Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Μέρκελ:Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αποφασισμένη

Την αποφασιστικότητα να αλλάξει τη χώρα και να δημιουργήσει νέες δομές, διαπιστώνει στην ελληνική κυβέρνηση η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη, που παραχωρεί στην Bild am Sonntag. Η κ. Μέρκελ τονίζει ότι «υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά πράγματι πολλά πράγματα μπαίνουν μπροστά» και εξηγεί ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρά τη θέλησή της, θα κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα. Αναφέρει, δε, ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει μετά το 2014-15.
«Φυσικά νιώθω το σκεπτικισμό πολλών πολιτών και τον κατανοώ εν μέρει και επειδή η Ελλάδα κατά τα περασμένα χρόνια συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της» δηλώνει η Καγκελάριος και προσθέτει ότι «πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί η ελληνική ηγεσία, δεν θα τήρησε». Συνεχίζει, ωστόσο: «Αλλά θα πρέπει και να δούμε ότι υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά πράγματι πολλά μπαίνουν μπροστά. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται, το μισθολογικό κόστος επίσης. Ανοίγεται, έτσι, η ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί σιγά σιγά ανταγωνιστικότητα και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη». Συμπληρώνει: «Αισθάνομαι στην ελληνική κυβέρνηση επιτέλους μια αποφασιστικότητα να αλλάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονες δομές - η Γερμανία θα συμμετάσχει σε αυτό, με λόγια και με έργα».
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για τον ελληνικό λαό, η καγκελάριος κάνει λόγο για «μεγάλες θυσίες» με τις οποίες είναι συνδεδεμένη αυτή η μεγάλη αλλαγή για τους περισσότερους Έλληνες - ειδικά οι φτωχότεροι ζουν πολύ δύσκολους καιρούς, επισημαίνει-, αλλά απευθύνει έκκληση «να μη σκεφτόμαστε συνεχώς την αποτυχία και τα σενάρια τρόμου, καθώς η οικονομία, όπως ξέρουμε από τον Λούντβιχ Έρχαρτ, αφορά κατά 50% ψυχολογία, αλλά να συνοδεύσουμε θετικά την επίπονη αλλαγή στην Ελλάδα, ώστε στο τέλος να γίνουν πραγματικότητα πιο θετικά σενάρια».
Η κ. Μέρκελ εξηγεί ακόμη ότι η διάσωση της Ελλάδας «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, διότι όλα τα μέτρα λαμβάνονται με το βλέμμα στο σύνολο της Ευρωζώνης και υπηρετούν έτσι κάθε κράτος - μέλος. και τη Γερμανία». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «ως τώρα επιτυγχάναμε εισοδήματα από την βοήθεια για την Ελλάδα, τα οποία στο μέλλον δεν θα υπάρχουν».
Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν λέει στους πολίτες όλη την αλήθεια για το ελληνικό πρόγραμμα, η καγκελάριος χαρακτηρίζει την κριτική «αντιπολιτευτική γλώσσα» και τονίζει: «Γνωρίζω το καθήκον μου και γι αυτό λέω στους πολίτες πάντα πώς είναι η κατάσταση. Και θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι καλύτερο για τη Γερμανία και για την Ευρώπη και ό,τι έχει τις μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις και δε μας εκθέτει σε υπερβολικούς κινδύνους». Ανάλογη είναι η απάντησή της, όταν καλείται να σχολιάσει και την άποψη του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματός της περί «αναβολής χρεοκοπίας» της Ελλάδας, ενώ τάσσεται υπέρ μιας νομικής διαδικασίας για τα κράτη που δεν αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. «Μακροπρόθεσμα, είμαι της άποψης να σκεφτούμε πώς θα αναπτύξουμε στο νομικό μας σύστημα διαδικασίες για κράτη, τα οποία δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους» αναφέρει, αλλά επαναλαμβάνει πως «η ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει ενάντια στη βούλησή της να φύγει από το ευρώ, θα μας κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα απ, ό,τι ο δρόμος που χαράξαμε και θα ζημίωνε βαριά την οικονομία μας και πρέπει να αποφύγουμε τις ανασφάλειες».
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το εάν για κάτι τέτοιο περιμένει πρώτα να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία, η κ. Μέρκελ σημειώνει: «Το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα "τρέχει" ως το 2014. Για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του προϋπολογισμού, δώσαμε στους Έλληνες δύο χρόνια ακόμη, ως το 2016. Όταν η Ελλάδα, μια μέρα, θα έχει επάρκεια με τα δικά της έσοδα, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε. Αυτό δεν θα γίνει πριν από το 2014-15, εάν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση, εάν η ίδια συνδέει το πολιτικό της μέλλον με την έκβαση της ευρω-κρίσης, η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι δεν σκέφτεται καθόλου έτσι, καθώς, όπως λέει, εργάζεται με όλη της τη δύναμη για να κρατήσει το ευρώ σταθερό κα να το ενισχύσει. «Διακυβεύονται τόσο πολλά περισσότερα από μόνο το νόμισμά μας. Πρόκειται για το ιστορικό ευτύχημα της ευρωπαϊκής ενότητας των τελευταίων δεκαετιών. Επιθυμώ η Ευρώπη, ως η ήπειρος της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να έχει ένα καλό μέλλον και να παραμείνει ελκυστική για όλους στον κόσμο» σημειώνει.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

«Να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση»

Να αποχωρήσει τώρα το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, να πει «mea culpa» και να ζητήσει «συγγνώμη» από τις κοινωνικές ομάδες, που πλήρωσαν το κόστος των Μνημονίων, πρότεινε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, κατά την ομιλία του σε σύσκεψη στελεχών, που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
«Όσοι θεοποιούν το πολιτικά εφικτό, καταλήγουν σε φτωχούς διαχειριστές του συστήματος και μόνο. Είμαστε αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελευθερισμού, της υποτέλειας της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, της καταστροφής όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του λαού μας» τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι έφτασε στο «έσχατο σημείο εκφυλισμού» από μια «μικρή, ανιστόρητη και γραφειοκρατική κάστα» ηγετικών στελεχών. «Μετατράπηκε σε ένα κόμμα χωρίς στελέχη, χωρίς διαδικασίες και προοπτική, σε ένα κόμμα-χυλό, που υλοποίησε Θατσερικού τύπου πολιτικές» σημείωσε.
Επιτέθηκε εναντίον εκείνων οι οποίοι, όπως είπε, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη «δημοσκοπική κατάντια» του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη «υποβάλλουν τα σέβη τους στον κ. Σαμαρά, μιλώντας, ωστόσο, για Κεντροαριστερά», και σημείωσε ότι «αυτοί ερωτεύτηκαν την κυβερνητική εξουσία».
Μίλησε για κάποιους, που, κινούμενοι στα όρια της «πολιτικής σχιζοφρένειας», είναι «γυρολόγοι» των καναλιών και των ΜΜΕ και όσο διατηρούσαν τις υπουργικές θέσεις, όλα πήγαιναν καλά, ενώ τώρα διαγράφουν την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Άλλοι, παρατήρησε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, «μετεξεταστέοι» στο μάθημα των Μνημονίων συνδέουν την επιτυχία της χώρας με την υπουργοποίησή τους. Άλλοι χαρακτηρίζουν «φούσκα» το ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας τα οφέλη, που είχαν οι ίδιοι, και κάποιοι «που το ΠΑΣΟΚ τους πληρώνει πλουσιοπάροχα, αρθρογραφούν υπέρ της αναγκαιότητας άμεσης και γρήγορης κηδείας του» τόνισε.
«Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση του, η πολιτική και η χώρα το χρειάζονται», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ είναι το συνέδριο του Φεβρουαρίου, γι' αυτό η Αριστερή Πρωτοβουλία θα προσπαθήσει να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι ουσιαστικό και αποτελεσματικό».

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Read more...

Ο Καρύδης στη θέση του Δατσέρη

Ο πρώην βουλευτής Πειραιά, Δημήτρης Καρύδης, είναι αυτός που θα τοποθετηθεί στη θέση του Γιάννη Δατσέρη που αποπέμφθηκε από τον κ. Βενιζέλο.
Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ότι ο κ. Καρύδης θα αναλαμβάνει τον τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη Φώφη Γεννηματά η οποία συνεχίζει ακάθεκτη, στο στενό επιτελείο του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκλεγεί στην πρώτη περιφέρεια Πειραιά, είχε καταψηφίσει ορισμένα άρθρα του μνημονίου και διαγράφηκε, ενώ υπήρξε από παλιά συνεργάτης της Βάσως Παπανδρέου.
Στο παρελθόν, έχει υπάρξει στο γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής, και από τότε έχει πολύ καλές σχέσεις με τους περισσότερους συναδέλφους.


Πηγή: egiakoumis.com

Read more...

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ δέκα Μητροπολίτες!



sta-dixtya-toy-sdoe-deka-mitropolites 
Τουλάχιστον δέκα Μητροπολίτες εξετάζονται από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος για καταθέσεις μαμούθ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Έθνος της Κυριακής, οι οποίοι φέρεται να κατέχουν συνολικά πάνω από 1 εκατ. ευρώ. 

Οι «Ράμπο» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανοίγουν για τα καλά τον εκκλησιαστικό «φάκελο» εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, πλήθος στοιχείων, που περιήλθαν σε γνώση τους μέσω καταγγελιών. 

Το δημοσίευμα αναφέρει επί παραδείγματι την περίπτωση του Μητροπολίτη Νικαίας, ο οποίος ελέγχεται με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για να διαπιστωθεί εαν ευσταθούν οι καταγγελίες που τον φέρουν να είναι υπεύθυνος για ατασθαλίες στα οικονομικά της Μητρόπολης του.

Σύμφωνα με το Έθνος το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του έγγραφα για το Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο (Γεράσιμο Βρυώνη) και ήδη ελέγχεται αφού είναι στην λίστα των εκατομμυριούχων ιεραρχών.

Μάλιστα, οι ελεγκτές εξετάζουν αν ο Μητροπολιτης Αλέξιος και μέλη της οικογένειάς του απέκτησαν και με ποιόν τρόπο ακριβά ακίνητα, αν παραβιάστηκαν οι διαδικασίες με προσλήψεις σε έμμισθες θέσεις της Μητρόπολης ατόμων του στενού του συγγενικού περιβάλλοντος αλλά και αν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της Μητρόπολης.

Υπάρχουν καταγγελίες για καταθέσεις του Μητροπολίτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ αναμένεται να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί ακόμα και προσώπων του στενού του συγγενικού περιβάλλοντος. Η οικογένεια φέρεται να έχει τουλάχιστον 8 ακινητα και μενει να διαπιστωθεί εαν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Εκτός από τα ακίνητα των συγγενών ο ίδιος ο Μητροπολίτης φέρεται να κατέχει:
- ένα ακίνητο στην λεωφόρο Λαμπράκη στον Πειραιά
- τρία ακίνητα στην ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή
- ένα ακίνητο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά

Ο Μητροπολίτης έχει ως κύρια κατοικία ένα ακίνητο στην Ακτή Θεμιστοκλέους πάνω από τα Μακρά Τείχη στην Πειραϊκή.

Read more...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ «Να αντικατασταθεί τώρα ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ»



na-antikatastathei-tora-o-eidikos-grammateas-toy-sdoe 
Την άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ ζητά το ΠΑΣΟΚ, με σχόλια κύκλων του, με αφορμή τη διαρροή στον Τύπο πληροφοριών γύρω από την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ", στις οποίες γίνεται αναφορά στη Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η διαρροή θέτει τεράστιο ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών, ενώ κατηγορείται το ΣΔΟΕ ότι «αντί να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί κέντρο ανεύθυνων συκοφαντιών».

Ολόκληρο το σχόλιο των κύκλων του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων "Το Βήμα της Κυριακής" και "Πρώτο Θέμα" και καταρχάς αυτή καθεαυτή η κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα -αν πράγματι δόθηκε- θέτουν τεράστιο ζήτημα γύρω από τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων.

Η άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει».

Read more...

Στη θέση τους τα κλεμμένα αρχαία

Στη θέση τους επέστρεψαν τα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της  Αρχαίας Ολυμπίας τον περασμένο Φεβρουάριο .
Σε κλίμα συγκίνησης πέντε αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβαν εύφημο μνεία από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τζαβάρα για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος που επέδειξαν κατά την επιχείρηση σύλληψης των δραστών και για την ανάκτηση ακέραιου του αρχαιολογικού θησαυρού .
Ανάμεσά τους ήταν και ο υποδιευθυντής της Ασφάλειας   Πατρών Θανάσης Παπανικολάου ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι στην προσπάθειά του να αφοπλίσει τον 40χρονο μικροπωλητή από την Πάτρα την ώρα που προσπαθούσε να πουλήσει το μυκηναϊκό χρυσό δακτυλίδι στην τιμή των 300.000 ευρώ.
Ο κ. Τζαβάρας, στο πλαίσιο της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, με την ευκαιρία της απόδοσης στο κοινό συμπληρωμένης της έκθεσης με τα ανακτηθέντα κινητά μνημεία που είχαν κλαπεί χαρακτήρισε την προσπάθεια της αστυνομίας  «άθλο» .

Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι «τα μνημεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», υπογραμμίζοντας ότι φύλακες, αρχαιολόγοι και συντηρητές καθημερινά μοχθούν για να μην υπάρχουν ρωγμές στα συστήματα ασφαλείας. «Ματαιοπονούν οι επίδοξοι που στις μέρες της κρίσης προσανατολίζονται στις αρπαγές των Μνημείων», είπε χαρακτηριστικά.
Η Γ.Γ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ήταν παρούσα στην τελετή επεσήμανε ότι την 24η Νοεμβρίου επήλθε κάθαρση στην τραγωδία του Φεβρουαρίου και επεσήμανε πως «όταν η πληγή είναι βαθιά, η επούλωση έρχεται μόνο όταν τα πράγματα αποκαθίστανται». «Σήμερα αποκαθίσταται η ιστορική και πολιτιστική μνήμη σε αυτόν τον μοναδικό χώρο» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για τις υπηρεσίες της.



Read more...

"Ναι" στα τμήματα κατά της ρατσιστικής βίας

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δημιουργία Τμημάτων και Γραφείων της Αστυνομίας κατά της ρατσιστικής βίας, αρχικά στις υποδιευθύνσεις της Κρατικής Ασφάλειας της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στις υποδιευθύνσεις Ασφαλείας της Αττικής και σε όλη την Ελλάδα.
Με τη λειτουργία των Τμημάτων αυτών οι αλλοδαποί που υφίστανται από οποιοδήποτε άτομο ρατσιστική κακοποίηση, θα μπορούν είτε οι ίδιοι αυτοπροσώπως, είτε μέσω των δικηγόρων τους ή ακόμα και ανώνυμα, να το καταγγέλλουν στις Αστυνομικές Αρχές.
Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή με τριψήφιο αριθμό για την υποβολή σχετικών καταγγελιών.
Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη σύσταση Τμημάτων και Γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας και παράλληλα τροποποιεί το Π.Δ. 14/2001.
Συγκεκριμένα, συνιστώνται Τμήματα στις υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας των διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ συνιστώνται Γραφεία στο Τμήμα Κρατικής Ασφαλείας των υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών της χώρας.
Η αποστολή των νέων αυτών Τμημάτων και Γραφείων της ΕΛΑΣ είναι η πρόληψη και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων, αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματός τους.
Η στελέχωση των Τμημάτων αυτών θα γίνει με κατανομή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού και με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ. 

Read more...

"Απολογία" Ψυχάρη - Αναστασιάδη...

Δημοσιεύσαμε στοιχεία της δικογραφίας ... Θεμιστοκλής και Σταύρακας απαντούν -χωρίς να είναι πειστικοί- στις οργισμένες δηλώσεις Μαργαρίτας και Γιώργου. Αποφεύγουν τα καυτά, επι της ουσίας, ερωτήματα και ψελλίζουν την ίδια δικαιολογία (αυτό το... τιμημένο δημοσιογραφικό καθήκον!): δημοσιεύσαμε στοιχεία της δικογραφίας. Τα στοιχεία της άλλης δικογραφίας (της υπόθεσης Ρουμελιώτη) που εφτασαν στα γραφεία τους τα ξέχασαν από τις πρώτες σελίδες ή τα αγνόησαν γιατί δεν τους βόλευαν. Συγκεκριμένα, η απάντηση του ΒΗΜΑΤΟΣ : «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να... δημοσιεύσει όσα περιλαμβάνονται στην σχετική με τη λίστα Λαγκάρντ δικογραφία, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Επομένως στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση και πήραν τις ένορκες καταθέσεις των ανωτάτων δημοσίων λειτουργών πρέπει να απευθυνθούν ο κ. και η κα. Παπανδρέου. Εκτός και αν νομίζουν ότι οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορούν αυτολογοκρινόμενες». Η απάντηση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: "Λυπούμαστε που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ξέχασε τόσο γρήγορα τον πολιτικό πολιτισμό που διεκήρυττε και αντί για επιχειρήματα απαντά με ύβρεις και συκοφαντίες. Καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα, την αμηχανία και την αγωνία τους, αλλά καλό θα ήταν ο κ. Παπανδρέου και η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στη δικαιοσύνη και όχι σε μας. Το ΘΕΜΑ δημοσίευσε τις πληροφορίες για το τι περιλαμβάνεται στο φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή -αφού προηγουμένως διασταύρωσε πλήρως τις σχετικές πληροφορίες- χωρίς να τοποθετηθεί στο αν η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει πράγματι ή όχι λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα με 500 εκατομμύρια εκείνης της εποχής. Τέλος επαναλαμβάνουμε την ερώτηση για την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη απαντήσει: Είχε ενημερωθεί απ’ τον κ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ; Γνώριζε το περιεχόμενό της; Συμφωνεί με τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου; Θα απαντήσει επιτέλους δημοσίως επί του θέματος ή προτιμά να γίνει κάποιο... δημοψήφισμα για τον ρόλο του στην όλη υπόθεση; Συμφωνεί ή όχι ο κ. Παπανδρέου ότι θα πρέπει να γίνει εξεταστική για το πώς «εξαφανίστηκε» επί πρωθυπουργίας του η λίστα Λαγκάρντ; ". Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Δικαιώνεται ο Παπανδρέου από τα έγγραφα της δικογραφίας Ρουμελιώτη...

"Μοιράστηκαν " στις εφημερίδες, αλλά χάθηκαν από τα πρωτοσέλιδα... smartpost .gr Είδε κανείς στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων κάτι “συγκλονιστικό” από το φάκελο του Ρουμελιώτη που έχει πάει εδώ και μέρες στη Βουλή; Της υπόθεσης που υποτίθεται θα αποκάλυπτε πως ο ... Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ, παρόλο που και αυτός και το ΔΝΤ ήξεραν υποτίθεται ότι το Πρόγραμμα “δεν βγαίνει”, όπως δασκαλεύτηκε να πει μετά από 2,5 χρόνια ο κ. Ρουμελιώτης; Δεν υπάρχει τίποτα στα πρωτοσέλιδα. Ούτε ένα «έγγραφο-φωτιά». Τα έγγραφα της δικογραφίας που φρόντισε να κάνει feuilles volants σε εφημερίδες γνωστή βουλευτής που έχει βαλθεί κάθε μέρα να διασύρει το κόμμα της, “θάφτηκαν” στις εσωτερικές σελίδες εφημερίδων όπως η Real και το Πρώτο Θέμα. Και πώς να μην “θαφτούν”; Κατάλαβαν οι υπεύθυνοι των εφημερίδων ότι τα έγγραφα από τη δικογραφία Ρουμελιώτη που τους έδωσαν όχι μόνο δεν ενέχουν τίποτα το ενοχοποιητικό για τον Γ. Παπανδρέου – αντίθετα, τον δικαιώνουν κιόλας! Κρατήστε λοιπόν πρώτα από όλα για την ενημέρωσή σας τα εξής: · Πληροφορούμαστε ότι τα 3/4 του φακέλου Ρουμελιώτη είναι … το βιβλίο του, εφημερίδες, αναρτήσεις σε blogs και 6 τεύχη από το γνωστό για το αντιπαπανδρεϊκό μένος του περιοδικό «Επίκαιρα»! · Το υπόλοιπο 1/4 είναι η πρώτη κατάθεση Ρουμελιώτη (5-6 σελίδες), η κατάθεση της Λούκας Κατσέλη (2-3 σελίδες), η κατάθεση του Γεράσιμου Αρσένη (2-3 σελίδες) και 4-5 έγγραφα καθώς και 5-6 τυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα, που προσκόμισε ο κ. Ρουμελιώτης «αυθορμήτως» στη δεύτερη κατάθεσή του… Αυτή είναι η δικογραφία Ρουμελιώτη! · Πουθενά στο φάκελο δεν προκύπτει αυτό που είπε ο κ. Ρουμελιώτης στους New York Times δυόμιση χρόνια μετά και προκάλεσε την παρέμβαση Πεπόνη, ότι το ΔΝΤ ήξερε από την αρχή ότι το Πρόγραμμα ήταν όχι πολύ δύσκολο, όχι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά «αδύνατο» να πετύχει. Πουθενά. Παρόλα αυτά, αυτός ο φάκελος στάλθηκε στη Βουλή… · Και πώς θα μπορούσε να ισχύει αυτή η γελοιότητα; Αφού το ΔΝΤ ενέκρινε τελικά επίσημα και ομόφωνα το Πρόγραμμα και χρηματοδότησε την Ελλάδα με τα περισσότερα δισ. που έδωσε ποτέ σε χώρα. Πράγμα που προφανώς δεν θα έκανε, αν ήταν σίγουρο ότι το Πρόγραμμα ήταν σίγουρο ότι θα αποτύχει! · Η Λούκα Κατσέλη δηλώνει: «Το σημαντικό όμως είναι ότι το ΔΝΤ επισήμως υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση του πρώτου μνημονίου αποδεχόμενο έτσι το τελέσφορο του προγράμματος». · Ακόμα και σήμερα ακούμε κάθε μέρα ότι το ΔΝΤ δεν εγκρίνει χρηματοδότηση Προγραμμάτων αν δεν είναι βάσιμα σίγουρο ότι το χρέος ικανοποιεί κάποια κριτήρια βιωσιμότητας. · Για αυτό άλλωστε και το ΔΝΤ και ο κ. Ρουμελιώτης έλεγαν όλο το 2010 και το 2011 ότι η πλήρης εφαρμογή του Προγράμματος είναι η μόνη επιλογή και η μόνη λύση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ο δε τελευταίος μίλαγε για «τεράστιο πολιτικό θάρρος του Παπανδρέου», ζητούσε «κοινωνική συναίνεση για το Πρόγραμμα» και δήλωνε ότι «δικαιώνομαι σιγά σιγά» με την εξέλιξη του Προγράμματος… Πάμε τώρα στα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας: 1. Δημοσιεύτηκαν στο Πρώτο Θέμα κάποια mail που είχε στείλει ο κ. Ρουμελιώτης στον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Ζανιά στα μέσα Μαρτίου του 2010. Από αυτά προκύπτει ότι σε επαφές του κ. Ρουμελιώτη στο ΔΝΤ εξεταζόταν το αν και το πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το Emergency Financial Mechanism του IMF, εφόσον και μόνο εφόσον δεν μπορούσε να εξευρεθεί ευρωπαϊκή λύση και δημιουργούνταν σοβαρή τραπεζική κρίση στην Ελλάδα. Στα mail δίδεται η πληροφορία ότι σε μία τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να δώσει περίπου μόνο 12 δισ. στην Ελλάδα με τα χαμηλά επιτόκια του Οργανισμού. Πρόκειται για τεράστια δικαίωση του Γιώργου Παπανδρέου διότι: · Αποδεικνύει και στον τελευταίο κακόπιστο ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε προαποφασίσει καμία προσφυγή στο ΔΝΤ. Αντίθετα πάλευε για ευρωπαϊκή λύση, για λύση στο πλαίσιο της Ε.Ε, την οποία και πέτυχε. · Αποδεικνύει και στον τελευταίο κακόπιστο ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε καμία προειλημμένη απόφαση – ήθελε λύση ευρωπαϊκή αλλά εξέταζε και διερευνούσε από νωρίς κάθε εναλλακτική επιλογή για να αποφύγει η χώρα την καταστροφή, όπως όφειλε ως υπεύθυνος πρωθυπουργός. Καταρρέει έτσι όλη η συνωμοσιολογία που στήθηκε με βάση μία δήλωση του Στρος Καν, την οποία ο κάθε Λάκης παρερμήνευσε όπως ήθελε. · Αποδεικνύει και στον τελευταίο κακόπιστο το μέγεθος της διπλωματικής επιτυχίας του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του να εξασφαλίσουν 110 δισ. ευρώ με το πρώτο Πρόγραμμα, με τα 30 δισ. να προέρχονται από το ΔΝΤ, με τα χαμηλά επιτόκια του Οργανισμού. Τα 12 δισ. που μας προσέφερε αρχικά το ΔΝΤ, δεν θα μας έφταναν ούτε για “ζήτω”… Παρόλα αυτά το «Πρώτο Θέμα»… κατορθώνει να βγάλει τίτλο «Το ΔΝΤ μας έδινε 12 δισ. το 2010, αλλά ο Γιώργος προτίμησε το Μνημόνιο». · Δηλαδή το σύστημα που κατηγόρησε λυσσαλέα τον ΓΑΠ ότι μας οδήγησε εσκεμμένα στο ΔΝΤ, τώρα τον κατηγορεί ότι δεν μας πήγε γρηγορότερα στο ΔΝΤ να πάρει ό,τι του δίνανε και να αγνοήσει την Ευρώπη! Τα έχει τελείως χαμένα το κατεστημένο … · Αυτοί που διοχέτευσαν τα έγγραφα στην εφημερίδα καταλαβαίνουν τι λένε; Ήθελαν τελικά να μπούμε γρηγορότερα στο ΔΝΤ και μόνο στο ΔΝΤ; Αυτό ήταν που επιθυμούσαν; 2. Δημοσιεύεται επίσης στο Πρώτο Θέμα αλλά και στη Real έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στην Washington, με ημερομηνία 1 Απριλίου 2010. Το έγγραφο δεν αφορά σε ενημέρωση του ΔΝΤ, αλλά είναι μεταφορά απόψεων του Διευθυντή Ευρώπης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει την άποψη ότι «το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μία κυβέρνηση να περιορίσει τα δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% σε ένα χρόνο» και ότι είναι «στόχος υπερβολικά φιλόδοξος». Ποια είναι η ουσία: · Γιατί τα λέει αυτά ο αμερικανός αξιωματούχος; Θέλει να πείσει στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την προσφυγή στο ΔΝΤ και να μην περιμένει την Ε.Ε.! Είναι εντυπωσιακό ότι η κα Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αυτό το έγγραφο στη Βουλή! Ήθελε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να μπούμε γρηγορότερα στο ΔΝΤ και μόνο στο ΔΝΤ; Αυτό ήταν που επιθυμούσε; · Φυσικά από πουθενά στο έγγραφο δεν προκύπτει αυτό που είπε ο Ρουμελιώτης στους NYTimes στις 23 Ιουλίου 2012, ότι δηλαδή όταν ψήφιζε το ΔΝΤ το τελικό Πρόγραμμα ήξερε ότι θα αποτύγχανε. Και πώς να προκύπτει; Αφού όταν εστάλη το έγγραφο δεν υπήρχε καν τελικό Μνημόνιο και Πρόγραμμα. Αυτά ολοκληρώθηκαν και “έκλεισαν” ένα μήνα μετά, αρχές Μαΐου 2010. · Η μείωση του ελλείμματος κατά 4% σε ένα έτος ήταν όντως υπερβολικά φιλόδοξος στόχος. Αλλά η Ελλάδα κατάφερε να το μειώσει 5,5% τον πρώτο χρόνο! Και τώρα όλοι επικαλούνται αυτό το αποτέλεσμα για να πουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά. 3. Δημοσιεύεται τέλος και στη Real και στο Πρώτο Θέμα έγγραφο που φαίνεται ότι έχει σταλεί με fax στον κ. Προβόπουλο στις 29 Μαρτίου 2010. Είναι τελείως ανυπόγραφο και έχει τίτλο “Greece Key Issues (top secret)”. Στο κείμενο διατυπώνεται μεταξύ άλλων η άποψη ότι, επειδή «η Ελλάδα είναι μια κλειστή οικονομία» η δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούσε η Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι “risky” και θα επιφέρει «μεγάλη μείωση στην εσωτερική ζήτηση και συνακόλουθη ύφεση» ενώ αυτή η προσαρμογή ”δεν είναι πιθανό να είναι τεχνικά εφικτή” (“unlikely to be technically feasible”). Ποια είναι η ουσία; · Το έγγραφο δεν αναφέρεται καν στο τελικό Μνημόνιο και Πρόγραμμα. Γιατί το τελικό Μνημόνιο και Πρόγραμμα, που ψήφισε ομόφωνα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ “έκλεισε” ένα μήνα μετά το έγγραφο, στις αρχές Μαΐου 2010! · Πουθενά προφανώς στο κείμενο δεν αναφέρεται πως το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το Πρόγραμμα που ψήφισε ένα μήνα μετά ήταν «αδύνατο να εφαρμοστεί», όπως είπε ο κ. Ρουμελιώτης στους New York Times, τον Ιούλιο του 2012. Το κείμενο αναφέρεται στη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούσε η Ε.Ε. · Το ωραίο είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν τελικά τεχνικά εφικτή, αφού το έλλειμμα μειώθηκε 5,5 μονάδες τον πρώτο χρόνο του Προγράμματος…

Read more...

ΤΟ ΣΔΟΕ "ΜΑΔΑΕΙ" ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου (από το Βήμα της Κυριακής) Εμπλέκουν και τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου στους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ! Δύο καταθέσεις-«φωτιά», οι οποίες δόθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς... κκ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη στο πλαίσιο της δικογραφίας για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ που έφθασε στη Βουλή, εμπλέκουν την κυρία Παπανδρέου ως μεγαλοκαταθέτη της λίστας, και μάλιστα την αναφέρουν ως τη δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων. Πάντως στη λίστα Λαγκάρντ ως δικαιούχος της συγκεκριμένης κατάθεσης εμφανίζεται η ιδιωτική υπάλληλος κυρία Μαρία Παντελή. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του «Βήματος», ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Στέλιος Στασινόπουλος και ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης κ. Ευάγγελος Καραμάνος στις καταθέσεις τους ενώπιον των εισαγγελέων ορκίζονται ότι σε σύσκεψη των πέντε διευθυντών του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις δύο καταθέσεις, ο διευθυντής Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Νικόλαος Λέκκας στη σύσκεψη που έγινε στις 2 Οκτωβρίου ανέφερε πως έχει πληροφορίες ότι «πίσω από τη μεγαλύτερη κατάθεση της λίστας είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου». Το περίεργο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Λέκκας καταθέτοντας στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς δεν αναφέρεται καν στο περιστατικό. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι στην υπηρεσία δεν έφθασε ποτέ με αριθμό πρωτοκόλλου ολόκληρη η λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με έγκυρες εισαγγελικές πηγές πάντως, η υπόθεση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μη σημαντική, αφού δύο μεγαλοστελέχη του ΣΔΟΕ καταθέτουν τη συγκεκριμένη πληροφορία και επομένως εμμέσως πλην σαφώς την εκτιμούν ως σοβαρή... Διαχειριστές Οι δύο καταθέτουν πως όταν ακούστηκε η εξωπραγματική αυτή πληροφορία ήταν παρόντες όλοι οι διευθυντές του ΣΔΟΕ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ι. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ερευνά την ουσία της υπόθεσης με εντολή του εισαγγελέα κ. Πεπόνη. Εκείνος ερευνά αν τα ονόματα που του έχουν δοθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς έχουν φορολογηθεί, αν κρύβουν πίσω άλλα πρόσωπα - ακόμη και πολιτικών - και προωθεί το αντίστοιχο υλικό και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είναι άγνωστο πάντως επί του παρόντος αν αναζητήθηκε η συγκεκριμένη γυναίκα και αν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της. Το σίγουρο είναι ότι η γυναίκα αυτή είναι ιδιωτική υπάλληλος και δούλευε σε γραφείο γνωστού επιχειρηματία, του κ. Σάμπι Μιονί. Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά είναι εγκατεστημένος από το 2006 στο Τελ Αβίβ και εμφανίζεται ως διαχειριστής τεράστιων κεφαλαίων. Με δηλώσεις του στο περιοδικό «Hot Doc» του Κώστα Βαξεβάνη, που αποκάλυψε τη λίστα, έχει παραδεχθεί ότι η Μαρία Παντελή ήταν διαχειρίστρια κεφαλαίων του. Συγχρόνως ως διαχειριστής κεφαλαίων του - σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιχειρηματία - εμφανίζεται και άλλος «επώνυμος» της λίστας, ο κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος είναι δικηγόρος και σήμερα σύμβουλος του κ. Αντ Σαμαρά. Σύμφωνα με τον κ. Μιονί τα κεφάλαια που διαχειριζόταν είναι απολύτως νόμιμα. Οπως προκύπτει από την κατάθεση του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη, το όνομα της γυναίκας υπήρχε στην αρχική λίστα με τα 10 ονόματα τα οποία παρέδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Καπελέρη. Ηταν γραμμένα σε υπολογιστή και δεν δόθηκαν με επίσημο διαβιβαστικό. Το ποσό των 550 εκατ. ευρώ άλλωστε ήταν το μεγαλύτερο ποσό κατάθεσης (το ένα τρίτο όλων) στον συγκεκριμένο κατάλογο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταθέσει ότι ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να κάνει έλεγχο, αλλά εκείνος επιμένει ότι του ζητήθηκε απλώς το φορολογικό προφίλ των μεγαλύτερων καταθετών. Δόθηκε εντολή; Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση Καραμάνου εκτός από την είδηση-«βόμβα», η οποία βεβαίως θα ελεγχθεί σύντομα με την κλήση της κυρίας Παντελή που έχει καταθέσει το μυθικό ποσό των 550 εκατ. δολαρίων, αναφέρεται ότι δεν του δόθηκε ποτέ εντολή να πραγματοποιήσει έλεγχο των συγκεκριμένων ονομάτων, παρ' ότι εκείνος ήταν ο αρμόδιος. Στο μεταξύ ερωτήματα γεννώνται και για την κατάθεση Στασινόπουλου. Βουλευτές που είδαν τις καταθέσεις αναρωτιούνται γιατί το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύσκεψης και όσα ακούστηκαν εκεί δεν τα κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου είχε κληθεί. Η συγκεκριμένη δικογραφία, παρ' ότι εστάλη από την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, δεν είχε φθάσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ως το απόγευμα της Παρασκευής. Αλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με κατάθεσή του ασκεί κριτική για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση η τότε ηγεσία του υπουργείου (Γ. Παπακωνσταντίνου). Το πρόσωπο, το οποίο έχει δώσει μακροσκελέστατη κατάθεση επί ώρες στον κ. Πεπόνη, επιμένει ότι είχε αρμοδιότητα για τον έλεγχο των καταθέσεων του εξωτερικού αλλά στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ δεν του επιδείχθηκε ποτέ κανένα όνομα από τα περίπου 2.050 που περιέχονται σε αυτή για να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος. Τόσο οι δικαστές πάντως όσο και οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες της Βουλής βρίσκονται σε αναμονή και της λίστας που ξαναστέλνουν οι Γάλλοι στις ελληνικές Αρχές ύστερα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Η σύγκριση της πρωτότυπης λίστας με αυτήν που έχει φθάσει στους εισαγγελείς και στην ελληνική Βουλή θα είναι ασφαλώς σημαντική για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Οι δηλώσεις της Μαργαρίτας και του Γ. Παπανδρέου και η απάντηση του «Βήματος» Απάντηση στο δημοσίευμα του «Βήματος» για την εμπλοκή από τον ΣΔΟΕ, της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, έδωσαν στη δημοσιότητα η κυρία Παπανδρέου και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Η δήλωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου: «Oι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι, όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. 'Ανανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν. Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου. Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία. Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο ». Η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου: «Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009. Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους «άκουσαν», όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα. Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου. Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται ». Η απάντηση του «Βήματος της Κυριακής» Στις δηλώσεις της κυρία Μαργαρίτας Παπανδρέου και του κ. Γιώργου Παπανδρέου το Βήμα της Κυριακής απαντά: «Σε λάθος αποδέκτες απευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου οι οποίοι επιτίθενται και μάλιστα με σκαιό τρόπο, στο "Βήμα της Κυριακής". "Το Βήμα της Κυριακής" δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να δημοσιεύσει όσα περιλαμβάνονται στη σχετική με τη λίστα Λαγκάρντ δικογραφία, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Επομένως στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση και πήραν τις ένορκες καταθέσεις των ανωτάτων δημοσίων λειτουργών, πρέπει να απευθυνθούν ο κύριος και η κυρία Παπανδρέου. Εκτός και εάν νομίζουν ότι οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορούν αυτολογοκρινόμενες».

Read more...

Στα άδυτα του Hotel New Dream...





Στο ημίφως μιας «τριγωνικής» σχέσης κρύβονται τα μυστικά του ξενοδοχείου του ζεύγους Μιχαλολιάκου, καθώς η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, Ελένη Ζαρούλια, φαίνεται να το έχει παραχωρήσει… δωρέαν σε... ανώνυμη εταιρεία, η οποία με τη σειρά της, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, το νοικιάζει σε ΕΠΕ Βορειοηπειρωτών που εμφανίζονται ως διαχειριστές.

Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδιοκτήτρια κυρία Ζαρούλια φαίνεται να μην εισπράττει ούτε ένα ευρώ, από το ξενοδοχείο καθώς στη φετινή φορολογική της δήλωση δεν δήλωσε ούτε ένα ευρώ από μισθώματα.

Όσο για την κοινή φορολογική δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, δείχνει ότι πέρσι τα «έβγαζαν πέρα» με 1.652 ευρώ τον μήνα καθώς η μεν κ. Ζαρούλια δεν εμφάνισε ούτε ευρώ πραγματικό εισόδημα αλλά μόνο τεκμαρτό από δωρεάν παραχωρήσεις ακινήτων, ο δε κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε φορολογητέο εισόδημα από έκδοση εντύπων ύψους 23.000 ευρώ, από το οποίο αν αφαιρεθεί ο αναλογούν φόρος «έμειναν στην τσέπη του» 19.827 ευρώ. Συνεπώς, το καθαρό μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας ήταν 1.652 ευρώ.

Κι όλα αυτά ενώ η εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί το ξενοδοχείο εμφανίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθαρά κέρδη μεταξύ 83.000 και 130.000 ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος διανέμει ως μέρισμα στους μετόχους οι οποίοι δεν φαίνονται, καλυπτόμενοι πίσω από τις μη ονομαστικές μετοχές της ΑΕ.

Μάλιστα όπως αναφέρουν άνθρωποι που πραγματοποίησαν το ρεπορτάζ επισκεπτόμενοι το ξενοδοχείο για λογαριασμό της εφημερίδας, δεν πήραν ποτέ απόδειξη αν και είχαν καταβάλει το προβλεπόμενο ποσό των 25 ευρώ.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά και στους αλλοδαπούς που απασχολούνται στο ξενοδοχείο «New Dream», από τον ρεσεψιονίστ με την ξενική προφορά μέχρι την καθαρίστρια που σέρβιρε τα ποτά στο δωμάτιο μιλώντας σπαστά ελληνικά.


Read more...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου (από την Καθημερινή της Κυριακής) Η αντιθεσμική βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης δεν συνεπάγεται μόνον αθρόες καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχει και εξίσου σοβαρές συνέπειες στην ποινική... αντιμετώπιση υποδίκων για βαρύτατα αδικήματα. Πολλοί από αυτούς αποφυλακίζονται, καθώς δεν δικάζονται εγκαίρως, ενώ λήγει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα 18μηνο για την προσωρινή κράτησή τους. Το πρόσφατο περιστατικό με την αποφυλάκιση ενός εκ των τεσσάρων που κατηγορούνται για συμμετοχή στη στυγερή δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου τα όρια της προσωρινής κράτησης των υποδίκων εκπνέουν, με τις αποφυλακίσεις να αποτελούν μονόδρομο. Η υπόθεσή τους, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, είχε ανησυχήσει έντονα τις δικαστικές αρχές, οι οποίες προ του κινδύνου να αποφυλακιστούν, επιχείρησαν με το «σπάσιμο» της δικογραφίας να τους δικάσουν «χωριστά» για τη ληστεία σε ένα περίπτερο και «χωριστά» για τη δολοφονία των αστυνομικών, καθώς ήταν δεδομένο πως η δίκη τους δεν επρόκειτο να γίνει πριν από τη λήξη του ορίου προσωρινής κράτησης. Ωστόσο, η περίπτωση του ενός από τους τέσσερις και ο χειρισμός της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές –για τις όποιες ευθύνες έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– οδήγησαν έναν ακόμη υπόδικο για βαριά αδικήματα να βρεθεί εκτός φυλακής, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ και οι υπόλοιποι τρεις θα ήταν ελεύθεροι αν δεν είχε επιλεγεί η λύση με τη «χωριστή» δίκη για τη ληστεία, που οδήγησε στην καταδίκη τους και την παραμονή τους στις φυλακές. Η αναζήτηση εκ των υστέρων των όποιων ευθυνών δεν μετριάζει τη σοβαρότητα του ζητήματος αποφυλακίσεων υποδίκων για βαριά αδικήματα. Οι ακραίες συνέπειες των καθυστερήσεων σε βαθμό αρνησιδικίας ήταν, άλλωστε, η αιτία να εξαφανιστούν οι υπόδικοι για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» Νίκος Μαζιώτης και Παναγιώτα Ρούπα, ανατρέποντας πολυετείς προσπάθειες των διωκτικών αρχών για τη σύλληψή τους και την εξάρθρωση της οργάνωσης. Ο Nίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του, ελεύθεροι και αυτοί, γιατί η δίκη τους δεν είχε ολοκληρωθεί πριν από το 18μηνο της προσωρινής κράτησής τους, κυκλοφορούσαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, που κάποια στιγμή παραβίασαν, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τις αρμόδιες αρχές. Στημένα παιχνίδια Ελεύθερος επίσης κυκλοφορεί –γιατί το 18μηνο παρήλθε και η υπόθεση για τα στημένα παιχνίδια και τα παράνομα στοιχήματα βρίσκεται ακόμα στην ανάκριση– ο υπόδικος για βαριά κακουργήματα Γ. Τσακογιάννης, άλλοτε πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλιούπολης, που είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στον Κορυδαλλό. Την ίδια τύχη, να αφεθούν ελεύθεροι και μάλιστα διαρκούσης της δίκης τους, είχαν και οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας αρνητικά σχόλια για τις δυνατότητες της Δικαιοσύνης να δικάζει εγκαίρως κατηγορουμένους για υποθέσεις που έχουν ειδική σημασία. Ο δράστης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέας, αλλά και ο συγκατηγορούμενός του Βασ. Σαραλιώτης, αποφυλακίστηκαν πριν η δίκη τους ολοκληρωθεί. Την ίδια κατάληξη είχαν και οι βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, Γ. Αποστολίδης, Θεόδ. Πρινιωτάκης και Σοφοκλής Πρινιωτάκης (απεβίωσε αργότερα). Πριν γίνει η δίκη τους, έληξε ο χρόνος της προσωρινής κράτησής τους. Την ίδια ώρα, δικαστές που χειρίζονται μείζονος σημασίας υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και σκανδάλων διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αγωνιούν, μήπως δεν προλάβουν και η «καυτή πατάτα» της αποφυλάκισης υποδίκων για σοβαρότατες υποθέσεις στο στάδιο της υποδικίας τους μείνει στα χέρια τους. Βεβαίως, τέτοιες αποφυλακίσεις δεν καταγράφονται μόνον σε μεγάλες υποθέσεις, αλλά και σε δεκάδες άλλες, με «ανώνυμους» δράστες, επιφέροντας πλήγματα στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, που αδυνατεί να δικάσει με την ταχύτητα που απαιτεί η βασική συνταγματική επιταγή.

Read more...

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΑΡΗ

O ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΛΙΒΕΛΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ Ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ εξέδωσε πριν από λίγο ο Απ. Κακλαμάνης. Στην ανακοίνωσή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφέρει τα ακόλουθα : Ο κ. Στ. Ψυχάρης ακολουθώντας... την τακτική «άλλα λόγια…», δεν έχει ως τώρα, απαντήσει στη συγκεκριμένη καταγγελία μου, ενώπιον της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 27/11, που επανέλαβα, όχι με διαρροές και διαστρεβλωμένη, αλλά δημοσίως και γραπτώς, με ανακοίνωσή μου στις 29/11 και η οποία δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο –πλην των Νέων- ότι «ενεργώντας παραθεσμικά αναμειγνύεται στην εσωκομματική λειτουργία της δημοκρατικής παράταξης μέχρι και της εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ». Η απάντησή του επιβάλλεται να δοθεί τώρα που επιχειρείται από το γνωστό σύμπλεγμα εκδοτικών και τραπεζικών συμφερόντων η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Αντ’ αυτής, καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις σπίλωσης εναντίον όσων αντιπαλεύουμε αυτή την επιχείρηση, πιστοί στις αξίες και τις αρχές για τις οποίες ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ και όχι σε όσους εντός ή εκτός αυτού τις εκμεταλλεύτηκαν. Η επί δικτατορίας σκευωρία εις βάρος μου την οποία ο κ. Ψυχάρης ανασύρει, για να αποπροσανατολίσει το αναγνωστικό κοινό, γνωρίζει καλά ότι έχει απαντηθεί προ 30ετίας και πλέον, μέσα στη Βουλή, από τους αείμνηστους Γεώργιο Ράλλη και Ανδρέα Παπανδρέου. Πρωτίστως, όμως, η απάντηση βρίσκεται στη δράση μου σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, εντός ή εκτός των φυλακών, των κρατητηρίων και των στρατοδικείων της. Μέχρι και λίγες μέρες προ της κατάρρευσής της, ήμουν συνυπερασπιστής μαζί με τους Γ.Β. Μαγκάκη και Φοίβο Ιωαννίδη, στη δίκη των αντιστασιακών τυπογράφων, στο στρατοδικείο Χανίων, στις 25/5/1974. Γι’ αυτή τη δράση οι νεώτεροι μπορούν να ενημερωθούν αξιόπιστα απ’ όσους αγωνίστηκαν τότε και όχι από εκείνους που, το λιγότερο, απείχαν. Δεν εξαγόρασα την αντιστασιακή μου δράση με αξιώματα. Άσκησα καθήκοντα τα οποία τίμησα έντιμα και δημιουργικά και με τα οποία με τίμησαν όλοι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ των οποίων τόσο οψίμως εμφανίζεται ο κ. Ψυχάρης σαν προστάτης τους από ανύπαρκτο «διασυρμό». Δεν υπήρξα κενόδοξος, όπως ήταν και είναι άλλοι και όπως θα με προτιμούσε ίσως ο κ. Ψυχάρης. Δείγμα γραφής έδωσα και πρόσφατα, στις 8/11/2011, όταν δεν αποδέχθηκα την πρωθυπουργία που επιμόνως μου πρότειναν οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδροι των Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εκτός από το θερμό «ευχαριστώ» μου, τους λόγους της άρνησής μου μπορεί να πληροφορηθεί ο κ. Ψυχάρης από τους ίδιους. Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση εναντίον μου, ο «Αθηναίος πολίτης» ισχυρίζεται ότι υπήρξα έφεδρος αξιωματικός. Ψεύδεται. Υπηρέτησα τη θητεία μου στα σύνορα όπου με ξαπόστειλε για τα δημοκρατικά μου φρονήματα και τη δημοκρατική μου δράση ως επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος της Αθήνας (πρόεδρος Δ.Ε.Σ.Π.Α.), ο εκ των κορυφαίων της χούντας και αρχηγός Γ.Ε.Σ. Οδυσσέας Αγγελής. Ο κ. Ψυχάρης ισχυρίζεται επίσης ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου «με τοποθέτησε ρουσφετολογικά στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας», στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου. Ψεύδεται και πάλι. Είναι και στον ίδιο τον κ. Ψυχάρη πολύ γνωστό ότι υπήρξα ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γεωργίου Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων της Ένωσης Κέντρου (Ο.Ν.Ε.Κ.), όταν, αμέσως μετά τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961, κήρυξε τον «ανένδοτο αγώνα» με την προτροπή: «Νέοι της Ελλάδας, τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες!» Οργώσαμε τότε, οι δημοκρατικοί νέοι την ύπαιθρο όπου κυριαρχούσε το παρακράτος και όσοι ζουν θα με θυμούνται είτε στις εξορμήσεις μας μπροστά, είτε στα νοσοκομεία με κατάγματα, είτε στα υπόγεια της Ασφάλειας. Αιδώς κ. Ψυχάρη!... Υστερόγραφο: Στα εν λόγω δημοσιεύματα, ο κ. Ψυχάρης αναφέρεται σε μένα με πολλά «τέως τέως…». Θα’ θελε, φαίνεται, να είμαι και τέως βουλευτής. Μου θυμίζει μια δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου όταν εκδότες της εποχής διέδιδαν ότι είναι υπέργηρος και ασθενής για να φέρει σε πέρας τον ανένδοτο αγώνα: «Έχουν απελπιστεί από το λαό και εναπέθεσαν τας ελπίδας των εις τον ύψιστον!». http://fimotro.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5455.html

Read more...

Λοβέρδος:Εκτός Βουλής το ΠΑΣΟΚ, αν...



Την άποψη ότι «αν δεν γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα βρεθεί εκτός Βουλής» εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ασκεί κριτική στην τρικομματική κυβέρνηση και δηλώνει ότι... δεν θα συμμετάσχει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας ότι «αν προσκαλείς άλλες δυνάμεις να μοιραστούν τα βάρη και τα βαρίδια του κόμματός σου, τότε δεν θα προσέλθει κανείς».

«Ένα κόμμα όταν δεν έχει στρατηγική και τακτική σε τόσο σκληρές συνθήκες καταστρέφεται», τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», προσθέτοντας ότι «στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Είμαστε σε δρόμο καταστροφής και γι’ αυτό χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές».

Ο πρώην υπουργός ασκεί κριτική και στην τρικομματική κυβέρνηση, ζητώντας να παρουσιάσει σχέδιο απεγκλωβισμού της οικονομίας από το κράτος και να το εφαρμόσει αμέσως, αν και δηλώνει ότι τη στηρίζει και θα τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, επειδή «πρέπει να διατηρηθεί στη ζωή όσο γίνεται περισσότερο».






Read more...

Πόσα παίρνουν οι Ευρωπαίοι βουλευτές...



Ποιοι βγάζουν 400.000 ευρώ το χρόνο και ποιοι... τη βγάζουν με τον βασικό;
Όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής τα έβαλε με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή τους μισθούς των βουλευτών, η όλη συζήτηση μετατράπηκε σε...
άλλο ένα από τα σόου που μας παρουσίασαν τα μέλη της Βουλής τις τελευταίες ημέρες.

Τελικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στοιχεία όπου έδειχνε ότι παίρνει μηνιαίως 5.400 ευρώ προ φόρων. Πολλά ή λίγα; Σε σύγκριση με το μέσο μισθό του Έλληνα πολίτη, ειδικά υπό τις συνθήκες της παρούσας κρίσης, είναι σίγουρα πολλά. Αλλά αξίζει να δούμε τι παίρνουν οι βουλευτές και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν περάσουμε, όμως, στη σχετική λίστα, αξίζει να μάθουμε το ποσό που κερδίζει ένας Ευρωβουλευτής:

Βασική αμοιβή: 7.957 ευρώ

Επίδομα γενικών εξόδων: 4.299 ευρώ μηνιαίως

Ετήσιο επίδομα για έξοδα μετακίνησης: έως 4.243 ευρώ

Επίδομα παρουσίας για κάθε ημέρα εμφάνισης στις συνεδριάσεις: 304 ευρώ Λοιπά έξοδα ταξιδίων, διαμονής: έως 21.209 ευρώ μηνιαίως

Κοινώς, το εισόδημα ενός Ευρωβουλευτή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400.000 ευρώ το χρόνο!

Όσον αφορά στους βουλευτές, οι πιο... βολεμένοι είναι οι Ιταλοί, οι πιο αδικημένοι οι Ούγγροι, ενώ η αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι βρίσκονται κάπου στη μέση του πίνακα. Οι χειρότερα αμειβόμενοι βουλευτές κράτους της Ευρωζώνης είναι αυτοί της Σλοβακίας.

Αναλυτικά οι μισθοί των βουλευτών ανά χώρα της ΕΕ:

Αυστρία

Βασική Αμοιβή: € 4,080.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία στη Βουλή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών.



Βέλγιο

Βασική Αμοιβή: € 6,369.

Πρόσθετες Αμοιβές: Επίδομα δαπανών (περίπου στο 25% της βασικής αμοιβής) - Δεν φορολογείται.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία στη Βουλή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, Σύνταξη

Βουλγαρία

Βασική Αμοιβή: € 1,126.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία στη Βουλή, βοηθοί, επίσημο αυτοκίνητο, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, φύλακες ασφαλείας όταν ζητηθεί, ασφάλεια, δαπάνες ταξιδιών, επίσημη στέγαση.

Γαλλία

Βασική Αμοιβή: € 7,100.

Πρόσθετες Αμοιβές: Αποζημίωση έως € 6.412 ανά μήνα για έξοδα γραφείου και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με το αξίωμα.

Άλλες Παροχές: € 9.138 ανά μήνα για την αποζημίωση μέχρι 5 βοηθών, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών, Σύνταξη, Φορολόγηση μόνο της βασικής αμοιβής.

Γερμανία

Βασική Αμοιβή: € 7,668.

Πρόσθετες Αμοιβές: Μηνιαίο ποσό ύψους € 3.969 (δεν υπόκειται σε φορολογία) για την κάλυψη δαπανών που έχουν να κάνουν με την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και

της διαμονής τους στο Βερολίνο.

Άλλες Παροχές: Ένα επιπλωμένο γραφείο, εμβαδού 54 τ.μ. περίπου, δυνατότητα χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου για μετακινήσεις μέσα στην πόλη του Βερολίνου, δωρεάν χρήση του σιδηροδρόμου μέσα στη Γερμανία (μόνο για υπηρεσιακά ταξίδια), αποζημίωση για το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, όταν πρόκειται για υπηρεσιακά ταξίδια εντός της Γερμανίας, κάλυψη εξόδων για ταξίδια αποστολών της Βουλής και μέτρα ασφαλείας. Η Βουλή, καταβάλλει ως μισθούς, απ' ευθείας στους συνεργάτες των βουλευτών (γραμματείς, επιστημονικούς συνεργάτες κλπ) ποσό έως € 13.660 ανά βουλευτή ανά μήνα (έμμισθος συνεργάτης ενός βουλευτή δε μπορεί να είναι νυν ή πρώην σύζυγός του, ή συγγενής έως και α΄ βαθμού), Σύνταξη.

Δανία

Βασική Αμοιβή: DKK 50.848 (€ 6,717).

Πρόσθετες Αμοιβές: Επιπρόσθετη αμοιβή DKK 4.978 (€ 668) (αφορολόγητο), επίδομα στέγασης DKK 8.543 (€ 1.146) και επίδομα δεύτερης στέγασης DKK 2.441 (€ 328) για όσους έχουν διπλή κατοικία. (τα ποσά σε μηνιαία βάση).

Άλλες Παροχές: Παροχές: γραμματεία, βοηθοί, τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών, δωρεάν στέγαση για τα 5 Μέλη του Προεδρείου στο Christiansborg, Σύνταξη.

Ελλάδα

Βασική Αμοιβή: € 5,781.

Πρόσθετες Αμοιβές: Επιπλέον αμοιβές για: συμμετοχή σε Επιτροπές, επίδομα οργάνωσης γραφείου (€ 1.170) και οικογενειακό επίδομα.

Άλλες Παροχές: Κάλυψη δαπανών για 3 άτομα προσωπικό γραφείου, αστυνομική προστασία, στέγαση, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, ιατρικές υπηρεσίες, Σύνταξη.

Εσθονία

Βασική Αμοιβή: € 3,356.

Πρόσθετες Αμοιβές: (Ο μισθός των βουλευτών είναι συνδεδεμένος με το "μέσο μισθό" της οικονομίας και είναι τετραπλάσιος αυτού). Επίδομα για έξοδα εκπροσωπήσεως στο 20% της βασικής αμοιβής. Επίδομα στέγασης και διαβίωσης εάν προέρχονται από απομακρυσμένη εκλογική περιφέρεια.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία στη Βουλή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών, δωρεάν χρήση δημόσιων μεταφορικών μέσων, Σύνταξη.

Ηνωμένο Βασίλειο

Βασική Αμοιβή: GBP 4.565 (€ 5,478).

Πρόσθετες Αμοιβές: Σε ετήσια βάση £65,738 (1 £ = € 1,20). Οι βουλευτές υπόκεινται στην ίδια φορολογία και στις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές όπως όλοι οι μισθωτοί.

Άλλες Παροχές: Αστυνομική προστασία, τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, κάλυψη δαπανών ταξιδιών κλπ., Σύνταξη.

Ιρλανδία

Βασική Αμοιβή: € 7,722.

Άλλες Παροχές: Κινητό Τηλέφωνο: € 41,66 / μήνα, έξοδα ταξιδιών: από € 2.475 έως € 8.782. Καλύπτονται και έξοδα διατήρησης γραφείου καθώς και γενικά έξοδα που μπορούν να ξεπεράσουν και τα € 2.000 ανά μήνα.

Ισπανία

Βασική Αμοιβή: € 2,814.

Πρόσθετες Αμοιβές: (Η αμοιβή καταβάλλεται 14 φορές ανά έτος). Καταβάλλεται € 1.824 ως επίδομα κατοικίας (αφορολόγητο).

Άλλες Παροχές: Κάλυψη κόστους μεταφορών και ταξί, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι γραφείων στο Κοινοβούλιο, κάλυψη τηλεφωνικών δαπανών, κάλυψη κόστους βοηθού και δαπάνες ταξιδιών, Σύνταξη.

Ιταλία

Βασική Αμοιβή: € 11,703.

Πρόσθετες Αμοιβές: Από το ποσό της ακαθάριστης αμοιβής αφαιρούνται: κοινωνική ασφάλιση (€ 784,14), υγειονομική περίθαλψη (€ 526.66), συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (€ 1.006,51) και προείσπραξη φόρου εισοδήματος (€ 3.899,75). Επίσης, καταβάλλεται επίδομα διαβίωσης € 4.003 ανά μήνα.

Άλλες Παροχές: Ποσό € 4.190 για την πληρωμή συνεργατών ή άλλων εξόδων, ποσό από € 1.100 έως € 1.300 ανά μήνα για την κάλυψη μεταφορικών αναγκών και ποσό € 258 για τηλεφωνικές δαπάνες, Σύνταξη.

Κύπρος

Βασική Αμοιβή: € 3,585.

Πρόσθετες Αμοιβές: Επίδομα παραστάσεως: € 1.984.

Άλλες Παροχές: Επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών: € 713, επίδομα οδοιπορικών: € 480, Σύνταξη.

Λεττονία

Βασική Αμοιβή: LVL 1,416.8 (€ 2,024).

Πρόσθετες Αμοιβές: LVL 1.417 (1 euro = 0,70 LVL). Αμοιβή για συμμετοχή σε επιτροπές (κυμαίνεται από 300 έως 900 LVL, δηλαδή από 430 έως 1280 ευρώ).

Άλλες Παροχές: Αμοιβή για έως 2 βοηθούς δωρεάν αυτοκίνητο, κάλυψη δαπανών γραφείου, κάλυψη τηλεφωνικών και ταχυδρομικών δαπανών, κάλυψη δαπανών ταξιδιών, δωρεάν χρήση ΜΜΜ, κάλυψη άλλων δαπανών (στις παραπάνω δαπάνες υπάρχουν όρια).

Λιθουανία

Βασική Αμοιβή: LTL 7,000.05 (€ 2,029).

Πρόσθετες Αμοιβές: LTL 7.000 (1 € = 3,45 LTL). Υφίστανται και άλλα επιδόματα και βοηθήματα που συνήθως ξεπερνούν τα € 1.200 μηνιαίως.

Λουξεμβούργο

Βασική Αμοιβή: € 6,000.

Πρόσθετες Αμοιβές: Οικογενειακό επίδομα.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία, εξοπλισμός γραφείου, δύο βοηθοί, Σύνταξη

Μάλτα

Βασική Αμοιβή: € 1,594.

Πρόσθετες Αμοιβές: Οι βουλευτές λαμβάνουν και ένα ετήσιο επίδομα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που φθάνει στα € 2.868 ετησίως. Τα ποσά που λαμβάνουν δεν φορολογούνται.

Ολλανδία

Βασική Αμοιβή: € 6,950.

Πρόσθετες Αμοιβές: 8% επί του μισθού για έξοδα παραστάσεως, 13 μισθοί ανά έτος.

Άλλες Παροχές: Γραμματειακή υποστήριξη, χώρος γραφείου, αμοιβή για έναν βοηθό, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών (ένα τμήμα των δαπανών αυτών αφαιρείται από το μισθό - η αφαίρεση δε μπορεί να υπερβεί το 35% του μισθού), Σύνταξη.

Ουγγαρία

Βασική Αμοιβή: Ft 231.900 (€ 850).

Πρόσθετες Αμοιβές: Ο βασικός μισθός είναι Ft 231.900 (περίπου € 850) ανά μήνα από τον Ιανουάριο του 2008. Το επίδομα ανάλογα με την απόσταση από τη Βουδαπέστη μπορεί να είναι από Ft 162.330 έως Ft 371.040 (περίπου € 600 έως € 1.350).Βουλευτές που δεν έχουν κατοικία στη Βουδαπέστη μπορούν να λαμβάνουν Ft 115.950 (περίπου € 420) ανά μήνα για τη στέγαση και μπορεί να πάρει επίδομα βοηθητικού προσωπικού Ft 139.140 (περίπου € 510) το μήνα.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία από το Κοινοβούλιο, επιστημονικός συνεργάτης, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα υπηρεσιακών ταξιδιών, Σύνταξη.

Πολωνία

Βασική Αμοιβή: PLN 10.250 (€ 2,500).

Πρόσθετες Αμοιβές: Δώρο Χριστουγέννων, επίδομα συμμετοχής σε συνεδριάσεις (30% της βασικής αμοιβής).

Άλλες Παροχές: Βοηθοί, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, κλπ., Σύνταξη. Φορολόγηση μόνο της βασικής αμοιβής.

Πορτογαλία

Βασική Αμοιβή: € 3,708.

Πρόσθετες Αμοιβές: Καταβάλλονται επιδόματα αδείας και Χριστουγέννων. Έξοδα παράστασης: 10% της βασικής αμοιβής ανά μήνα. Επίδομα μετακινήσεων προς και από εκλογική περιφέρεια.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία και βοηθοί στο Κοινοβούλιο, δωρεάν ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες, Σύνταξη, Φορολόγηση μόνο της βασικής αμοιβής.

Ρουμανία

Βασική Αμοιβή: RON 4.600 (€ 1,011).

Πρόσθετες Αμοιβές: Επίδομα ενοικίου 550 ευρώ ανά μήνα. Δωρεάν παροχή για μετακίνηση προς το Κοινοβούλιο 9,5 λίτρα diesel ανά εκατό χιλιόμετρα, αποζημίωση για ταξίδια. (Το συνολικό κόστος των διαφόρων πρόσθετων αμοιβών, συχνά φθάνει έως και € 2.500 μηναίως).

Άλλες Παροχές: Γραμματεία στο Κοινοβούλιο / Βοηθοί, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια.

Σλοβακία

Βασική Αμοιβή: € 1,961.

Πρόσθετες Αμοιβές: (Οι μισθοί των βουλευτών είναι συνδεδεμένοι με τα αποτελέσματα του Προϋπολογισμού - Ο μισθός του βουλευτή δε μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το τριπλάσιο της μέσης αμοιβής ενός εργαζομένου).

Άλλες Παροχές: Γραμματειακή υποστήριξη στη Βουλή, γραφείο με εξοπλισμό, κόστος αμοιβής ενός επιστημονικού συνεργάτη, Φορολόγηση μόνο της βασικής αμοιβής.

Σουηδία

Βασική Αμοιβή: SEK 54,760 (€ 6,360).

Πρόσθετες Αμοιβές: Τα μέλη της σουηδικής Βουλής έχουν μια βασική αμοιβή των 54.500 SEK (6,360.42 ευρώ) το μήνα. Επίδομα παράστασης περίπου 1200 ευρώ.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία και επιστημονικοί συνεργάτες στο Κοινοβούλιο, στέγαση (σε ιδιόκτητα διαμερίσματα της Βουλής), ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, Σύνταξη.

Τσεχία

Βασική Αμοιβή: CZK 59,000 (€ 2,360).

Πρόσθετες Αμοιβές: (Βασική αμοιβή: 59.000 CZK - 1 ευρώ = 25 CZK). Η βασική αμοιβή καταβάλλεται 14 φορές το χρόνο. Έξοδα ταξιδιών και παράστασης: έως 2.644 ευρώ (ανάλογα με την απόσταση από την Πράγα).

Άλλες Παροχές: Γραμματεία στο Κοινοβούλιο, βοηθοί, φύλακες ασφαλείας σε περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών.

Φινλανδία

Βασική Αμοιβή: € 6,335.

Πρόσθετες Αμοιβές: Η βασική αμοιβή αυξάνεται σε € 6.811 μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας. Έξοδα παραστάσεως από € 990 έως € 1.810 μηνιαίως, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας. Επίδομα αδείας.

Άλλες Παροχές: Γραμματεία στο Κοινοβούλιο, βοηθοί, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, Σύνταξη.



Read more...

Τι αλλάζει στη φορολογία των ακινήτων...



Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών ενώ παράλληλα δρομολογεί σημαντικές απλοποιήσεις στη φορολόγηση των ενοικίων και της... κατοχής ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» τα νέα σχέδια του υπουργείου για την αγορά ακινήτων προβλέπουν:

1. Από το επόμενο έτος η κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης, καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του. Δηλαδή, όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα επανέλθει το «πόθεν έσχες» της εφορίας και θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

2. Θα πάψουν να θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν θα φορολογούνται τα λεγόμενα «τεκμαρτά μισθώματα» από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κάθε μορφής ακινήτου, ενώ θα πάψει να θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και το λεγόμενο «τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση». Όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής» σε φόρο εισοδήματος θα υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, κτιρίων επαγγελματικής στέγης, αγρών, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

3. Ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα θα θεωρείται πλέον το ποσό που προκύπτει μετά την έκπτωση αποσβέσεων 5% από το συνολικό ποσό μισθωμάτων που θα έχει εισπράξει μέσα στο προηγούμενο έτος κάθε ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων.

4. Τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε ένα χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά αυτοτελώς, από το πρώτο ευρώ. Για κάθε εκμισθωτή ακινήτων, η φορολόγηση του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια θα γίνεται αυτοτελώς, με δύο συντελεστές: 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια και 33% για το άνω των 12.000 ευρώ τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια.

5. Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,1%-0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας. Στην κλίμακα του φόρου αυτού εξετάζεται να υπάρχει ένα χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ευρώ και άλλα 7-8 κλιμάκια με ισάριθμους φορολογικούς συντελεστές.

"Τύπος της Κυριακής"


Read more...

Θετικός απολογισμός Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είδε στην Κίνα ο υφυπουργός Εξωτερικών

Η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα της διμερούς συνεργασίας, καθώς 120 ελληνικά πλοία ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, ενώ 30% του εξωτερικού κινεζικού εμπορίου διεκπεραιώνεται με πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας
Η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα της διμερούς συνεργασίας, καθώς 120 ελληνικά πλοία ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, ενώ 30% του εξωτερικού κινεζικού εμπορίου διεκπεραιώνεται με πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας  
Αθήνα Με το επιχειρηματικό συνέδριο (business forum) στη Σαγκάη, το οποίο έστειλε το μήνυμα «τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις στην Ελλάδα», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κίνα. Ο κ. Κούρκουλας έλαβε ισχυρές διαβεβαιώσεις, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ότι η Κίνα προτίθεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, ενώ το ισχυρότερο επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιτυχημένη επένδυση της Cosco στον Πειραιά, κατ' ομολογία του ίδιου του προέδρου του ομίλου. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, μίλησε ενώπιον 50 επιλεγμένων Κινέζων, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών, τους οποίους ενημέρωσε «για τις τελευταίες εξελίξεις των μακροοικονομικών μεγεθών και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμπεδώσει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον». Όταν ο υφυπουργός έφτασε στην Κίνα δεν είχε ληφθεί ακόμη η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα και δεχόταν βροχή ερωτήσεων αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Η συμφωνία, που τελικά έκλεισε, έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια από το Πεκίνο, το οποίο είχε παίξει ρόλο και είχε ταχθεί υπέρ της λήψης μέτρων για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Στο πολιτικό πεδίο επίσης, ο κ. Κούρκουλας διαβεβαίωσε την κινεζική πλευρά για τη βούληση της Ελλάδας «να προωθήσει τη στρατηγική σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει μάλιστα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το 2014». Ιδιαίτερο ρόλο στην ενημέρωση των Κινέζων επιχειρηματιών στο business forum είχαν επίσης ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Π. Μίχαλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece Στ. Ησαΐας, ο οποίος παρουσίασε «επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, στους τομείς τροφίμων-ποτών, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τουρισμού» και ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Πρωτοψάλτης, ο οποίος «παρουσίασε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για τους Κινέζους επενδυτές, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις στην Ελλάδα». Η 2η ημέρα του Φόρουμ ήταν αφιερωμένη στις παρουσιάσεις προς τους πολυεθνικούς ομίλους Fosun και Shanghai International Group με σκοπό την προσέλκυση Κινέζων επενδυτών, την επίτευξη συνεργειών και τη δημιουργία ειδικού fund για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε χωριστή συνάντηση με τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν πλέον στη Σαγκάη μια σημαντική κοινότητα και δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων (όπως για παράδειγμα οι εξοπλισμοί πλοίων). Τα συμπεράσματα Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της επίσκεψης στην Κίνα, ο κ. Κούρκουλας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 1) Η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα της διμερούς συνεργασίας, καθώς 120 ελληνικά πλοία ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, ενώ 30% του εξωτερικού κινεζικού εμπορίου διεκπεραιώνεται με πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας. 2) Ένας δυναμικός τομέας είναι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών τροφίμων, οι οποίες μπορούν να επεκταθούν και πέραν του Πεκίνου και της Σαγκάης. Τα ελληνικά τρόφιμα έχουν τη φήμη των υγιεινών και οικολογικών προϊόντων, χαρακτηριστικά που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των κινεζικών, για τα οποία έχουν προκύψει συχνά προβλήματα υγιεινής ασφάλειας. Η εισοδηματικά ανερχόμενη τάξη των Κινέζων καταναλωτών μπορεί να τα αγοράσει και τα προτιμά. 3) Για να μπορέσει να διεισδύσει στην κινεζική αγορά μια ελληνική επιχείρηση πρέπει να έχει κάποιο μέγεθος, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιου είδους συνεταιρισμοί ή ομαδοποιήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών. 4) Η είδηση ότι η China Development Bank προτίθεται να στείλει αντιπροσωπεία στην Αθήνα έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από την κινεζική και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Πλην των διευκολύνσεων που μπορεί να παρέχει στους Κινέζους επενδυτές, αποτελεί ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Τέλος η ηγεσία της Cosco, υπό τον Κάπτεν Γουέι, επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον κ. Κούρκουλα, αλλά μίλησε και με«αριθμούς». Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, ο Κάπτεν Γουέι είχε καλέσει μάνατζερ της Cosco απ΄όλο τον κόσμο, «κέρασε» με ελληνικό κρασί, δήλωσε ότι θα τριπλασιάσει σε έναν χρόνο τον όγκο των εμπορευμάτων, που περνάει από το κομμάτι του Πειραιά, το οποίο ελέγχει ο κινεζικός όμιλος, και άνοιξε η συζήτηση για αναβάθμιση του Πειραιά σε «περιφερειακό κέντρο διανομής». Θετικά λόγια από τα κινεζικά ΜΜΕ Στον δυναμισμό του επενδυτικού ανοίγματος της Ελλάδας στην Κίνα, αλλά και στις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση, με έμφαση στην ανάπτυξη, αναφέρονται δύο μεγάλης κυκλοφορίας κινεζικές ημερήσιες εφημερίδες, η China Daily και η Daily Economic News. Στο πλαίσιο της κάλυψης του business forum στη Σαγκάη, η China Daily παρουσιάζει τα σημεία της ομιλίας του επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα, που αφορούν τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του χρέους, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες μετά την επίτευξη και του στόχου της εκταμίευσης της νέας δόσης διανοίγουν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία. Το άρθρο επισημαίνει τη συμμετοχή στο φόρουμ ορισμένων από τις μεγαλύτερες κινέζικες εταιρείες και επενδυτικά ταμεία της Κίνας, όπως της Fosun και του Shanghai International Global Acquisition Fund, ηγετικό στέλεχος του οποίου υπογραμμίζει στην εφημερίδα τον υψηλό βαθμό συμπληρωματικότητας -από επενδυτική άποψη- της ελληνικής οικονομίας με τη κινεζική και το ενδιαφέρον που διαγράφεται για τομείς, όπως ο τουρισμός. Με τίτλο «Από τη Σαγκάη, η Ελλάδα κάνει επενδυτικό άνοιγμα στην Κίνα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», η οικονομική ημερησία Κίνας Meiri Jingji Xinwen (Daily Economic News) και η έγκριτη οικονομική ιστοσελίδα Hexun προβάλλουν τον δυναμισμό του επενδυτικού «ανοίγματος» της Ελλάδας στην Κίνα, μέσω του φόρουμ στη Σαγκάη. Δυναμισμός που αποτυπώνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, με την παρουσία στο φόρουμ σημαντικών κινεζικών εταιρειών και επενδυτικών ταμείων, που προσανατολίζονται στην ελληνική αγορά, όπως των Indusrial and Commercial Bank of China, COFCO, CICC, China Merchants Group, China Development Bank, Shanghai International Group και Bohai Fund. Από πλευράς ιδιωτικών μεγάλων κινεζικών εταιρειών ήταν παρούσες οι Fosun Group, Hony Capital, Rongsheng Shipbuilding Industries, Landsea Estate, Yurun Group. Μια τρίτη κατηγορία περιελάμβανε τις πολυεθνικές City Orient Securities, HFG China, καθώς και εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων (Α.Τ. Kearney Consultants). Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών Εκλάπη η ορειχάλκινη προτομή του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στα Χανιά


Ο ηρωικός πιλότος Κώστας Ηλιάκης
Ο ηρωικός πιλότος Κώστας Ηλιάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Χανιά
Μούδιασμα στην κοινωνία των Χανίων, προκαλεί η είδηση της κλοπής της προτομής του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που είχε χάσει τη ζωή του τον Μάιο του 2006, κατά τη διάρκεια αναγνώρισης και αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, που ήταν τοποθετημένη στη θέση «μπαλκόνι» της πόλης, είχαν γίνει σε ειδική τελετή, στις 20 Μαΐου 2007 και την απουσία της αντιλήφθηκε διερχόμενος πολίτης, ο οποίος ειδοποίησε τις Αρχές.

Οι δράστες άφησαν μόνο τη βάση και πήραν την ορειχάλκινη προτομή.

Οι έρευνες της αστυνομίας εστιάζονται σε μάντρες με παλιοσίδερα, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι η ορειχάλκινη προτομή να εκλάπη για να πουληθεί το μέταλλο, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 6 ευρώ το κιλό.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την κλοπή της προτομής και ζήτησε από την πολιτική και στρατιωτική δικαιοσύνη να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι δράστες να εντοπιστούν και να συλληφθούν άμεσα.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Αντώνιο Τσαντηράκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες της κατασκευής νέας προτομής, ώστε να τοποθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν στο συγκεκριμένο σημείο και να γίνουν παράλληλα, οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση της οικογένειας Ηλιάκη για το συμβάν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διεκδικεί την εκλογή του στην ΚΕ Να οδηγήσει ομαλά τη χώρα σε εκλογές, κάλεσε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Ένα επιπλέον βήμα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, καθώς κάλεσε την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα με ομαλότητα σε εκλογές «για να αναλάβουμε την ευθύνη να προστατέψουμε όσα δεν μπορέσατε και δεν θελήσατε εσείς να προστατέψετε» όπως είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Η μόνη υπηρεσία που σας μένει πια να προσφέρετε στον τόπο και στη Δημοκρατία είναι να μην αποδεχθείτε τη μη λύση που σας προσέφεραν στο Eurogroup και να ανοίξετε τον δρόμο στον λαό μας να δώσει τη λύση με την ετυμηγορία του» είπε ο κ. Τσίπρας.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολύ σύντομα αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην πίεση να φέρει νέα μέτρα. Και φυσικά, πρόσθεσε, επειδή το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εύνοια των δανειστών για να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, θα το κάνει, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, δηλώνοντας ότι είναι τα τελευταία.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία της πράξη, γιατί ο λαός μας δε πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια στην απόπειρα εξόντωσής του. Ούτε εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Θα διεκδικήσει εκλογή ο Αλ.Τσίπρας

Ως προς τα εσωτερικά του κόμματος, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην αποδεχθεί το διορισμό του στο νέο καθοδηγητικό όργανο, την Κεντρική Επιτροπή (75% θα εκλεγούν και 25% θα διοριστούν), αλλά να διεκδικήσει την ψήφο των αντιπροσώπων.

«Αποφάσισα, για λόγους συμβολικούς, να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στη δημιουργία ενός νέου υποδείγματος. Να είμαι εγώ, όχι πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά ίσος μεταξύ ίσων. Να μην κάνω χρήση της απευθείας, αριστίνδην εκλογής μου στη νέα Κεντρική Επιτροπή μέσα από εκείνους που θα ορίσουν οι συνιστώσες, αλλά να θέσω υποψηφιότητα εκλογής στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Να κριθώ και εγώ ως ίσος προς ίσους με όλους τους άλλους συντρόφους και συντρόφισσες» είπε.

Αυτό, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «θέλω να είναι ένα μήνυμα ισονομίας, ένα μήνυμα δημοκρατίας, ένα μήνυμα ανακλητότητας, ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας να αλλάξουμε, να πάμε μπροστά στηριζόμενοι στη βούληση των πολλών. Να πάμε μπροστά κάνοντας πράξη το σύνθημά μας 'ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι ΕΣΥ'. Ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς και εσείς θα κρίνετε και θα αποφασίζετε για όλα και για όλους».

Ναι στην πολυφωνία, όχι σε «Βαβυλωνία»

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τον διάλογο που έγινε στο πλαίσιο των τριήμερων εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δημιουργείται ένας νέος φορέας από κάτω, ένας φορέας των ανθρώπων του, όχι των ειδικών, αμεσοδημοκρατικός, όχι γραφειοκρατικός, εναλλακτικός, όχι δογματικός, μηχανή παραγωγής ιδεών, όχι μηχανισμός στελεχών, πολιτικός φορέας των εξελίξεων, όχι των συσχετισμών.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και από το κόμμα του, τον ΣΥΝ, και από όλες τις τάσεις ζήτησε «να αφήσουμε πίσω μας τη μηχανιστική αναπαραγωγή όχι των απόψεων, αλλά των συσχετισμών, που δεν δημιουργεί πλαίσιο πολυφωνίας, αλλά εικόνα Βαβυλωνίας. Ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι πλουραλιστικός, αλλά ενιαίος. Δεν θα είναι πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...