Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Βρούτσης: «Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των 700 ευρώ»

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του πως στο νέο πακέτο μέτρων δεν συμπεριλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις των 700 ευρώ.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιουσιακών κριτηρίων, πέρα από τα εισοδηματικά, στα προνοιακά επιδόματα, όπως και καταβολής του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας. 

Σε συνέντευξή του στον Κόσμο του Επενδυτή ο υπουργός δεν κρίνει σκόπιμη την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων.

Στο ερώτημα αν τα μέτρα θα «περάσουν» από τη Βουλή, ο υπουργός σημείωσε  πως η κρισιμότητα της κατάστασης θα υπερβεί κάθε προσωπική στρατηγική, ενώ τα χαρακτήρισε ως «εθνικό καθήκον».

Ακόμη διευκρίνισε ότι σε μια παλαιότερη σχετική απάντησή του παρερμηνεύθηκε. Στην ερώτηση εάν είναι δίκαιο να γίνουν μειώσεις σε «χαμηλές» συντάξεις των 1.400 ευρώ, απάντησε ότι συντάξεις σε αυτά τα επίπεδα, δεν μπορούν να θεωρούνται σήμερα ως χαμηλές. Στην πραγματικότητα, χαμηλές είναι σήμερα οι συντάξεις από τα 486 (κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ) έως περίπου τα 700 ευρώ. 

«Ο κατώτατος μισθός για τους νεοεισερχόμενους, κυμαίνεται πλέον στα 586 ευρώ. Χωρίς να κάνω οιαδήποτε αναφορά σε περικοπές, υπογράμμισα απλώς το αυτονόητο. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Σε καμία περίπτωση δεν είπα, ή υπονόησα, όπως τόσο βάναυσα διαστρεβλώθηκε, ότι οι συντάξεις των 1400 πρέπει να πάνε στα 586 ευρώ!», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι οι σκληρές θυσίες που περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων θα επιμεριστούν σε όλους με δίκαιο τρόπο και θα πιάσουν τόπο. 

Read more...

Προς πώληση εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις...



Στο «σφυρί» αναγκάζονται να βγάλουν πολλοί ξενοδόχοι τις τουριστικές τους επιχειρήσεις καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, στον απόηχο μιας σεζόν που ο κλάδος αναμένεται να καταγράψει μεγάλες απώλειες.
Περισσότερα από 1000 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και πολλά στη... 
Κρήτη πωλούνται μέσω αγγελιών σε sites και μεσιτικά γραφεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, όμως το ενδιαφέρον υποψηφίων αγοραστών είναι ακόμα χαμηλό, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μειωμένο ενδιαφέρον οφείλεται στις υψηλές τιμές πώλησης.

Η κρίση έχει χτυπήσει άσχημα τα ξενοδοχεία και ιδιαίτερα τα πεντάστερα. Του χρόνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι χειρότερα. Στην Κρήτη πολλά θα είναι τα ξενοδοχεία που θα κατεβάσουν ρολά και μάλιστα 4 και 5 αστέρων. Τα ακριβά ξενοδοχεία, είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πολλοί παραδοσιακοί πελάτες εγκατέλειψαν τις ακριβές μονάδες της Ελούντας και άλλων περιοχών της Κρήτης, και έδωσαν τη θέση τους σε πιο μαζικό τουρισμό, ενώ οι πιέσεις των tour operators έχουν ρίξει κατά πολύ τις τιμές.

Η Κρήτη γενικότερα φέτος «xτυπήθηκε» άσχημα από την κρίση. Οι αφίξεις είναι σημαντικά μειωμένες ενώ ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στο κομμάτι των εσόδων. Υπολογίζεται ότι το τουριστικό έσοδο υποχωρεί κατά 10% με 15% σε σχέση με πέρυσι, και το άσχημο είναι ότι η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη είναι συγκεντρωμένο το 55% των κλινών της χώρας στις κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων (περίπου 160.000 κλίνες). Την ίδια ώρα έχουν αναγκαστεί να κάνουν εκπτώσεις … στις εκπτώσεις για να γεμίσουν τα δωμάτια. Οι τιμές μέσα σε 2 χρόνια έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 20%, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ, την οποία απορρόφησαν όλες οι μονάδες, ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα έσοδα.

Στο «σφυρί» 1000 ξενοδοχεία σε εξευτελιστικές τιμές

«Στο κόκκινο» βρίσκονται οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας, καθώς ψάχνουν απεγνωσμένα να διασώσουν τις ήδη καταχρεωμένες επιχειρήσεις τους από το «τσουνάμι» τις κρίσης. Kυριολεκτικά έχουν βγει στη γύρα για να βρούν επίδοξους επενδυτές. Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε επαφές και με Έλληνες εφοπλιστές ενώ έχουν επιστρατεύσει κυριολεκτικά διεθνή μεσιτικά γραφεία για να εκποιήσουν με πολύ χαμηλά τιμήματα τις περιουσίες τους.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Ξενοδοχειακού Eπιμελητηρίου Eλλάδος, πάνω από 1.000 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα είναι προς πώληση. Αν και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και από Έλληνες επιχειρηματίες που διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια είναι υπαρκτό, η αγορά κυριαρχείται από τους αγοραστές. Προσθετός λόγος, οι ολοένα και περισσότερες κατασχέσεις ξενοδοχειακών ακινήτων από τις τράπεζες που στην συνέχεια οδηγούνται στην αγορά προς εκποίηση.

toxwni.gr


Read more...

Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά σε εξέλιξη στη Χίο, εκκενώθηκαν χωριά

Μάχη με τις φλόγες


Η φωτιά μαίνεται από τα ξημερώματα
Η φωτιά μαίνεται από τα ξημερώματα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Χίος
Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου, που έχει οδηγήσει στην προληπτική εκκένωση τριών χωριών προς το νότιο τμήμα του νησίου.
3 φωτογραφίες


Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 17 πυροσβεστικά οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση και πευκοδάσος.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Η ισχυρή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 8 μποφόρ, δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, τα χωριά Λιθί, Eλάτα και Βέσσα έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.

Μία ακόμα πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Χαράλαμπος Κορινθίας.

Επιχειρούν 16 πυροσβεστες με 8 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΕΚΑΣ στους άνω των 65

Tο πακέτο μέτρων οδηγεί σε θυσίες, επαναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαιώνοντας όμως ότι θα πιάσουν τόπο και θα επιμεριστούν δίκαια.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Επενδυτή του Σαββάτου, ο Γ. Βρούτσης επαναφέρει την «πρόταση-σενάριο» για καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο στους άνω των 65 ετών, υπενθυμίζοντας πάντως ότι ήδη ισχύουν αντικειμενικά-εισοδηματικά κριτήρια.
Σε ερώτηση για το αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα είχε αμφίβολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Είναι όμως ώρα να κάτσουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διορθωθούν στρεβλώσεις στο εσωτερικό τους» διευκρινίζει.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν θίγονται οι συντάξεις των 700 ευρώ, κάνοντας μάλιστα λόγο για διαστρέβλωση των όσων είχε πει παλαιότερα για το θέμα.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι η κρισιμότητα της κατάστασης θα υπερβεί κάθε προσωπική στρατηγική.

Read more...

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο...



Πεύκα, καλλιέργειες και μαστιχόδεντρα καίει η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον Άγιο Μάρκο της Χίου και επεκτάθηκε δυτικά έως το χωριό Λιθί το οποίο και εκκενώθηκε.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως έως...και 6 μποφόρ.

Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 17 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές, 79 στρατιώτες, 8 αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.


Read more...

Οι «επικίνδυνες αποστολές» του Αντώνη Σαμαρά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες


 ί έ  ώ ά  ϊέ ύ
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στο Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά τις επικείμενες, ίσως καθοριστικής σημασίας, συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, όσο και με τον πρόεδρο της Γαλλίας,Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι, στις 24 και στις 25 Αυγούστου αντίστοιχα.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «θα τα καταφέρουμε... δεν έχουμε δικαίωμα να μην πάμε καλά», αποτυπώνοντας έτσι την αισιοδοξία του για το γύρο των συνομιλιών που θα έχει στις δύο πρωτεύουσες όπου «χτυπά η καρδιά» της Ευρώπης. Βέβαια οι διεθνείς αναλύσεις ως προς την προοπτική των συνομιλιών του κ. Σαμαρά διίστανται, προμηνύοντας «καυτή εβδομάδα» γεμάτη «επικίνδυνες αποστολές». 
 

Με δεδομένη την αποφασιστικότητα που φαίνεται ότι επιδεικνύει η κυβέρνηση στο εσωτερικό σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του «εμπροσθοβαρούς» σχεδίου των 11,5 δισ. ευρώ,αλλά και με πίστη για άντληση διαπραγματευτικού κεφαλαίου από τη συνάντηση μεταξύ του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν να τεθεί σοβαρά και με ουσιαστικό τρόπο το ζήτημα της χρονικής αναπροσαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακόμη, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου,στη γερμανική πρωτεύουσα, την Κυριακή και τη Δευτέρα, 19 και 20 Αυγούστου αντίστοιχα, με σκοπό τη διενέργεια διαβουλεύσεων με τον ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, έπειτα από πρόσκληση του τελευταίου, θεωρείται ότι από τη  μία θα προλειάνει το διπλωματικό έδαφος για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ από την άλλη θα αποφέρει δείγματα της στάσης που πρόκειται να διατηρήσει η Γερμανία ως προς το υπό διατύπωση ελληνικό αίτημα.

Πάντως, μέσα στην εβδομάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, τόνισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις», εν τούτοις σημείωσε πως «η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της».

Η «διαμάχη» FT Deutschland – Bloomberg

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι όντως θα συμβεί τελικά, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εμφανιζονται διχασμένα για την εξέλιξη των συζητήσεων σε Βερολίνο και Παρίσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι εχθές Παρασκευή έκαναν την εμφάνισή τους δύο αντικρουόμενα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα του πολυθρύλητου αιτήματος που αναμένεται να διατυπώσει μέσα στην εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς.

Προκαταλαμβάνοντας την αρνητική στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας, η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατήρησε σε ρεπορτάζ της, όπως δημοσίευσε Το Βήμα, ότι «η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα χαιρετίσει τον έλληνα πρωθυπουργό την επόμενη Παρασκευή και μάλιστα με στρατιωτικές τιμές. Ωστόσο, η συζήτηση που θα ακολουθήσει στο γεύμα θα είναι ψυχρή».

Το έγκυρο έντυπο αιτιολογεί αυτή την πρόβλεψη, υποστηρίζοντας ότι η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, το στραμμένο στην ερχόμενη εκλογική διαδικασία βλέμμα της κ. Μέρκελ, αλλά και η σθεναρή αντίσταση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ, προς όποιο ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας προς την Αθήνα, δεν επιτρέπουν μεγάλες προσδοκίες από τον Αντώνη Σαμαρά. Οπότε, για τους FT Deutschland, η χρονική επιμήκυνση, που προϋποθέτει και απαιτεί τρίτο πακέτο διάσωσης, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, παραπέμπεται στις… ευρωπαϊκές καλένδες.

Ωστόσο δεν απραλείπεται η αναφορά των FT Deutschland στην πεποίθηση ότι με δεδομένη την αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Άνγκελα Μέρκελ δε θα ήταν αρνητική, εάν το βεβαίωναν το ΔΝΤ και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, στην προοπτική εκταμίευσης μίας δόσης από το δεύτερο πακέτο βοήθειας μέσα στο Σεπτέμβριο. Βέβαια, μέχρι τότε μεσολαβούν τόσο η αποσαφήνιση του προγράμματος των 11,5 δισ. ευρώ όσο και η αξιολόγηση της τρόικα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο Bloomberg δύο βουλευτές της συμπολίτευσης, οι Κλάους - Πέτερ Βιλς των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ο Φρανκ Σέφλερ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), η καγκελαρία φέρεται να διερευνά την προοπτική κάποιας  -αδιευκρίνιστης προς ώρας- χαλάρωσης των όρων που αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι σημειωτέον έχουν καταψηφίσει στη Μπούντεσταγκ ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, συντείνουν στο ότι προετοιμάζεται μία «διευκόλυνση» της Ελλάδας. «Η επίσημη στάση είναι αυστηρή, αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση στέλνει κάποιους να "δοκιμάσουν το νερό" για το πώς θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή» υποστήριξε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, για να πάρει τη σκυτάλη ο φιλελεύθερος ομόλογός του, παρατηρώντας πως  είναι ήδη ορατή «η χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, που έλαβε το "πολυτελές πακέτο" διάσωσης αντί ενός πλήρους μνημονίου».


Εν τω μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, με ερωτώμενους επιφανείς οικονομολόγους, κατέδειξε ότι υπάρχει μία ελαφρά μεταστροφή σε ό,τι αφορά την πεποίθηση περί ελληνικής παραμονή στο ευρώ, σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα του Μαϊου. Οι 45 από τους 64 της έρευνας έκριναν ότι υπερτερούν όλα όσα δείχνουν ότι η Ελλάδα δύναται να παραμείνει τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα μέλος της ΟΝΕ. Συμπερασματικά το πρακτορείο κατέληγε σε σημείωμά του πως αυτή τη στιγμή οι πολιτικοί δεσμοί εντός της ευρωζώνης είναι πιο ισχυροί από τις οικονομικές διαφοροποιήσεις των Κρατών - Μελών.

Ένα νόμισμα, πολλές στρατηγικές

Με δεδομένα τα παραπάνω, ενώ θα απαιτούνταν μεγαλύτερη σύμπνοια των ευρωπαίων εταίρων, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη μοιάζει, αν όχι διαιρεμένη, τουλάχιστον σε σύγχυση. Σε καθημερινή σχεδόν βάση κορυφαίοι πολιτικοί των Κρατών - Μελών της ΟΝΕ ή και αξιωματούχοι της ΕΕ διατυπώνουν αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις για την προοπτική του κοινού νομίσματος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το «διπλό χτύπημα» που σημειώθηκε μέσα στην εβδομάδα από τις δηλώσεις αφενός του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας, Έρκι Τουομιόγια, αφετέρου του Αυστριακού ομολόγου του, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρώτος έκανε σαφή λόγο για «προετοιμασία σε ό,τι αφορά τη διάλυση του ευρώ», ενώ ο δεύτερος μίλησε για τη θέσπιση «δυνατότητας εξαναγκασμού μιας χώρας στην εγκατάλειψη της ευρωζώνης». Παρότι σχεδόν άμεσα τόσο το Ελσίνκι όσο και η Βιέννη αποπειράθηκαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, μιλώντας για δεδομένη στήριξη προς το ευρώ, ήταν μάλλον επιβεβλημένη μία ρήση εκπροσώπου της Κομισιόν, του Ολιβιέ Μπαγί συγκεκριμένα, ο οποίος την Παρασκευή εναφέρθηκε στον«αμετάκλητο» χαρακτήρα του ευρώ.

Αν και ο Μπαγί τόνισε ότι «καθήκον μας είναι μόνο να επικεντρωνόμαστε στην διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης», αποκλείοντας τις φήμες που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργάζεται σενάρια εξόδου μίας χώρας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, λίγοι ένιωσαν ανακούφιση. Η πολυφωνία είναι ευεργετική για τη δημοκρατία και σίγουρα καταδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ευρωπαϊκή προοπτική στο φώς της κρίσης. Εν τούτοις ο τρόπος που η ποικιλία θέσεων αποτυπώνεται στο πλαίσιο της ευρωζώνης, αντί να παραπέμπει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκών διαστάσεων εκκλησία του δήμου, θυμίζει την πολυγλωσσία της Βαβέλ.

Κράτη - Μέλη υπό κατάρρευση

Αν και σαφώς οι όποιες δηλώσεις από μόνες τους ούτε διασώζουν ούτε καταβαραθρώνουν το οικοδόμημα τηςΟΝΕ, εν τούτοις διαδραματίζουν το δικό τους κρίσιμο ρόλο σε μία περίοδο που ο κλοιός καθημερινά στενεύει για την Ισπανία, ενώ και η κατάσταση στην Ιταλία, οσο και αν αυτό επιδιώκεται να μην προβάλλεται ιδιαίτερα, παραμένει οριακή.

Όπως προκύπτει από στέλεχος του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών, οι Ίβηρες φαίνεται ότι θα αιτηθούν «σύντομα» την έναρξη της διαδικασίας «εκταμίευση μιας πρώτης δόσης από το ποσό των έως και 100 δισ. ευρώ που η ΕΕ συμφώνησε να δανείσει στη χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της». Παράλληλα, η δήμαρχος της Μαδρίτης, Άνα Μποτέγια, στέλεχος πρώτης γραμμής για το κυβερνών Λαϊκο Κόμμα, σύμφωνα με συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, έκρινε ότι «μοιάζει αναπόφευκτη» η ισπανική προσφυγή στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Ιταλία, ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, παρά τις προσδοκίες που συνόδευσαν την ανάδειξή του σε πρωθυπουργό, φαίνεται αδύναμος να αλλάξει τη μοίρα της χώρας του. Επί πρωθυπουργίας του, κανένας ποσοτικός δείκτης δεν έχει βελτιωθεί, ενώ σε ποιοτικούς όρους, το κύμα περικοπών αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή. Σε μία χώρα με παραοικονομία που φθάνει στο 21% του ΑΕΠ της, ο πόλεμος που κήρυξε ο Μόντι εναντίον της φοροδιαφυγής φέρνει στο νου τον Δον Κιχώτη και τους ανεμόμυλους. Άλλωστε ο ίδιος ο ηγέτης της Ιταλίας φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι αν στο βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεν υιοθετηθεί κάποια εκδοχή «ευρωομολόγων», η χώρα του δε θα αργήσει να βρεθεί στο ίδιο σημείο του δύσβατου μονοπατιού στο οποίο από κοινού πορεύεται, αν και από άλλες θέσεις μέχρι στιγμής, με την Ισπανία.

Η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ

Υπό το βάρος τόσο της κρισιμότητας των καταστάσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσο και της χρονικής πίεσης για τη λήψη σαφών, στοχευμένων και λειτουργικών αποφάσεων, ξεχωριστή σημασία αποκτά και η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο Βερολίνο, την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Αυγούστου. Εκεί θα τον υποδεχθεί για επίσκεψη εργασίας, η έναρξη της οποίας είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο, καθώς και δύο πριν την αντίστοιχη μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Παρίσι.

Όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία, στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα βρεθεί, όπως είναι εύλογο, το «φλέγον» ζήτημα της κρίσης στην ευρωζώνη. Εξάλλου, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη, από τον Καναδά όπου και βρέθηκε για να συναντηθεί με τον εκεί ομόλογό της, υπογράμμισε ότι ο «χρόνος τελείωνει».

Σε αυτό δεν την αμφισβητεί κανείς· εκεί που αρκετοί διατηρούν αμφιβολίες είναι αφενός ως προς το αν ισχύει η ολόθερμη στήριξη που παρείχε λεκτικά στο Μάριο Ντράγκι, αφετέρου ως προς το αν όντως οραματίζεται την πολιτική ένωση, που η ίδια από την Οτάβα δήλωσε ότι είναι απαραίτητη ώστε να πλαισιωθεί, θωρακιζόμενο με αυτόν τον τρόπο, το ενιαίο νόμισμα. Από την πλευρά του, ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας μοιάζει να έχει απωλέσει την αρχική δυναμική του, δείχνοντας αμήχανος μπροστά στις εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τη γαλλική κοινή γνώμη αλλά και το διεθνή Τύπο φαίνεται να απασχολούν περισσότερο το τελευταίο διάστημα οι καλοκαιρινές εμφανίσεις της συζύγου του, παρά η δική του πολιτική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον διαρκεί λίγο, οπότε πλησάζει ο καιρός τόσο των επιβεβαιώσεων όσο και των διαψεύσεων για όλους.

Παναγιώτης Σκευοφύλακας
moneypost.gr

Read more...

150 σχολές σβήνουν φέτος από τον χάρτη...


ethnos.gr
Πρόταση για κλείσιμο τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και ολόκληρων Ιδρυμάτων μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα πρώτης προτεραιότητας, ενώ η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη διασπορά τμημάτων και... σχολών στη χώρα.
Προτάσεις για «σβήσιμο» από τον χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης πάνω από 150 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και ολόκληρων Ιδρυμάτων, έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της χωροταξικής ανακατανομής των ΑΕΙ, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Πρόκειται για τμήματα που δεν έχουν ζήτηση από τους νέους φοιτητές, τμήματα με ασαφές γνωστικό αντικείμενο, ομοειδή τμήματα που είναι σκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα, τμήματα με αλληλοκαλύψεις αντικειμένων κ.ά. Μαζί υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις ολόκληρων ιδρυμάτων και κυρίως περιφερειακών.

Η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» -όπως ονομάστηκε- στην ανώτατη εκπαίδευση έχει ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια και οι εκάστοτε υπουργοί υποσχέθηκαν ότι θα κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, αλλά κανείς δεν το έκανε.
150 σχολές σβήνουν φέτος από τον χάρτη

Πρόσφατα και ο υπ. Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι το θέμα αυτό ανοίγει ξανά και θα το αναλάβει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ), η οποία θα μελετήσει την κατάσταση και θα κάνει την τελική πρόταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Βέβαια, στον νέο νόμο για τα ΑΕΙ αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ή των ΤΕΙ θα μπορούν να αποφασίζουν εάν θέλουν να συγχωνεύουν, να μετονομάζουν και να καταργούν τμήματα όταν δεν πληρούν συγκεκριμένες κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες. Παρ' όλα αυτά όμως και πάλι η ευθύνη για κάτι τέτοιο επανέρχεται στην πολιτεία.
150 σχολές σβήνουν φέτος από τον χάρτη

Οσο αφορά στην πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι διχασμένη, καθώς υπάρχουν αυτοί που επιθυμούν το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, αλλά και χωρίς ουσία, αφού τουλάχιστον οικονομικά δεν πρόκειται το κράτος να βγει κερδισμένο.

Σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργούν 499 τμήματα. Από αυτά τα 286 ανήκουν σε ΑΕΙ και τα 213 σε ΤΕΙ. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ άλλα είναι συναφή με τμήματα που υπήρχαν ήδη στα ίδια Ιδρύματα. Είκοσι τέσσερα ΑΕΙ είναι διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.

Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «απλώνονται» σε δύο έως έξι πόλεις. Η διασπορά των τμημάτων είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο έχει 40 τμήματα σε 3 πόλεις. Το Θράκης 20 τμήματα σε 4 πόλεις, το Αιγαίου 17 τμήματα σε 6 πόλεις, το Κρήτης 17 τμήματα σε 2 πόλεις και το Θεσσαλίας 16 τμήματα σε 4 πόλεις. Δύο πανεπιστήμια -Στερεάς Eλλάδας και Δυτικής Eλλάδας- έχουν δύο τμήματα το πρώτο και τρία το δεύτερο.

ΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΑ
Στα ΤΕΙ υπάρχουν τμήματα τα οποία είναι πραγματικά διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα. Για πολλά μάλιστα από αυτά οι νέοι δεν δείχνουν καμία προτίμηση. Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι κάποια τμήματα μπορείς να τα βρεις ακόμη και σε 10 διαφορετικές πόλεις και αντίστοιχα βέβαια Ιδρύματα:

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Λαμία, Ιωάννινα , Διδυμότειχο, Ηράκλειο.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Σέρρες, Μεσολόγγι, Πρέβεζα.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ: Λαμία, Χαλκίδα, Κοζάνη, Καβάλα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Πειραιάς.

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Αθήνα , Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Σέρρες.

ΙΔΙΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
«Δίδυμα» τμήματα στη λίστα των περικοπών

Τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ υπάρχουν τμήματα τα οποία παρέχουν γνωστικά αντικείμενα τα οποία αλληλοκαλύπτονται με άλλα που στο τέλος δύσκολα μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει. Για παράδειγμα:

- Υπάρχει Tμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Tμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο AΠΘ αλλά και Tμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Eλλάδας.

- Υπάρχει Tμήμα Πολιτικής Eπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, Tμήμα Πολιτικής Eπιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πολιτικής Eπιστήμης και Iστορίας στο Πάντειο, Πολιτικής Eπιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και Πολιτικών Eπιστημών στο Aριστοτέλειο.

- Υπάρχει Τμήμα Διοίκησης και Επιχειρήσεων στο Aνοικτό Πανεπιστήμιο, Tμήμα Bιομηχανικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και Tμήμα Διοίκησης Eπιχειρήσεων Aγροτικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Eλλάδας.

- Επίσης υπάρχουν AEI που διαθέτουν «δίδυμα» τμήματα -δηλαδή με ίδιο γνωστικό αντικείμενο- σε διαφορετικές όμως πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των «δίδυμων» τμημάτων TEΦAA του AΠΘ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Μπες - βγες...
25 τμήματα στην κόψη του ξυραφιού

Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας έκοψε από το μηχανογραφικό δελτίο 25 τμήματα, καθώς θεωρούσε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων φοιτητών .Φέτος αποφασίστηκε να... ενταχθούν ξανά, χωρίς φυσικά ν' αλλάξει κάτι από την πλευρά των νέων ως προς τη ζήτηση. Τα τμήματα αυτά που θα μπορούσαν να καταργηθούν πλήρως και ν' αφαιρεθούν από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι τα εξής:

- ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛ. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (με έδρα τα Μουδανιά)

- ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (με έδρα την Αμαλιάδα)

- ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (με έδρα τα Γρεβενά)

- ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)

- ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)

- ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (με έδρα τα Τρίκαλα)

- ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

- ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

- ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ (με έδρα την Καρδίτσα)

- ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

- ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΠΙΧ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (με έδρα τον Αγ. Νικόλαο)

- ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα το Ηράκλειο)

- ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα την Αρτα)

- ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

- ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

- ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ (με έδρα τη Δράμα)

- ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)

- ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧ/ΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)

- ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧ/ΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (με έδρα τη Λευκάδα)

- ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ &ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

- ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

- ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

- ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

- ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Θ. Σφηκόπουλος

Μεγάλο το κόστος
Η συζήτηση για την αναδιαμόρφωση των σχολών υπάρχει στο εσωτερικό των πανεπιστημίων αλλά ολοκληρωμένες και οριστικές προτάσεις δεν έχουμε. Υπάρχουν σχολές που μπορούν να αναδιαμορφωθούν και μεμονωμένα τμήματα να ενταχθούν σε σχολές. Ομως οι διαδικασίες αυτές έχουν εξαιρετικές δυσκολίες γιατί έχουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε θέματα ιστορικότητας των ΑΕΙ, ανακατανομή περιουσίας των Ιδρυμάτων και μετακινήσεις ανθρώπων. Ολα αυτά βέβαια θα επιφέρουν και οικονομικό κόστος για να γίνουν, όπως για παράδειγμα οι βιβλιοθήκες. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα με πολλές πτυχές, το οποίο θα πρέπει να «δούν» κυρίως τα ίδια τα πανεπιστήμια διότι η ΑΔΙΠ δεν μπορεί να έχει άποψη για κάθε Ιδρυμα ξεχωριστά.

* Ο Θωμάς Σφηκόπουλος είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Π. Tσάρτας

Πρώτα οι μελέτες
Tο ζήτημα αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν προηγηθεί μια σοβαρή μελέτη. Πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή που θα το μελετήσει, όχι ως χωροταξική αναδιάρθρωση των περιφερειακών ΑΕΙ αλλά και των κεντρικών. Και αυτό γιατί τα περιφερειακά ΑΕΙ έχουν καλές επιδόσεις και συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, κάτι που έχουν καταγράψει όλες οι διεθνείς αξιολογήσεις. Επίσης δεν νομίζω ότι τα περιφερειακά ΑΕΙ κοστίζουν περισσότερο όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Η συζήτηση λοιπόν πρέπει να είναι ευρύτερη και με χρονικά περιθώρια μεγάλα.

* Ο Πάρις Tσάρτας είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Read more...

Σε τροχιά σύγκρουσης για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ



Ισχυρές οι αντιδράσεις των εργαζομένων για το «σπάσιμο» της εταιρίας σε «καλό» και «κακό» κομμάτι...
Την ώρα που η κυβέρνηση επιλέγει το «σπάσιμο» της εταιρίας ΛΑΡΚΟ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι προκειμένου να προσχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της συναντά ισχυρές αντιδράσεις των εργαζομένων, που είναι πιθανό να ... 
οδηγήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και αναστολή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να διαταραχθεί η σημερινή νομική της εταιρίας προχωρώντας στην οδό της αποκρατικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας που έχουν ως εξής:

1. Η ΛΑΡΚΟ έχει οφειλή ύψους 190,3 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο από διαφορές φορολογικού ελέγχου. Το κύριο μέρος αυτού του ποσού αφορά στην απόρριψη από τις φορολογικές αρχές των ζημιών που είχε υποστεί η εταιρεία από πράξεις hedging, λόγω διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές του νικελίου. Η ΛΑΡΚΟ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ήδη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 6 Μαρτίου 2012, εκδικάσθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο οι προσφυγές της και εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Ο νομικός σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, σε επιστολή του προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας, αναφέρει ότι η εταιρεία θα δικαιωθεί δικαστικώς για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών διαφορών που έχουν καταλογιστεί και οπωσδήποτε για τις ζημιές από πράξεις hedging. Σημειωτέον, εξάλλου, ότι η ΛΑΡΚΟ έχει καθυστερούμενες απαιτήσεις από το Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω «παγώματος» των επιστροφών εξαγωγικού ΦΠΑ.

Σε σχέση με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, που προκύπτουν από τη μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος με τα οποία χρεώνεται η ΛΑΡΚΟ από το 2005 και μετά, η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται ένα βήμα προ της δικαίωσής της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ήδη σχετική προσωρινή απόφαση της ΡΑΕ δικαιώνει τον έτερο μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή, την εταιρεία Αλουμίνιο της Ελλάδος, και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μειώσει το τιμολόγιο παροχής ρεύματος στα επίπεδα των 42 ευρώ. Ανάλογη απόφαση από τη ΡΑΕ αναμένεται να εκδοθεί και για τη ΛΑΡΚΟ.

Οι υπόλοιπες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς το Δημόσιο και την «παλαιά» ΛΑΡΚΟ εξυπηρετούνται κανονικά. Το 2011 η ΛΑΡΚΟ πλήρωσε έναντι των οφειλών αυτών 5,89 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν μειωθεί σε 57,45 εκατ. ευρώ.

2. Η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί με αρνητικά ίδια κεφάλαια, κυρίως λόγω των ζημιών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που υπέστη έως και το 2009 από πράξεις hedging. Οι ζημιές αυτές υπήρχαν και το 2009, όταν μάλιστα η εταιρεία λειτουργούσε στο 35% της παραγωγικής της δυνατότητας.

3. Το 2011, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της ΛΑΡΚΟ έφθασαν τα 33 εκατ. ευρώ και η εταιρεία ενέγραψε αποσβέσεις άνω των 17 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ. Από το 2000 και μετά η εταιρεία σχηματίζει ανελλιπώς αποσβέσεις. Τα σημαντικά καθαρά κέρδη της τελευταίας διετίας έχουν εμφανισθεί στους ηλεγμένους από ορκωτούς ισολογισμούς ΜΕΤΑ το σχηματισμό των απαιτούμενων βάσει του νόμου αποσβέσεων και είναι απολύτως... πραγματικά.

4. Οι δαπάνες προσωπικού στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ ανά τόνο νικελίου μειώθηκαν το 2011 κατά 22%. Οι δαπάνες μισθοδοσίας αντιστοιχούν στο 17% του κόστους παραγωγής, ποσοστό συγκρίσιμο με τα διεθνή δεδομένα αντίστοιχων εταιρειών του κλάδου. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε από τις 12 Ιανουαρίου 2012 μειώσεις αποδοχών κατά 25%, οι οποίες όμως απαγορεύθηκαν με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας και εκκρεμεί αντίστοιχη αγωγή των εργαζομένων, που θα συζητηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Στο μεταξύ, όμως, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ άρχισε διαπραγμάτευση με τα σωματεία για νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, με αντικείμενο ισοδύναμες περικοπές αποδοχών, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη...
BHMA


Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


«Κλείδωσαν» μέτρα ύψους 10,8 δισ. ευρώ


«Κλείδωσαν» μέτρα ύψους 10,8 δισ. ευρώ
Μέτρα ύψους 10,8 δισ ευρώ, από το πακέτο των 11,5 δισ. για τη διετία 2013 - 2014, κλείδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα skai.gr στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου την Παρασκευή.Απομένουν μέτρα ύψους 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συζητηθούν τη Δευτέρα σε νέα σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ προκείμενου το πακέτο να είναι στα χέρια του πρωθυπουργού πριν την έλευση Γιουνκέρ στην Αθήνα, την Τετάρτη, κι εν όψει των ραντεβού του με Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. 

Αντικείμενο στη σύσκεψη της Παρασκευής στο υπουργείο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και η εφεδρεία για 34 χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους. Μάλιστα συμφαων με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση δεν επιθυμεί νακαταθέσει νέο νομοσχέδιο αλλά να αξιοποιήσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. 

Read more...

Α. Βαρελάς: Η Πολιτεία αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα του Βοτανικού...



«Η σημερινή επιχείρηση δείχνει την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να λύσει το πρόβλημα του Βοτανικού» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς με αφορμή τον καθαρισμό του σκουπιδότοπου και την απομάκρυνση των Ρομά απο την περιοχή. «Ώς εδώ και μη παρέκει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η... ΕΛΑΣ προχώρησε την Παρασκευή στην προσαγωγή 85 Ρομά αλβανικής καταγωγής κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας, στο Βοτανικό, σε παράνομο καταυλισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων ζήτησε να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση με την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και την συγκέντρωση όλων των μεταφορικών εταιρειών στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο καταυλισμός με χιλιάδες κυβικά μέτρα συσσωρευμένα σκουπίδια.

«Ο Βοτανικός θα μπορούσε να ήταν η ανάσα της Αττικής, και εμείς φροντίσαμε να τον κάνουμε σκουπιδότοπο», είπε ο κ. Βαρελάς. ...
skai.gr


Read more...

Διακόπηκε η αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω διοικητικών δυσλειτουργιών

Καθησυχαστικό το υπουργείο Παιδείας


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Έκκληση για ανασύσταση των υπηρεσιών της και στήριξη του έργου της αξιολόγησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που λόγω διοικητικών δυσλειτουργιών έχει σταματήσει, απευθύνει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ΑΔΙΠ) με την εφετινή έκθεση της.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, λόγω της μη εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ, με τον οποίο γίνονταν αλλαγές και στην λειτουργία της Αρχής, της έλλειψης διοίκησης, αλλά και της έλλειψης προσωπικού, η ΑΔΙΠ ουσιαστικά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της την προηγούμενη χρονιά. Η αξιολόγηση των τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει σταματήσει!

Στην έκθεση σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 448 εσωτερικές αξιολογήσεις από το σύνολο των 520 ακαδημαϊκών Τμημάτων ΑΕΙ, ενώ υπολείπονται 72 Τμήματα που δεν έχουν αξιολογηθεί. Ωστόσο μόνον 171 τμήματα των ΑΕΙ ολοκλήρωσαν την εξωτερική αξιολόγηση, ενώ έχουν προγραμματισθεί μόνο τρεις επιπλέον εξωτερικές αξιολογήσεις μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Η ανασύσταση της Αρχής είναι σημαντική όχι μόνο για το έργο της αξιολόγησης, αλλά και για το τεράστιο έργο του σχεδίου «Αθηνά» για την χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Επίσης, οι εξωτερικές αξιολογήσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να παραμείνουν στο ΕΣΠΑ σχέδια συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας χαρακτήριζαν «μη θέμα» της έκθεση της ΑΔΙΠ και διαβεβαίωναν ότι η θέση του παραιτηθέντος πρόεδρου της Αρχής θα καλυφθεί έως τα τέλη του μήνα. Η επιλογή του επικεφαλής θα γίνει ανάμεσα σε τρεις καθηγητές, οι οποίοι υπηρετούν σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το υπουργείο Παιδείας παρείχε επίσης τη διαβεβαίωση ότι έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι ώστε να προχωρήσει τόσο το έργο της εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την έρευνα, όσο και το σχέδιο «Αθηνά».




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η «ΚΑΛΗ» ΚΑΙ Η «ΚΑΚΗ» ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - «ΝΤΡΟΠΗ» ΑΠΑΝΤΑ Η ΝΔ


«Νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης από τον Τάσο Κουράκη


«Νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης από τον Τάσο Κουράκη
Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στο «σήριαλ της χρεοκοπίας» που ξεκίνησε εκ νέου εχθές μεταξύΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με αφορμή τις ραδιοφωνικές δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σύμφωνα με τις οποίες «η χρεοκοπία μίας χώρας δεν συνιστά απαραίτητα καταστροφή». Σήμερα λοιπόν ο Τάσος Κουράκης πήρε τη σκυτάλη των δηλώσεων, αναφερόμενος κι αυτός στο ενδεχόμενο ηχρεοκοπία να αποτελεί συμφέρουσα λύση. Βέβαια την ίδια στιγμή σημείωσε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι δεδομένο πως θα καταλήξει σε άτακτη χρεοκοπία της χώρας.«Ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια στιγμή. Αν εκτιμηθεί ότι αυτό συμφέρει για τη χώρα μας, ενδεχομένως και να γίνει. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή οδεύουμε προς μία χρεοκοπία άτακτη, με τους χείριστους όρους και δεν το λέμε μόνον εμείς, το λένε έγκυροι αναλυτές» παρατήρησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής. 

Για δεύτερη ημέρα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ακουμπά το «ταμπού» της χρεοκοπίας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «δύο χρεοκοπίες»

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακρίνουν δύο διαφορετικές καταστάσεις. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο μίας «οργανωμένης στάσης πληρωμών», η οποία κρίνουν ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί και να καταστεί «ευεργετική» υπό τις παρούσες πιεστικές συνθήκες για την οικονομία. 

Αυτήν την προοπτική τη διακρίνουν από το σενάριο που κρίνουν ως δεδομένο, αλλά παράλληλα απεύχονται ως καταστροφικό. Δηλαδή την περίπτωση της «άτακτης χρεοκοπίας» που θα προκύψει ως αποτέλεσμα των ολέθριων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, κυβερνητικών χειρισμών. 

Μάλιστα σε ανακοίνωση που μόλις πριν από λίγο εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο διαπραγματευτικό σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζεται ότι «αυτό δεν είναι σχέδιο διαπραγμάτευσης, αυτό είναι ο σίγουρος δρόμος για την απόλυτη καταστροφή και χρεοκοπία». 

Στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση προσφέρει «γη και ύδωρ» στους δανειστές, για να λάβει πίσω ως αντάλλαγμα, «περαιτέρω ύφεση, αύξηση της ανεργίας και μεγαλύτερη φτώχεια». 

Η στρατηγική της ΝΔ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αφού εχθές χαρακτήρισε ως «ντροπή» τις δηλώσεις Λαφαζάνη, διατηρεί την πεποίθηση ότι η στρατηγική της, παρά τις επικείμενες επώδυνες πολιτικές περικοπών, είναι η μόνη που αποτρέπει τη χρεοκοπία, δίνει ώθηση στην οικονομία, αλλά καιαποκαθιστά σε ένα βάθος χρόνου το διαπραγματευτικό κύρος της χώρας, αγκυρώνοντας τηνευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ούτως ώστε να καταστεί εφικτός ο μείζων κυβερνητικός στόχος, η «ανάσα» της χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Σήμερα, έπειτα από τις δηλώσεις Κουράκη, υπήρξε νέα ανταπόκριση της ΝΔ, μέσω της οποίας σχολιάζεται πως «ένας ένας, με δηλώσεις τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτουν το πραγματικό σχέδιο του κ. Τσίπρα: Τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή. Δεν πιστεύαμε ποτέ, ότι οι Έλληνες βουλευτές, έστω και ως συνιστώσες κομμάτων, θα εύχονταν τη χρεοκοπία της χώρας μας. Ντροπή». 

ΑΝΕΛ: Επικοινωνιακές στρατηγικές από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω του γενικού γραμματέα τους, Μιχάλη Γιαννάκη, εκτιμούν ότι η διαμάχη των δύο ισχυρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν αποτελεί παρά «επικοινωνιακή στρατηγική».

«Η κυβέρνηση των προθύμων και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επερχόμενη χρεοκοπία και επιστροφή στην δραχμή», σημείωσε το στέλεχος των ΑΝΕΛ. 

«Η μεν κυβέρνηση εφαρμόζοντας δουλικά την πολιτική των μνημονίων μας οδηγεί σε βέβαιη χρεοκοπία ο δε ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του διευκολύνει μια τέτοια προοπτική», διαπίστωσε ο κύριος Γιαννάκης, αποδοκιμάζοντας έτσι τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Δίνοντας το στίγμα του κόμματός του, ο γενικός γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε πως μόνο «με ενωμένη την ελληνική κοινωνία και με εθνική πατριωτική ηγεσία» είναι δυνατή η διασφάλιση της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας. 

Παναγιώτης Σκευοφύλακας 

Read more...