στην εξαθλίωση ...



Μπορεί ο Ευ. Βενιζέλος να δήλωσε στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μετατροπή τους σε δημοσίους υπαλλήλους, αλλά τα γεγονότα τον... διαψεύδουν.
Το Newpost.gr φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα την απόρρητη αλληλογραφία μεταξύ του μέχρι προ ημερών προέδρου της ΕΡΤ Θανάση Παπαγεωργίου με το υπουργείο οικονομικών και συγκεκριμένα με τον ΓΓ Ηλία Πλασκοβίτη και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, Κώστα Γουβάλα.


Από την αλληλογραφία, τους πίνακες και τα παραδείγματα, προκύπτει αβίαστα ότι ο Ευ. Βενιζέλος ήταν πλήρως ενημερωμένος για την φτωχοποίηση των εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά αδιαφόρησε παγερά.

Στις 3 Οκτωβρίου, ο Θ. Παπαγεωργίου, γράφει στον Κ. Γουβάλα, διευθυντή του γραφείου του Ευ. Βενιζέλου, με κοινοποίηση του mail στον ΓΓ του υπουργείου:
«Κώστα, από το κείμενο του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο που μας έχει δοθεί, προκύπτει ένταξη σε αυτό της ΕΡΤ, με τις καταγραφόμενες στο συνημμένο αρχείο υπερβολικές συνέπειες.
Φιλικά,
Θανάσης Παπαγεωργίου».

Στο συνημμένο αρχείο, με τίτλο «Νέο μισθολόγιο» παρατίθενται οι μειώσεις που φτάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 38%! Ταυτοχρόνως, τον ενημερώνει και για το περίφημο άρθρο 31 και την διατύπωση που πρέπει να έχει:

«Άρθρο 31
1. Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου στους φορείς της παρ. 1 εξαιρούνται της εφαρμογής του παρόντος άρθρου εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) Η λειτουργία του φορέα είναι συνεχής επί 24ωρου βάσεως προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου β) ο ίδιος φορέας δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν λαμβάνει οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή ενίσχυση από το δημόσιο και γ) εμφανίζει κέρδη ή πλεονάσματα κατά την οικονομική χρήση 2010 και την τρέχουσα μέχρι σήμερα.
Εάν στο μέλλον ο φορέας εμφανίσει ζημία έστω και σε μία οικονομική χρήση, εφαρμόζονται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση οι διατάξεις του παρόντος άρθρου.

2. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος, οι αποδοχές των δημοσιογράφων που υπηρετούν στο Δημόσιο και στους φορείς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου καθορίζονται από την από 6-2-2008 Σ.Σ.Ε. μεταξύ ΕΡΤ-Α.Ε. και Ε.Σ.Η.Ε.Α., όπως αυτές (οι αποδοχές) έχουν διαμορφωθεί σήμερα.»

Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, ο Θ. Παπαγεωργίου επικοινωνεί με τον ΓΓ του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη και τον ενημερώνει για τις μισθολογικές μεταβολές επισημαίνοντας:

«Κύριε Γενικέ,
όπως θα διαπιστώσετε ο μέσος μηνιαίος μικτός μισθός στην ΕΡΤ είναι 2021,27 ευρώ και με τα πρόσθετα (Κυριακές, αργίες, βραδινά, εκτός έδρας λόγω 24ωρης συνεχούς λειτουργίας) 2281,77 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο γίνεται 1464,07 ευρώ χωρίς τα πρόσθετα (έως 10%=1611,07).Τα ισχύοντα ποσοστά μείωσης είναι μεγαλύτερα αφού δεν έχουν καταγραφεί οι μειώσεις λόγω της αφαίρεσης των ωριμάνσεων
Με εκτίμηση
Θαν. Παπαγεωργίου»

Μία μέρα αργότερα, ο Θ. Παπαγεωργίου ενημερώνει τον τότε υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, στον οποίο στέλνει και σχέδιο τροπολογίας, έχοντας αντιληφθεί πλέον ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν κάνει πίσω:

«Κύριε υπουργέ,
Ελπίζω η διάταξη που σας στέλνω να εκφράζει το επιθυμητό επιδιωκόμενο.
Επίσης βάση της χθεσινοβραδινής συζήτησης σας στέλνω τις ήδη επιβληθείσες μειώσεις και τις επιπλέον που επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο σε σχέση με τις 31/12/2009.
Οι μειώσεις αυτές είναι ποσοστιαία ανάλογες για όλες τις ΔΕΚΟ αν και η ΕΡΤ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γ.Γ. ΔΕΚΟ έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο καταβαλλόμενων αμοιβών ( παρότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι πλεονασματική και λειτουργεί συνεχώς).
Για οτιδήποτε θέλετε είμαι στη διάθεσής σας .
Με εκτίμηση Θανάσης Παπαγεωργίου».

Σε ότι αφορά στην τροπολογία, ο τότε Πρόεδρος της ΕΡΤ, πρότεινε:

«Η κατάργηση των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφορά μόνο τις διατάξεις αυτών που ρυθμίζουν θέματα αποδοχών και γενικά μισθολογικού περιεχομένου που είναι αντίθετες με τις διατάξεις του παρόντος. Κατά τα λοιπά, παραμένουν σε ισχύ διατάξεις των καταργούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ρυθμίζουν άλλα θέματα».
Όπως αντιληφθήκατε, ο Ευ. Βενιζέλος όχι μόνον γνώριζε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, αλλά φέρει και ακέραια την ευθύνη.

Χριστίνα Αναστασίου
newpost.gr



Read more...

ΟΟΣΑ: «Ανίκανη για μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα»...



«Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και η λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού έχει φθάσει στο ναδίρ της αδράνειας». Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), οι οποίοι συνέταξαν μελέτη για την ελληνική δημόσια διοίκηση, που ...

παρουσιάζεται στο πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». «Ο κεντρικός κυβερνητικός μηχανισμός δεν έχει μέχρι τώρα ούτε τις δομές, ούτε τις ικανότητες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στην μελέτη.

Οι ειδικοί εξέτασαν και τα 14 ελληνικά υπουργεία, σε συνεργασία με 200μελές επιτελείο του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, και διαπίστωσαν σε όλα ελλείμματα στην καταγραφή στοιχείων, σε γνώσεις για την επεξεργασία τους, σε οργάνωση για την πρακτική τους αξιολόγηση, αλλά και στην απαραίτητη συνεργασία (τμημάτων και υπουργείων) μεταξύ τους.

«Ο κεντρικός κυβερνητικός μηχανισμός δεν έχει μέχρι τώρα ούτε τις δομές, ούτε τις ικανότητες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Καρολάιν Βάρλεϊ, διευθύντρια του τμήματος αξιολόγησης των κυβερνήσεων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια σκληρή διαπίστωση που για πρώτη φορά καταδεικνύει τι δεν λειτουργεί στη διοίκηση και τι είναι αυτό που εμποδίζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις».

«Μόνον δύο φορές το χρόνο για μερικές ώρες ελέγχονται από την κυβέρνηση τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων. ‘Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την εξουσία, αλλά ούτε τις κατάλληλες μεθόδους για να αναγκάσει τα νευραλγικά υπουργεία να ακολουθήσουν ενιαία πολιτική’, λένε οι ειδικοί του ΟΟΣΑ. Οι Έλληνες κρατικοί υπάλληλοι έχουν ελάχιστη επαφή με τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία ή ακόμη και με εκείνους του ίδιου υπουργείου. Σε όλα τα υπουργεία υπάρχει έλλειψη συστημάτων καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων και συστημάτων αρχειοθέτησης».

«Η εξουσία των υπουργείων είναι κατακερματισμένη όχι μόνον επειδή και τα 14 είναι διασπαρμένα σε εκατοντάδες κτήρια στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και γιατί απουσιάζει σχεδόν παντελώς οποιαδήποτε επαφή. (…) Έτσι ερμηνεύεται ίσως το γιατί τα 4/5 των κτηρίων, όπου στεγάζονται τα υπουργεία, δεν διαθέτουν αίθουσα συνεδριάσεων».

«Οι ειδικοί επιστήμονες του ΟΟΣΑ διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 15 χρόνια εκδόθηκαν σχεδόν 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα αλλαγής αρμοδιοτήτων. Ένας υπουργός με μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά υπουργεία δήλωσε μάλιστα ότι χρειαζόταν κάθε φορά πάνω από ένα χρόνο για να βρει άκρη στα νέα του καθήκοντα.

Καθόλου απίθανο, εφ’ όσον κάθε υπουργείο διαθέτει κατά μέσον όρο 439 διαφορετικά τμήματα. Πρόκειται για συνέπεια της πελατειακής πολιτικής. Δηλαδή τόσο οι σοσιαλιστές, όσο και οι συντηρητικοί αντάμειβαν με υψηλά πόστα τους οπαδούς τους και γι’ αυτό δημιουργούσαν νέα τμήματα, νέα ινστιτούτα ή και νέες σχολές.

«Συνολικά η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, την κουλτούρα και την ικανότητα να σχεδιάσει, να εκτελέσει και να ελέγξει την εφαρμογή μιας παραγωγικής πολιτικής, υποστηρίζει η κ. Βάρλεϊ.
NEA



Read more...

Έτσι θα μας τα παίρνουν κάθε μήνα!

Η εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών για την παρακράτηση


http://img.protothema.gr/D829C429BD64DA0011F1F2D719402817.jpg
Μια ακόμη μείωση εισοδημάτων περιμένει τους Έλληνες πολίτες από την 1η Ιανουαρίου. Το ποδαρικό της νέας χρονιάς γίνεται κυριολεκτικά με το αριστερό, καθώς ξεκινά η εφαρμογή της αυξημένης παρακράτησης που αναλογεί στη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ καθώς και η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς από μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ έως και τις 31-12-2014.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης έστειλε σήμερα προς τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας την εγκύκλιο για την παρακράτηση φόρου και έκτακτης εισφοράς από την 1-1-2012, η εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει σε μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών κατά περίπου 30 ευρώ για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ και 35,3 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για αποδοχές 1.400 ευρώ η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και έκτακτης εισφοράς είναι της τάξεως των 37 και 44 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή 6% σχεδόν.

Όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα της τρέχουσας χρονιάς, η οποία θα έρθει με ειδοποιητήριο από την Εφορία και θα μπορεί να εξοφληθεί σε έξι δόσεις.

Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στη μηνιαία παρακράτηση φόρου ανάλογα με το αν ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος λαμβάνει 14 μισθούς (μαζί με τα Δώρα) ή 12 μισθούς.

Για παράδειγμα έστω ότι άγαμος μισθωτός του Δημοσίου ( για τον οποίο προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 5.000 ευρώ) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2012), το Δεκέμβριο καθαρό δώρο Χριστουγέννων 450 ευρώ, τον Απρίλιο καθαρό δώρο Πάσχα 190 ευρώ και τον Ιούλιο καθαρό επίδομα αδείας 190 ευρώ.

-Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 ευρώ
-Ετήσιος φόρος κλίμακας: 2.370 ευρώ
- Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.370*1,5%=35,55 ευρώ
- Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα:2.370-35,55=2.334,45/12=194,54 ευρώ
- Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων: 194,54*(450/1.650)=53,06 ευρώ
- Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα: 194,54*(190/1.650)=22,40 ευρώ
- Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας: 194,54*(190/1.650)=22,40 ευρώ

Στη μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος έρχεται να προστεθεί και η μηνιαία παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία προσδιορίζεται ως εξής :

- Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 (1%) Συνεπώς, 1.650*1 %=16,50 ευρώ

Παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων

- Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800+450=20.250 (2%) Συνεπώς, 450*2%=9 ευρώ

Παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα

- Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800+190=19.990 (1%) Συνεπώς, 190*1%=1,90 ευρώ

Παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας

- Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800+190=19.990 (1%) Συνεπώς, 190*1%=1,90 ευρώ

β) Έστω ότι άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα (για τον οποίο προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 5.000 ευρώ και για τον οποίο το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας ισοδυναμεί με δύο μισθούς) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2012), το Δεκέμβριο καθαρό δώρο Χριστουγέννων 1.650 ευρώ, τον Απρίλιο καθαρό δώρο Πάσχα 825 ευρώ και τον Ιούλιο καθαρό επίδομα αδείας 825 ευρώ.

- Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100 ευρώ Ετήσιος φόρος κλίμακας: 3.195 ευρώ

-Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 3.195*1,5%=47,92 ευρώ
-Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα:3.195-47,92=3.147,08/14=224,79 ευρώ
-Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων:3.147,08/14=224,79 ευρώ
-Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα:3.147,08/28=112,39 ευρώ
-Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας:3.147,08/28=112,39 ευρώ

Ποσά που πρέπει να παρακρατηθούν έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης :

- Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100 (2%) Συνεπώς:

- Παρακράτηση κατά την καταβολή του μηνιαίου μισθού, 1,650*2%=33 ευρώ

- Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Χριστουγέννων, 1,650*2%=33ευρώ

- Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Πάσχα,825*2%=16,50 ευρώ

- Παρακράτηση κατά την καταβολή επιδόματος αδείας,825*2%=16,50 ευρώ

γ) Έστω ότι ο μισθωτός της προηγούμενης περίπτωσης λαμβάνει κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2012 ένα έκτακτο εφάπαξ ποσό 3.000 ευρώ.

- Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100+3.000=26.100ευρώ Ετήσιος φόρος κλίμακας: 3.955ευρώ
- Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 3.955*1,5%=59,32 ευρώ
- Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί, πέραν της μηνιαίας παρακράτησης ΦΜΥ του μήνα Σεπτεμβρίου, κατά την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ ποσού: 3.955-59,32=3.895,68-(224,79*14)=748,62 ευρώ

Ποσό έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που πρέπει να παρακρατηθεί, πέραν της μηνιαίας παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου και νόμου του μήνα Σεπτεμβρίου, κατά την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ ποσού

- Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100+3.000=26.100 (2%) Συνεπώς, 3.000*2%=60ευρώ

Read more...

Μπαρόζο σε Ιερώνυμο: «Η δημοκρατία κινδυνεύει» ...



Απάντηση έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ύστερα από επιστολή που του έστειλε ο πρώτος τον Οκτώβριο.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΜΠΑΡΟΖΟ
Ευχαριστώ για την... επιστολή σας με την οποία μοιράζεστε μαζί μας τις αναλύσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την κρίση, τις αιτίες, τις πιθανές θεραπείες και το αντίκτυπό της στον Ελληνικό Λαό.

Πρώτα απ' όλα επιτρέψατέ μου να καλωσορίσω θερμά την αναφορά σας στο διάλογο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Πράγματι, το πνεύμα και ο σκοπός του εν λόγω διαλόγου είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες για μια ειλικρινή και καρποφόρα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Εκκλησιών και Ευρωπαϊκών θεσμών, πάνω σε θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες.
Τα θέματα που θίγετε είναι πράγματι εκείνα που έχουν το περισσότερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία του Λαού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολύ σωστά υπογραμμίζετε ότι η παρούσα κρίση θέτει ευρύτερα θέματα πέραν της οικονομίας. Αυτή συνεπάγεται μιας αυξανόμενης πρόκλησης για την νομιμότητα των πολιτικών θεσμών, εφ' όσον δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στους πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, οι Ευρωπαϊκοί ηγέτες και ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνουν οριστικά μέτρα να συγκρατήσουν την υπέρτατη κρίση ελλείμματος και να ενδυναμώσουν την Ευρωζώνη, για να ενισχύσουν την άμυνά τους.

Σήμερα, όπως ποτέ άλλοτε, είναι υψίστης σημασίας όλοι οι πολιτικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανόμενοι και εκείνοι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας στους συμπολίτες τους, αλλιώς η Δημοκρατία θα κινδυνεύσει και μόνον λαϊκιστικά κινήματα θα ωφεληθούν.

Μέσα σ' αυτή τη συνάφεια, η υπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να συμπαρασταθούμε σε μια από τις δικές μας (χώρες) που βρίσκεται τώρα σε ανάγκη.

Θέλω να επαναλάβω την εκτίμησή μου για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Ελληνικός λαός και να εκφράσω την πεποίθησή μου, ότι η διαδικασία της προσαρμογής θα συνεχίσει με την αταλάντευτη δέσμευση όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας.
Πιστεύω βαθύτατα, ότι η Ευρώπη μπορεί να μετατρέψει την πρόκληση αυτή σε μια νέα αρχή και είμαι πεπεισμένος, ότι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορεί να εξέλθει από την κρίση περισσότερο δυναμωμένο και αναζωογονημένο.

Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι τώρα, όπως ποτέ άλλοτε, πρέπει να εμβαθύνουμε στις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως πολύ σωστά υπογραμμίζετε, η παρούσα οικονομική κρίση είναι κατά βάθος μια ηθική κρίση και οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα ηθικά θεμέλια των οικονομικών και πολιτικών προσπαθειών μας.

Στην αρχή που ανέλαβα την θέση που κατέχω, πριν επανεκλεγώ από την Ευρωβουλή, μου δόθηκε η ευκαιρία να υπογραμμίσω στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές μου την ίδια με σας βασική άποψη, ότι η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιστρέψουν και να μελετήσουν εκ νέου την δομή των βασικών αξιών επάνω στις οποίες στηρίζεται το Ευρωπαϊκό μας μοντέλο:

“Η Ευρώπη κατάφερε να αναπτύξει μια κοινωνική οικονομία και ένα μοντέλο κοινωνίας που υπερβαίνει την καταστροφική διχοτομία μη ρυθμισμένων αγορών ή παντοδύναμων πολιτειών. Οι απαντήσεις πρέπει να λαμβάνονται από την κοινωνία ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων. Πρέπει να βάλουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην καρδιά των προσπαθειών μας.

Αυτή η αρχή υπήρξε για μένα μια βασική έμπνευση κατά τη διάρκεια της δημόσιας ζωής μου. Γίναμε μάρτυρες της λήξης ορισμένων ιδεολογιών που απετέλεσαν τα πλαίσια της πολιτικής κουλτούρας του εικοστού αιώνα.

Ο “ριζοσπαστικός καπιταλισμός” των ανεξέλεγκτων αγορών και ο ακραίος κολεκτιβισμός ήσαν ιδεολογίες απάνθρωπες.
Ο σκοπός τους δεν ήταν να προάγουν την αξιοπρέπεια του πολίτη, και είμαι αποφασισμένος να πράξω ότι πρέπει, ώστε αυτό το ιστορικό λάθος να μην επαναληφθεί. Ταυτόχρονα, τούτο αποτελεί και την έμπνευση που θα μας βγάλει από αυτήν την κρίση.

Και πάλι σας ευχαριστώ για τα ευγενή και εμπνευσμένα λόγια σας κατ' αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, και για την κοινωνική σας ευαισθησία, ως και για το εντυπωσιακό έργο που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών για την φροντίδα των πλέον αναξιοπαθούντων.

Προσβλέπω να συνεργασθώ μαζί σας προσωπικά και με το Γραφείο της Αντιπροσωπείας σας στις Βρυξέλλες, για να προωθήσουμε τις κοινές μας προσπάθειες σε αυτούς τους γεμάτους από προκλήσεις καιρούς.

Πιστά υμέτερος,

José Manuel BARROSO



Read more...

Οι 2 στους 10 Έλληνες σε φτώχεια, πείνα και ανέχεια...



Κάτω από το τυπικό όριο της φτώχειας κινδυνεύει να μείνει ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων...
πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και... τα ενεργά τμήματα του λαού κι όχι μόνο οι άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι, λόγω υψηλής φορολόγησης.
Στελέχη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισκέφτηκαν τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, μετά από καταγγελίες της ΓΣΕΕ για «παραβίαση διεθνών συμβάσεων μέσω των εφαρμοζόμενων πολιτικών του Μνημονίου δανεισμού».

Οι προβλέψεις της ΔΟΕ είναι αποκαρδιωτικές...


Περίπου το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο σημερινός κατώτερος μισθός των 751,39 ευρώ (σύμβαση της ΓΣΕΕ) μετά την παρακράτηση φόρων, οδηγεί πολλούς εργαζομένους στο όριο της φτώχειας.

Επίσης, τουλάχιστον 2,2 εκατ. πολίτες βρίσκονταν στα όρια της ανέχειας πριν το ξέσπασμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αριθμός που θα διπλασιαστεί κατά τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ.

Στην έκθεση γίνεται ακόμη εκτενής αναφορά στις προστατευτικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την ανασφάλεια που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ τα αυξημένα ποσοστά αδήλωτης ή/και ευέλικτης εργασίας ολοένα και πολλαπλασιάζονται
kafeneio-gr.blogspot.gr



Read more...

«Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία» λέει ο Σαρκοζί πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Κλοιός γαλλογερμανικών πιέσεων


Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μασσαλία
Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μασσαλία (Φωτογραφία: Reuters )


Μασσαλία, Γαλλία
Ως ζήτημα ζωής και θανάτου για το ευρώ και την Ευρώπη περιγράφει ο Νικολά Σαρκοζί τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών επί του σχεδίου δημοσιονομικής ένωσης με σιδηρά πειθαρχία και αυτόματες κυρώσεις. Δραματικές προειδοποιήσεις από το βήμα της συνόδου του ΕΛΚ στη Μασσαλία, όπου Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ κορύφωσαν τις πιέσεις για να συνασπίσουν τους κοινοτικούς εταίρους γύρω από το σχέδιο.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει με αποσύνθεση. Αντιμετωπίζουμε μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Εάν δεν έχουμε συμφωνία την Παρασκευή, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος λίγο πριν από την έναρξη της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής των τελευταίων ετών.

Σαρκοζί: «Η Ευρώπη κινδυνεύει»

Απευθυνόμενος στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Σαρκοζί επισήμανε ότι «όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο πιο δαπανηρή και λιγότερη αποτελεσματική θα είναι λύση».

«Η Ευρώπη κινδυνεύει. Ποτέ δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρώπης. Αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» ανέφερε για να προειδοποιήσει: «Εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό [το σχέδιο που προωθείται], φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι επιδίωξη είναι να προχωρήσουν οι δημοσιονομικές αλλαγές και με τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ώστε να μην μείνει κανείς πίσω», αλλά εάν υπάρξει μπλόκο τότε το σχέδιο προχωρά με τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης -«και λέμε όποιος θέλει να ενταχθεί είναι ευπρόσδεκτος».

Μέρκελ: «Να παραμεριστούν εγωισμοί και συμφέροντα»


Σφίγγοντας με τη σειρά της τον κλοιό των πιέσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από τη Μασσαλία ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη» και είναι απαραίτητες οι αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.

Και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθήκον προς την Ευρώπη, και πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ευρωζώνη, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Εθνικοί εγωισμοί και συμφέροντα πρέπει να παραμεριστούν, υπογράμμισε η Μέρκελ τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποιούσε από το Λονδίνο με βέτο εάν δεν προστατεύονται τα βρετανικά συμφέροντα στη Συνθήκη που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας.

«Θα βρούμε καλές λύσεις στις Βρυξέλλες, και θα προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στο να ξεπεράσουμε την κρίση» είπε η Μέρκελ για να συμπληρώσει πως «πλέον μόνο τα λόγια δεν είναι πιστευτά» και γι' αυτό απαιτείται αλλαγή Συνθηκών και περισσότερες αρμοδιότητες της Κομισιόν.

«Θα πρέπει να υποκύπτουμε στη θέληση της Κομισιόν περισσότερο από πριν, όταν τα κράτη-μέλη, ακόμη και η Γερμανία, μετριάζει τους κανόνες. Και αυτό διακυβεύεται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο» σημείωσε.

Μπαρόζο: Έκκληση για τη διάσωση του ευρώ

Σε δραματικούς τόνους, αλλά επιχειρώντας ταυτόχρονα να εμφυσήσει αισιοδοξία, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο από τη Μασσαλία: «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι μαζί, όλη η Ένωση, να δείξει ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο».

«Πιστεύω πως αυτό είναι εφικτό. Η έκκλησή μου, η ισχυρή έκκλησή μου προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι να δείξουμε την δέσμευσή μας στο ενιαίο νόμισμα» υπογράμμισε.

Στον πυρήνα της κρίσης βρίσκονται προβλήματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, δήλωσε για να συμπληρώσει πως «για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει μεγαλύτερη σύγκλιση, περισσότερη πειθαρχία».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε προϋποθέσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάνοντας λόγο για μια «περίπλοκη διαδικασία» της οποίας τα κράτη-μέλη πρέπει να εγγυηθούν την επικύρωση και η οποία θα ενισχύσει το ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης αν τα κράτη-μέλη μας μπορούν να εγγυηθούν ότι είναι σε θέση να εγκρίνουν και να επικυρώσουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη» δήλωσε από το βήμα της συνόδου του ΕΛΚ.

«Μια αναθεώρηση της Συνθήκης, είναι πάντα μια περίπλοκη διαδικασία. Μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, αν είναι πραγματικά αναγκαία για να προχωρήσουμε περαιτέρω» δήλωσε, πριν αναφερθεί λεπτομερώς στους όρους μιας αναθεώρησης.

«Είναι ουσιαστικό να διασφαλιστεί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια ισχυρότερη Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που έχει ανάγκη ισχυρότερους θεσμούς» τόνισε.

«Μπορούμε να πούμε ναι σε μια αναθεώρηση, εάν είναι να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο, αν πρόκειται να κινηθούμε προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι τον κατακερματισμό της αγοράς, αν είναι να ενισχυθεί η συνοχή μας και η ενότητά μας και να μην δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας, αν είναι να ενισχυθεί η ένωση μας με τον σεβασμό των κοινοτικών θεσμικών οργάνων μας» προσέθεσε.

«Πιστεύω ότι υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να βρούμε μια συναίνεση απόψε και αύριο το πρωί» σημείωσε.

Υπέρ της αλλαγής των συνθηκών ο Μαριάνο Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τάχθηκε από τη Μασσαλία υπέρ μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και θέσπιση συμπληρωματικών ελέγχων για την αποτροπή μιας κρίσης όπως αυτή στο μέλλον. Το οφείλουμε. Και αν γι' αυτό πρέπει να τροποποιήσουμε τις Συνθήκες, να τις τροποποιήσουμε» είπε ο Ραχόι.

Ντόναλντ Τουσκ: «Όχι σε Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από τη Μασσαλία αντίθετος σε μία «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», σημειώνοντας ότι Ευρωπαϊκή Ένωση «αποτελείται από 27 κράτη μέλη, όχι από 17 ή 17 συν», όπως την οραματίζονται η Γαλλία και η Γερμανία.

«Η κρίση θα σφραγίσει το φέρετρό μας αν επιλέξουμε να αποξενώσουμε την Ευρώπη των 27», δήλωσε ο Τουσκ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από αποφάσεις που δεν αποκλείουν κανέναν και δεν δημιουργούν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων» υπογράμμισε.

«Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση σε μια ΕΕ των 27 θα είναι μοιραία για την Ευρώπη» επισήμανε ο Τουσκ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.

«Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλειστό κλαμπ ξεχνούν όλες τις ευκαιρίες μιας πιο ευρείας Ευρώπης. Θα διαφυλάξουμε τα εθνικά συμφέροντα ενισχύοντας την Ένωση των 27. Αυτό είναι το κλειδί» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρουμάνος πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου δήλωσε επίσης από τη Μασσαλία ότι η Ρουμανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση με δύο κατηγορίες κρατών-μελών» αναφερόμενος στα σχέδια που εξετάζουν η Γαλλία και η Γερμανία για την Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Όχι» σε συνάντηση με τον Νίκολα Γκρούεφσκι είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Επικαλούμενος φόρτο εργασίας


Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση Γκρούεφσκι για συνάντηση
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση Γκρούεφσκι για συνάντηση (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ζήτησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στη Μασσαλία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και έλλειψη διαθέσιμου χρόνου.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», η συνάντηση θα γινόταν «στο πλαίσιο της γνωριμίας, της εμβάθυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανάπτυξης των σχέσεων για συνεργασία στην περιοχή».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, απέστειλε απαντητική επιστολή στον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Παπαδήμος εκφράζει την σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ, καθώς και την ετοιμότητας της Ελλάδας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στη βάση του erga omnes, δηλαδή μία ονομασία έναντι όλων.

Ο κ.Γκρούεφσκι είχε στείλει επιστολή στον κ.Παπαδήμο πριν από περίπου δέκα μέρες και σε αυτή, μεταξύ άλλων, ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με την ΠΓΔΜ στο θέμα του ονόματος.

«Το μήνυμά μας προς τα Σκόπια είναι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας» υπογράμμισε ο κ.Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και ξεκάθαρη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Οι Ελληνες έχουν εκατομμύρια στην Ελβετία", γράφει η Bild ...



Η γερμανική εφημερίδα Bild σε βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο “Οι Έλληνες έχουν εκατομμύρια στην Ελβετία”, τονίζει, μεταξύ άλλων: “Είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής της... ΕΕ του νέου Ελληνα Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, αλλά ο Έλληνας οικονομολόγος δύσκολα θα μπορέσει να την απολαύσει. Την ώρα που πλησιάζει η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, έρχονται στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά οι πρόσφατες ειδήσεις από την υπερχρεωμένη χώρα του.

"Και οι διαπραγματεύσεις με αυτά τα δεδομένα δε θα είναι καθόλου εύκολες”συνεχίζει το άρθρο, το οποίο επικαλούμενο στοιχεία, χωρίς να αναφέρει τη σχετική πηγή, υπογραμμίζει ότι “η εκροή των ελληνικών κεφαλαίων μόνο για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο άγγιξε τα 14 δισ. ευρώ, με το φαινόμενο να παίρνει όλο και πιο παράλογα χαρακτηριστικά”, απαριθμώντας διάφορες περιπτώσεις, όπου Ελληνες φέρονται να έχουν εκατομμύρια στην Ελβετία.



Read more...

«Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη»

Ο Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ


http://img.protothema.gr/1CE9C303CA01346BC5F3735615DD680E.jpg
Τη δημιουργία ενός ισχυρού τείχους προστασίας της Ευρώπης από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς μιλώντας σήμερα στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

«Ο Ελληνικός λαός έχει υποβληθεί, ήδη, σε πολλές θυσίες, χωρίς να βλέπει αποτέλεσμα. Θυμίζω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια. Επομένως, οι λύσεις που θα επιλεγούν από εδώ και στο εξής πρέπει να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας. Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του προγράμματος, τις οποίες, όπως γνωρίζετε, έχω ζητήσει και γραπτώς» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κύριος Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη να δημιουργηθεί έναισχυρό τείχος προστασίας στην Ευρώπη για τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. «Δηλαδή, της δημιουργίας τέτοιων αποθεμάτων ρευστότητας, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο Ευρώ» διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, που επισήμανε ότι παρόμοιες θέσεις υποστήριξαν και άλλοι συνάδελφοί του.

«Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη, με στόχο όχι μόνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά και την ανάπτυξη και την ευημερία», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργία αποθεμάτων ρευστότητας, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο ευρώ και επανέλαβε ότι οι πολιτικές μονομερούς λιτότητας, που στηρίζονται σε φορολογικές επιδρομές και οριζόντιες περικοπές, δεν βοηθούν σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης.

Σημείωσε παράλληλα ότι η σταθερότητα του ευρώ απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και προγράμματα που συνδυάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία με την οικονομική ανάπτυξη.

«Η Ευρώπη, μέχρι στιγμής, αδυνατεί να βρει τις κατάλληλες λύσεις. Εδώ, ακόμα και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φ. Φιγιόν, είπε χτες στο Συνέδριο του ΕΛΚ ότι ήταν λάθος η απόφαση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των ομολόγων. Κάτι όμως που τελικά έγινε αναπόφευκτο μόνο για την Ελλάδα», παρατήρησε.

«Επομένως, οι λύσεις που θα επιλεγούν από εδώ και στο εξής πρέπει να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας», κατέληξε.

Read more...

Απίστευτος διάλογος Μέρκελ - Σαρκοζί...




Ο διάλογος λέγεται ότι είναι αυθεντικός. Σε κάθε περίπτωση, είναι χαρακτηριστικός του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με... αυτούς που το περιγράφουν, σε κάποια φάση της τελευταίας τους συνάντησης, ο κ. Σαρκοζί φέρεται να είπε απευθυνόμενος προς την Γερμανίδα καγελάριο ότι «εμείς οι δύο είμαστε το μυαλό και η ψυχή της Ευρωζώνης». Κι εκείνη τη απάντησε ατάραχη: «Δεν ξέρω τι είσαι εσύ, πάντως, εγώ είμαι η πρωθυπουργός της».

Εφόσον η απόδοση των λεχθέντων είναι αυθεντική, τότε γίνεται κατανοητό με ποιους όρους και προϋποθέσεις «κατεβαίνει» σήμερα η γερμανική πλευρά στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει.

Υπό αυτή την έννοια οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωζώνης θα είναι εκεί, προκειμένου απλώς να ακούσουν τι έχει να τους ανακοινώσει το Βερολίνο και τίποτα περισσότερο.
apospasma.gr



Read more...

Η ιταλική αναρχική FAI ανέλαβε την ευθύνη για τον παγιδευμένο φάκελο στον Άκερμαν

Φόβοι για άλλες δύο επιστολές

Μετά την αποστολή του φακέλου, η Deutsche Bank αύξησε το επίπεδο ασφαλείας στα υποκαταστήματά της ανά την υφήλιο
Μετά την αποστολή του φακέλου, η Deutsche Bank αύξησε το επίπεδο ασφαλείας στα υποκαταστήματά της ανά την υφήλιο (Φωτογραφία: Reuters )


Φρανκφούρτη
Επιστολή από την ιταλική ομάδα «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία» (FAI) παρέλαβε η γερμανική αστυνομία, στην οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τον φάκελο παγιδευμένο με εκρηκτική ύλη σε σκόνη που στάλθηκε στην Deutsche Bank με παραλήπτη τον Γιόζεφ Άκερμαν.

Από την επιστολή ανάληψης ευθύνης προκύπτει επίσης το ενδεχόμενο να έχουν σταλεί άλλοι δύο παγιδευμένοι φάκελοι.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ βάσει της ενημέρωσης της αστυνομίας, η επιστολή κάνει λόγο για «τρεις εκρήξεις εναντίον τραπεζών, τραπεζιτών, τσιμπουριών και βρυκολάκων».

Ο φάκελος είχε φτάσει στα κεντρικά της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη το μεσημέρι της Τετάρτης, και είχε παραλήπτη τοντον απερχόμενο επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού Γιόζεφ Άκερμαν.

Ακολουθώντας τη διαδικασία ρουτίνας, το προσωπικό πέρασε τον φάκελο από έλεγχο με ακτίνες και παρατήρησε πως περιείχε σύρμα και μέταλλο. Ο φάκελος, που φυσικά δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του ίδιου του Άκερμαν, παραδόθηκε απευθείας το γραφείο αστυνομικών ερευνών (LKA) της Έσσης.

Υπενθυμίζεται ότι η αναρχική FAI ήταν υπεύθυνη για την αποστολή παγιδευμένων πακέτων σε πρεσβείες στην Ιταλία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η ομάδα θεωρείται υπεύθυνη για παρόμοια απόπειρα ήδη το 2003 στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία βρίσκονται επίσης στη Φρανκφούρτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο 17,5% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο

Αύξηση 36,6% σε ένα έτος

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 229.941 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 229.941 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Στο 17,5% υποχώρησε τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας, από 18,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.

Τον Αύγουστο του 2010 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 12,6%.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 857.656 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.440.050 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 315.386 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (- 7,2%) και αυξήθηκαν κατά 16.572 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2011 (+0,4%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 229.941 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (+36,6%) και μειώθηκαν κατά 50.297 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2011 (-5,5%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 120.120 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (+2,8%) και κατά 36.547 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2011 (+0,8%).

Σχεδόν ένας στους δύο νέους, ηλικίας έως 24 ετών (46,4%), είναι χωρίς δουλειά, όταν πέρυσι κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο ήταν ένας στους τρεις (33,6%).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έρχονται πάλι και “φέρνουν” νέα μέτρα

Οργασμός συσκέψεων ενόψει Τρόικας


http://img.protothema.gr/4715A11D806500DAF315F3CC1C1174FA.jpg
Μάχη σε δύο μέτωπα με την Τρόικα που επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση: να καλύψει την τρύπα των 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, αλλά και να προετοιμάσει το περίγραμμα των επιπλέον μέτρων της περιόδου 2013-2015 (περικοπές παροχών και λιγότερο δημόσιο, νέο φορολογικό πλαίσιο και μονιμοποίηση φόρων στα ακίνητα) που θα αποδώσουν έως 7 δισ. ευρώ το χρόνο ή τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ αθροιστικά στην τριετία εκείνη.

Η έλευση της Τρόικα θα είναι ένα πολύ ισχυρό κρας τεστ, αφενός για την πρόοδο υλοποίησης του υφιστάμενου προγράμματος και, αφετέρου, για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.

Μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μακρές συσκέψεις για την πορεία εκτέλεσης του φετινού και ‘εδωσε στις υπηρεσίες του υπουργείου εντολή να επικεντρώσουν τώρα τις προσπάθειες στην είσπραξη εσόδων.

Στο υπουργείο ποντάρουν πολλά στα έσοδα από τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ που για φέτος τα υπολογίζεται σε 700 εκατ, ενώ αναμένουν 1,2 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 καθώς και σε ό,τι μαζέψουν από τα τελευταια εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφορας και τέλους επιτηδεύματος του 2011.

Εντείνονται παράλληλα οι πιέσεις στους προισταμένους των ΔΟΥ για είσπραξη ληξπρόθεσμων χρεών τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2011, αλλά και για περισσότερους προσωρινούς και προληπτικούς ελέγχους για είσπραξη ΦΠΑ.
Read more...

Πάγκαλος: «Αηδιαστικά τα καλλιστεία ονομάτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ»









Πάγκαλος: «Αηδιαστικά τα καλλιστεία ονομάτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ»
Κάθε εσωκομματική συζήτηση είναι άκαιρη και άτοπη, δεδομένου ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη σύνοδο της ΕΕ και το PSI, δήλωσε στο «ΒΗΜΑ FM 99,5», ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο ΠAΣΟΚ για την επόμενη μέρα.

«Πρέπει να αφοσιωθούμε σε αυτή τη σύνοδο και στη συνέχεια στο PSI, το οποίο δεν είναι δεδομένο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι μετά το «κλείσιμο» του PSI, θα ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα στο Κίνημα.

'Αφησε αιχμές για όσους θέτουν ηλικιακά κριτήρια και όρια, λέγοντας ξεκάθαρα ότι κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται, ενώ χαρακτήρισε «αηδιαστικά», σε ορισμένες περιπτώσεις, «τα καλλιστεία ονομάτων», όπως τα χαρακτήρισε, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει το κόμμα, αλλά και να απευθυνθεί σε ευρύτερο «ακροατήριο».

Για τον χρόνο διάρκειας της κυβέρνησης Παπαδήμου, επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή που έχει αναλάβει, εκφράζοντας την ευχή αυτό να έχει συμβεί «μέχρι την άνοιξη».

Αναφορικά με την πολιτική λιτότητας, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, και άφησε αιχμές για τη ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι, ιδιαίτερα οι αρχηγοί κομμάτων, πρέπει να υποδείξουν εναλλακτικές προτάσεις και όχι γενικόλογες δηλώσεις περί ανάπτυξης.

Σχετικά με το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα αλλά και αν γνώριζε, θα τον συμβούλευε να μην προχωρήσει.

Αναφερόμενος στο θέμα της Γερμανίας και της εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνεται προπαγάνδα κατά της χώρας, ακόμα και σε επίπεδο χυδαιότητας, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι ο βασικός παίκτης της ΕΕ.

«Η Γερμανία είναι ισχυρότατη και καταστράφηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα। Ανόρθωσαν τη χώρα τους έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, ενώ πριν από 20 χρόνια ενσωμάτωσαν και το κομμάτι της Ανατολικής Γερμανίας. Σήμερα έχουν πλεονάσματα, τα οποία είναι τα δικά μας ελλείμματα. Όμως κανείς δεν μας υποχρεώνει να αγοράζουμε Mercedes, ακόμα και μέλι από τη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τόνισε όμως ότι πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ, προκειμένου οι πλέον αδύναμοι να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.
http://newpost.gr
Read more...

Ο Λοβέρδος προηγείται του Βενιζέλου στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ!









Ο Λοβέρδος προηγείται του Βενιζέλου στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ!
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της Pulse, η οποία έγινε για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Ποντίκι» για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στελεχών του Κινήματος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο κ. Λοβέρδος συγκεντρώνει 20%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 16%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 7%, η Αννα Διαμαντοπούλου 4%, ο Γιάννης Ραγκούσης 3% και ο Χρήστος Παπουτσής 1%.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει 25%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 22%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 6%, η Αννα Διαμαντοπούλου 5%, ο Γιάννης Ραγκούσης 4% και ο Χρήστος Παπουτσής 2%. Αλλον υποψήφιο επιλέγει το 20%.

Επιπλέον, το 49% των ερωτηθέντων επιθυμεί άλλο πρόεδρο και υποψήφιο για τις επόμενες εκλογές, έναντι 13% που επιθυμεί τον Γιώργο Παπανδρέου.

Υπάρχει επίσης ένα 12% που επιθυμεί Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο και άλλον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί μεγάλη ή αρκετά μεγάλη την πιθανότητα διάσπασης του Κινήματος στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, το 36% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι το πιο σοβαρό και επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Κίνημα είναι η πολιτική που ακολούθησε την τελευταία διετία.

Αντίστοιχα, το 58% εκτιμά ότι συνολική είναι η ευθύνη (πρόεδρος, στελέχη, υπουργοί) για την πορεία της χώρας την τελευταία διετία.

Η πανελλαδική έρευνα έγινε τηλεφωνικά το διάστημα 6-7 Δεκεμβρίου 2011 σε δείγμα 1.059 ατόμων άνω των 18 ετών.


Πηγή: Το Ποντίκι/tanea.gr
http://newpost.gr
Read more...

Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης καλείται να λάβει η Σύνοδος Κορυφής

Αγωνία για το ευρώ

Σήμερα είναι πιο φανερό από κάθε άλλη φορά πως το μέλλον του ευρώ είναι σε κίνδυνο και μαζί με το ενιαίο νόμισμα απειλείται και η ιδέα μία ενωμένης, αλληλέγγυας Ευρώπης
Σήμερα είναι πιο φανερό από κάθε άλλη φορά πως το μέλλον του ευρώ είναι σε κίνδυνο και μαζί με το ενιαίο νόμισμα απειλείται και η ιδέα μία ενωμένης, αλληλέγγυας Ευρώπης (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999 πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να λάβουν συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί το μέλλον της Ευρωζώνης.

Πριν το δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, θα γίνει η «προπαρασκευαστική» συνάντηση του άτυπου διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ουσιαστικά μία «μίνι-Σύνοδος» πριν τη συνάντηση των ηγετών των «27», όπου θα συμμετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Ορισμένοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα συναντηθούν, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης θα γίνει το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών (20:30 - 23:30 ώρα Ελλάδος), ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (12:00 - 14:30) θα γίνει η κύρια συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας (14:30 - 16:00). Αμέσως μετά θα γίνει η συνέντευξη των κ.κ. Ρομπάι-Μπαρόζο και στη συνέχεια είναι πιθανό να γίνουν συνεντεύξεις Τύπου από τις εθνικές αντιπροσωπείες.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει εάν συγκληθεί Σύνοδος των αρχηγών των κρατών-μελών
της Ευρωζώνης.

Στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρει ότι στο άτυπο δείπνο της Πέμπτης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, καθώς και η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Είναι επιτακτική ανάγκη, τονίζει, εκτός από τα «σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί» μέχρι σήμερα, «να συμφωνήσουμε σε μία ευρύτερη προσέγγιση», που θα ενισχύει τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, όπως επίσης και στην «αποφασιστικότητα να αποδεχθούμε μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής μας ένωσης».

Η συζήτηση αυτή, στην οποία έχει προσκληθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα είναι στη βάση έκθεσης που έχει ετοιμάσει ο κ. Ρομπάι μαζί με τον κ. Μπαρόζο και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σφιχτοί κανόνες και αναθεώρηση των Συνθηκών

Ανάμεσα στα ακανθώδη θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι: η αλλαγή της Συνθήκης που θέλει πάση θυσία η Γερμανία, ώστε να επισημιοποιήσει μια νέα πειθαρχία που θα περνάει κυρίως από «χρυσούς κανόνες» για όλες τις χώρες με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σχεδόν αυτόματες χρηματοπιστωτικές κυρώσεις εναντίον των κρατών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ένα αυξημένο δικαίωμα παρέμβασης της ΕΕ στα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.

Η μεταρρύθμιση θα γίνει και με τις 27 χώρες της ΕΕ και με ποιές ρυθμίσεις, ή μήπως μόνο με τις 17 χώρες της Ευρωζώνης; Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων (από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο σύμβουλος του κ. Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης) δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Η Βρετανία μοιάζει εξάλλου θα θέλει ανταλλάγματα που είναι δύσκολο να δεχθούν οι εταίροι της για να δεχθεί μια αλλαγή της συνθήκης. Το Παρίσι και το Βερολίνο φαίνονται ως εκ τούτου έτοιμα για μια συμφωνία στους κόλπους μόνο της Ευρωζώνης, με κίνδυνο να διευρυνθεί το χάσμα στην Ευρώπη.

Ο στόχος είναι να δοθούν εγγυήσεις στη Γερμανία και στην ΕΚΤ ώστε αυτή να δεχθεί να κάνει περισσότερα για την επίλυση της κρίσης του χρέους.

Ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να το κάνει
σε περίπτωση που υιοθετηθεί πράγματι από την Ευρωζώνη «ένα δημοσιονομικό σύμφωνο».

Άλλο θέμα τριβής είναι το γεγονός ότι ορισμένες χώρες θέλουν να υπάρξουν πιο βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα ενισχύσουν τα χρηματοπιστωτικά τείχη προστασίας της Ευρωζώνης.

Ζητούν να αυξηθούν με κάποια μορφή τα μέσα του μηχανισμού αρωγής της Νομισματικής Ένωσης (EFSF), επιτρέποντάς του, μεταξύ άλλων, να έχει κάποια στιγμή πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η Γαλλία το υποστηρίζει, η Γερμανία αρνείται.

Ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές

Οι πιέσεις για την επιτυχία της διήμερης Συνόδου Κορυφής αυξήθηκαν μετά την νέα απειλή του οίκου αξιολόγησης S&P για υποβάθμιση μιας σειράς ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται η Deutsche Welle, υπάρχουν σημαντικότατες διαφωνίες μεταξύ του γερμανογαλλικού άξονα και της Κομισιόν τόσο ως προς το πώς θα κατοχυρωθεί νομικά η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Eυρωζώνη, όσο και ως προς τα μέσα που θα πρέπει να διατεθούν για να σβήσει η πυρκαγιά που έχει ανοίξει στην Ευρώπη η κρίση χρέους.

Η κατάσταση περιγράφεται ως εξαιρετικά κρίσιμη με την κ. Μέρκελ να επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν υπάρξει συμφωνία για μια ουσιαστική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών που να δεσμεύουν, αν όχι τους «27», τουλάχιστον τα 17 μέλη της Ευρωζώνης σε διακρατικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, οι κ.κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ, υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση των Συνθηκών γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα και με αβέβαιο αποτέλεσμα και αντιπροτείνει μια νομικά κατοχυρωμένη αυτοδέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για δημοσιονομική πειθαρχία με μια απλή προσθήκη στο Πρωτόκολλο 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Πηγή των Βρυξελλών είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η ουσιαστική αναθεώρηση των Συνθηκών θα ήταν σαν ένα «ταξίδι με βάρκα την ελπίδα». Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι οι Γερμανοί διακατέχονται από «φετιχισμό» των Συνθηκών και ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα 27 μέλη της ΕΕ για να μη δοθεί το μήνυμα μιας διαιρεμένης Ευρώπης.

Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλεσε τη δέσμη ιδεών του κ. Ρομπάι «τυπικό τρικ των Βρυξελλών», που δεν πρόκειται να καθησυχάσει τις αγορές και την κοινή γνώμη.

«Η Γερμανία δεν πρόκειται να κάνει σάπιους συμβιβασμούς, και εν ανάγκη ή θα ζητήσει παράταση της διάρκειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή θα προτείνει νέο γύρο διαπραγματεύσεων πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε.

Ωστόσο, η γερμανική εμμονή για ευρεία αναθεώρηση των Συνθηκών προκαλεί αντιδράσεις και εντός της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ προειδοποίησε ότι πριν από τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα και διερωτήθηκε αν σε μια στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, υπάρχει η τόλμη για ψηφοφορίες στα επιμέρους χώρες.

Από την πλευρά του ο Σουηδός ομόλογός του Καρλ Μπιλντ, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελέγχει τις αποφάσεις των κοινοβουλίων τότε τίθενται εν αμφιβόλω βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Πάντως η καγκελάριος φαίνεται να ενισχύεται στην εμμονή της για ευρεία αναθεώρηση των Συνθηκών και από τον αμερικανικό παράγοντα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Ομπάμα συμφώνησε μαζί της για τη σημασία μιας «διαρκούς και αξιόπιστης λύσης» του προβλήματος του χρέους και υπογράμμισε τη θέλησή του να συνεχίσει τη συνεργασία σε αυτό το θέμα, «αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες της», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο φορολογικό σύστημα εισηγείται το ΔΝΤ!

Έκθεση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογίας


http://img.protothema.gr/80ED8A81F7F40DB981893F0F98FC341D.jpg
Την πλήρη κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα, της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς έως 300 ευρώ, την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων με αξίες που θα ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και η μείωση του ΦΠΑ στο 19% προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες σε έκθεση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογίας που έχει παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι άνθρωποι του Ταμείου με επικεφαλής τον Πόουλ Τόμσεν, έπειτα από ενδελεχή έρευνα μηνών επί των φορολογικών θεμάτων, έχουν υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις και οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν αποδεκτές στο σύνολο τους από τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Παντελή Οικονόμου και θα ενταχθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού βεβαίως πάρουν το πράσινο φως και από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ μεταξύ άλλων προτείνουν :

· Αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου για τα ακίνητα που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ για το 2012. Σήμερα για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υποψιν
όλοι οι ηλεκτροδοτουμενοι χώροι ανεξαρτήτως χρήσης (γκαράζ, αποθήκες κλπ).
Προτείνεται να μην πληρώνουν φόρο τα γκαράζ ενώ για τις αποθήκες να λαμβάνεται υποψιν η μίση από την ισχύουσα αντικειμενική άξια. Η ελάφρυνση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική.
· Ασφαλιστικές εισφορές : Την κατάργηση της πληρωμής των εισφορών για το τμήμα του μισθού έως τα 300 ευρω. Δηλαδή εάν κάποιος μισθωτός λαμβάνει 1000
ευρω τότε προτείνεται να πληρώνει στα ταμεία μόνο για τα 700 ευρω. Τα επιχειρήματα που επικαλείται το ΔΝΤ είναι δυο : ι)χρηματικό όφελος για τον μισθωτό και την επιχείρηση ιι) θεωρητικά δίνονται κίνητρα σε μια επιχείρηση να προσλάβει επιπλέον υπάλληλους.
· ΦΠΑ: Την κατάργηση των 3 συντελεστών και την καθιέρωση 2 συντελεστών 9% και 19%. Το 9% προτείνεται να ισχύσει για τα τουριστικά πακέτα τα ξενοδοχεία κλπ. Προτείνεται να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6,5 % που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.
· ΦΠΑ είσπραξη: για να περιοριστούν τα φαινόμενα μη απόδοσης του ΦΠΑ προτείνεται να γίνεται καθημερινή ηλεκτρονική εκκαθάριση του φόρου και να αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα. Επιπρόσθετα στο τέλος του μήνα θα γίνεται και ο συμψηφισμός ου ΦΠΑ. Στις μεταχρονολογημένες επιταγές δεν θα περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ ο οποίος θα καταβάλλεται τοις μετρητοίς. Έτσι εάν κάποιος θέλει να πληρώσει με ένα ποσό των 1000 ευρω τότε θα καταβάλλει σε μετρητά τα 230 ευρω και τα υπόλοιπα 780 ευρω θα αναγράφονται στην επιταγή.
· Ακίνητα : Κατάργηση των αντικειμενικών Αξιών της εφορίας και καθιέρωση νέων τιμών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τιμές αυτές θα λαμβάνονται υποψιν
από την εφορία και θα μεταβάλλονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται στο 6% από 11% που είναι σήμερα. Θα επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στην μεταπώληση του ακινήτου.
· Φόρος πολυτελείας. Πρέπει να καταργηθεί. Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο φόρος αυτός (επιβάλλεται στα κοσμήματα, στα ΙΧ υψηλού κυβισμού κλπ ) το 2011
απέφερε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 20 εκατ ευρω ενώ βοήθησε «να διαλυθούν» κλάδοι της οικονομίας μεταξύ αυτών η εμπορία αυτοκινήτων, το εμπόριο των ειδών πολυτελείας.
· Ενδοομιλικες συναλλαγές: προτείνεται η ενοποίηση των δυο νομοθεσιών, δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομικών. Επισπεύδων της
ενεργοποίησης του νέου νόμου θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
· Καπνά. Προτείνουν να μην γίνουν αλλαγές στις τιμές των πακέτων στα τσιγάρα. Σε αντίθεση όμως προτείνουν να αυξηθεί στον χύμα καπνό καθώς εκτιμάται ότι η τιμή τους είναι δυσανάλογα χαμηλή με το πακέτο.
· Πρόστιμα του ΚΒΣ. Προτείνεται να αλλάξουν βασικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μεταξύ αυτών εάν γίνουν πολλαπλές παραβάσεις να ισχύει μόνο η παράβαση με το υψηλότερο πρόστιμο. Έτσι εάν για παράδειγμα γίνει έλεγχος στα βιβλία ενός επιχειρηματία και οι εφοριακοί βρουν 5 παραβάσεις να μην επιβάλλεται προσθετικά το πρόστιμο άλλα μόνο η παράβαση με το υψηλότερο ποσό.



Τα μέτρα αυτά το ΔΝΤ επιθυμεί να ενταχθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο όμως δεν έχει αποφασιστεί πότε θα κατατεθεί στην Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδημο ως πρόταση του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την κατάθεση εντός του Ιανουαρίου των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν διαδικαστικά θέματα όπως η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος μέσω της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Read more...

Συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις


Φωτογραφία από τη συνάντηση που είχε ο κ. Παπαδήμος με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι στις 21 Νοενβρίου στις Βρυξέλλες
Φωτογραφία από τη συνάντηση που είχε ο κ. Παπαδήμος με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι στις 21 Νοενβρίου στις Βρυξέλλες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρισιμότερη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των τελευταίων ετών, από τις αποφάσεις της οποίας θα εξαρτηθεί το μέλλον του ευρώ και συνεπώς και η πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Η συνάντηση έχει ορισθεί για τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυτόματες κυρώσεις για τα ελλείμματα άνω του 3% και ενεργοποίηση του ESM το 2012, ζητούν Μέρκελ-Σαρκοζί

Μέχρι τον Μάρτιο οι αλλαγές στη Συνθήκη

Ο γαλλογερμανικός άξονας προτείνει να υπάρχει η δυνατότητα αυξημένης κοινοτικής παρέμβασης σοτυς εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών
Ο γαλλογερμανικός άξονας προτείνει να υπάρχει η δυνατότητα αυξημένης κοινοτικής παρέμβασης σοτυς εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Αυτόματες κυρώσεις σε όσες χώρες το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, εκτός και αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία στο Eurogroup αποφασίσει διαφορετικά, επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από το 2012 και όχι από τα μέσα του 2013 όπως είχε αποφασιστεί παλαιότερα, προτείνουν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την επιστολή, Παρίσι και Βερολίνο προτείνουν:

1) Τακτικές Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης -τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο- με μόνιμο πρόεδρο., οι οποίες θα καθορίζουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

2) Σε περιπτώσεις κρίσεων, οι Σύνοδοι αυτές θα είναι μηνιαίες και θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα και στη δημοσιονομική σταθερότητα.

3) Όσες άλλες χώρες που έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα προσκαλούνται να συμμετέχουν όποτε συζητούνται θέματα που τους αφορούν.

4) Ενίσχυση του συντονισμού, της επιτήρησης και του σεβασμού των κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης σε κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης ενός κανόνα για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - κατά προτίμηση ενσωματωμένου στο Σύνταγμα ή σε νόμο ίσης ισχύος.

5) Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), έπειτα από αίτημα της Επιτροπής ή ενός κράτους - μέλους, θα έχει τη δυνατότητα να επαληθεύει την ενεργοποίηση αυτού του κανόνα στην εθνική έννομη τάξη.

6) Τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στο θέμα του συνυπολογισμού των συστάσεων που γίνονται σε ένα κράτος - μέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την εκτέλεση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

7) Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης και τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου, συμβατού με την Κοινή Αγορά, που θα επιτρέπει ταχύτερη πρόοδο σε θέματα χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων, συγκλίσεων στην αγορά εργασίας, εναρμόνισης της φορολογίας των επιχειρήσεων και εισαγωγής πολιτικών που σχετίζονται με τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες της ευρωζώνης.

8) Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεραίνει ότι ένα κράτος - μέλος έχει υπερβεί το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό θα πυροδοτεί αυτόματες κυρώσεις, εκτός αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία στο Eurogroup αποφασίσει διαφορετικά.

9) Το συγκεκριμένο κράτος - μέλος θα υποχρεώνεται να συμφωνεί με την Επιτροπή μία «Συνεργασία Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης» που θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και η οποία θα εγκρίνεται από το Eurogroup.

10) Μία διαδικασία επεμβάσεων αυξημένης βαρύτητας στη νομοθεσία ενός κράτους - μέλους θα μπορούσε να καθοριστεί ως στοχευμένη απάντηση στην υπέρβαση του πλαφόν του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα βήματα και οι κυρώσεις που θα προτείνει η Κομισιόν θα πρέπει να υιοθετούνται εκτός αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών της ευρωζώνης αποφασίζει διαφορετικά.

11) Η διαδικασία μείωση του κρατικού χρέους κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ πρέπει να περιλαμβάνεται στη νέα Συνθήκη.

12) Την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το 2012 ώστε να αντιμετωπιστούν μελλοντικά καλύτερα οι απειλές για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε κράτη - μέλη που μπορούν να μολυνθούν από την κρίση.

13) Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ESM, οι αποφάσεις του οποίου θα λαμβάνονται από μία ενισχυμένη πλειοψηφία (supermajority) του 85% του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

14) Σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η Συνθήκη για τον ESM πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να καταστεί σαφές ότι η λύση για την Ελλάδα είναι «μοναδική και ιδιαίτερη».

Οι δύο ηγέτες καταλήγουν επαναβεβαιώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ζητούν οι προβλέψεις για μία νέα Συνθήκη να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ούτε λεφτά για πετρέλαιο δεν έχουν στα σχολεία

Κραυγή απελπισίας από την ΟΛΜΕ


http://img.protothema.gr/1437AA07F1F542A0109197803AC321CF.jpg

Ούτε λεφτά για να πληρώσουν το πετρέλαιο για τη θέρμανση δεν έχουν τα σχολεία με αποτέλεσμα να εμποδίζεται το διδακτικό έργο, όπως κατήγγειλε σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ.

Μάλιστα την τραγική αυτή κατάσταση επιβεβαιώνει και η υφυπουργός Παιδείας, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία απέστειλε επείγουσα επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να παρέμβει προκειμένου οι δήμοι να κινήσουν τη διαδικασία για την αποστολή πετρελαίου στα σχολεία.

Οι καθηγητές επεσήμαναν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί τις επόμενες ημέρες περιγράφοντας ένα «παγωμένο» σχολείο και χωρίς το σύνολο των βιβλίων τα οποία ούτε τα Χριστούγεννα δεν θα φτάσουν.

Οι καθηγητές απειλούν με απεργία διαρκείας μπροστά στο ενδεχόμενο ένταξης του κλάδου στο καθεστώς εφεδρείας.

Οι εκπαιδευτικοί επεσήμαιναν ότι μπορεί για φέτος να ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα ενταχθούν στην εφεδρεία, ωστόσο, εκφράζουν φόβους ότι αυτό μπορεί να γίνει από το «παράθυρο» την ερχόμενη χρονιά.

Η ΟΛΜΕ υποστήριξε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθούν καθηγητές σε εφεδρεία μέσω της κατάργησης προγραμμάτων όπως αυτό της προσθετής διδακτικής στήριξης.

Για τον λόγο αυτό, ο κλάδος θα ξεκινήσει γενικές συνελεύσεις προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση για απεργία διαρκείας.

Απάντηση για ΟΟΣΑ

Επίσης, αναφερόμενοι σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται λίγες ώρες , οι καθηγητές χαρακτήρισαν «μύθο» τα περί μειωμένων ωρών εργασίας υπογραμμίζοντας ότι είναι σκληρά εργαζόμενοι.

Read more...

«Ή μαζί μας, ή καταστρέφεται η Ευρώπη…»

Ξεκάθαρος ο Σαρκοζί:


http://img.protothema.gr/DFB1D817934995F074583BB905AF34AB.jpg

Την πλήρη αποδοχή των γαλλογερμανικών σχεδίων για την διακυβέρνηση της Ευρώπης, αλλά και άμεσες αιχμές προς κάθε διαφωνούντα, ακόμα και σε επίπεδο αρχηγού κράτους, απαιτούν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, απειλώντας πως σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει «κίνδυνος έκρηξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Την ώρα που κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης δημοσιοποιούσαν τις … ανησυχίες τους περί μη επίτευξης συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, κατηγορώντας μάλιστα τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες πως δεν έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα και τόνισε, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πως «εφόσον δεν υλοποιηθεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Δευτέρα οι συνομιλίες του με την καγκελάριο της Γερμανίας η Ευρώπη δεν θα βγει από την κρίση, ενώ θα αυξηθούν οι κίνδυνοι έκρηξης, είτε κοινωνικής, είτε πολιτικής, με την μορφή της διάσπασης της ΕΕ»!

Ο ίδιος επανέλαβε πως στόχος του, όπως και της Γερμανίδας Καγκελάριου ‘Αγκελας Μέρκελ, είναι «η επανίδρυση» της Ευρώπης: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου και να δεχόμαστε προϊόντα χωρών που δεν σέβονται κανένα κανόνα. Για αυτό πρέπει να ανασυντάξουμε τις συνθήκες», τόνισε.

Εξηγώντας δε στους βουλευτές γιατί πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι συνθήκες, επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει η Ευρώπη την εμπιστοσύνη των αγορών είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της. Κάτι που μπορούν να εγγυηθούν οι ισχυρότερες οικονομίες, δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία. «Υπάρχει μόνο μία στρατηγική: η συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», πρόσθεσε ο κύριος Σαρκοζί.

Ο κ. Σαρκοζί επανέλαβε πως την Πέμπτη, πριν το επίσημο γεύμα των ηγετών της ΕΕ, θα έχει νέα συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ΜάριοΝτράγκι και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, όπως και ο Επίτροπος Ολι Ρεν.

Read more...

Τρόφιμα αντί μισθού...


... αποφάσισε σούπερ μάρκετ στη Λάρισα...
Μισθό σε είδος πρότεινε να πληρώνει εταιρεία σούπερ μάρκετ στη Λάρισα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για το «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ» η διεύθυνση του οποίου έκανε πρόταση στο προσωπικό της να λαμβάνει αντί προκαταβολής μισθού αγορές σε τρόφιμα από...

καταστήματα της αλυσίδας.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με ανακοίνωση και καταγγελίας στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η εταιρία ζητάει με εκβιαστικό τρόπο από τους εργαζόμενους βοήθεια για αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης ρευστού.

Η επίσημη ανακοίνωση των εργαζομένων και η αντίστοιχη καταγγελία έχουν ως εξής:

"Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ για τον εκβιασμό και την τρομοκρατία που εξαπολύει στους εργαζόμενους, μέσα από την ανακοίνωση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 8/11/2011.

Στην εν λόγω ανακοίνωση η εταιρεία ανακοινώνει στους εργαζόμενους ότι από το μήνα Νοέμβριο και στο εξής δεν θα γίνεται κατάθεση του ποσού της προκαταβολής, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά αντικαθίσταται από την δυνατότητα να κάνουν αγορές από τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, έναντι της μισθοδοσίας τους με αποδείξεις. Αναφέρει επίσης ότι το ύψος επί πιστώσει«θα δύναται να φτάσει μέχρι και το ποσό της μηνιαίας αμοιβής τους!

Η εργοδοσία επικαλείται την έλλειψη ρευστού και για να μην αναγκαστεί όπως λέει να απολύσει, ζητάει βοήθεια με εκβιαστικό τρόπο από τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Προχωράει μάλιστα στο φακέλωμά τους τηρώντας αναλυτικές καταστάσεις με το ποσό των αγορών ανά εργαζόμενο που θα στέλνετε στο λογιστήριο μαζί με το παρουσιολόγιο, στο τέλος κάθε μήνα.

Είναι απαράδεκτο η εργοδοσία να βάζει χέρι στον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας, πόσο μάλλον σε τόσο δύσκολους καιρούς, που για να τα βγάλει πέρα το κάθε νοικοκυριό, μειώνει συνεχώς τα έξοδά του για βασικές ανάγκες, όπως και από τα ψώνια του μήνα από το σούπερ μάρκετ.

Οι επιχειρηματίες της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, αυτοί που τις εργασιακές σχέσεις τις ελαστικοποιούν και τις τεντώνουν στα μέτρα τους, αυτοί που επί δεκαετίες θησαυρίζουν με τα εξοντωτικά ωράρια που επιβάλλουν στους εμποροϋπάλληλους, δίνοντας μισθούς πείνας, επικαλούνται τώρα τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της κρίσης στην αγορά και προσπαθούν να σπείρουν το φόβο.

Λες και όταν άνθιζε η κερδοφορία τους τα προηγούμενα χρόνια τα μοιράζονταν με τους εργαζόμενους Τόσα χρόνια αυτοί καρπώνονταν τον πλούτο που παράγουμε και τώρα μας ζητούν να μοιραστούμε την κρίση τους, να πληρώσουμε κι εμείς την χασούρα από τα κέρδη τους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.
Στόχος τους είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, για να μπορούν να συνεχίσουν και μετά την κρίση την κερδοφορία τους στις πλάτες των εργαζομένων. Προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους δεν θα διστάσουν να αξιοποιήσουν τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες και συνεχίζει η τωρινή κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) και να προωθήσουν την εκ περιτροπή εργασία, μειώσεις μισθών, την πλήρη κατάργηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις πρακτικές της εργοδοσίας, που έχοντας την στήριξη της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας έχουν μετατρέψει σε γκέτο τους χώρους δουλειάς. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία.


anergoidimosiografoi.blogspot.com



Read more...