Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση δεν άγγιξε τους μισθούς των βουλευτών


Ανέπαφες παραμένουν οι αποζημιώσεις των βουλευτών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2012. Υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Παράπονα για "στοχοποίηση" από τα ΜΜΕ

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2012, που περιλαμβάνει συνολικές πιστώσεις 170,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 27 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν περικοπές, αυτές αφορούν κυρίως τους μισθούς, υπαλλήλων και μισθωμάτων και άλλων δαπανών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αποδοχές των βουλευτών έμειναν σχεδόν ανέγγιχτες.

Συγκεκριμένα για το 2012 προβλέπονται 35 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ, την ώρα που το ποσό το 2011 ήταν 36 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά:

*Για τους βουλευτές (αποζημίωση, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ) προβλέπονται 35.016.200 ευρώ , δηλαδή 1.874.900 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011.

*Για βουλευτικές αποζημιώσεις δίνονται 21.226.400 ευρώ (όσα και το 2011)

*Αποζημιώσεις βουλευτών για την συμμετοχή στα τμήματα διακοπών και τις αντίστοιχες επιτροπές 2.875.000 ευρώ (για το 2011 ήταν 5 εκατ. ευρώ)

*Επίδομα οργάνωσης γραφείου 8.146.900 ευρώ, (39.400 ευρώ λιγότερα από πέρσι)

*Οικογενειακή παροχή βουλευτών 212.800 ευρώ (όσο και το 2011)

*Έξοδα κίνησης βουλευτών 1.705.100 ευρώ (μειωμένα κατά 10.500 ευρώ σε σχέση με το 2011)

*Εργοδοτική εισφορά βουλευτών υπέρ ΕΟΠΥΥ 850.000 ευρώ (αυξημένα κατά 300.000 ευρώ σε σχέση με το 2011)

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμού, διευκρινίζοντας ότι η στάση τους δεν έχει να κάνει με την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την διαφάνεια των κονδυλίων του, αλλά με την αντιλαϊκή μνημονιακή λογική από την οποία διαπνέεται. Παράλληλα, τα δύο κόμματα δεν ενέκριναν τον απολογισμό για το έτος 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αιχμή σε ότι αφορά την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Βουλής.

Τα παράπονα των βουλευτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κριτική, ιδιαίτερα από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, που δέχεται η Βουλή και οι βουλευτές, κάνοντας λόγο για σκόπιμη και άδικη στοχοποίηση που οδηγεί στην υποβάθμιση του κορυφαίου αυτού θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος.

"Βασικός γνώμονας και κύριος στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η ουσιαστική συμβολή μας στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η συνολική μείωση τα τρία τελευταία χρόνια αντιστοιχεί σε 51 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστό 23,03%".

"Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι ισχυρίζονται ότι οι βουλευτές εμπλέκονται στη πολιτική για να γίνουν πλούσιοι. Κανείς βουλευτής δεν γίνεται εύπορος. Το μεράκι της συμμετοχής είναι το έναυσμα τους. Η συμμετοχή είναι μια συναρπαστική πορεία, αρκεί να έχει αρχές, κανόνες, ηθική και σεβασμό στους πολίτες", συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε, "οι πραγματικές αμοιβές των βουλευτών από το 2010 μέχρι και τον νέο προϋπολογισμό μειώθηκαν πάνω από 40% σε ετήσια βάση", ενώ "με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως στο υπόλοιπο δημόσιο, τα επιδόματα, πλην του επιδόματος επίτευξης στόχων".

Αναφερόμενη στη περιστολή των δαπανών που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου έκανε λόγο για απόφαση σωστή που στέλνει το κατάλληλο μήνυμα αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή.

"Ο προϋπολογισμός κινείται σωστά. Η μείωση στην αποζημίωση των βουλευτών ήταν η μεγαλύτερη που έγινε. Το διακύβευμα για τον πολίτη είναι αν αυτός που τον εκπροσωπεί θα είναι ανεξάρτητος ή θα είναι μια Βουλή των ολίγων", ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για καταργηθεί το προνόμιο των βουλευτών να έχουν δύο συντάξεις, ενώ υποστήριξε ότι η συζήτηση που γίνεται για τις αποδοχές των υπαλλήλων είναι αποπροσανατολιστική και χρησιμοποιείται σαν όπλο για να περάσουν σκληρά μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης άφησε αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία, όπως είπε, υπάρχει σιγή για τη δραστική μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του να ενισχύονται με διάφορες παροχές οι ευρωβουλευτές. "Δεν μπορεί να χτυπιέται "η τελευταία τρύπα του ζουρνά" που είναι οι βουλευτές. Στους ευρωβουλευτές που είναι μέσα στα λούσα, το Ευρωκοινοβούλιο δίνει 17.500 ευρώ για να προσλαμβάνουν όσους συνεργάτες θέλουν. Γιατί τους δίνει η χρεοκοπημένη Ελλάδα άλλους πέντε;", αναρωτήθηκε.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε ότι οι δραστικές περικοπές στο προϋπολογισμό του 2012 της Βουλής δεν γίνονται μετά από συζήτηση ή εξορθολογισμό για την άρση των ανισοτήτων, αλλά μέσα στο φορτισμένο κλίμα της μνημονιακής πολιτικής.

news247.gr


Read more...

Όθωνας: Πολιτικός κανιβαλισμός κατά Παπανδρέου









Όθωνας: Πολιτικός κανιβαλισμός κατά Παπανδρέου

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Όθωνας, θέλοντας να τοποθετηθεί και αυτός για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τα στελέχη του κόμματος «υπερκινητικά» και τόνισε πως τα πράγματα πρέπει να γίνουν με τη σειρά.

O κ. Όθωνας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει το κόμμα σε επανίδρυση ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή η προσπάθεια δαιμονοποίησης και εξοβελισμού, όχι από τη χώρα, αλλά από το πολιτικό σύστημα του Γιώργου Παπανδρέου είναι κάτι το οποίο αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά πολιτικού κανιβαλισμού.


Read more...

Τουρκική «έφοδος» στο Μακεδονία Παλλάς

http://newpost.gr/var/thumbs/1811MAJ_300___.jpgΕνδιαφέρον από Τούρκους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει εκφραστεί στο ΙΚΑ για το Μακεδονία Παλλάς έπειτα και από την ανακοίνωση του «λουκέτου» από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη. Για αυτό το λόγο, η διοίκηση του ΙΚΑ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου στη συμπρωτεύουσα. Στη Θεσσαλονίκη όπου το κλείσιμο του ξενοδοχείο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης υποστηρίζεται ότι πιθανότατα το ΙΚΑ έχει βρει τον επόμενο ενοικιαστή, καθώς πριν από δύο μήνες εκπρόσωποι μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου της Τουρκίας είχαν έκαναν «αυτοψία» στους χώρους του Μακεδονία Παλλάς συνοδευόμενοι μάλιστα από εκπρόσωπο του ΙΚΑ. Εξάλλου, από τις 26 Οκτωβρίου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση συμβούλου, ο οποίος θα παραλάβει το κτίριο και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, νέου ενοικιαστή και διαχειριστή του ξενοδοχείου, που θα αναλάβει και την υποχρέωση της ανακαίνισής του.


Ελπίζουν στους Τούρκους οι εργαζόμενοι

Στο ξενοδοχείο απασχολούνται 120 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Τούρκους επιχειρηματίες για να μην μείνουν άνεργοι εν μέσω οικονομικής κρίσης στον ξενοδοχειακό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 θεωρείται από τους ξενοδόχους της πόλης της Θεσσαλονίκης ως μια χρονιά ορόσημο αφού, για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο της πόλης, έπειτα από 4 χρόνια παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών που έφθασε το 12,3%, ενώ οι πληρότητες παραδοσιακά αγγίζουν το 100% τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το ίδιο διάστημα οι μέσες πληρότητες των ξενοδοχείων της πόλης αυξήθηκαν κατά 6%. Παρόμοια τάση αναμένεται και για το 2012 αφού αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρίες εντάσσουν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο πρόγραμμα των προορισμών τους.


H διαμάχη του ομίλου Δασκαλαντωνάκη με το ΙΚΑ

Ως βασική αιτία για την αποχώρηση του, ο ξενοδοχειακός όμιλος classical hotels, προβάλει το υψηλό μίσθωμα που καταβάλει στο ΙΚΑ –ΕΤΕΑΜ στο οποίο ανήκει το κτίριο που στεγάζεται το εμβληματικό ξενοδοχείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου: «Η Εταιρεία ΑΞΤΕ, μισθώτρια του ξενοδοχείου Makedonia Palace, με αίσθημα ευθύνης έναντι των πελατών και κυρίως των εργαζομένων της, συνέχισε να λειτουργεί το ξενοδοχείο τα τελευταία 3 συναπτά έτη παρά τις ζημίες λόγω της γνωστής σε όλους μείωσης του τζίρου των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και του πολύ υψηλού ενοικίου ύψους 3,6 εκ €, το οποίο έφτασε να αντιστοιχεί στο 40% του κύκλου εργασιών.

Τους τελευταίους 12 μήνες η εταιρεία αντί να καταγγείλει τη μίσθωση κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες συνεννόησης με τον εκμισθωτή ώστε να συμφωνηθεί εύλογη μείωση του ενοικίου. Το ΙΚΑ ουδέποτε ανταποκρίθηκε, δεν έκανε καμία μείωση ενοικίου, παρά του ότι έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα μείωσης ενοικίων ακινήτων του Δημοσίου σε ποσοστό 20%, αλλά συνέχισε την αδιάλλακτη στάση του επιβάλλοντας καταχρηστικά, παράλογα πρόστιμα.

Μην έχοντας άλλα περιθώρια, η εταιρεία μας αναγκάστηκε με μεγάλη της λύπη να αποχωρήσει από το δημιούργημά της, για το οποίο έχει καταβάλλει 73,6 εκατ. ευρώ και να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης στις 13 Οκτωβρίου, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το ΙΚΑ προφορικά για την πρόθεσή της να λειτουργήσει το ξενοδοχείο χωρίς καμία αμοιβή μέχρι την εξεύρεση νέου ενοικιαστή, πρόταση που κατετέθη και εγγράφως και επισυνάπτεται στο παρόν.

Επειδή ακόμα και σήμερα η εταιρεία δεν έχει λάβει απάντηση από το ΙΚΑ, ενημέρωσε τους συνεργάτες της για την αποχώρησή της από το ξενοδοχείο στις 27/12. Η εταιρεία εύχεται πραγματικά το ΙΚΑ να έχει μεριμνήσει για την εξεύρεση κατάλληλου μισθωτή που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές απαιτήσεις που ζητά από την ίδια και να έχει συμπεριλάβει την τύχη των εργαζομένων του ξενοδοχείου, όπως ο Όμιλος Ν.Δασκαλαντωνάκη, που έχει προτείνει σε όλους τους εργαζόμενους να εργασθούν σε άλλα ξενοδοχεία του Ομίλου».

Από την άλλη, το ΙΚΑ εμμένει στην αποψή του ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης του ενοικίου απαντώντας στις «βολές» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. «Το ταμείο δεν είχε το δικαίωμα να μειώσει το ενοίκιο, αφού μια τέτοια απόφαση θα καθιστούσε τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου υπόλογα για απιστία.

«Σε αυτό συμφώνησαν οι νομικοί και των δύο πλευρών», υποστήριξε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, ο οποίος ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση Δασκαλαντωνάκη να αποχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, κίνησε τις οριζόμενες από το νόμο διαδικασίες για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα ολοκληρώσει την επανεκμίσθωση του ξενοδοχείου.

«Θα έχουμε βρει το σύμβουλο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και νομίζω ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε επιλέξει το νέο μισθωτή», λέει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η πώληση του ακινήτου δεν είναι μέσα στα σχέδια του ταμείου, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τρόικα.


Παρέμβαση Νικιτιάδη γαι τη συνέχιση της λειτουργίας του Μακεδονία Παλλάς

Παρέμβαση για να παραμείνει σε λειτουργία το ιστορικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» προτίθεται να δρομολογήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός, Γεώργιος Νικητιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Philoxenia.

«Πιστεύω ότι από τη μεριά της κυΒέρνησης, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Είμαι έτοιμος να καλέσω σε διαπραγμάτευση όλους τους φορείς που εμπλέκονται, ώστε το ξενοδοχείο να εξακολουθήσει να λειτουργεί, γιατί η Θεσσαλονίκη το χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Νικητιάδης.

Πρόσθεσε ότι η αίσθηση που έχει αποκομίσει από τις εξελίξεις είναι ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε αδιέξοδο εξαιτίας της πτώσης εσόδων, λόγω μείωσης του εσωτερικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε ότι στο επόμενο διάστημα θα διερευνηθεί με ποιο τρόπο μπορεί να δρομολογηθεί η προαναφερθείσα παρέμβαση από πλευράς του υπουργείου για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ακόμη και εάν αποχωρήσει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, θα βρεθεί γρήγορα ενοικιαστής για το ιστορικό ξενοδοχείο, λόγω ιδίως της προνομιακής του θέσης, πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης


Αναστασία Γαλάνηhttp://newpost.gr

Read more...

Ποιοι θα βρεθούν εκτός λίστας Βαρέων-Ανθυγιεινών

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 100.000 εργαζόμενους


http://img.protothema.gr/E86361B744BF5F66B3D973A76ACFD951.jpg
Μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα, αναμορφωμένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), που θα επηρεάσει άμεσα περισσότερους από 100.000 εργαζομένους.

Σε πρώτη φάση με άμεση μείωση στις αποδοχές τους και σε δεύτερη λόγω του ότι θα χάσουν και το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης όσοι μέχρι σήμερα περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα και δεν προλαβαίνουν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα (4.500, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές έχουν «κλειδώσει» και όλα δείχνουν πως εκτός λίστας ΒΑΕ θα βρεθούν συνολικά όσοι εργάζονται στο χώρο της ζαχαροπλαστικής και στο λιανικό εμπόριο, οι κομμωτές και κομμώτριες, οι τραγουδιστές, οι εκφωνητές και όλες οι συναφείς ειδικότητες, ενώ υπάρχουν και παράδοξα, όπως το ότι εκτός λίστας μένουν και οι σερβιτόροι που … δεν απασχολούνται μετά τις 10 το βράδυ, οι καμαριέρες αλλά και οι καθαρίστριες που απασχολούνται από έναν μόνο εργοδότη!

Αντιθέτως, στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών θα ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές του Δημοσίου.

Read more...

Επιφυλάξεις της ΝΔ για τον προϋπολογισμό

Τι είπε ο Σταύρος Δήμας στο υπουργικό


http://img.protothema.gr/2293D7123AC8D2A1B125DCBA10A98DC9.jpg

Τις επιφυλάξεις της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 2012 εξέφρασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Δήμας.

Ο κ. Δήμας είπε ότι ο προυπολογισμός του 2012 είναι αυξημένης αβεβαιότητας, γιατί έχει στόχο να είναι πλεονασματικός, όταν:

- Πρώτον, η ύφεση του 2011 είναι τελικώς μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε προβλεφθεί
- Δεύτερον, το έλλειμμα είναι επίσης αυξημένο
- Τρίτον, η ύφεση για το 2012 θα είναι επίσης μεγαλύτερη, κάτι που θα επηρεάσει τα έσοδα από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Δήμας ρώτησε τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο “πως εξελίσσεται το PSI", γιατί η εξέλιξή του θα επηρεάσει και τον προϋπολογισμό, αφού θα υπάρξουν κέρδη από τη μείωση των τόκων που θα επιφέρει το κούρεμα του χρέους, με την προϋπόθεση όμως ότι το PSI θα φθάσει στο 100%.

Ρώτησε ακόμη αν τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 70% θα μπουν στο κούρεμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι σαν η ΕΚΤ να κερδοσκοπεί πάνω στα ελληνικά ομόλογα, αντί να βοηθά στην ελάφρυνση του χρέους.

Συζήτηση έγινε και πάνω στην αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι υπήρξε μείωση του ελλείμματος από το 15,6% το 2009 στο 9,2% εφέτος.

Ο κ. Δήμας αντέταξε ότι καλύτερα να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση προς δημιουργία εντυπώσεων, γιατί υπάρχουν και διαφορετικά επιχειρήματα για το πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τα οικονομικά στοιχεία από το 2009 και μετά.

Τέλος, ο κ. Δήμας είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η καλή εντύπωση που δημιούργησε στο εξωτερικό η μεταβατική κυβέρνηση και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο, για να τονωθεί η αξιοπιστία της χώρας.
Read more...

Προϋπολογισμός υπερ-αισιοδοξίας!

Νέοι φόροι 12 δισ. ευρώ το επόμενο έτος


http://img.protothema.gr/59CC34DA1EEABB0FC6A48E98BD1DF03A.jpg
Ύφεση, ανεργία και υψηλοί φόροι είναι το τρίπτυχο του 2012 για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή μετά την έγκριση του από το υπουργικό συμβούλιο η ύφεση προβλέπεται να περιοριστεί στο 2,8%, η ανεργία αναμένεται να υπερβεί το 17% και οι νέοι φόροι να φτάσουν τα 12 δισ. ευρω.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ξεκινά «η αντίστροφη πορεία της χώρας προς τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο υπουργός στάθηκε σε τέσσερα σημεία που χαρακτηρίζουν τον νέο προϋπολογισμό:
- Είναι ο προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος. Υπολογίζουμε να ανέλθουν σε 1,1% του ΑΕΠ
- Είναι ο προϋπολογισμός της μείωσης του δημοσίου χρέους με την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου
- Δεν θα συνοδευτεί από νέα νομοσχέδια με μέτρα φορολογικά και εισπρακτικά. Πρέπει να απαλύνουμε τις δυσκολίες και να σταθούμε σε εκείνους που έχουν ανάγκη με αίσθηση εθνικής ευθύνης.
- Βασίζεται σε αυστηρές εκτιμήσεις , δεν στηρίζεται σε εικονικά στοιχεία.

Παρά την πρόβλεψη για βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης την οποία
υποθάλπουν η σκληρή λιτότητα των τελευταίων ετών, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αντανακλώντας άμεσα και ευθέως στην κατανάλωση και την
ύφεση.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία, έπειτα από ύφεση 5,5% φέτος θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2,8%, με την ανεργία στο 17,1% του εργατικού
δυναμικού, την ιδιωτική κατανάλωση να υποχωρεί κατά 4,1%, τις επενδύσεις να μειώνονται κατά 7,5%.

Στα θετικά, σημειώνονται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 0,6% (αν και οι λόγοι που οδηγούν στην πτώση κάθε άλλο παρά θετικοί είναι), η αύξηση των
εξαγωγών κατά 6,4% και η μείωση των εισαγωγών κατά 2,8% (με τις αντίστοιχες ενστάσεις ως προς τους λόγους που οδηγούν σε αυτές τις επιδόσεις).
Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, προβλέπεται αύξηση 3,599 δισ. ευρώ (από τα 49,702 δισ. ευρώ στα 53,301 δισ. ευρώ) ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες θα
μειωθούν κατά 2,745 δισ. ευρώ (από τα 51,830 δισ. ευρώ στα 49,702 δισ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι με τον προϋπολογισμό προαναγγέλλεται κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνοντας τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου προβλέπει κάθετη πτώση του δημοσίου χρέους από τα 352,050 δισ. ευρώ ή 161,7%
του ΑΕΠ που προβλέπεται για φέτος, στα 309,300 δισ. ευρώ ή 145,5% του ΑΕΠ, με τις δαπάνες τόκων να υποχωρούν κατά 3,630 δισ. ευρώ από τα 16,380 δισ.
ευρώ φέτος στα 12,750 δισ. ευρώ το 2012.

Κατακόρυφη πτώση προβλέπεται και για το δημοσιονομικό έλλειμμα παρά το γεγονός ότι φέτος θα καταγραφεί σημαντική απόκλιση. Από 9% του ΑΕΠ, θα
υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012 και σε απόλυτα μεγέθη από τα 19,683 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί σε 11,427 δισ. ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (8-9 Δεκεμβρίου) ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια την 3η Δεκεμβρίου και να ψηφιστεί στις 7 του επόμενου μήνα.
Πορεία δημόσιου χρέους
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού, το χρέος της κεντρικής διοίκησης στο τέλος του έτους 2011 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 364.600 εκατ. ευρώ ή 167,4% του ΑΕΠ, έναντι 340.285 εκατ. ευρώ ή 149,7% του ΑΕΠ το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση το 2011 κατά 17,7% περίπου του ΑΕΠ. Το έτος 2012 το ύψος του χρέους της κεντρικής διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317.400 εκατ. ευρώ ή 149,3% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,1% του ΑΕΠ έναντι του 2011, εξαιτίας κυρίως της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην εφαρμογή του προγράμματος PSI που προβλέπει την εθελοντική ανταλλαγή
υφιστάμενων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με νέα.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 352.050 εκατ. ευρώ ή 161,7% του ΑΕΠ, έναντι 329.350 εκατ. ευρώ ή 144,9% του ΑΕΠ το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,8% του ΑΕΠ. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης του έτους 2012 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 309.300 εκατ. ευρώ ή 145,5% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,2% του ΑΕΠ έναντι του 2011.
Επισημαίνεται ότι το χρέος της κεντρικής διοίκησης έχει αυξηθεί από την ανάληψη χρεών των δημο-
σίων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΟΤΑ, ΟΑΣΑ, ΤΡΑΜ).

Η αύξηση του χρέους της κεντρικής διοίκησης από 31/12/2010 μέχρι 31/12/2011 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24.314 εκατ. ευρώ, ενώ για το διάστημα από 31/12/2011 μέχρι 31/12/2012 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 47.200 εκατ. ευρώ. Οι μεταβολές οφείλονται κυρίως στην κάλυψη του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, στην εξόφληση υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, στη χρηματοδότηση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στις αναλήψεις
χρεών ΔΕΚΟ, ενώ η μείωση του 2012 οφείλεται κυρίως στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.





"Έχω πει πολλές φορές ότι οι συμπολίτες μας νομίζουν πως αυτό που ζούμε – οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η περιορισμένη ρευστότητα, η αύξηση της ανεργίας, οι φορολογικές επιβαρύνσεις – είναι η κρίση. Μακάρι να ήταν τόσο απλή η προσέγγιση. Όλη αυτή η κατάσταση που είναι αποτέλεσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και όχι της προσφυγής μας στην βοήθεια και άρα στην επιτήρηση των εταίρων μας, δεν είναι αυτή καθαυτή η κρίση, αλλά το κόστος που πρέπει να καταβληθεί από το Λαό μας για την αποφυγή της πραγματικής κρίσης, δηλαδή του δημοσιονομικού αδιεξόδου και της κατάρρευσης της χρηματοπιστωτικής σφαίρας με δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, το επίπεδο ζωής και την κοινωνική συνοχή" επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού

Read more...

SOS εκπέμπει η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών

Ζητούν σχέδιο εξυγίανσης άμεσα

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Την εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης του Επικουρικού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιρειών ζητεί με ανακοίνωσή της η διοίκηση του, διαφορετικά, όπως προειδοποιεί, σύντομα θα οδηγηθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του και σε κλείσιμο.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει τις ζημιές των ασφαλιστικών εταιρειών που κλείνουν καθώς και των ανασφάλιστων οχημάτων και οι υποχρεώσεις του ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή διαμαρτυρία των εργαζομένων για το κλείσιμο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι το Επικουρικό δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς νομοθετικές πρωτοβουλίες που να μειώνουν τις υποχρεώσεις του, τροποποιώντας το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί.

Η διοίκηση δηλώνει ότι κατανοεί την αντίδραση της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής για την παύση λειτουργίας του γραφείου του Επικουρικού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε αποφασισθεί να λειτουργήσει μόνο για μία περίοδο.

«Θα περιμέναμε βέβαια», προσθέτει, «να είχε αντιδράσει όταν, αδικαιολόγητα και χωρίς διαδικασίες αξιολόγησης με βάση τις ανάγκες του Επικουρικού, αυξήθηκε το πλήθος των εργαζομένων από 59 το 2009 σε 91 το 2010, αύξηση 54%»

«Απευθύνουμε έκκληση προς το υπουργείο Οικονομικών να φέρει άμεσα για διαβούλευση σχέδιο εξυγίανσης του Επικουρικού και παρακαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλλουν σε εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Επικουρικό Κεφάλαιο» καταλήγει η διοίκησή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το Βερολίνο εξετάζει «σενάρια χρεοκοπίας» ευρωπαϊκών κρατών

Επιβεβαιώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών!


http://img.protothema.gr/048112357906A0E54DD21DC763CF35A0.jpg
Σε μια άνευ προηγουμένου – ιδίως για διπλωμάτες και για επίσημη κυβερνητική θέση – επιβεβαίωση των αποκαλύψεων βρετανικής εφημερίδας περί σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης για την περίπτωση χρεοκοπίας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών!

Με βάση τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η γερμανική κυβέρνηση όντως εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους πέραν της Ελλάδας» (!), κάτι που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, δημοσιεύοντας μάλιστα ένα σχετικό εσωτερικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα εξασέλιδο κείμενο του γερμανικού ΥΠΕΞ στο οποίο σημειώνεται ότι η «μερική πτώχευση» θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία «δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους» τους. Στο ίδιο σημείωμα, με αρχικό παραλήπτη τον υπουργό Γκουίντο Βέστερβελε, συμπληρώνει πως «πρέπει επίσης να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους άλλων χωρών της Ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους»!

Στην απάντηση-επιβεβαίωση το γερμανικό υπουργείο κάνει λόγο για ένα κείμενο διόλου «μυστικό», το οποίο περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκουίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.

Σε κάθε περίπτωση στο περί ο λόγος κείμενο γίνεται αναφορά σε διαδικασίες για την «συντεταγμένη χρεοκοπία» θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από το 2013.

Οι συντάκτες του εγγράφου τάσσονται υπέρ της «σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας» και μάλιστα προτείνουν όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας να τιμωρείται με «στέρεα δημοσιονομικά μέτρα που θα της επιβάλλονται, όπως συγκεκριμένες περικοπές δαπανών, ή νέοι φόροι»!

Τέλος στο κείμενο επαναλαμβάνεται το «αίτημα» για τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και να παρέχεται η δυνατότητα της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κι επειδή οι συντάκτες του εγγράφου αναγνωρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει προς ώρας ανέφικτη, προτείνουν και εναλλακτικές: «Στην περίπτωση που η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου»!

Read more...

Συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο έχουν οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας

Εν όψει νέου μνημονίου και 6ης δόσης

Το κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών
Το κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, που επισκέπτονται την Αθήνα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, συναντάται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Οι κ.κ. Ματίας Μορς (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) είχαν προηγουμένως συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ.Σαχινίδη, του γγ του υπουργείου Ηλ.Πλασκοβίτη και του προέδρου του ΣΟΕ Γ.Ζανιά.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν «να επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις της χώρας και να οργανωθεί η συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για την εκτέλεση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, την εκταμίευση της έκτης δόσης, την προετοιμασία του νέου προγράμματος, της νέας δανειακής σύμβασης, καθώς και της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο σχήμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την Τρίτη θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρεθεί το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Κομισιόν για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Το Σάββατο τα στελέχη της τρόικας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδέου (10:30 π.μ.) στη Βουλή και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (11:30 π.μ.) στα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού.

Την Κυριακή έχει κλειστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άρχισαν οι ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ...



ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
Μαδάει την μαργαρίτα» ο Γιώργος Παπανδρέου αναφορικά με το θέμα της επομένης μέρας στο ΠΑΣΟΚ και την παραμονή του ίδιου στην ηγεσία του κόμματος. Σε μια σειρά διαδοχικών επαφών που είχε χθες με κορυφαία στελέχη, ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι είναι...
ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένου και αυτού της αποχώρησής του από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος.

Οπως έγινε γνωστό, κατά τις επαφές που είχε με τους Δ. Ρέππα, Α. Διαμαντοπούλου, Ε. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοΐδη, Ανδ. Λοβέρδο, Κ. Σκανδαλίδη και Χρ. Παπουτσή, ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να συζητάει όλες τις πιθανές λύσεις «προς όφελος της παράταξης και της χώρας» και ζήτησε από τους συνομιλητές του να τοποθετηθούν σε μια σειρά ερωτήματα που είχαν ακριβώς αυτό τον βασικό πυρήνα.

Οι επαφές του Γ. Παπανδρέου θα συνεχιστούν και με άλλα στελέχη (σήμερα βλέπει τους Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ τη Δευτέρα τους Θ. Πάγκαλο, Π. Ευθυμίου και Χ. Καστανίδη), γιατί όπως διαφαίνεται αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πάρει τη σωστότερη απόφαση με το μικρότερο δυνατό κόστος για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιον. Δεν αποκλείεται η κίνηση των διαδικασιών να ξεκινήσει και τις επόμενες εβδομάδες με πρώτο βήμα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί τόσο το θέμα της επόμενης μέρας στο κόμμα όσο και αν ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει να είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το επόμενο διάστημα ώς τις εκλογές.

Τα στελέχη που συναντήθηκαν μαζί του δεν θέλησαν να πουν το παραμικρό για τις προθέσεις του πέρα από την έκπληξη που εξέφρασαν ότι «για πρώτη φορά τον είδαν να θέτει τόσο καθαρά όλα τα ζητήματα».

Πάντως, ορισμένοι εξ αυτών ευελπιστούν ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση, βάσει της οποίας ο κ. Παπανδρέου θα διατηρήσει την αρχηγία, αλλά το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει άλλο στέλεχος στις κάλπες ως υποψήφιο πρωθυπουργό.
NEA.



Read more...

"Κεραυνοί" Τζουμάκα: "Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η νέα κυβέρνηση" ...



Σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, επεφύλαξε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας, σε δηλώσεις του από την Κέρκυρα, όπου βρέθηκε προσκεκλημένος σε εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μετά το τέλος της ... οποίας δημιουργήθηκαν επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό σπουδαστών της ΠΑΣΠ που δέχτηκαν επίθεση από συναδέλφους τους άλλων παρατάξεων.

Αναφερόμενος στο σχηματισμό της κυβέρνησης, ο κ. Τζουμάκας μίλησε για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που επέβαλε έναν τραπεζίτη για πρωθυπουργό" και υποστήριξε ότι "μία ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ελεγχόμενη από καναλάρχες μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες, οδήγησαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου".

Παρά τις διαφωνίες που έχει, όπως είπε, με τον κ. Παπανδρέου, "ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανατρέπεται, αλλά πρέπει να κρίνεται από τον ελληνικό λαό, γιατί αυτός είναι ο κριτής όλων κανένας άλλος", ενώ στράφηκε κατά του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, υποστηρίζοντας ότι "ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας όταν έγινε το πλιάτσικο στο Χρηματιστήριο και τα θαλασσοδάνεια".

Ο ίδιος, συνέχισε, συμμετέχει "σε μια πολιτική κίνηση ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και το Μνημόνιο, που έχει πάνω από 2.000 μέλη πανελλαδικά" και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι με την κοινωνία και δεν μπορεί να χρεώνεται με ό,τι κάνει η κοινοβουλευτική του ομάδα, γιατί ποτέ δεν ρωτήθηκε, ποτέ δεν συγκλήθηκαν το Εθνικό Συμβούλιο ή οι νομαρχιακές συνελεύσεις για το Μνημόνιο".

Αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν στο τέλος της εκδήλωσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με πρωταγωνιστές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΤΑΡΣΥΑ είπε ότι μίλησε με τις ηγεσίες των δύο αυτών κομμάτων, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Άγγελο Χάγιο που του εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και, όπως είπε, του δήλωσαν ότι θεωρούν απαράδεκτο το επεισόδιο, γιατί δέχτηκαν την άποψη του ότι "δεν πρέπει να ορθώνονται τείχη ανάμεσα σε προοδευτικές δυνάμεις"...

parapolitika.gr



Read more...

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Θανάσης Παπαγεωργίου...



Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Θανάσης Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου προχώρησε στην απόφαση να παραιτηθεί λόγω επαγελματικού ασυμβίβαστου. Ως δικηγόρος, είχε προτάσεις να εργαστεί σε υποθέσεις, που μετά την ένταξη της ...

ΕΡΤ στις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, δεν θα μπορούσε να αναλάβει. Ενδεχομένως, στην απόφασή του να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι σε λίγους μήνες οδεύουμε προς εκλογές.

Στη δήλωση παραίτησής του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας, επικαλείται «αιφνίδιους προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους».

newpost.gr



Read more...

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2012...



Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισαν...
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας, ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2012, που περιλαμβάνει συνολικές πιστώσεις 170,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι μειωμένες κατά ...
27 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, διευκρινίζοντας ότι η στάση τους δεν έχει να κάνει με την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την διαφάνεια των κονδυλίων, αλλά με την αντιλαϊκή μνημονιακή λογική από την οποία διαπνέεται.

Παράλληλα, τα δύο κόμματα δεν ενέκριναν τον απολογισμό για το έτος 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αιχμή σε ό,τι αφορά την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κριτική, ιδιαίτερα από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, που δέχεται η Βουλή και οι βουλευτές, κάνοντας λόγο για σκόπιμη και άδικη στοχοποίηση που οδηγεί στην υποβάθμιση του κορυφαίου αυτού θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο κ. Φ. Πετσάλνικος υπεραμύνθηκε της συνέχισης λειτουργίας του Καναλιού της Βουλής, επικρίνοντας όσους επιμένουν στην κατάργηση του, με στόχο, όπως είπε, να επιλέγουν οι ίδιοι ποιους και πότε θα προβάλουν. «Οσο είμαι πρόεδρος της Βουλής δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη να καταργηθεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στη λειτουργία και τις αποφάσεις της Βουλής με τους έλληνες πολίτες» ανέφερε...



Read more...

ΣτΕ: Νόμιμο το σχέδιο για την εφεδρεία στις ΔΕΚΟ...



Λίγο πριν μοιραστούν τα «ραβασάκια της εφεδρείας» το Συμβούλιο της Επικρατείας «πέρασε» ως νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κων. Ρόβλια για τον καθορισμό τωνκριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης των πινάκων κατάταξης του ...

πλεονάζοντοςπροσωπικού στις ΔΕΚΟ. Δηλαδή του προσωπικού των «δημοσίων επιχειρήσεων»στις οποίες το ελληνικό δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή,λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο ή λόγω της χρηματοοικονομικήςσυμμετοχής του ή επειδή είναι χρηματοδότης τους.
ΣτΕ: Νόμιμο το σχέδιο για την εφεδρεία στις ΔΕΚΟ


Όπως αναφέρεται στην υπ΄ αριθμ. 301/2011 γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ με το Διάταγμα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού αυτούσε φορείς του δημοσίου τομέα (ΟΤΑ, κ.λπ.), ενώ μπορεί να γίνει η επιλογή γιααπασχόληση σε φορείς του δημοσίου τομέα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ήμερικής απασχόλησης ή για αποχώρηση με καθεστώς εθελουσίας εξόδου.

Σημειώνεται ότι, στις διατάξεις του Διατάγματος δεν υπάγεται το προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση μίσθωσης έργου, καθώς και αυτό που απασχολείται μεσχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Ωστόσο, οι δικαστές σημειώνουν στην γνωμοδότησή του ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να ξαναδεί τη ρύθμιση του Διατάγματος πουαφορά στην μοριοδότηση των υπαλλήλων στις ξένες γλώσσες.

Κι αυτό διότι στο Διάταγμα προβλέπονται 40 μονάδες για την άριστη γνώση οποιασδήποτε ξένης γλώσσας, 30 μονάδες για την πολύ καλή γνώση οποιασδήποτε ξένης γλώσσας, 20 μονάδες για την καλή γνώση γλώσσας κράτους μέλους τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης και 10 μονάδες για μέτρια γνώση γλώσσας κράτους μέλουςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για αυτές τις περιπτώσεις, τονίζεται στη γνωμοδότηση πρέπει να συμπληρωθεί το Διάταγμα έτσι ώστε να καθορίζεται ο τρόπος διαπίστωσης του επιπέδου γνώσης της ξένης γλώσσας (τίτλοι σπουδών, κ.λπ.)...

newsbomb.gr



Read more...

Η χώρα έχει συνέχεια, απαντά ο Ευ.Βενιζέλος στην απαίτηση για έγγραφες δεσμεύσεις...



Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η χώρα έχει συνέχεια και θεσμική σοβαρότητα, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση σχετικά με την απαίτηση του Eurogroup για τις έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να...

καλύψει η κυβέρνηση την άρνηση του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει τέτοια επιστολή.

«Υπάρχει και ένα πρόγραμμα που το έχουμε υπογράψει κατ’ επανάληψη, ο εκάστοτε υπουργός των Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το ίδιο συμβαίνει και με την πέμπτη αναθεώρηση. Υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, υπήρξαν οι προγραμματικές δηλώσεις που υπερψηφίστηκαν από 257 βουλευτές.

» Υπάρχουν τα πρακτικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υπάρχουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, θα δούμε από την επίσκεψη της τρόικας και από τη συζήτηση που θα γίνει στο επίπεδο του Eurogroup και από τις συναντήσεις που θα έχει και ο κ. Παπαδήμος την Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο πώς ακριβώς πρέπει να μορφοποιηθούν όλα αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αντιλαμβάνονται οι πάντες πως οι δεσμεύσεις επαναλαμβάνονται και πληθαίνουν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι κάποιες δεσμεύσεις δεν αφορούν μόνον το βίο της παρούσας κυβέρνησης, αλλά αφορά και την περίοδο μετά τις επικείμενες εκλογές.

Η τρόικα που έφτασε την Παρασκευή στην Αθήνα θα έχει το Σάββατο συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.
NEA



Read more...

Ξεκίνησε η διαδοχή?...



Ο Παπανδρέου ξεκίνησε σήμερα ένα κύκλο συναντήσεων με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να διερευνήσει το πώς βλέπουν την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.
Ο πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε με Ρέππα, Βενιζέλο ενώ ... πρόκειται να δει τους Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Παπουτσή, Άννα Διαμαντοπούλου, και τον… Κώστα Σκανδαλίδη. Τις επόμενες ημέρες θα συναντήσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και άλλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις αυτές θα κρίνουν κατά πολύ την παραμονή του ή όχι στην ηγεσία...



Read more...

Έρχεται νομοσχέδιο για τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπάλλήλων

Για όσους θίγονται από το ενιαίο μισθολόγιο

(Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
Την κατάθεση νομοσχεδίου διακανονισμού στεγαστικών δανείων όσων πολιτών θίγονται από το ενιαίο μισθολόγιο, προανήγγειλε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον προϋπολογισμό του 2012.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι τις ερχόμενες ημέρες κατατίθεται νομοσχέδιο ιακανονισμού στεγαστικών δανείων όσων πολιτών θίγονται από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ τόνισε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πολλαπλά εγγυημένες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τι θα γίνει με το «κούρεμα» στα ομόλογα των προμηθευτών των νοσοκομείων

Ποια φόρμουλα θα εφαρμοστεί

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Οι προμηθευτές στο χώρο της Υγείας που έχουν εξοφληθεί με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για τα χρέη των προηγούμενων ετών δεν θα υποστούν «κούρεμα» εφόσον συνεχίζουν να τα διακρατούν, εάν, όμως τα ομόλογα έχουν κατατεθεί στις τράπεζες τότε θα ισχύσει η προβλεπόμενη γι' όλους διαδικασία, όπως είπε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Βενιζέλο ένα στο «κούρεμα» των ομολόγων περιληφθούν και οι ιδιώτες προμηθευτές στο χώρο της Υγείας που έχουν πληρωθεί με κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, λέγοντας πως εάν οι ιδιώτες έχουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα χέρια τους, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, εάν, όμως τα ομόλογα έχουν κατατεθεί στις τράπεζες (σ.σ. δηλαδή έχουν προεξοφληθεί-ρευστοποιηθεί) τότε θα ισχύσει η προβλεπόμενη γι' όλους διαδικασία.

Η ημερομηνία λήξης των πρώτων ομολόγων είναι στις 22 Δεκεμβρίου. Το ύψους του είναι 1,1 δισ. ευρώ και αφορούν τις συνολικές οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους για το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2012 λήγουν τα ομόλογα που αφορούν τη χρήση 2008, ύψους 2,2 δισ. ευρώ και στις 22 Δεκεμβρίου 2013 λήγουν ομόλογα 2,04 δισ. ευρώ, για την εξόφληση των χρεών του 2009.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατά των δημάρχων που γίνονται «τσάμπα συμπαθείς» στρέφεται ο Ευ.Βενιζέλος για το τέλος ακινήτων

Με αφορμή το «Δεν πληρώνω»

O υπουργός προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου για τον νέο προϋπολογισμό
O υπουργός προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου για τον νέο προϋπολογισμό (Φωτογραφία: Phasma )


Αθήνα:
Για «τοπικό συντεχνιασμό και συνδικαλισμό» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες αιρετών δημοτικών αρχόντων κατά του τέλους ακινήτων. «Κανείς δεν πρέπει να κάνει τον καλό τσάμπα και εύκολα. Δεν υπάρχουν οι τσάμπα συμπαθείς και οι επί πληρωμή δυσάρεστοι. Είναι ψέμα. Αυτό το τραγικό ψέμα πρέπει να σταματήσει» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, ζήτησε από τους δημάρχους να διοχετεύουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν στη διαδικασία που έχει καθοριστεί με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ΔΕΗ και ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επέρριψε την ευθύνη στους Δήμους για τα λάθος στοιχεία στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα και τη τιμή ζώνης, τονίζοντας ότι θα διορθωθούν άμεσα τα λάθη με συνεργασία της ΚΕΔΕ, της ΔΕΗ και της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις το 2012, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού

Βενιζέλος, Σαχινίδης και Χρυσοχοΐδης στη Βουλή
Βενιζέλος, Σαχινίδης και Χρυσοχοΐδης στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εντός του 2012 επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου για την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012, τον οποίο χαρακτήρισε την πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είπε ότι «έχουν ήδη ψηφιστεί και υλοποιούνται» και άρα «δεν χρειάζονται νέα μέτρα».

Μιλώντας για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό (0,6% για το 2012), είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα εικονικό στον πληθωρισμό αυτό. Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έχει γίνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Έχει γίνει υπερεκτίμηση και όχι υποεκτίμηση των στόχων».

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2012, δηλαδή τα έσοδα θα είναι περισσότερα από το σύνολο των δαπανών, αν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους τόκους.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις επιβάρυναν περαιτέρω το οικονομικό κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συναίνεση που επετεύχθη θα προσφέρει οφέλη στους Έλληνες πολίτες.

Ακολούθως, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ότι η κρίση έχει αρχίσει να πλήττει τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, ακόμη και χώρες που συμμετέχουν στη G20, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Για την Ιταλία, ειδικότερα, είπε ότι έχει ήδη μπει σε καθεστώς επιτήρησης, αν και όχι στον μηχανισμό στήριξης, ενώ συμπλήρωσε ότι επίκειται η ενίσχυση του EFSF.

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι «η συμφωνία των τριών κομμάτων και ο σχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης είναι ένας ενθαρρυντικός οιωνός, που δείχνει ότι μπορούμε πράγματι να εστιάσουμε σε αυτό που υπαγορεύει το συμφέρον του Έθνους».

Στις 7/12 η ψήφιση

Παραδίδοντας τον προϋπολογισμό στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να έχει ψηφιστεί μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή Ύφεση 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με τον νέο προϋπολογισμό δεν πρόκεται να κατατεθεί νομοσχέδιο με νέα εισπρακτικά μέτρα Αθήνα
Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που νωρίτερα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατέθεσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Στην σύντομη παρέμβαση του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με το νέο προϋπολογισμό μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να αρχίσει η αντιστροφή της πορείας του τόπου.Είναι ένας προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος, είπε, αν και μικρού, της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, καθώς και μείωσης του δημοσίου χρέους.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα συνοδεύεται από νομοσχέδιο με νέα φορολογικά/εισπρακτικά μέτρα.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να ορίσει τις διαδικασίες συζήτησής του ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο, θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Ειδκότεραο οι βασικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού είναι οι εξής:

Το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ (ή 11,427 δισ. ευρώ) μετά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, από 9% εφέτος (ή 19,683 δισ. ευρώ). Χωρίς το PSI, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ (14,221 δισ. ευρώ).

Η μείωση στο ύψος των τόκων υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) για το 2012 και τα 13,6 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2014.

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο η πρόβλεψη για το φετινό έλλειμμα ήταν 8,5%. Η διαφορά αυτή (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί εντός του 2012. Το κρατικό χρέος θα μειωθεί στα 309,3 δισ. ευρώ (145,5% του ΑΕΠ), από 352,05 δισ. ευρώ ή 161,7% του ΑΕΠ εφέτος.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 4,56 στα 59,184 δισ. ευρώ (από 54,673 το 2011) και οι δαπάνες σε 72,557 από 77,632 δισ. ευρώ εφέτος. Οι δαπάνες για τόκους μετά το PSI, προβλέπεται να περιοριστούν στα 12.750 εκατ. ευρώ από 16.380 εκατ. ευρώ το 2011 και 13.223 εκατ. ευρώ το 2010. Ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθούν στο 6% από 7,5% το 2011.

Σε δεδουλευμένη βάση οι τόκοι θα διαμορφωθούν στα 13.850 εκατ. ευρώ, έναντι 15.715 εκατ. ευρώ το 2011.

Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων θα ανέλθουν σε 19.415 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 672 εκατ. ευρώ ή 3,3% σε σχέση με την εκτίμηση πραγματοποίησης του 2011.

Η εξοικονόμησηι θα επιτευχθεί με τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, τον περιορισμό των προσλήψεων και του επαναπροσδιορισμού των θέσεων ευθύνης και την υιοθέτηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο και τη δυνατότητα παροχής αδειώνάνευ αποδοχών στο προσωπικό για εργασία εκτός του Δημοσίου.

Το 2012 προβλέπεται πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,18 δισ. ευρώ, έναντι 4,58 δισ. ευρώ το 2011. Σε δεδουλευμένη βάση το πλεόνασμα αυτό θα διαμορφωθεί σε 2,4 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ), έναντι ελλείμματος 3,9 δισ. ευρώ (1,8% ΑΕΠ) το 2011.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μειωθεί στα 212.544 δισ. ευρώ, από 217,771 δισ. ευρώ εφέτος.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2012 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% το 2011. Η συρρίκνωση της οικονομίας το 2011 οφείλεται στη μείωση της εγχώριας ζήτησης (κατανάλωση και επενδύσεις), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου.

Το 2012 η μείωση της ζήτησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,2%. Σε σταθερές τιμές, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει άνω του 4%.

Η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το νέο έτος και θα διαμορφωθεί στο 17,1% από 15,4% το 2011, καθώς η απασχόληση θα μειωθεί κατά 2%.

Το 2012, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 6,4% ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 2,8%. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στο 0,6% από 2,8% εφέτος. Οι επενδύσεις θα είναι χαμηλότερες κατά 4% (από μείωση 12,9% το 2011).

Η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:
• Εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
• Συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.
• Βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.
• Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιου-
σίας του δημοσίου.
• Περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις/καταργήσεις).

Ο προϋπολογισμός του 2012 έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου
Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), που θα ενσωματωθεί ως παράρτημα στο νόμο κύρωσης του προϋπολογισμού 2012.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2012 προβλέπεται να φθάσει τα 7,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,76% σε σχέση με το 2011. Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 3,6% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 1,7 δισ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Κοινωνικός προϋπολογισμός

Τα συνολικά έσοδα του ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού, προ μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπονται μειωμένα κατά 579 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης και της απώλειας εσόδων από τόκους λόγω του κουρέματος του δημόσιου χρέους.

Οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν κατά 2 περίπου δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή θα προέλθει κυρίως από τη δαπάνη προσωπικού κατά 254 εκατ. ευρώ, από τις συντάξεις κατά 220 εκατ. ευρώ και τις λοιπές δαπάνες κατά 1.286 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της μείωσης των λειτουργικών δαπανών και των εξοφλήσεων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών από τα νοσοκομεία.

Οι λοιπές μεταβιβάσεις σε τρίτους μειώνονται λόγω κυρίως μείωσης της δαπάνης παροχής φαρμάκων στους ασφαλισμένους και μειώσεων σε λοιπές παροχές.

Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι μειωμένη κατά 9,1% στα 15,083 δισ. ευρώ, καθώς οι επιχορηγήσεις θα υποχωρήσουν στα 13,084 δισ. ευρώ, από 14,453 δισ. το 2011.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο ΙΚΑ η χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη κατά 41,6% στα 2,158 δισ., ευρώ και στον ΟΑΕΕ κατά 10,6% στα 1,164 δισ. ευρώ.

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Για το 2012 ο προϋπολογισμός δείχνει, μεταξύ άλλων, μείωση ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών και διεύρυνση των τεκμηρίων. Ειδικότερα, η ενίσχυση των εσόδων αναμένεται και από τις πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

* μείωση ή και κατάργηση ορισμένων πρόσθετων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων,
* πλήρη απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που είναι σε ισχύ από το 2011 και
* εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου (diesel) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.

Παράλληλα, στο κείμενο του προϋπολογισμού αναφέρονται και όλα τα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί και είναι:

* πλήρης εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από 12.000 σε 5.000 ευρώ,
* κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων,
* επαναξιολόγηση και περιορισμός των φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων,
* διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους,
* συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το έτος 2011,
* αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών,
* συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι ήδη σε ισχύ από το προηγούμενο έτος,
* επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010,
* πλήρης εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σκάφη, με παύση της ισχύος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής,
* πλήρης απόδοση του μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚ στον καπνό,
* πλήρης εφαρμογή της αύξησης του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο για τα φυσικά πρόσωπα και στην εξομοίωση του εν λόγω συντελεστή με εκείνο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης για τις επιχειρήσεις,
* συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα, και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο 2011 και την παρακράτηση της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012 από μισθωτούς και συνταξιούχους,
* πλήρης απόδοση του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%,
* πλήρης εφαρμογή του μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,
* πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και
* πλήρης απόδοση του νέου πλαισίου εκδίκασης φορολογικών διαφορών.

Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 24.213 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 17,4% έναντι του 2011.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπονται αυξημένα κατά 29,1% λόγω της μείωσης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται μειωμένα κατά 22,0% λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.

Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29.088 εκατ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με τα αντίστοιχα έσοδα του 2011. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 2% σε 16,560 δισ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις

Για το 2012 το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει:

Επέκταση σύμβασης και πώληση μετοχών του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος», πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, πώληση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, πώληση μετοχών ΕΛΠΕ, δικαιώματα λειτουργίας Εγνατίας Οδού, άδεια Κρατικών Λαχείων, πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ, πώληση ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, Καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, 39 κτιρίων του Δημοσίου, ενώ θα προχωρήσει η πρώτη ομάδα ακινήτων για αξιοποίηση.

Συνολικά, αναμένονται έσοδα 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 το α΄τρίμηνο.

Στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται πως «η πραγματοποίηση του προγράμματος για το 2012, όπως σχεδιάστηκε, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία της διεθνούς και ειδικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά κύριο λόγο, και της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας δευτερευόντως, καθώς και από την ομαλή και έγκαιρη διευθέτηση των όποιων νομικών και άλλων θεμάτων που θα προκύψουν κατά την προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων για την τελική φάση της αποκρατικοποίησης. Αρνητικές εξελίξεις διεθνώς καθώς και διευρυνόμενη ύφεση στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα προβλεπόμενα έσοδα».

Για να δείτε αναλυτικά τον προϋπολογισμό του 2012 πατήστε εδώ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...