Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τι μου είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου ...


Τι μου είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το κατοχικό δάνειο
...για το κατοχικό δάνειο...

Νίκος Φελέκης

Σε μια περίοδο που η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από την ελληνική πλευρά αναζωπυρώνεται, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία παλαιότερη συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη, στην οποία ο αείμνηστος Έλληνας πολιτικός αναφερόταν...
εκτενώς στο ζήτημα του κατοχικού δανείου.

Το «κουβάρι» της συζήτησης εκείνης ξετυλίγει ο ίδιος ο δημοσιογράφος:

Ήταν Παρασκευή απόγευμα, 17 Νοεμβρίου 1995, όταν σχημάτιζα τον αριθμό τηλεφώνου της κατοικίας του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Ήθελα να μιλήσω μαζί του για ένα σοβαρό θέμα: το αναγκαστικό δάνειο που είχε συνάψει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο του 1942 με το Γ΄ Ράιχ.

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε την περίοδο εκείνη στον «Επενδυτή»

Αποφασισμένος να διεκδικήσει από τη Γερμανία το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο της Τραπέζης της Ελλάδος, ύψους περίπου 4 τρισ. δραχμών, είναι ο πρωθυπουργός, ακόμη και μετά την απόρριψη από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών της ρηματικής διακοίνωσης της κυβέρνησης.

Μάλιστα, με δήλωσή του στον «Ε» τονίζει τα εξής: «Το θέμα της επιστροφής του δανείου είναι πολύ σαφές. Δεν υπάρχει κάτι που να θέτει σε αμφισβήτηση τη διεκδίκησή του. Το διαχωρίζουμε από τις αποζημιώσεις, που είναι ευρύτερο και άλλης υφής ζήτημα. Η διεκδίκηση της επιστροφής του κατοχικού δανείου δεν πρέπει να σχετίζεται με τις καλές σχέσεις που έχουμε με τη Γερμανία. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σ’ αυτές τις σχέσεις, όμως το αίτημά μας είναι δίκαιο και θα επιμείνουμε σ’ αυτό».

Ο Α. Παπανδρέου, όταν του ζήτησα να μου περιγράψει την προ τριακονταετίας συνάντηση που είχε με τον τότε καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας για το θέμα του δανείου, μου είπε: «Πήγα στη Βόννη το 1965 και συνάντησα τον καγκελάριο Λούντβιχ Έρχαρτ προκειμένου να του θέσω, όπως είχα την εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του πατέρα μου, Γ. Παπανδρέου, το θέμα των επανορθώσεων και της επιστροφής του δανείου.

Ο Έρχαρτ αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά μου είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε έως ότου υπάρξει συμφωνία ειρήνης. Δεν συμφώνησε ακριβώς να μας επιστραφεί το δάνειο, αλλά αναγνώρισε σαφώς το δίκαιο της απαίτησής μας, την ικανοποίηση της οποίας παρέπεμψε όμως σε μέλλοντα χρόνο, μετά την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, αφού η Γερμανία τότε ήταν χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική.

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνομιλίας μας, αφού εξήρε τη στάση του «Ε» να κάνει πρωτοσέλιδο το θέμα του δανείου (ως γνωστόν, ο «Ε» πρώτος και κατ’ αποκλειστικότητα στο προηγούμενο φύλλο του, της 11ης Νοεμβρίου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιδίδει ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία με την οποία ζητείται η επιστροφή του κατοχικού δανείου ύψους 4 τρισ. δρχ.), εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται τόσο σημαντικά θέματα.

«Η πολιτική βουλιάζει στην παρακμή. Ασχολείται με τα μικρά, τα ευτελή και τα προσωπικά, αντί να επικεντρώνει το ενδιαφέρον, την ενασχόληση και τις προσπάθειές της στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας. Και το θέμα της επιστροφής του δανείου είναι σημαντικό και εθνικής σημασίας», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, και σίγουρα εκείνους που με πράξεις και δηλώσεις τους συντηρούν το κλίμα νοσηρότητας και παρακμής που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Ο τρόπος αλλά κυρίως το ύφος με το οποίο ο Α. Παπανδρέου μού διατύπωνε τις απόψεις του μου έκαναν πραγματικά εντύπωση. Μια σταγόνα πίκρας για τη μιζέρια της πολιτικής και μια σπίθα έξαψης για την ουσία του θέματος του δανείου.

Όσο τον άκουγα, η φωνή μου μπλεκόταν με τη σκέψη μου που ανέτρεχε σε όσα μου είχε πει στενός του συνεργάτης. «Με τον Ανδρέα μπορείς να συζητήσεις επί μακρόν θέματα στρατηγικής και μεγάλα -που αφορούν το σύνολο της χώρας- πολιτικά προβλήματα. Τα καθημερινά και τρέχοντα τον παγώνουν και τον κάνουν τυπικό και μάλλον απόμακρο συνομιλητή».

Ο συνεργάτης του πρωθυπουργού ίσως και να έχει δίκιο, όμως ποτέ δεν μου έχει δώσει πειστική απάντηση για την ευθύνη του Α. Παπανδρέου στη σημερινή παρακμή και έκπτωση της πολιτικής. Ας είναι.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Καταργείται η εταιρία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου


Απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου

Αθήνα
Στη συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ Α.Ε.» προχωρά η κυβέρνηση ενώ καταργεί την εταιρία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Αναλυτικά η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

1. α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» που συστάθηκε με το άρ. 16 του ν. 4146/2013 (Α' 90) τίθεται σε εκκαθάριση και καταργείται.
β. Το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των κατά
περίπτωση αρμοδίων Υπουργών, επανέρχονται από το χρόνο μεταβίβασής τους, στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν.

2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β' 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α'314), όπως
ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.).

3. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι ρυθμίσεις στη δημοσιότητα Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις 100 δόσεις


Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ρυθμίσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.
valavani
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου και έχουν κταχωρισθεί στα βιβλία των εφοριών μπορούν ναρυθμιστούν μετά από αίτηση του οφειλέτη.
Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών προβλέπεται ο μηδενισμός των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Ειδικότερα:
α) Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
β) από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%).
γ) από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
δ) από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
ε) από είκοσι μία (21) έως και τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).
στ) από τριάντα μία (31) έως και σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).
ζ) από σαράντα μία (41) έως και πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%).
η) από πενήντα μία (51) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).
θ) από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα (70) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).
ι) από εβδομήντα μία (71) έως και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).
ια) από ογδόντα μία (81) έως και ενενήντα (90) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).
ιβ) από ενενήντα μία (91) έως και εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).
Με την υπαγωγή και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προγράμματος ρύθμισης δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κ.Φ.Δ. και του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι ευρώ. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και είναι βεβαιωμένες σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης διαμορφώνεται σε δέκα ευρώ.
Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 1η Μαρτίου 2015 που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
Βασικές συνολικές οφειλές μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€) που υπάγονται από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση,δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Βασικές συνολικές οφειλές άνω των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€) π από την υπαγωγή σε ρύθμιση, επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε τρεις εκατοστιαίες μονάδες (3%) ετησίως.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εδώ
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ακονίζει το… «μαχαίρι» για τις πρόωρες συντάξεις ο Βαρουφάκης: Τι αποκάλυψε η Ε. Παναρίτη


panariti_
Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όχι και τόσο… μελλοντικά σχέδια του οικονομικού επιτελείου προχώρησε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και παλιότερα στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου, Έλενα Παναρίτη.
Η κα Παναρίτη, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Deree, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όταν άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 χρόνια τους και να υπάρχουν ακόμα τέτοιοι συνταξιούχοι», σημειώνοντας πως αυτό πρέπει να σταματήσει.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ποια θα είναι τα μέλη του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. (ονόματα)


samaras
Τέσσερα αιρετά μέλη που θα εκλεγούν με μυστική ψηφοφορία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συμμετάσχουν στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, νέα νέο κομματικό όργανα που αποφάσισε να συγκροτήσει ο πρόεδρος της κόμματος Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να διευρυνθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να περιοριστούν οι πιέσεις των εσωκομματικών αμφισβητιών για την προκήρυξη έκτακτου Συνεδρίου.
Στην απόφαση του κ. Σαμαρά αναφέρεται ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από:
-Το Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη.-Το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο.-Τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση.
-Τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.
-Τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
-Τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη.-Το Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
-Τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη.
-Έναν σύμβουλο του Προέδρου, που θα οριστεί, καθώς και
-Τέσσερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, τα οποία θα εκλεγούν από το σώμα αυτό με μυστική ψηφοφορία.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Συμφωνία υπέγραψαν Τσίπρας – Γκουρία...


Η συνάντηση του Τσίπρα με τον Γκουρία - ΦΩΤΟ
Δείτε τις φωτογραφίες...

NEA ANΑΡΤΗΣΗ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στην έδρα του οργανισμού, στο Παρίσι.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει...
να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στόχος, όπως είπε και στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, είναι «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».

Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους, σημειώνουν οι ίδιες πηγές
.

real.gr

Read more...

Στο Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών...


Στο Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών
Επί ελληνικού εδάφους, αλλά όχι στα αρμόδια υπουργεία, μεταφέρονται από σήμερα οι επαφές Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και ξένων απεσταλμένων των θεσμών, που συλλέγουν στοιχεία για να σχηματίσει άποψη η «ομάδα των Βρυξελλών» για την κατάσταση στην ελληνική Οικονομία και το αν η επιστολή Βαρουφάκη μπορεί να...
θεωρηθεί επαρκής ή πρέπει να συμπληρωθεί με νέα μέτρα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ήδη στο ξενοδοχείο Hilton, ενώ κάποιοι αναμένεται να φτάσουν σήμερα στη χώρα μας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

πηγη newmoney.gr

Read more...

Παπακωνσταντίνου: Η υπόθεση είναι στημένη σε βάρος μου...


papakonstantinou9Δεν έσβησα εγώ τα ονόματα...


 Έρρικα Βαλλιάνου

crimenet.gr

Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι είναι απολύτως αθώος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την...
κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ σημείωσε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον είχε σε συνακρόαση, ώστε να έχει μάρτυρες.

«Εγώ ζήτησα τη λίστα Φαλσιανί από την κ. Λαγκάρντ. Ήξερα ότι ήταν κάτι απόρρητο και εξάλλου δεν θα διακινδύνευα τις καλές μας σχέσεις με τη Γαλλία που μέχρι σήμερα είναι σταθερή μας σύμμαχος στην Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε:

«Ακόμη και ο φάκελλος που συνόδευε το CD δεν έλεγε για το τι επρόκειτο, το άνοιξα τυχαία και είδα κάποια ονόματα» είπε ακόμα. Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «ζήτησα τη γνώμη του Νικολούδη για το τι να κάνω. Στον ΣΔΟΕ δεν είχα εμπιστοσύνη. Δεν είχε ούτε την υποδομή, ενώ κάποιοι υπάλληλοί του ήταν διεφθαρμένοι».

Παράλληλα τόνισε πως «έτρεχα σε ταξίδια γιατί η χώρα οδηγούνταν προς τα βράχια και είχα να αντιμετωπίσω και τον πόλεμο μέσα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ερχόταν και ο ανασχηματισμός».

«Προσπαθούσαμε με τον Παπανδρέου να κάνουμε διμερή συμφωνία με την Ελβετία, και τότε ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να με διαδεχθεί ο Βενιζέλος. Έτσι παρέδωσα το στικάκι στον Διώτη είπε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «όταν έγινε η κυβέρνηση Σαμαρά, άρχισαν τα ρεπορτάζ στην τηλεόραση σε βάρος μου. Τελικά με πήρε τηλέφωνο ο Βενιζέλος και κατάλαβα ότι με είχε σε συνακρόαση για να έχει μάρτυρες… Με ρώτησε για τη λίστα και του είπα ότι την είχα παραδώσει στον Διώτη. Μετά δεν ξέρω που τη βρήκε και την έστειλε στον Σαμαρά. Είπε ότι είχε και αυτός στικάκι, μετά έγινε η προανακριτική μόνο για μένα».

«Δικάζομαι κάθε μέρα και έχω ήδη καταδικάσει τον εαυτό μου» είπε ακόμα ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε πως το ίδιο βράδυ που παραπέμφθηκε, ο Βενιζέλος τον διέγραψε και πως οι συγγενείς του και οι συνεργάτες του διασύρθηκαν...

Read more...

O Μητρόπουλος παραδέχεται πως η χώρα είναι σε χειρότερη θέση: “Είμαστε υπό διπλή επιτήρηση”


f2a5ca32e19dea95646e1ec1095e05bd
“Οι δανειστές συνεχίζουν τον εκβιασμό και την πίεση” δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, εκτιμώντας ότι η διπλή επιτήρηση τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο που προέκυψε από την διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης δεν είναι καλή εξέλιξη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Real, ερωτηθείς σχετικά με το πώς βλέπει την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ανέφερε:
«Αυτό το σύστημα διπλής επιτήρησης, πολιτικό και τεχνικό δεν είναι η καλύτερη των εξελίξεων, εκεί που πήγαμε να αποφύγουμε τον έλεγχο. Έχουμε πολιτικό έλεγχο. Εχουμε Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και έχουμε τεχνικό έλεγχο.
Φαίνεται ότι οι δανειστές συνεχίζουν τον εκβιασμό και την πίεση, σε αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι επιζητούσε η κυβέρνηση και θα προήγαγε το ελληνικό ζήτημα στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.
Αρα, λοιπόν, το να έχουμε και πολιτικό έλεγχο – τον έλεγχο των θεσμών –και υπαλληλικό έλεγχο, τεχνικό σημαίνει ότι οι δανειστές συνεχίζουν να βλέπούν σκληρά την υπόθεση της χώρας.
Θεωρώ ότι ο Σόιμπλε, πέρα από τα προσωπικά, απαξιωτικά, πολεμικά στοιχεία, τα οποία έχει και το ύφος του και ο λόγος του, έχει αναλάβει όλη τη νεοφιλελεύθερη “λάντζα” για τιθάσευση των λαών του Νότου.
Συνεπώς, δεν βλέπω να γίνονται ηπιότεροι οι δανειστές, βλέπω να σκληραίνουν οι δανειστές, γι’ αυτό και από εμάς απαιτείται ψυχραιμία, ενιαίος λόγος, στήριξη της κυβέρνησης, γιατί θα έχουμε σκληρότερη αντιμετώπιση τους επόμενους μήνες.
Δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνιών κλπ. Άλλωστε, όλα τα κυρίαρχα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν στην κυβέρνηση, άρα, λοιπόν, θέτω θεωρητικότερα κάποια ζητήματα. Το σύστημα διπλής τρόικας, διπλού ελέγχου, διπλής επιτήρησης είναι αυτό το οποίο με έχει στεναχωρήσει σε θεωρητικό επίπεδο, τις τελευταίες μέρες».
Κληθείς να σχολιάσει εάν η πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι τώρα προοιωνίζεται μια καλή συμφωνία, ο κ. Μητρόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Εύχομαι η κυβέρνηση, όπως πιστεύω, να μην έχει υπογράψει τετράμηνη παράταση αντίστοιχου περιεχομένου και δεσμεύσεων με αυτήν τη δίμηνη παράταση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και την είχε φέρει στη Βουλή.
Εύχομαι όποια σύμβαση, όποιων δεσμεύσεων να μην έρθει, για να μην πάρει κύρος κοινοβουλίου, άρα το ανώτατο κύρος δεσμευτικό σε βάρος της χώρας.
Υπό αυτήν την έννοια αν κυρωθεί αντίστοιχου περιεχόμενου με τη δίμηνη παράταση, θα υπάρξουν και μέτρα και έλεγχος και ενδεχομένως συμφωνία, λέω αν συμβεί, με μέτρα».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Στο 26,1% η ανεργία το δ’ τρίμηνο του 2014


e44072aa1fcfa21c0ae1d8a6f67589b4_XL.jpg,qt=1426157050.pagespeed.ce.q35t6I1N7U
Πτωτικά έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2013 κινήθηκε η ανεργία το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Διαμορφώθηκε σε 26,1% έναντι 27,8% του αντίστοιχου τριµήνου 2013 και 25,5% του προηγούµενου τριµήνου του 2014 (σ.σ. στο οποίο περιλαμβάνεται και η τουριστική περίοδος).
Η απασχόληση µειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο ενώ αυξήθηκε κατά 1,6% σε σχέση µε το δ’ τρίµηνο του 2013, σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο αριθµός των ανέργων αυξήθηκε 1,3% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και υποχώρησε 6,8% σε σχέση µε το δ΄ τρίµηνο του 2013.
Στο δ’ τρίµηνο του 2014 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.535.274 άτοµα και των ανέργων σε 1.245.854.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ο άνθρωπος που προσέλαβε τον ξάδερφο του Τσίπρα στο ΥΠΕΞ, απέλυσε τον Χατζημαρκάκη


1622123
Νέα γελοιότητα Κοτζιά που τείνει να… συναγωνιστεί τον Βαρουφάκη και την Κωσνταντοπούλου, σε αρνητική δημοσιότητα. Εντός και εκτός Ελλάδος.
Αφού ο γνωστός Σταλινικός υμνητής του Γιαρουζέλσκι,  που η πρώτη του πρόσληψη στο Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο πρώτος ξάδερφος του Τσίπρα,σήμερα απέλυσε τον Χατζημαρκάκη από το ΥΠΕΞ, για να πουλήσει (έτσι νομίζει) “τσαμπουκά” στους Γερμανούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να ορίσει συντονιστή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο Δημήτρη Ράλλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η Καθημερινή, το υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γιώργου Χατζημαρκάκη, πρώην ευρωβουλευτή της Γερμανίας, τον οποίο όρισε πρέσβη εκ προσωπικοτήτων ο πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Χατζημαρκάκης έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας στις 5 Νοεμβρίου 2014, εξάμηνης διάρκειας με έμφαση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, αντικείμενο που πλέον θα έχει ο κ. Ράλλης από τις 5 Απριλίου.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Βρυξέλλες: Κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ...


Βρυξέλλες: Κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα θέλει να αποχωρήσει από το ευρώΔυσμενέστερο από ποτέ είναι το κλίμα για την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες στο διεθνές περιβάλλον. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες εν μέσω...
καταιγισμού αρνητικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων από τους Ευρωπαίους κατά της ελληνικής κυβέρνησης με αποκορύφωμα το ξεκάθαρο μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι αν η Ελλάδα στοχεύει σε αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ δεν θα προκληθεί πρόβλημα.


Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα Νέα και είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ελέχθη την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επί της ουσίας κατέστη σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να φύγει από την Ευρωζώνη, τότε όλα έχουν προβλεφθεί και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στις υπόλοιπες χώρες. Η αφορμή δόθηκε όταν η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε στο Συμβούλιο πως δεν επιθυμεί την παρουσία των εκρποσώπων των δανειστών στην Αθήνα, ανακοίνωση πάντως που λίγο αργότερα ανακλήθηκε.

«Μπηχτές» Ντάισελμπλουμ για τα λεφτά Χαρδούβελη στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στον ολλανδικό Τύπο και ερωτηθείς για την ομολογία του Γκίκα Χαρδούβελη ότι έστελνε λεφτά στο εξωτερικό επειδή φοβόταν ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει, άφησε σαφείς αιχμές κατά του τέως υπουργού Οικονομικών: «Τα τελευταία χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών έχω γνωρίσει μερικούς Έλληνες ομολόγους. Οι περισσότεροι ασχολήθηκαν σοβαρά με το έργο τους, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με προσωπικά συμφέροντα και με βοήθεια προς τους φίλους τους αντί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη χώρα τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει, είναι πρόβλημα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και νεποτισμού. Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα στη διακυβέρνηση της χώρας, τότε δεν υπάρχει πολλή ελπίδα»...
protothema.gr

Read more...

Ησυχος: "Το αρχείο της Βέρμαχτ εμπεριέχει πλιάτσικο, καταστροφές και παράνομες ανασκαφές ...


... της κληρονομιάς μας από τους Ναζί".
BINTEO...
Ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχειακό υλικό έχει στα χέρια του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δηλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.
Πρόκειται για 400.000 έγγραφα που ...
προέρχονται από αμερικανικά αρχεία και αφορούν το ημερολόγιο της γερμανικής Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής της περιόδου 1941-44 στην Ελλάδα, είπε ο Κ. Ησυχος, μιλώντας στην εκπομπή του Παπαδάκη.
"Το αρχείο της Βέρμαχτ εμπεριέχει πλιάτσικο, καταστροφές και παράνομες ανασκαφές της κληρονομιάς μας από τους Ναζί", τόνισε. 
Ο  Ήσυχος επισήμανε ότι τα αρχεία βρίσκονται σε φάση ψηφιοποίησης, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, περίπου σε 10 μέρες.

Δείτε το βίντεο


Read more...

Εχασε τη μάχη για τη ζωή, η μαθήτρια...


Πέθανε η μαθήτρια που έπεσε από μπαλκόνι στη Ρώμη
...που έπεσε από μπαλκόνι στη Ρώμη...
Δεν άντεξε και υπέκυψε τελικά στα τραύματά της, η 17χρονη μαθήτρια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, που είχε πέσει από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου του ξενοδοχείου όπου διέμενε με τους συμμαθητές της.
Τα...

παιδιά του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο τους και η 17χρονη έπεσε από το μπαλκόνι μετά από γεύμα που είχαν πάρει στο ξενοδοχείο.
Τα αίτια της πτώσης της παραμένουν αδιευκρίνιστα...

Read more...

Brussels Group: Συμφωνία έως τις 20 Απριλίου...


Δεν είναι πλέον «τρίο» - κατά την προσφιλή έκφραση του Μισέλ Σαπέν – αλλά «κουαρτέτο». Δεν θα έχουν «επικεφαλής αποστολής» (head of mission), δεν θα εφορμούν… μαινόμενοι στα υπουργεία, θα διαμένουν σε «κάποιο» ξενοδοχείο κι εκεί θα συναντώνται, εάν και όποτε χρειάζεται, με Eλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες: Θα είναι οι...
«τεχνικοί εμπειρογνώμονες» του Brussels Group που σήμερα, Πέμπτη, θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα για να «συλλέξουν», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία». Την Δευτέρα θα έρθει και δεύτερη ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων η οποία «θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η δομή και η διαδικασία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «κλείδωσαν» στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group, μια συνεδρίαση που κράτησε 8 ώρες (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ) και, ουσιαστικά, σχεδίασε τον «οδικό χάρτη» για την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στο Brussels Group μετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τους EFSF, ενώ επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε τρεις, κατά σειρά, φάσεις: Την πρώτη εβδομάδα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοσιονομικά θέματα, την δεύτερη οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την τρίτη τα χρηματοπιστωτικά, δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες με αιχμή τα κόκκινα δάνεια. Η βασική κατεύθυνση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η συμφωνία επί του συνολικού πακέτου των μεταρρυθμίσεων πριν από τις 20 Απριλίου για να περάσει στη συνέχεια από την ελληνική Βουλή. Η ψήφιση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο αποτελεί και προϋπόθεση για να αρχίσει και η ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα – κατά πάσα πιθανότητα μέσα από την περίφημη δόση των 7,2 δις.

tvxs.gr

Read more...

Έδιωξαν την τρόικα κι έφεραν το «ζόμπι»!...


Έδιωξαν την τρόικα και έφεραν το «ζόμπι»!
O Κλάους Μαζούχ δεν είναι πλέον στη ομάδα διαπραγμάτευσης -πήρε προαγωγή, όπως άλλωστε και οι γνωστοί, Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς. 
Τη θέση του πήρε, ο...
Ράσμους Ρέφερ, επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής, της σχετικής Διεύθυνσης της ΕΚΤ.

Ο Ρέφερ θεωρείται «σκληρός» και αδίστακτος και λόγω της εμφάνισής του, κάποιοι του έχουν βγάλει το παρατσούκλι, «ζόμπι»...

Read more...