Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Τσίπρας: Αντίο κομαντάντε...


 
...ως την παντοτινή νίκη των λαών

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο...

"Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να...
εφαρμόζεται με προσοχή” έγραφε η συγχαρητήρια επιστολή που είχα δεχθεί από τον ιστορικό ηγέτη της παγκόσμιας αριστεράς, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του. Γι'αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση.

Αντίο κομαντάντε.

Ως την παντοτινή νίκη των λαών!...



Read more...

Από τις 15:00 Σέντρα στην 12η αγωνιστική σε ΟΑΚΑ, Γιάννενα και Τρίπολη


Σέντρα στην 12η αγωνιστική σε ΟΑΚΑ, Γιάννενα και ΤρίποληAθήνα
Σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Δύο είναι τα ματς που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το Σάββατο λοιπόν, η Λάρισα παίζει στην Τρίπολη κόντρα στον τοπικό Αστέρα, ενώ η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Πλατανιά, στις 15:00 διεξάγεται η αναμέτρηση ΠΑΣ-Βέροια στα Γιάννενα.

Την Κυριακή δύσκολο έργο θα έχει και ο Παναθηναϊκός στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον αξιόμαχο Πανιώνιο. Η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι θέλει μόνο τη νίκη για να παραμείνει σε επαφή με την κορυφή της βαθμολογίας.

Σαφώς πιο εύκολη αποστολή θα έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος υποδέχεται στο «Καραϊσκάκη» την Κέρκυρα και είναι το λογικό φαβορί για τη νίκη.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ


15:00 ΠΑΣ Γιάννινα-Βέροια Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων "Οι Ζωσιμάδες"

17:15 Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ Γηπ. "Θ. Κολοκοτρώνης"

19:30 ΑΕΚ-Πλατανιάς ΟΑΚΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ


15:00 Ολυμπιακός-Κέρκυρα Στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης"

17:15 Λεβαδειακός-Ηρακλής Δημ. Στάδιο Λιβαδειάς

17:15 Παναιτωλικός-Ξάνθη Γηπ. Παναιτωλικού

19:30 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός Γηπ. Πανιωνίου

ΔΕΥΤΕΡΑ

19:30 ΠΑΟΚ-Ατρόμητος Γηπ. Τούμπας
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο...


Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομοΣυνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Οι στάσεις εργασίας των...
εργαζομένων στον ΗΣΑΠ έχουν ως εξής:


  1. Σάββατο: από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας
  2. Δευτέρα 28 Νοεμβρίου: από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00
  3. Τετάρτη 30 Νοεμβρίου: από τις 12:00 έως τις 16:00
  4. Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου: από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας...

Read more...

Κούβα: Από τον Κολόμβο στον Μπατίστα και από εκεί στον Φιντέλ...


Κούβα: Από τον Κολόμβο στον Μπατίστα και από εκεί στον ΦιντέλΗ ιστορία της αρχίζει τον Οκτώβριο του 1492, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, στη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού, την αντίκρυσε και τη διεκδίκησε για...
λογαριασμό των Reyes Catolicos, των Καθολικών Βασιλέων της Ισπανίας.

Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε η ισπανική κατάκτηση και η εισαγωγή σκλάβων από την Αφρική. Από τα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα έγιναν δύο πόλεμοι για την ανεξαρτησία με αποτέλεσμα το νησί να περάσει από τον έλεγχο της Ισπανίας, στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Το 1925 ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ το 1933 έγινε το πρώτο πραξικόπημα από τον Φουλχένσιο Μπατίστα. Ο τελευταίος θα κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα της Κούβας για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η πρώτη απόπειρα του Φιντέλ Κάστρο να τον ανατρέψει έγινε το 1953, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 1956, ο Κάστρο έφτασε στην Κούβα και ξεκίνησε τον ανταρτοπόλεμο κατά του καθεστώτος Μπατίστα. Στο πλευρό του και ο νεαρός γιατρός από την Αργεντινή Ερνέστο Γκεβάρα, στον οποίο οι Κουβανοί έδωσαν αμέσως το παρατσούκλι 'Τσε', επειδή οι Αργεντινοί χρησιμοποιούν συχνά το che, όταν μιλούν.

Το 1959 ο Κάστρο, επικεφαλής περίπου 9.000 ανταρτών, μπήκε στην Αβάνα, οδηγώντας τον Φουλχένσιο Μπατίστα στην «έξοδο». Ο Φιντέλ Κάστρο έγινε η ηγετική φυσιογνωμία της Κούβας με υπαρχηγό τον αδελφό του Ραούλ και τρίτο στην ιεραρχία τον Ερνέστο Γκεβάρα.

Στις 17 Απριλίου 1961 περίπου 1.500 Κουβανοί εξόριστοι αποβιβάστηκαν στις νότιες ακτές της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων. Ήλπιζαν ότι θα γίνουν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του νησιού, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο.

Αλλωστε, η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η απόβαση στην Κούβα θα ήταν το πρώτο βήμα για το οριστικό τέλος του Φιντέλ.

Τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Από τις μάχες σκοτώθηκαν 114 Κουβανοί εξόριστοι, ενώ οι υπόλοιποι 1.189 συνελήφθησαν και κάθησαν στο εδώλιο. Ορισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκαν.

Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στη φυλακή, για να ακολουθήσουν μήνες διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ έως ότου αφεθούν τελικά ελεύθεροι να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολίτειες. Η Κούβα έλαβε ως αντάλλαγμα 53 εκατ. δολάρια σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Την ίδια χρονιά η Κούβα έγινε κομμουνιστικό κράτος, εγκαινιάζοντας και επίσημα την περίοδο «συνύπαρξης»με την ΕΣΣΔ. Ένα χρόνο αργότερα, το 1962, ξέσπασε μία ακόμα κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις.

Η Αβάνα συμφώνησε με τη Μόσχα να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους σοβιετικής κατασκευής στο έδαφός της, προκαλώντας ένταση (και όχι μόνο) στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Τελικά, οι πύραυλοι αποσύρθηκαν αφού και η Ουάσινγκτον συμφώνησε να αποσύρει τους δικούς της πυρηνικούς πυραύλους από το έδαφος της Τουρκίας. Αυτό που δεν αποσύρθηκε ήταν το εμπάργκο της Ουάσινγκτον στην Κούβα.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Ανατολικού Μπλοκ, η οικονομία της Κούβας αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα. Στηρίχθηκε, όμως, από άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και από την ΕΕ με αιχμή τον τουρισμό.

Παράλληλα, επιτράπηκε η εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων, η λειτουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου σε τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, τα ανοίγματα αυτά περιορίστηκαν, αφού ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο κατήγγειλε ότι στο νησί αρχίζουν να εμφανίζονται Κουβανοί με «κακές καπιταλιστικές ιδέες και συμπεριφορές»...

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Κούβα βρήκε νέους συμμάχους στο πρόσωπο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο Κάστρο στέλνει γιατρούς για τους φτωχούς της Βενεζουέλας και της Βολιβίας και οι πρόεδροι τον «διευκολύνουν» με αυτό που έχουν σε μεγάλη ποσότητα: πετρέλαιο και αέριο.

Επί δεκατίες ο Κάστρο είχε να λέει ότι παρακολούθησε από την τηλεόραση την ορκωμοσία δέκα Αμερικανών προέδρων. Ωστόσο, στις 26 Ιουλίου 2006 είπε με το γνωστό του χιούμορ: «Ας μην κουράζονται οι βόρειοι γείτονές μας. Δεν θα μείνω πρόεδρος μέχρι τα 100». Ο ίδιος αναφερόταν κυρίως στις αναρίθμητες απόπειρες δολοφονίας του από τους Αμερικανούς.

Τα λόγια του αποδείχθηκαν προφητικά. Λίγες μέρες αργότερα εισήχθη σε κλινική και η εξουσία πέρασε στα χέρια του αδελφού του, Ραούλ Κάστρο.

Τελικά, στις 20 Φεβρουαρίου 2008 ο Φιντέλ ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του από την εξουσία...

in.gr

Read more...

Φιντέλ Κάστρο 1926 - 2016: «Adios Comandante»....


Φιντέλ Κάστρο 1926 - 2016: «Adios Comandante»Ο Φιντέλ Κάστρο, κυβέρνησε την Κούβα με πυγμή σχεδόν για μισό αιώνα αψηφώντας 11 αμερικανούς προέδρους. Το 2006 παρέδωσε την εξουσία στον νεότερο αδελφό του Ραούλ.

Σύμβολο των...
ελπίδων του Τρίτου Κόσμου και των απελευθερωτικών κινημάτων στην αρχή της επανάστασής του το 1959, ο "Barbudo" (γενειοφόρος) με την πράσινη στρατιωτική στολή στο χρώμα της ελιάς μετατράπηκε ωστόσο σιγά σιγά σε έναν αυταρχικό και δογματικό ηγέτη, αρνούμενος κάθε φιλελευθερποίηση και εμποδίζοντας κάθε αντιπολίτευση.

Γιος ενός γαιοκτήμονα ισπανικής καταγωγής, ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην πόλη Μπιράν της επαρχίας Οριέντε (ανατολικά). Φοίτησε σε σχολείο των Ιησουιτών και έλαβε το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα το 1952, οργανώνει τον ένοπλο αγώνα μαζί με τον αδελφό του Ραούλ. Στις 26 Ιουλίου 1953, επιχειρεί να επιτεθεί στον στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα (ανατολικά) αλλά αποτυγχάνει. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Αμνηστεύεται και αποφυλακίζεται δύο χρόνια αργότερα.

Εξόριστος στο Μεξικό, αποβιβάζεται μαζί με 81 άνδρες --μεταξύ των οποίων ο Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα-- τον Δεκέμβριο του 1959 στη νότια ακτή της χώρας. Η αποστολή αποδεκατίζεται.

Καταφεύγει με μια χούφτα αντάρτες στους λόφους της Σιέρα Μαέστρα, καταφέρνει να αναδιοργανωθεί και να πάρει τον έλεγχο ενός τμήματος της επαρχίας Οριέντε.

Τον Αύγουστο του 1958 ξεκινά μια μεγάλη επίθεση η οποία θα καταλήξει στην κατάρρευση του καθεστώτος του Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου 1959. Στις 8 Ιανουαρίου, περιβαλλόμενος από τους "barbudos" του --τον αδελφό του Ραούλ, τον "Τσε" Γκεβάρα, τον χαρισματικό Καμίλο Σιενφουέγος-- ο Φιδέλ Κάστρο εισέρχεται θριαμβευτικά στην Αβάνα.



Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 1959, συγκεντρώνει σύντομα όλες τις εξουσίες προτού ιδρύσει το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας το 1965, μοναδικό κόμμα μέχρι σήμερα. Παραχώρησε το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κόμματος στον αδελφό του Ραούλ τον Απρίλιο του 2011.

Το 1961 ανακηρύσσει "τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα" της επανάστασης κατά την απόπειρα εισβολής εξόριστων Κουβανών, που υποστηρίζονται από τη CIA, στον Κόλπο των Χοίρων.

Οι Αμερικανοί, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επιβάλλουν εμπάργκο στο νησί, δεν του συγχώρεσαν ποτέ ότι οδήγησε τον κόσμο το 1962 στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα σε απόσταση μικρότερη των 200 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές.



Παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, που του στέρησε έναν οικονομικό υποστηρικτή και έναν απαράμιλλο σύμμαχο, κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του, συνεχίζοντας να σηκώνει κεφάλι στην Ουάσινγκτον και αρνούμενος κάθε χαλάρωση του καθεστώτος του.

Στις 31 Ιουλίου του 2006, αναγκάστηκε, έπειτα από σοβαρή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, τον ακατάλυτο υπουργό Άμυνας και δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, στην αρχή προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά τον Φεβρουάριο του 2008...









protothema.gr

Read more...

Η ιστορική συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην Κούβα με τον Φιντέλ...


Η ιστορική συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην Κούβα με τον Φιντέλ (Video) - MediaΒίντεο...

Το 1981 ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια ιστορική συναυλία μπροστά στον καθεδρικό ναό της Αβάνας, στην Κούβα. 

Ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε...
απογραμμάτιστα στην τελευταία συναυλία, όπου συνεχάρη και ασπάστηκε τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο τους συνέδεε μια σχέση φιλίας.  

«Πιστεύω ότι η μουσική είναι ακόμα πιο δύσκολη από την πολιτική. Η απόδειξη είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί στον κόσμο και λιγότεροι μουσικοί. Υπάρχουν, όμως, ακόμα λιγότεροι επαναστάτες καλλιτέχνες, αν και οι καλλιτέχνες γενικά εύχονται την επανάσταση. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που δεν είναι επαναστάτες. Έτσι, το ποσοστό των επαναστατών καλλιτεχνών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των πολιτικών», δήλωσε μπροστά στις κάμερες...


topontiki.gr

Read more...

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Κάστρο...


to-kke-apoxaireta-ton-kastro-hasta-la-victoria-siempreHasta la victoria siempre...

Ο Φιντέλ Κάστρο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, αναφέρει σε...
ανακοίνωσή του ο Περισσός με αφορμή την απώλεια του ηγέτη της Κούβας.

Σε επικοινωνία με την Πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα, η ΚΕ του ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, εξέφρασαν τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ, για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.

Το μήνυμα του ΚΚΕ για τον Φιντέλ Κάστρο:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό.

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε γεννηθεί στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926 και είχε σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Από φοιτητής συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα στην Κούβα, που είχε την ανοιχτή στήριξη και των ΗΠΑ. 

Στις 26 Ιούλη του 1953, επικεφαλής ομάδας επαναστατών επιτέθηκε στους στρατώνες της Μονκάδα, με σκοπό να ξεσηκώσει το λαό του νησιού ενάντια στη δικτατορία. Η απόπειρα αποτυγχάνει και ο ίδιος μαζί με συντρόφους του συλλαμβάνεται, όμως η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα. 

Μπροστά στους κατηγόρους του, στις 6 Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο λέει: «Όσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα 'ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Το 1955, στις 15 του Μάη, ο Κάστρο αποφυλακίστηκε και στις αρχές Ιούλη αναχώρησε για το Μεξικό, όπου οργάνωσε και εκπαίδευσε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, από τις τάξεις της οποίας βγήκαν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες της Κουβανέζικης Επανάστασης, όπως ο Καμίλο Σιενφουέγος, ο Χουάν Αλμέιδα και o Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. 

Οι επαναστάτες ξεκίνησαν το αντάρτικο στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα και ο επαναστατικός στρατός που συγκροτήθηκε «ακούμπησε» στη συστηματική πολιτικοστρατιωτική προετοιμασία, που είχε ξεκινήσει το κίνημα της 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φ. Παις, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, και το Επαναστατικό Διευθυντήριο που απαρτιζόταν από επαναστάτες φοιτητές. Βασίστηκε στη δράση των οργανωμένων δυνάμεων στις πόλεις, στην παράνομη δουλειά που ανέπτυσσαν οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στην αγροτιά και τη νεολαία. Αυτή η προετοιμασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της επαναστατικής πάλης. Αυτές ήταν και οι κύριες δυνάμεις που προχώρησαν στην ενοποίησή τους στις Ενωμένες επαναστατικές δυνάμεις, που οδήγησαν στην επανασύσταση του ΚΚ Κούβας το 1965. 

Την 1η Γενάρη του 1959 ο λαϊκός αντάρτικος στρατός της Κούβας μπαίνει θριαμβευτικά στην Αβάνα, μετά από ένα μακρόχρονο αγώνα του λαού της Κούβας ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα, τον οποίο στήριζαν οι ΗΠΑ. Η Κουβανική Επανάσταση απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και βρήκε αμέσως την αμέριστη στήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και των τότε σοσιαλιστικών χωρών.

Δυο χρόνια και 4 μήνες μετά την Επανάσταση, ο κουβανικός λαός, με την καθοδήγηση της ηγεσίας του και του ίδιου του Κάστρο, αναχαιτίζει στον Κόλπο των Χοίρων στην παραλία Χιρόν, την εισβολή και απόβαση 1.400 μισθοφόρων που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση.

Στη μεγάλη διαδήλωση της 16ης του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές (λίγο πριν την απόβαση των μισθοφόρων της CIA), ο Φιντέλ Κάστρο, ανακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης. Για δεκαετίες ο Φιντέλ Κάστρο, από τη θέση του προέδρου της Κούβας και ως επικεφαλής του ΚΚ Κούβας, καθοδήγησε την πάλη του λαού της χώρας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στις δύσκολες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και περικύκλωσης και ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες το 1989-1991. 

Ο Φιντέλ Κάστρο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο που συνεχίζεται και όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου, των καταπιεσμένων στον αγώνα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Hasta la victoria siempre»...

Read more...

Στις 4 Δεκεμβρίου η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο...


Στις 4 Δεκεμβρίου, στο Σαντιάγο ντε Κούβα (νότια),  θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης θα...
αποτεφρωθεί και η στάχτη του θα διασχίσει με αυτοκινητοπομπή τη χώρα για διάστημα τεσσάρων ημερών, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν εθνικό πένθος εννέα ημερών, έως τις 4 Δεκεμβρίου, στη διάρκειά του οποίου θα διακοπούν «όλες οι δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα»...

Read more...

Οι ξένοι ηγέτες για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο...


Φόρο τιμής απέτισαν στον Φιντέλ Κάστρο, που απεβίωσε τη νύχτα της Παρασκευής, πολλοί ηγέτες παγκοσμίως.

Ο...
Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι «αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας» και πρόσθεσε ότι ήταν ένας «ειλικρινής και πιστός φίλος της Ρωσίας».

«Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις πάνω του», ανέφερε ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. 

Κατά τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, στις ελπίδες που δημιούργησε και τις διαψεύσεις που προκάλεσε».

«Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε ότι «οι επαναστάτες ανά τον κόσμο πρέπει να συνεχίσουν την κληρονομιά του».

Ο Μεξικάνος πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο χαρακτήρισε τον Κάστρο «έναν μεγάλο φίλο του Μεξικού», ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν μίλησε για έναν «αιώνιο σύντροφο»...

naftemporiki.gr

Read more...

The Guardian”: Ο Κάστρο έζησε για να δει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ...


 
Ο Φιντέλ Κάστρο, έζησε για να δει τον αδελφό του και πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, να διαπραγματεύεται με τον...
απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ένα πιθανό “άνοιγμα” των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ, το Δεκέμβριο του 2014, σημειώνει σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”.

Ήταν ο μήνας, στη διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκε ότι Ουάσιγκτον και Αβάνα θα προχωρήσουν σε κινήσεις προκειμένου ν' αποκατασταθούν οι διμερείς τους σχέσεις, για πρώτη φορά, από το 1961.

Με την παραμονή του στην προεδρία της Κούβας, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από την άσκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, από εννέα Αμερικανούς προέδρους, ο Κάστρο σχολίασε θετικά, αλλά με επιφυλάξεις την ιστορική συμφωνία, με τον παραδοσιακό εχθρό του, σε επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε, μετά από τη σιωπή του Κάστρο για διάστημα ενός μηνός.

Ο “πάγος” στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, φάνηκε να λιώνει με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ομπάμα τον περασμένο Μάρτιο. 

Ο ίδιος δε συνάντησε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ μερικές ημέρες αργότερα έγραψε μία καυστική στήλη, καυτηριάζοντας τις “μελιστάλαχτες φράσεις” του Ομπάμα, ενώ υπενθύμιζε στους πολίτες της Κούβας, τις αμερικανικές προσπάθειες για την πτώση και την αποδυνάμωση της κομμουνιστικής κυβέρνησης, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα...

Read more...

Ο Κάστρο και η φιλία του με τον Μαραντόνα...


 Ο Κάστρο και η φιλία του με τον Μαραντόνα, η αγάπη του για την μπάλα και το μπέιζμπολΕίχε αγάπη για την μπάλα και το μπέιζμπολ...

Απεβίωσε τα ξημερώματα (05:29 ώρα Ελλάδας) στην Αβάνα, σε ηλικία 90 ετών, ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Μεγάλος φίλος του αθλητισμού, ιδιαίτερα του...

μπέιζμπολ, όπως ανέφερε και ο ίδιος σε αρκετές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Καυχιόταν επίσης για την φιλία του με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ επισκέφτηκε την Κούβα, για πρώτη φορά το 1987 και από τότε δημιούργησε μία στενή σχέση με τον Κουβανό ηγέτη. Σε αρκετές από τις επισκέψεις του στο νησί, έδωσε πολλές σημαντικές φανέλες στον Κάστρο, όπως αυτή που φορούσε στο ντεμπούτο του με την Ολντ Μπόις ή την εθνική Αργεντινής με τον αριθμό δέκα, φυσικά υπογεγραμμένες. 

Ο Mαραντόνα ταξίδεψε πολλές φορές στην Κούβα, όπου μάλιστα τον Ιανουάριο του 2000, υποβλήθηκε σε διαδικασία απεξάρτησης, από τον εθισμό του στα ναρκωτικά στη διεθνή κλινική «La Pedrera».

Το 2005 πήρε συνέντευξη από τον Φιντέλ Κάστρο για την τηλεοπτική εκπομπή της Αργεντινής «La Noche del 10». Εκτός από προσωπικός φίλος του Κάστρο, ο Μαραντόνα είναι μεγάλος θαυμαστής της κουβανικής επανάστασης, έχοντας μάλιστα τατουάζ το πρόσωπο του Κουβανού ηγέτη στο ένα πόδι, και του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, στο μπράτσο.

Το 2015 ήταν ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, που αποκάλυψε μερικές από τις επιστολές είχε ανταλλάξει με τον Μαραντόνα τα τελευταία χρόνια, όπου διαπίστωνε κοινές απόψεις για την πολιτική και τον αθλητισμό. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι μπέιζμπολ και πυγμαχία αναπτύχθηκαν εξαιρετικά στα χρόνια που ακολούθησαν την κουβανική επανάσταση.

«Φιντέλ, ό,τι έχω μάθει μαζί σας, σε όλα αυτά τα χρόνια της ειλικρινούς και όμορφης φιλίας, είναι ανεκτίμητα», είπε ο Μαραντόνα σε επιστολή του, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κουβανός ηγέτης, που πολέμησε στο πλάι του «Τσε», είδε το ποδόσφαιρο μέσα από τα μάτια του Ντιέγκο Μαραντόνα. Αλλωστε το ποδόσφαιρο, όπως και ο αθλητισμός, τον απασχόλησαν ιδιαίτερα στην διάρκεια της ζωής του. Ιδιαίτερα η μπάλα, αφού στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πάει χέρι-χέρι με την πολιτική.

Με ένα άρθρο του στην «Granma Internacional», ο Φιντέλ Κάστρο καταφέρθηκε εναντίον του καπιταλισμού, αλλά υπερασπίστηκε τους ποδοσφαιριστές: «Είναι αλήθεια συμπατριώτες μου ότι ο καπιταλισμός είναι ένα θαυμάσιο πράγμα, ίσως εμείς είμαστε οι ένοχοι που κάθε πολίτης δεν έχει το προσωπικό του υποβρύχιο στην παραλία. Είναι εκείνοι που έχουν βρεθεί στον ίδιο σάκο με τους Αραβες σεΐχηδες, οι ηγέτες των μεγάλων πολυεθνικών με τους ποδοσφαιριστές, όχι εγώ. Τουλάχιστον αυτοί οι τελευταίοι συναρπάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και δεν είναι εχθροί της Κούβας».

Για τον Φιντέλ Κάστρο, το ποδόσφαιρο ήταν επίσης ένας τρόπος ζωής: «Ξεκίνησα να παίζω σε μια αυλή, σε ένα γήπεδο από τσιμέντο, με μία πολύ διαφορετική μπάλα από τις σύγχρονες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο μου δίδαξε την ικανότητα να αντέχω, μου έδωσε χαρές και ικανοποίηση, βοηθώντας με να βρω το μαχητικό πνεύμα».

Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους είχε εξαφανιστεί εντελώς από τις κουβανικές τηλεοράσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, κάτι που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Όμως εδώ και ενάμιση χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό...

in.gr

Read more...

''Θέα στα παράθυρα"...






...ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να έχει το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονικη.
Κοντά του, η όμορφη Κατερίνα.
Δείτε φωτογραφίες...
''Αναβαθμίζεται ο ρόλος του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης, θα προταιροποιήσουμε τις δραστηριότητες. Το γράφειο θα έιναι...
ανοιχτό κάθε μέρα. Θα υπάρχει η δυνατότητα τακτικής και καθημερινής επαφής με τους φορείς της πόλης.'' τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης.
Πρόσθεσε, πως, στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων. ''Δεν επιλέξαμε φαντασμαγορικά εγκαίνια, αλλά μια συζήτηση για τα σημαντικά θέματα''. 
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αλλάξει διαρρύθμιση το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε κάνει με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος εξέφρασε τη θέληση του  το γραφείο του Πρωθυπουργού  να έχει θέα τα παράθυρα και όχι τον τοίχο. Ο Α.Τσίπρας  ζήτησε να μεγιστοποιηθεί η χρηστικότητα του χώρου.

Μεταξύ άλλων, ο Α.Τσίπρας είπε οτι  είναι λιτό, όπως πρέπει, ενώ δήλωσε την θέληση του να υποδέχεται στο γραφείο της Θεσσαλονίκης ξένους ηγέτες απο τις γύρω χώρες. Ο ίδιος εξέφρασε τη πρόθεση να έρχεται δυο φορές το μήνα.
Στη σύσκεψη το παρών έδωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου. Η 28χρονη αναμένεται να γίνει και με τη ''βούλα'' η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.
Διοικητικά το γραφείο θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Δειτε φωτογραφίες...Image00002siskepsi tsipra foreis thess grafeio prothipoyrgou
Image00001notopoulou katerina ymathImage00004siskepsi tsipra foreis thess grafeio prothipoyrgou

ΦΩΤΟ κατά την άφιξη Τσίπρα στο ΥΜΑΘ

Στο ΥΜΑΘ ο Αλέξης Τσίπρας για τα εγκαίνια του Πρωθυπουργικού Γραφείου (ΦΩΤΟ)Image00001tsipraw grafeio prothipourgou thess ymath
Image00003tsipraw grafeio prothipourgou thess ymath


πηγη seleo.gr

Read more...

Το δεκάλεπτο αφιέρωμα του "teleSUR" στον Φιντέλ...


 Το βίντεο δείχνει συγκλονιστικές φωτογραφίες του μεγάλου ηγέτη της Κούβας, από τη ζωή και...
δράση του. 
Δείτε το:


Read more...