Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Άρχισε η δίκη για την απάτη στην Δ.Ο.Υ. Κρεστένων...



Άρχισε να εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας μετά από πολλές αναβολές, υπόθεση απάτης στην Δ.Ο.Υ. Κρεστένων η οποία αποκαλύφθηκε πριν μια και πλέον δεκαετία, το 2000.
Τις κατηγορίες, που είναι σε βαθμό κακουργήματος, αντιμετωπίζουν 11 εφοριακοί που υπηρετούσαν στα Κρέστενα και τον Πύργο. Σύμφωνα με...


το σχετικό ρεπορτάζ του dete.gr, oι κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων φέρονται ότι βεβαίωναν σε φορολογούμενους πολλαπλάσιους φόρους από τους προβλεπόμενους. Οι φορολογούμενοι πλήρωναν τα συγκεκριμένα ποσά και οι εφοριακοί "καρπώνονταν" την διαφορά.

Επίσης, κατά το κατηγορητήριο, υπέβαλλαν στην Δ.Ο.Υ. δηλώσεις με πλαστά, εικονικά παραστατικά για δήθεν ιατρικές πράξεις που είχαν κάνει και με τον τρόπο αυτό πετύχαιναν να έχουν φοροαπαλλαγές. Επιπλέον οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Κρεστένων Ηλείας είχαν εκμεταλλευτεί τη θέση τους και είχαν αξιοποιήσει τα "παράθυρα" της φορολογικής νομοθεσίας.

Με το πρόσχημα του κλεισίματος βιβλίων πενταετίας, είχαν δημιουργήσει μία κερδοφόρα επιχείρηση αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δραχμές. Πλησίαζαν επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, τους ενημέρωναν πως τους είχαν επιβάλλει τεράστια πρόστιμα, τους ζητούσαν μικρότερα ποσά για να "κλείσουν" υποθέσεις, όμως δεν απέδιδαν τα χρήματα στην υπηρεσία τους.

Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους υποστήριξαν πως πολλά από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται έχουν παραγραφεί και θεωρούν άκυρη την παραπομπή τους στο Δικαστήριο. Η δίκη συνεχίζεται στις 24 Μαρτίου.
www.iliatora.gr



Read more...

Εκκενώθηκε η περιοχή γύρω από πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία

Υπερθερμάνθηκε ο αντιδραστήρας

O πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα το 2008. Ο σεισμός προκάλεσε βλάβη στα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα, αλλά δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας
O πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα το 2008. Ο σεισμός προκάλεσε βλάβη στα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα, αλλά δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας (Φωτογραφία: Reuters )
Τόκιο
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσαν οι αρμόδιες Αρχές την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Φουκουσίμα, έπειτα από δυσλειτουργία στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πάνω από δύο χιλιάδες κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τη γύρω περιοχή.

Η μονάδα βρίσκεται στην Οναχάμα και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας, αλλά η πίεση στον αντιδραστήρα έχει αυξηθεί πάνω από το κανονικό κατά 1,5 φορά.

Τα συνεργεία θα προχωρήσουν σε «ελεγχόμενη διαρροή», απελευθερώνοντας ραδιενεργό ατμό από το εσωτερικό του αντιδραστήρα ώστε να εκτονωθεί η πίεση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε προληπτικά, όπως αναφέρουν οι Αρχές, ώστε να διευκολυνθεί και η απομάκρυνση των περίπου 2.800 κάτοικοι της περιοχής.

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπή ρεύματος στη μονάδα ενώ ούτε το εφεδρικό σύστημα τροφοδοσίας κατάφερε να θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα. Ο πυρήνας του αντιδραστήρα παρέμενε ζεστός ακόμη αφού σταμάτησε, αυτόματα, η λειτουργία του.

Οι εργαζόμενοι στον σταθμό προσπαθούν να επαναφέρουν σε λειτουργία το σύστημα. Ιαπωνικά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας.

Οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εκωτερικών Χίλαρι Κλιντον, παρέδωσαν στις ιαπωνικές υπηρεσίες ψυκτικά μέσα για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την επαρχία Μιγιάγκιο, όπου νωρίτερα πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε ξεχωριστή μονάδα στην Οναγκάουα.

Η πυρκαγιά, όπως ανέφερε η Δειθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει σβηστεί. Σε τρίτο σταθμό, στην ίδια πόλη, είχε παρουσιαστεί διαρροή νερού.

Newsroom ΔΟΛ, Associated Press


Read more...

300 ΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ!...


Έως και 300 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε ακτή της Σεντάι, στην Ιαπωνία, μετά το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, ενώ στο λιμάνι Οφουνάτο, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων. Πάντως, ο μέχρι...
στιγμής επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 116 νεκρούς και 349 αγνοούμενους.

Όπως μεταδίδουν τα Ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης επικαλούμενα την αστυνομία, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο στην κωμόπολη Σιογκάμα, κοντά στην πόλη Σεντάι, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας. Τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το εργοστάσιο να έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Ανεξέλεγκτη εξάλλου μαίνεται και η πυρκαγιά σε διυλιστήριο κοντά στο Τόκιο. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από βλάβη στο σύστημα ψύξης πυρηνικού αντιδραστήρα. Ειδοποιήθηκε η Διεθνής Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και 2.000 περίοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση προκάλεσε δύο κύματα τσουνάμι. Το πρώτο, ύψους 10 μέτρων, παρέσυρε αυτοκίνητα ενώ έφθασε μέχρι το αεροδρόμιο της περιοχής Σεντάι που επλήγη περισσότερο από τη μανία του εγκέλαδου. Ταυτόχρονα τα κύματα παρέσυραν τρένο με άγνωστο αριθμό επιβατών, αλλά και πλοίο με 100 επιβάτες. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα δεύτερο πλοίο που αγνοείται.

Το δεύτερο κύμα τσουνάμι φαίνεται να είναι μικρότερο και έπληξε τις ακτές της Χαβάης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ζήτησε τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίες σταθμεύουν στη χώρα, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση να δοθεί βοήθεια από μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων.

Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιαπωνία έφθασε και στις ακτές της Ινδονησίας, χωρίς όμως να προκαλέσει θύματα.

Η τοπική κυβέρνηση της Γαλλικής περιοχής της Νέας Καληδονίας (Ειρηνικός Ωκεανός) διέταξε την εκκένωση του πληθυσμού που ζει στις νήσους Λουαγιοτέ και στις ανατολικές ακτές της Γκραντ Τερ.

Κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε στον Ισημερινό, όπου διατάχθηκε η εκκένωση των παράκτιων περιοχών λόγω των σεισμικών κυμάτων.

Για φαινόμενο παγκόσμιας κλίμακας μιλούν οι σεισμολόγοι, σημειώνοντας ότι μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Read more...

Πρόταση νόμου για «πόθεν έσχες» των πολιτικών από το 1974 θα καταθέσει η ΝΔ

«Πώς μπήκαν στην πολιτική και πώς βγήκαν»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Πρόταση νόμου για να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων, που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα, ετοιμάζεται να καταθέσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.

«Το νομοσχέδιο θα αφορά στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των προσώπων αυτών από τη στιγμή που μπήκαν στην πολιτική έως τη στιγμή που έφυγαν και, για όσους παραμένουν, έως σήμερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας ότι την πρόταση αυτή έχει ήδη αναπτύξει σε ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών, που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πως μπήκαν στην πολιτική, πως προχώρησαν και πως βγήκαν».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να φύγει ο Καντάφι ζητά η ΕΕ, διχάζει τους «27» η στρατιωτική δράση

Έκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες

Απόσυρση του Καντάφι απαιτεί η ΕΕ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης
Απόσυρση του Καντάφι απαιτεί η ΕΕ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Ανοικτή κρατούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την επιλογή στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, τονίζοντας όμως πως για αυτή θα απαιτηθεί συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου.

Παράλληλα, η ΕΕ έδωσε πολιτική στήριξη στους αντικαθεστωτικούς αλλά όχι πλήρη αναγνώριση προς το «Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο», όπως ζητούσαν Παρίσι και Λονδίνο από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ δεν υιοθέτησε πλήρως τις προτάσεις για ανάληψη «δυναμικής απάντησης», που υποστήριζαν κυρίως Γαλλία και Βρετανία: «Δεν είναι η ώρα τώρα για στρατιωτική δράση» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση, ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται επίσης επιφυλακτικό για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Οι «27» όμως, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υποστήριξαν την δημιουργία ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και εντός της λιβυκής επικράτειας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ξεκάθαρα τη συμφωνία τους πως ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποσυρθεί από την ηγεσία της χώρας, λέγοντας πως ο Λίβυος ηγέτης έχει χάσει κάθε υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι μετά τη συνάντηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Το μεταβατικό συμβούλιο είναι ένας «αξιόπιστος συνομιλητής και οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε επαφή με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, αλλά αυτό δεν συνιστά πλήρη διπλωματική αναγνώρισή τους, σημείωσε η Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters.

H κίνηση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το συμβούλιο των αντικαθεστωτικών την Πέμπτη είχε προκαλέσει τη δυσφορία κάποιων Ευρωπαίων εταίρων της, καθώς έγινε μόλις μία ημέρα πριν τη συνάντηση της ΕΕ ακριβώς για να καθοριστεί η κοινή στάση των «27» απέναντι στο ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν πως θα προχωρήσουν σε συνάντηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση για το ζήτημα της Λιβύης. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, αλλά όπως είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο προγραμματίζεται για «αρκετά σύντομα».

Από την πλευρά της, και η Ουάσινγκτον επανέλαβε μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο πως δεν έχει διαγράψει από τις επιλογές της την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων: «Δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή προς το παρόν» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«H θηλιά γύρω από τον Καντάφι στενεύει» ανέφερε ο Μπ.Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσoυν «εύρος δράσεων» με στόχο την απομάκρυνση του Καντάφι.

«Η ασφάλεια των πολιτών να διασφαλιστεί με κάθε μέσο»


Στην κοινή τους διακήρυξη, οι ηγέτες της ΕΕ «χαιρετίζουν το θάρρος των λαών» της βόρειας Αφρικής και της ευρύτερης περιοχής, λέγοντας πως οι δημοκρατικές εξεγέρσεις των τελευταίων μηνών δημιουργούν ελπίδα για ένα μέλλον δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Υποδεχόμενοι θετικά τις μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν στο Μαρόκο, την ανακοίνωση εκλογών στην Τυνησία και τη δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν πως η Λιβύη παραμένει «πηγή σοβαρών ανησυχιών».

Η ΕΕ καταδικάζει τη βίαιη καταστολή στην οποία έχει καταφύγει το λιβυκό καθεστώς και προσυπογράφει εκ νέου το αυστηρό ψήφισμα του ΟΗΕ και καλεί για άμεση παύση της βίας.

«Η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε μέσο» αναφέρει χαρακτηριστικά η διακήρυξη, σημειώνοντας πως ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση.

Οι Ευρωπαίοι η γέτες συνεχίζουν αναφέροντας πως θα υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας πως παράλληλα η Frontex «παρακολουθεί στενά» τις μεταναστευτικές ροές από την περιοχή.

Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης εδώ (αγγλικά).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

MΕΤΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ,Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ(ΒΙΝΤΕΟ)

Και στο Oυισκόνσιν μετά το Παρίσι αυτοι οι γνωστοί του …..ΣΥΡΙΖΑ, πήραν φόρα και μόλις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων μπουκάραν μέσα στο κοινοβούλιο φωνάζοντας ΝΤΡΟΠΗ.
Το βράδυ θα τους καταγγείλει στον Πρετεντέρη ο Πάγκαλος γιατί το παράκαναν…δεν πάει άλλο.
Από kepparoupapaioannou
Read more...

Ανυπολόγιστες καταστροφές και δεκάδες νεκροί από το σεισμό 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία

http://static.doldigital.net/webstatic/5F8D1A7305244145049D49EA045B8F7E.jpghttp://static.doldigital.net/webstatic/3B65580131C7EF8E57373DED71C39956.jpg

Βιβλική καταστροφή

Οι εικόνες δείχνουν ότι η καταστροφή είναι βιβλική, ενώ συνεχείς είναι οι μετασεισμοί. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία 140 χρόνια.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 135χλμ από τις ακτές της πόλης Σεντάι. Ακολούθησε τσουνάμι 10 μέτρων στις βορειοανατολικές ακτές που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, ενώ 4,5 εκατομμύρια σπίτια έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Τα πλάνα που μεταδίδουν τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα επαναφέρουν στη μνήμη τις εικόνες από το τσουνάμι του 2004 που είχε πλήξει την Ινδονησία. Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό.

Τα Ηνωμένη Έθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποστολή τουλάχιστον 30 ομάδων διάσωσης στις πληγείσες περιοχές. Έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια δήλωσαν Ρωσία και Γαλλία.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Τόκιο, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, ενώ οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή, ενώ υπάρχουν εντολές για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, αλλά και πολεμικών αεροσκαφών για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβεβαίωσε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις βορειοανατολικές ακτές και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Συναγερμός για εκτεταμένο τσουνάμι

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός του Καναδά και των ηπειρωτικών ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό. Η προειδοποίηση περιλαμβάνει και το Μεξικό, καθώς και χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Χαβάη και τις ακτές της Βόρειας Αμερικής -από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια-, αλλά και για τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον.

Στην ανατολική Κίνα οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλίες.

Μεταξύ των χωρών όπου η προειδοποίηση για τσουνάμι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ είναι οι: Ρωσία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φίτζι, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Χιλή, Ισημερινός, Κολομβία και Περού.

Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία όπου αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχει τώρα αρθεί. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί καταστροφικό τσουνάμι.

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν έχει ξεκινήσει να απομακρύνει τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής. Η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους περίπου 50 εκατοστών αναμένεται να φθάσουν στις βόρειες και ανατολικές ακτές της νήσου αργότερα εντός της ημέρας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Χαβάης διέταξε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Χονολουλού μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδος).

Κύματα αναμένεται να πλήξουν και τη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.400χλμ νοτίως της Ιαπωνίας. Ο κόσμος έχει ήδη απομακρυνθεί από τις παραλίες και οι ένοικοι των ξενοδοχείων μεταφέρονται σε δωμάτια υψηλότερων ορόφων, ενώ στις γεινοτινές Βόρειες Μαριάννες όλοι οι ένοικοι ξενοδοχείων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους πρώτους ορόφους των κτιρίων.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τμήματα της ανατολικής Ρωσίας. Η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών επικεντρώνεται στη νήσο Σαχαλίνη και στις Νότιες Κουρίλες και ιδιαίτερα στο Σικοτάν και το Κουνασίρ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΥΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Tα εσωκομματικά πυρά της Βάσως Παπανδρέου δέχτηκε για μία ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αφορμή την κατάθεση τροπολογιών στο φορολογικό νομοσχέδιο με τις οποίες μεταξύ άλλων ρυθμίζονται χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ ρυθμίζοντα και ζητήματα που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

Η κ. Παπανδρέου μίλησε για πρακτική που υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο και σημείωσε: «Έχουμε ζητήσει να μην αξιοποιείτε τα παραθυράκια του νόμου και φέρνετε τροπολογίες την τελευταία στιγμή. Εκφράζω δυσαρέσκεια εκ μέρους της επιτροπής και αυτό να έρθει εις γνώση της κυβέρνησης. Αυτή η τακτική δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση αλλά στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου».
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε και ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την βιοποικιλότητα.
Για λογική του «ράβε – ξήλωνε» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για διαδικασία κουρελού και βάναυση προσβολή του κοινοβουλίου.
Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς είπε ότι προφανώς και δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση με τις τροπολογίες υπενθυμίζοντας όμως τι γινόταν και στο παρελθόν, ενώ πρόσθεσε ότι οι τρεις τροπολογίες δεν αφορούν το φορολογικό νομοσχέδιο, επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες σε άλλους υπουργούς.
Read more...

ΣΤΟ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουάριου-Φεβρουάριου 2011, παρουσιάζεται σε δημοσιονομική βάση έλλειμμα 1.028 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 944 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκ. € και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% η οποία οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο,...

αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. € αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. € για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3 %. Οι δαπάνες τακτικού Προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκ. περίπου από τις μηνιαίες προβλέψεις του Προϋπολογισμού.
Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.
Read more...

Κόκκινος συναγερμός για το τσουνάμι σε 50 χώρες Στις ακτές της Χαβάης έφτασε το τσουνάμι

Αεροπλάνα και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το τσουνάμι στο αεροδρόμιο της Σεντάι.
Στις ακτές των νησιών της Χαβάης έφτασε το τσουνάμι από τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (τρεις τα ξημερώματα τοπική ώρα).

Οι αρχές είχαν εκκενώσει το τελευταίο δίωρο τις παράκτιες περιοχές των νησιών, καθώς ανέμεναν τσουνάμι ύψους δύο μέτρων να φτάσει από την Ιαπωνία.

Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε σημεία που βρίσκονται μακριά από τις ακτές, ενώ έκλεισαν προληπτικά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά. Πολλοί κάτοικοι μετέβησαν σε σχολεία, γυμναστήρια και καταφύγια που στήθηκαν βάσει του σχεδιασμού που έχει προβλεφθεί για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Οι σειρήνες στη Χαβάη ήχησαν μία ώρα περίπου μετά το σεισμό της Ιαπωνίας (δηλαδή στις 11 το βράδυ τοπική ώρα), προειδοποιώντας τους κατοίκους για το επερχόμενο τσουνάμι.

Προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν εκδώσει οι αρχές περίπου 50 χωρών, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι την Καλιφόρνια και τις δυτικές ακτές του Καναδά.

Η προειδοποίηση ισχύει για τις εξής περιοχές: Ιαπωνία, Ρωσία, Γκουάμ, Φιλιπίνες, Αυστραλία, Φίτζι, Νέα Ζηλανδία, Παπούα-Νέα Γουινέα κι άλλα νησιά-κρατίδια του Ειρηνικού, καθώς και χώρες της αμερικανικής ηπείρου: Μεξικό, Χιλή, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού, Αλάσκα, Χαβάη, δυτικές ακτές των ΗΠΑ (Καλιφόρνια και Όρεγκον) και του Καναδά.

Ταϊβάν και Ινδονησία ήραν την προειδοποίηση, ενώ στο Γκουάμ δεν εμφανίστηκαν κύματα παρά τις προβλέψεις.


Στο χάρτη φαίνεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να φτάσει το τσουνάμι από την Ιαπωνία στις υπόλοιπες χώρες. Για παράδειγμα, εννέα ώρες μετά το σεισμό θα φτάσει στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας και την Καλιφόρνια, 12 ώρες στις ακτές του Μεξικού και 21 ώρες στη Νότια Αμερική.

Το τσουνάμι αποτελείται από μία σειρά τεράστιων κυμάτων που «σφυροκοπούν» τις ακτές με διάρκεια πέντε έως 15 λεπτών και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 800 χλμ την ώρα.
Read more...

Φόβοι για εκατόμβη νεκρών μετά τον σεισμό 8,9 Ρίχτερ Παγκόσμιος συναγερμός για το τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία

Οι εικόνες από το βίντεο δείχνουν καρέ-καρέ την καταστροφή της πόλης Σεντάι από τα τεράστια κύματα.

Προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν εκδώσει οι αρχές 20 χωρών από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι την Καλιφόρνια και τις δυτικές ακτές του Καναδά.

Μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία και έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, δημιουργήθηκε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι ύψους 10 μέτρων το οποίο σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 29 νεκρούς, όμως ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Η προειδοποίηση ισχύει για τις εξής περιοχές: Ιαπωνία, Ρωσία, Ταϊβάν, Γκουάμ, Φιλιπίνες, Αυστραλία, Ινδονησία, Φίτζι, Νέα Ζηλανδία, Παπούα-Νέα Γουινέα, δεκάδες νησιά-κρατίδια του Ειρηνικού, Μεξικό, Χιλή, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα,Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού, Αλάσκα, Χαβάη, δυτικές ακτές των ΗΠΑ (Καλιφόρνια και Όρεγκον) και του Καναδά.

Στη Χαβάη, οι σειρήνες ήχησαν στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας), προειδοποιώντας ότι το τσουνάμι αναμένεται στις ακτές των νησιών της γύρω στις τρεις το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).



Στο χάρτη φαίνεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να φτάσει το τσουνάμι από την Ιαπωνία στις υπόλοιπες χώρες. Για παράδειγμα, εννέα ώρες μετά το σεισμό θα φτάσει στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας και την Καλιφόρνια, 12 ώρες στις ακτές του Μεξικού και 21 ώρες στη Νότια Αμερική.

Το τσουνάμι αποτελείται από μία σειρά τεράστιων κυμάτων που «σφυροκοπούν» τις ακτές με διάρκεια πέντε έως 15 λεπτών και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 800 χλμ την ώρα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:46 (ώρα Ελλάδος - 14:46 τοπική ώρα) και η αρχική μέτρησή του ήταν 7,9 Ρίχτερ, για να αναβαθμιστεί λίγο αργότερα σε 8,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια στα 8,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 100 χλμ από τη βορειοανατολική ακτή της νήσου Χονσού, στον Ειρηνικό
Ωκεανό, σε βάθος περίπου 25 χλμ και 380 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Τόκιο.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε τεράστιο τσουνάμι που παρέσυρε σπίτια, αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας έκλεισαν ενώ σημειώθηκαν αρκετές πυρκαγιές σε κτίρια και σπίτια πιθανότατα από διαρροή γκαζιού και σπάσιμο των εγκαταστάσεων από το σεισμό, το τσουνάμι ή και τον τεράστιο όγκο λάσπης που κάλυψε τις παραλιακές περιοχές.
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στο διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Ιντσιχάρα με τις φλόγες να υψώνονται στα 30 μέτρα.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.

Λίγη ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό, μεγάλο τσουνάμι σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι με τα νερά να καλύπτουν την πίστα του αεροδρομίου ενώ τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εντυπωσιακές εικόνες του παλιρροϊκού κύματος.

Προηγήθηκε προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που μεταδόθηκε από την ιαπωνική τηλεόραση, για επικίνδυνο τσουνάμι ύψους δέκα μέτρων, ενώ ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε και το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού για τη Ρωσία, τις Μαριάννες Νήσους και τις Φιλιππίνες।

tanea.gr
Read more...

Εξηγήσεις για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων του προϋπολογισμού ζητά από την κυβέρνηση η ΝΔ

«Εικόνα διάλυσης»

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας  Γιάννης Μιχελάκης ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες (Φωτογραφία: APE )
Αθήνα
Eπίθεση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας το για «εικόνα διάλυσης».

Με αφορμή την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στο πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, αφήνοντας υπονοούμενα ότι συνδέεται με την παραίτηση Γεωργακόπουλου.

«Θέλουν να κρύψουν κάτι έστω και για μερικά 24ωρα;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως στην κυβέρνηση «έχουν χάσει τη μπάλα» και ο υπουργός Γιώργος Παπακωσταντίνου δεν μπορεί να ελέγξει το υπουργείο του.

Με αφορμή δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο οποίο αναφέρεται ότι δύο ακόμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποχωρούν από τις θέσεις τους, ο κ. Μιχελάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να δηλώσει αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες.

Σχετικά με δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «αργά κατάλαβε πως το μνημόνιο που ψήφισε δεν ήταν λύση. Τώρα θα καταλάβει ότι ο καιροσκοπισμός δεν είναι αρετή».

Επανέλαβε δε ότι «αυτοί που δεν θέλουν αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, με Σαμαρά πρωθυπουργό, ή όσοι αναζητούν αφύσικες συμμαχίες δεν μας απασχολούν. Λογαριάζουν χωρίς την κοινωνία.» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απορρίπτει το ενδεχομένο παραίτησή της η Τίνα Μπριμπίλη

Με αφορμή το Natura

Η Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura μεγάλο βήμα
Η Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura μεγάλο βήμα (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Αρνητική απάντηση στις φωνές που την καλούν να παραιτηθεί μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura έδωσε την Παρασκευή η Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως το νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλο βήμα εμπρός και ότι οι πολιτικές που προωθεί δεν είναι προσωπικές, αλλά όλης της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Real FM, η κ. Μπιρμπίλη είπε: «Είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση και στη ζωή μου, δεν μετανιώνω για ότι έχω κάνει, μετανιώνω για ότι δεν έχω κάνει, επομένως, με αυτή την έννοια, δεν θα μπορούσα ποτέ, αντίθετα είναι μεγάλη τιμή και θα είμαι υπουργός, όσο μπορώ να περάσω αυτές τις πολιτικές, που δεν είναι προσωπικές, είναι πολιτικές όλης της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τις ζώνες Natura, η υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε: «Σήμερα που έχω φύγει από την ένταση των τελευταίων ημερών και βλέπω τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα, η μεγάλη εικόνα είναι θετική».

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, στο συγκεκριμένο άρθρο που επικεντρώθηκε η κριτική και αδίκησε τις υπόλοιπες διατάξεις η Βουλή ψήφισε με τόλμη, προφανώς η αρχική πρόταση ήταν πολύ πιο τολμηρή, αλλά νομίζω ότι το συνολικό νομοσχέδιο, κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, για την προστασία αυτών των περιοχών που προστατεύονται όχι μόνο από το δικό μας δίκαιο, αλλά και από το ευρωπαϊκό δίκαιο» επισήμανε.

Παράλληλα, η υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το Ελληνικό ως «το μεγαλύτερο, το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή οικόπεδο συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο», τονίζοντας ότι «πρέπει να το αξιοποιήσουμε, πολυκριτηριακά, και για την εθνική μας οικονομία, όχι για ένα εισόδημα που θα μπει μία και καλή στο ταμείο και από εκεί και πέρα θα ξεχάσουμε την αξιοποίησή του, πρέπει επομένως να έχει χρήσεις, που και θα προσελκύουν κόσμο και θα το κάνουν βιώσιμο στην ολότητά του και στη διάρκεια του χρόνου».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ζήτω ο σοσιαλισμός: Παπανδρέου vs Πρόεδρος της Ισλανδίας


Πρόεδρος Ólafur Ragnar Grímsson, της Δημοκρατίας της Ισλανδίας, ο Μέγας!
[Να τους χαιρόμαστε τους σοσιαλιστές που κυβερνούν]
η κρεμάλα του Συμφώνου Σταθερότητας και το μεγαλείο της σοσιαλιστικής γραβάτας σε ευρωπαϊκό φόντο

Θα επιτρέψει ο ελληνικός λαός στον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του να ρημάξουν κυριολεκτικά την Ελλάδα με την πολιτική που ακολουθούν ή θα τους διώξει από την εξουσία πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν το ολέθριο έργο τους, περιορίζοντας τις ζημιές στα όσα έχουν ήδη κάνει, τα οποία φυσικά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναστραφούν; Το δίλημμα αυτό κυριαρχεί πλέον στην πολιτική ζωή του τόπου, καθώς έχει γίνει σαφές ότι ο πρωθυπουργός αδιαφορεί για κάθε είδους λαϊκή διαμαρτυρία και είναι αποφασισμένος να φέρει σε τέρμα την αποστολή που έχει αναλάβει – να «κινεζοποιήσει» την Ελλάδα.
ο δεξιός Πρόεδρος της Ισλανδίας Ólafur Ragnar Grímsson. Η χώρα δεν ανήκει στην ευρωζώνη (έχει κορώνες), έχει 400.000 περίπου κατοίκους και Δημόσιο χρέος μικρό, γύρω στο 36% του ΑΕΠ της. Τα χρέη των τραπεζών είναι καμιά δεκαριά φορές το ΑΕΠ, τα ανέλαβε το κράτος και η χώρα χρεωκόπησε… Οι κάτοικοι ξαναγύρισαν στην παλιά τους τέχνη, ψαράδες (πολλή ρέγγα στην Ισλανδία). Εκείνη την ώρα μπαίνει το ΔΝΤ και η παρέα του (ξέρουμε εμείς…). Τους δίνει μια μικροδόση και κάνουν μια συμφωνία να ξεχρεώσουν τα 5,6 δισ. δολάρια που χρωστάνες στους δανειστές Βρετανούς και Ολλανδούς σε 13 χρόνια με επιτόκιο 5,55%. Βάζει η Τρόϊκα τα χαρτιά μπροστά στον Ólafur για να τα κυρώσει, αυτός όμως τα στέλνει σε δημοψήψισμα. «93,2% νιέτ», είπαν οι Ισλανδοί. «Ααα, λέει ο Ólafur, τα παιδιά δεν συμφωνούν… πρέπει να μας κάνετε καλύτερη πρόταση». «35 χρόνια και 3,2% επιτόκιο», λέει με μια φωνή η τρόϊκα. «ΟΚ, λέει ο Πρόεδρος, ωστόσο λέω να μην την κυρώσω εγώ, περιμένετε, θα κάνω σε λίγες μέρες δημοψήφισμα»… Αυτά…… Ο δικός μας Παπακωνσταντίνου κυρώνει ό,τι λάχει και ούτε από την Βουλή δεν υποχρεώνεται να περάσει..

Πάνω από εκατό χιλιάδες λαού ξεχύθηκαν την Τετάρτη στους δρόμους της Αθήνας εναντίον του. Αυτός βρισκόταν σε ταξιδάκι «πολιτικού τουρισμού» στη Φινλανδία και έκανε δηλώσεις… αυτοθαυμασμού! «Η κυβέρνησή μου ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις και τις κερδίσαμε» διακήρυξε θριαμβολογώντας. Με προκλητικό τρόπο, την επομένη ακριβώς της γενικής απεργίας και του συλλαλητηρίου εναντίον της πολιτικής της, η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις κατοχικές δυνάμεις της ΕΕ και του ΔΝΤ γνωστοποίησαν τι έχουν συμφωνήσει εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων γι’ αυτό το τρίμηνο με το «Μνημόνιο 4», το οποίο επιχειρεί να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση, βάζοντας στόχους για την τετραετία 2012 – 2015! Τι προβλέπει; Πρώτα πρώτα λεηλασία των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με το κόλπο του «ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο» και νέες, δραστικές περικοπές των μισθών όσων εργάζονται στις ΔΕΚΟ. Λεηλασία όλου του ελληνικού λαού μέσω αφενός της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού, του νερού, του τηλεφώνου κ.λπ. και αφετέρου μέσω της αύξησης κατά 10% (!) του ΦΠΑ ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα μετατάξουν από το συντελεστή του 13% στο συντελεστή 23%. Δραματική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στην υγεία μέσω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης στους αντίστοιχους δημόσιους φορείς. Μείωση κοινωνικών επιδομάτων και άλλα πολλά…

η εν σοσιαλισμώ συνάδελφος του Παπανδρέου και άκρως ενδοτική απέναντι στους δανειστές της χρεωκοπημένης Ισλανδίας πρωθυπουργός Jóhanna Sigurðardóttir. Διαβάστε : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=55892985

Για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η πιο ανελέητη και μισητή κυβέρνηση του κεφαλαίου που έχει περάσει ποτέ από αυτόν τον τόπο. Για το ξένο και το ελληνικό κεφάλαιο βεβαίως είναι το πιο τυφλό πολιτικό όργανο που είχαν ποτέ. Δικαίως διεκδικεί τον τίτλο της πιο σημαντικής κυβέρνησης για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, πρωτίστως του ξένου αλλά φυσικά και του εγχώριου. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κυβέρνηση και για έναν ακόμη λόγο: είναι μια… «κυβέρνηση – καμικάζι»! Ο Γ. Παπανδρέου θα φύγει από τη χώρα αμέσως μόλις ανατραπεί, προσδοκώντας στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ ή του ΓΓ του ΝΑΤΟ ή κάτι ανάλογο. Έχει αποφασίσει ότι δεν έχει πολιτικό μέλλον στην Ελλάδα και ούτε θέλει κάτι τέτοιο. Έχει προσαρμόσει επομένως τη διακυβέρνησή του στο ότι θα κάνει μόνο μία πρωθυπουργική θητεία, άρα στη διάρκεια αυτής της μοναδικής θητείας του πρέπει να πάρει όλα τα μέτρα συντριβής του εργατικού κινήματος και του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα! Να φτωχύνει τόσο πολύ τους έλληνες εργαζόμενους και τη χώρα συνολικά ώστε να τους παραδώσει βορά στο ξένο και το ελληνικό κεφάλαιο με πολύ ευνοϊκότερους όρους για το κεφάλαιο από όσο τους παρέλαβε.

Στην Ελλάδα οι πολίτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις έπειτα από εννέα μεγάλες απεργίες από τον Φεβρουάριο του 2010 (πηγή: http://www.npa2009.org/content/le-fmi-%C3%A9paul%C3%A9-par-la-commission-europ%C3%A9enne-organise-le-pillage-de-la-gr%C3%A8ce-cadtmorg)

Από την επιτυχία αυτής της αποστολής θα κριθεί η προώθησή του ή όχι σε διεθνή αξιώματα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν. Έτσι το βλέπει ο Γ. Παπανδρέου. Η πρωθυπουργική του θητεία στην Ελλάδα είναι κάτι σαν το… «αγροτικό» των γιατρών! Μια αναγκαία φάση, χωρίς συνέχεια, στην καριέρα του. Αυτό που εμείς θεωρούμε «συντρίμμια», την εξαθλίωση δηλαδή εκατομμυρίων Ελλήνων εξαιτίας της πολιτικής Παπανδρέου, είναι στην πραγματικότητα το εξαιρετικό έργο υπέρ του κεφαλαίου που παρουσιάζει ο Γ. Παπανδρέου στους ξένους ηγέτες και για το οποίο αποσπά τα ειλικρινή συγχαρητήριά τους! Αυτά είναι τα διαπιστευτήρια που παρουσιάζει για να τους πείσει να τον προωθήσουν. Προφανώς αυτή η πολιτική θα καταφέρει διαλυτικά πλήγματα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό αφήνει τον Παπανδρέου παγερά αδιάφορο. Στο βαθμό που οι «βουλευτές – κότες» του ΠΑΣΟΚ δεν τον ανατρέπουν, ο Γ. Παπανδρέου τους σπρώχνει αδίστακτα να τους πετάξει στον πολιτικό Καιάδα για να υπηρετήσει τα προσωπικά του πολιτικά σχέδια, χρησιμοποιώντας τους βουλευτές και τα στελέχη του εκφυλισμένου ΠΑΣΟΚ ως λίπασμα για την ανέλιξη της προσωπικής πολιτικής του καριέρας σε διεθνές επίπεδο. Όσο διατηρείται όμως αυτή η κατάσταση, ο Παπανδρέου είναι άτρωτος από ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας –απεργίες, πορείες, συλλαλητήρια– για τον απλούστατο λόγο ότι δεν επιδιώκει ουσιαστικά την επανεκλογή του. Αδιαφορεί έτσι για τα πάντα, για οποιαδήποτε καταστροφική συνέπεια της πολιτικής του. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η διατήρησή του στην πρωθυπουργία τόσο χρόνο όσο κρίνει ότι απαιτείται για να ολοκληρώσει με επιτυχία τις «εξετάσεις» που δίνει στον Ομπάμα, στη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τους υπόλοιπους που θα αποφασίσουν για τη μελλοντική καριέρα του. Όσο χρόνο έχει την εξουσία, είναι πανευτυχής και ας λένε ό,τι θέλουν γι’ αυτόν οι Έλληνες ιθαγενείς. Η δουλειά του να γίνει. Όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες για τον Παπανδρέου.

Αν τον αφήσουμε να μας χρησιμοποιήσει όπως θέλει και δεν τον διώξουμε κλωτσηδόν, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας ως λαός.

♦ Συναφή, συναφέστατα και σαφέστατα :

♦ Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Ισλανδίας στέλνει στο διάολο το ΔΝΤ, αγγλικά & ολλανδικά αρπαχτικά και περνάει από δημοψήφισμα, παρακάμπτοντας το υποτελές κοινοβούλιο
♦ ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Ένα μήνυμα για όλους μας. Ένας άδολος πατριωτισμός μας ρίχνει στη μάχη για να ξεπεράσουμε κάθε κρίση και κάθε δυσκολία. Και θα το πετύχουμε».
♦ Ελλάδα: η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ετοιμάζουν την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας της χώρας (απ’όπου και το πρώτο σκίτσο)
♦ Για την Ισλανδική οικονομία

♦ Το ΔΝΤ συνεπικουρούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνει την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου ……. η ελληνική κυβέρνηση, στην υπηρεσία της Τρόικας (ΔΝΤ-Ευρ.Επ.-Ε.Κ.Τράπεζα) είναι ένοχη για εγκατάλειψη πληθυσμού σε κίνδυνο …. ενώ ο Παπακωνσταντίνου αποδέχτηκε άλλη μια ανάμιξη του ΔΝΤ-Ε. Επιτρ. στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας…..

YES, WE strauss-KAHN !!!
♦ Άλλα δικά μου συναφή

Φέρδερ-Φέρδερ Ρήντινγκ

♦ The (CIA) online Factbook: Iceland
♦ Iceland country profile (BBC)

©-Στο αρχικό κείμενο του Γιώργου Δελαστίκ, από το Πριν οργανικά πρόσθετα, ένζυμα και βελτιωτικά μοντάρισε η L’Enfant de la Haute Mer

http://inconue।wordpress.com/2011/02/28/grece-l’ue-la-bce-et-le-fmi-preparent-le-pillage-du-patrimoine-et-le-presodent-de-lislande/

papaioannou
Read more...

Η Ελλάδα σε κρίση «Μαύρο» από Σαρκοζί, «άσπρο» από Μέρκελ

Χειραψία Σαρκοζί  - Παπανδρέου κατά  τη χθεσινή τους  συνάντηση στα Ηλύσια  Πεδία
«Ολα παίζονται» στη σηµερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την επιµήκυνση του χρέους των 110 δισ. που µας έχει δανείσει η τρόικα. Την ίδια στιγµή που ο κ. Παπανδρέου αποκόµιζε µετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι µε τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί ότι η διαπραγµάτευση θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της Σιδηράς Κυρίας της Ευρώπης, η ίδια η γερµανίδα καγκελάριος άφησε µία αχτίδα φωτός. Μιλώντας κεκλεισµένων των θυρών στο γερµανικό κοινοβούλιο εµφανίστηκε θετική για µείωση των επιτοκίων δανεισµού της Ελλάδας.

Πάντως στη σηµερινή κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι εταίροι θα προσπαθήσουν να βάλουν στην άκρη της διαφορές τους και να θέσουν τις βάσεις για την εξεύρεση συνολικής λύσης µέχρι την επόµενη Σύνοδο που θα πραγµατοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου. Μέχρι τώρα οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συµφωνία για τους όρους της συνολικής αυτής λύσης που εξακολουθεί να αναζητείται, δίνοντας τροφή στις ορέξεις των κερδοσκόπων. Αυτό έχει αυξήσει τις πιέσεις από τις αγορές σε ασθενέστερες οικονοµίες της ευρωζώνης, θέτοντας σε κίνδυνο µεταξύ άλλων την Πορτογαλία η οποία κινδυνεύει να αναγκαστεί να ζητήσει κι αυτή βοήθεια από την τρόικα.

Ευγενικά λόγια, που εξισορροπούν ώς έναν βαθµό το παγωµένο κλίµα των συνοµιλιών: η υποδοχή δεν είχε τους περσινούς εναγκαλισµούς. Μια τυπική χειραψία για τουςφωτογράφους και τις κάµερες και τίποτα περισσότερο. Ασπασµό αντάλλαξαν στο τέλος των συνοµιλιών, αλλά η έκπληξη έγινε αµέσως µετά. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε και πάλι στο εσωτερικό τουµεγάρου και ενώ ο κ. Σαρκοζί είχε αποµακρυνθεί. Παρέµεινε επί δεκάλεπτο. Λίγο µετά έκανε τιςδηλώσεις στους δηµοσιογράφους, ξεκινώντας από την κοινή στάση Ελλάδας - Γαλλίας απέναντι στις «επαναστατικές» αλλαγές που συντελούνται στη Βόρεια Αφρική και πουενδιαφέρουν άµεσα και τις δύο χώρες, και ειδικά την Ελλάδα η οποίαγειτονεύει µε την περιοχή. Συζήτησαν, είπε,για την ανασυγκρότηση των χωρών αυτών, τον εκδηµοκρατισµό τους και τον ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει η Ευρώπη.


«Ξεχάστε επαναγορά και χαµηλότερα επιτόκια»
ΠΑΡΙΣΙ: , ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ «δεν υπάρχει ακόµη φως» για τα ελληνικά θέµατα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήµερα στηνΕυρωπαϊκή Ενωση κορυφαίος υπουργόςο οποίος µετείχε στις συνοµιλίες που είχεο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου µε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ένα µόλις 24ωρο πριν από την κρίσιµη ΣύνοδοΚορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα ο κ. Σαρκοζί είχε ουσιαστικά προετοιµάσει τον κ. Παπανδρέου για το τι θααντιµετωπίσει η Ελλάδα σήµερα και ενδεχοµένως και στην κορύφωση αυτής της υπόθεσης, που θα είναι το διήµερο 24 και 25 Μαρτίου, οπότε θα συνέλθουν εκ νέου στις Βρυξέλλες για µια καθοριστική διάσκεψη οι ηγέτες των 27 χωρών - µελών της Ε.Ε.

«Ξεχάστε την επαναγορά του ελληνικού χρέους και µην περιµένετε χαµηλότερα επιτόκια», ήταν το µήνυµα του γάλλου Προέδρου στον έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή ωριαία συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία. Και το πόσο δύσκολα είναι τα πράγµατα γιατην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση αποτυπώθηκε στη συνέχεια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις δηλώσεις που έκανε. «Η διαπραγµάτευση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει», τόνισε, για να προσθέσει αµέσως µετά: «Και είναι (η διαπραγµάτευση) δύσκολη και σκληρή».

Αργότερα, κυβερνητική πηγήπου συνοδεύει τον κ. Παπανδρέουκαι ήταν παρούσα στις συνοµιλίεςξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ο κ. Σαρκοζί το πρόβληµά µας», δείχνοντας µε έµµεσο τρόπο προς την κατεύθυνση του Βερολίνου.

Από τις συνοµιλίες διαφάνηκε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι οΝικολά Σαρκοζί είναι ευνοϊκά διακείµενος απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Για την επιµήκυνση, ο µόνος αισιόδοξος από ελληνικής πλευράς είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η επιµήκυνση είναι δεδοµένη», αλλά για πόσο χρόνο δεν διευκρίνισε.
να διασώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά µέχριεκεί. Για παράδειγµα, δεν φάνηκε διατεθειµένος να αναλάβει µιαπρωτοβουλία να κάµψει τις αντιστάσεις τηςΓερµανίας έναντι µιας συνολικήςρύθµισης του «ελληνικού προβλήµατος» στο πλαίσιο του µόνιµου ευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης. Αντίθετα, προειδοποίησε ότι τυχόνεπιµονή της χώρας µας στην προβολή ενός «ανεδαφικού» αιτήµατος για επαναγορά του ελληνικού χρέους θα µπορούσε να προκαλέσει ανακλαστικά αρνητικές αντιδράσεις, µε αποτέλεσµα να χαθεί ακόµη και η επιµήκυνση στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, όπως συνηθίζει να κάνει τελευταία (το έκανε και στο Βερολίνο)ευχαρίστησε δηµοσίως τον γαλλικό λαό, τη γαλλική κυβέρνηση και προσωπικά τον Νικολά Σαρκοζί για τη στήριξη και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει ο ελληνικός λαός.


«Πουλήστε για να πάρετε»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΡΟΦΗ εκανε χθες η κ. Μέρκελ υπέρ της µείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για το δάνειο των 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ της τρόικας υπό όρους. Σύµφωνα µε το Reuters,µιλώντας σε συνεδρίαση κεκλεισµένων τωνθυρών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερµανικής Βουλής λίγες ώρες πριν από την κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής, η σιδηρά καγκελάριος έκανε λόγο για ανάγκη «ιδιωτικοποιήσεων ευρείας κλίµακας» από τηνΑθήνα. Οπως µετέδωσε το Μπλούµπεργκ, το οποίο επικαλείται τέσσερις γερµανούς βουλευτέςπου παρευρίσκονταν στη συζήτηση, η καγκελάριος έθεσε ως όρο να πουλήσει η Ελλάδα «κρατική περιουσία» προκειµένου να πει το «ναι» στη µείωση των επιτοκίων των δανείων σωτηρίας.

Για πρώτη φορά χθες µέλη της κυβέρνησης Μέρκελ παραδέχτηκαν ότι στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής πέφτει σήµερα και πιθανή επέκταση του προσωρινού ΕυρωπαϊκούΤαµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) όπως έχει ζητήσει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και πολλές ευρωπαϊκέςχώρες µεταξύ των οποίωνκαι η Ελλάδα. Η Μέρκελ απέκλεισε πάντως την αγορά κρατικών οµολόγων (όπωςτα ελληνικά)από το EFSF ή το νέο ταµείο που θα δηµιουργηθεί στο µέλλον. ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΉΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ. Σύµφωνα µε το Μπλούµπεργκ, η Μέρκελ θα δεχόταν να µειώσει και τα επιτόκια του δανείου σωτηρίας και τηςΙρλανδίας, αρκεί το ∆ουβλίνο να δεχτεί την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων σεόλη την ευρωζώνη. Σήµερα ηΙρλανδία έχει τη χαµηλότερη φορολόγηση επιχειρήσεων σε όλη την ευρωζώνη και έχει αντισταθεί σθεναρά σεαλλαγή αυτών τωνσυντελεστών δροµολόγησης.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχεισηµάνει συναγερµός για την εξεύρεσησυνολικής λύσης στην κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, µετά τη χθεσινήυποβάθµιση της ΙΣπανίας κατάµία βαθµίδααπό τη Moody’s, η οποία οδήγησε σε βουτιά το ευρώ και τα χρηµατιστήρια.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ισπανίας, η κυβέρνηση της χώρας θα χρειαστεί να χορηγήσει στις ισπανικές τράπεζες 15,5 δισεκατοµµύρια ευρώ για να αυξήσει τη φερεγγυότητά τους αυξάνοντας τους φόβους ότι η Μαδρίτηµπορεί να χρειαστεί και αυτή ευρωπαϊκή βοήθεια. Οι αγορές προεξοφλούν ότι στον «προθάλαµο» να ζητήσει βοήθεια από την τρόικα βρίσκεται και η Πορτογαλία. Τα spreads της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Η Μέρκελ στησυνέντευξή τηςστην «Bild» αποκλείει τουλάχιστον προςτο παρόν την αναδιάρθρωσηχρέους τηςΕλλάδος αφού, όπως λέει, δεν υπάρχουν ακόµη τα ανάλογα εργαλεία στην ευρωζώνη για να διαχειριστούν µια τέτοια κίνηση.


«Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην ηµερήσια διάταξη»

«ΜΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΏΣΉ του χρέους θα έβλαπτε την αξιοπιστία της χώρας µας και την υγεία του ευρωπαϊκού εθνικού τραπεζικού συστήµατος. Θα µπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και να προκαλέσει µια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, µια αναδιάρθρωση θα επέφερε µια άµεση και ουσιαστική ζηµιά για τα συνταξιοδοτικά ταµεία, που έχουν επενδύσει τις οικονοµίες των Ελλήνων σε κρατικά οµόλογα. Το τίµηµα αυτό θα ήταν πολύ βαρύ. Ενα τέτοιο σενάριο δεν συµφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την ευρωπαϊκή οικονοµία. Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην ηµερήσια διάταξη της Ελλάδας και της Ευρώπης». Αυτά λέει ο έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δηµοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφηµερίδας «Λε Μοντ». Για τον Γιώργο Παπανδρέου, οι δύο Σύνοδοι Κορυφής του Μαρτίου αποτελούν «µια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την Ευρώπη να αντιµετωπίσει τις αγορές».


«Νέοι κανόνες στους οίκους αξιολόγησης»

ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ που θα ρυθµίζουν τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, µε αφορµή την «εντελώς αδικαιολόγητη», όπως τη χαρακτηρίζει, πρόσφατη υποβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου από τη Moody’s.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε για τον σκοπό αυτόν επιστολή στον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Eσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παρουσιάσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού θεµελιώδεις µεταρρυθµίσεις στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης ανακοίνωσαν, εξάλλου, χθες µε κοινή τους δήλωση οι δύο αρµόδιοι Επίτροποι κ।κ. Ολι Ρεν και Μισέλ Μπαρνιέ. Οι δύο επίτροποι δηλώνουν πεπεισµένοι για τα θετικά αποτελέσµατα των δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και σηµειώνουν ότι τις τελευταίες µέρες έγινε σαφές πόσο σηµαντικό είναι να υπάρξει µεγαλύτερη και καλύτερη ρύθµιση στην αγορά των οίκων αξιολόγησης.
tanea.gr/
Read more...

Ξεπούλησαν τον ελληνικό χρυσό σε ιδιώτες



Το newsbomb.gr αποκαλύπτει ότι η «Α.Ε. Ελληνικός Χρυσό Α. Ε.», που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Χαλκιδική αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή από το ελληνικό κράτος τα μεταλλεία με το χρυσό.

Τώρα λόγω της διαφοράς της αγοράς των μεταλλείων με την πραγματική τους αξία, η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα να επιστραφεί το ποσόν των15,3 εκατ. ευρώ που ...


δόθηκε ως επιδότηση από την ευρωπαϊκή Ένωση στην «Α. Ε. Ελληνικός Χρυσός».

Η Κομισιόν αποφάσισε ότι τιμή πώλησης των μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Α.Ε. Ελληνικός Χρυσός» το 2003, ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και ως εκ τούτου η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων τα ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Τον Δεκέμβρη του 2008 μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι η αξία των μεταλλείων που πουλήθηκε στους ιδιώτες από το ελληνικό κράτος είχε αξία 25 εκατ. ευρώ και όχι 11 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η εταιρεία «Α. Ε. Ελληνικός Χρυσός».

Να σημειωθεί ότι το 5% της εταιρείας «Α. Ε. Ελληνικός Χρυσός», ανήκει στον Όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» συμφερόντων Μπόμπολα, η οποία και προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης της Κομισιόν.


Read more...

Citigroup: “Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κατέβει από το βαγόνι του ευρώ”...



Της Νατάσας Καντζάβελου, Λονδίνο

Η ιδιωτικοποίηση είναι η μοναδική λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να καλύψει την τρύπα χρέους της. Δεν συμπεριλαμβάνεται βέβαια στην ιδιωτικοποίηση η πώληση μνημείων, όπως της Ακρόπολης στους Τούρκους!". Ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος στη Citigroup, σε ομιλία για την κρίση χρέους στην ζώνη του ευρώ, στο...
London Bussiness School, δήλωσε πώς η Ελλάδα δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

"To 50% αποτελούν κρατικές επιχειρήσεις και οι πολιτικές αντιδράσεις είναι έντονες ώστε είναι δύσκολο η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει την υλοποίησή της και το υπόλοιπο αποτελούν ακίνητη περιουσία" .

Ο γνωστός οικονομολόγος σχολιάζοντας το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η χώρα δήλωσε ότι " Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κατέβει από το βαγόνι του ευρώ" καθώς η λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Υπάρχουν υποψίες ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε οριστικό σχέδιο ούτε στην Σύνοδο Κορυφής, τέλη Μαρτίου.

Η αναδιάρθρωση αποτελεί και για τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup μονόδρομος για την Ελλάδα, καθώς θα την βοηθήσει έστω και σε μικρό βαθμό να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το τέλος της επόμενης διετίας. Όμως, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα, όταν γίνει η αναδιάρθρωση, θα επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς έως τότε οι ξένοι επενδυτές θα έχουν σε μεγάλο βαθμό αποχωρήσει από τα ομόλογα. Πιθανολογείται ότι αυτή είναι μία από τις παραμέτρους που η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης παραμένει εκκρεμότητα.

Ο Willem Buiter αναφέρεται στην υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και τονίζει ότι τα κεφάλαια που χρειάζονται είναι περισσότερα από όσα έχουν υπολογιστεί. "Δεν υπάρχει κράτος για να τις στηρίξει και επιπλέον, η οικονομία είναι σε βαθιά ύφεση". Υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2009 οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε stress tests και ανακοίνωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, ενώ σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση.
www.newscode.gr


Read more...

«Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

«Για να καθησυχαστούν οι αγορές»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα για την οικονομική κρίση στην Eυρωζώνη και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι και στα δύο μέτωπα η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές».

Για την κατάσταση στη βόρειο Αφρική, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε δραστήρια στις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτών από τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι και σήμερα είχαμε μια επιτυχή συνεργασία με την Ολλανδία για τον επαναπατρισμό τριών Ολλανδών πολιτών.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να λάβει ισχυρές ιστορικές αποφάσεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και για τη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα για τη Λιβύη, κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ραγκούσης: Η Ευρώπη πρέπει να δεχθεί παράνομους μεττανάστες

Το βάρος της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να το σηκώνει μόνο η Ελλάδα

Η Ευρώπη δεν αρκεί να δίνει χρήματα, αλλά θα πρέπει να μοιραστεί το βάρος με την Ελλάδα, δεχόμενη παράνομους μετανάστες, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ.Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να δεχθεί στο έδαφος της και παράνομους μετανάστες. Να μοιραστεί το βάρος» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός. Θα πρέπει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν στο έδαφός τους μερικούς από τις χιλιάδες μεταναστών που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ.Ραγκούσης.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα λέει ότι δεν υπάρχει τρόπος να παραχωρηθούν άλλες άδειες παραμονής, σε κανέναν. Η χώρα δεν μπορεί να το "σηκώσει" γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε μόνιμη ροή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα» εξήγησε ο υπουργός.

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι τα όσα ακούγονται περί νίκης των απεργών είναι ψέμα , αφού παραιτήθηκαν των απαιτήσεών τους για άδεια παραμονής.

Η Ελλάδα, όπως είπε είχε παραχωρήσει, υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση άδειες παραμονής σε 18 Μαροκινούς, που έκαναν απεργία πείνας και νομιμοποίησε μαζικά περίπου 150.000 μετανάστες την περίοδο 2005-2007.

Δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλες νομιμοποιήσεις ξεκαθάρισε ο κ।Ραγκούσης.
tanea.gr

Read more...

ΠΤΩΣΗ ΠΑΣΟΚ, ΟΡΙΑΚΗ Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ


Ρεπορτάζ : Κωνσταντίνος Ζούλας
(από την Καθημερινή)
Η ραγδαία επιδείνωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με συνέπεια να είναι αμφίβολο πλέον αν μπορεί να διατηρήσει την αυτοδυναμία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, είναι το εντυπωσιακότερο εύρημα του νέου Βαρόμετρου της...
Public Issue που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής». Το έτερο και μάλλον αναμενόμενο συμπέρασμα είναι ότι οι Ελληνες αναδεικνύονται πλέον ως ο πιο απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης, με το 78% των πολιτών να δηλώνει ότι «τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση» και το 73% να προβλέπει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, αν γίνονταν σήμερα εκλογές η κυβέρνηση θα ελάμβανε το 35% των ψήψων (από 38% τον Φεβρουάριο), η Ν. Δ. το 28,5% (από 30,5%), ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΛΑΟΣ που φτάνει στο 9% (απο 6%), αλλά και του ΚΚΕ που εκτιμάται στο 11% (από 10,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να πετυχαίνει μια μικρή άνοδο στο 5% (από 4,5%). Στον αντίποδα, το κόμμα των Οικολόγων, αλλά και οι νέοι σχηματισμοί του κ. Φ. Κουβέλη και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη δεν φαίνεται επί του παρόντος να διασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς κινούνται σε ποσοστά της τάξεως του 2,5% τα δύο πρώτα και στο 2% αυτό της κ. Μπακογιάννη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ακριβώς λόγω της καταγραφόμενης αποτυχίας των τριών αυτών κομμάτων, το νέο Βαρόμετρο εμφανίζει μια πρωτοφανή εκτίναξη του συνολικού ποσοστού των σχηματισμών που δεν κατορθώνουν να μπουν στη Βουλή (11,5%). Η επισήμανση αυτή έχει εξαιρετική σημασία, δεδομένου ότι από το ποσοστό αυτό καθορίζεται ο πήχυς της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Για να το πούμε πιο απλά: όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή τόσο υποχωρεί ο πήχυς που πρέπει να περάσει το πρώτο κόμμα για να κατακτήσει τις 151 έδρες. Αυτό ισχύει με τον νέο εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, που σημειωτέων πριμοδοτεί τον νικητή των εκλογών με 50 έδρες (από 40 που έπαιρνε με το προηγούμενο σύστημα).
Παρά ταύτα, αν όντως επιβεβαιώνονταν στις κάλπες οι σημερινές προβλέψεις το ΠΑΣΟΚ με 35% δεν θα κατακτούσε την αυτοδυναμία, καθώς ο πήχυς θα προσδιοριζόταν στο 35,7%. Σημειωτέον ότι αν ένα εκ των μικρότερων κομμάτων (π. χ. αυτό των Οικολόγων) διαψεύσει τις προβλέψεις και πετύχει τελικώς την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, ο πήχυς, όπως εξηγήθηκε, θα ανέβει ακόμη περισσότερο φτάνοντας στα επίπεδα του 37%, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αυτοδυναμία.
Κατά τα λοιπά, έχει πολύ μεγαλο ενδιαφέρον ότι ο... «κανένας από τους δύο» (38%) κυριαρχεί ως καταληλλότερος πρωθυπουργός (ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 34% και ο Σαμαράς 22%), ενώ εντυπωσιακή είναι και η μείωση της δημοτικότητας των δύο αρχηγών, με τον κ. Παπανδρέου μάλιστα να χάνει 9% (ο κ. Σαμαράς 6%). Με συνέπεια, δημοφιλέστερος ηγέτης να εμφανίζεται για πρώτη φορά ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Τέλος, σε ποσοστό 53% οι πολίτες προεξοφλούν τις πρόωρες εκλογές, αν και το 71% δεν τις θεωρεί απαραίτητες.
Read more...

Εικόνες αποκάλυψης στην Ιαπωνία...



Read more...

Σεισμός πλανητικής κλίμακας, που θα επηρεάσει την παγκόσμια σεισμικότητα...


Δεν υπήρχε χρόνος εκκένωσης από τους κατοίκους...
Ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς χαρακτήρισε τον σεισμό πλανητικής κλίμακας που θα επηρεάσει την παγκόσμια σεισμικότητα, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα.
Αρκετές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε περίχωρα του Τόκιο μετά τον σεισμό, και υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς στην επαρχία Μιγιάγκι στη βορειοανατολική Ιαπωνία

Ο σεισμός, που αρχικά καταγράφηκε να έχει ένταση 7,9 βαθμών είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το Τόκιο.

Λόγω του σεισμού σταμάτησε προσωρινά η λειτουργία στο αεροδρόμιο Ναρίτα, του Τόκιο και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο από το σεισμό αρκετά αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα, στο λιμάνι Ιουάτε.

Κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Ιαπωνίας συγκρούονται η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού με την Ευρασιατική πλάκα» εξήγησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Κώστας Συνολάκης εκτίμησε ότι από το σεισμό θα υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες νεκροί, καθώς δεν υπήρχε χρόνος εκκένωσης από τους κατοίκους. Έκανε δε λόγο για το μεγαλύτερο τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία τον τελευταίο αιώνα.

«Το δεύτερο κύμα μεταφέρει αυτοκίνητα, κομμάτια σπιτιών, τρένα και προξενεί θανάτους καθώς οι άνθρωποι χτυπούν σε τέτοια αντικείμενα» σημείωσε ο κ. Συνολάκης. Τα κύματα κινούνται με 20 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά η δύναμη της πυκνότητας του νερού είναι καταστροφική πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ στη χώρα.

skai.gr


Read more...

Παρά τον πολυήμερο αγώνα, το Ουισκόνσιν ψήφισε τον αντεργατικό νόμο

Μαζικές οι αντιδράσεις

Εκατοντάδες διαδηλωτές για ημέρες κοιμούνταν μέσα στο Καπιτώλιο
Εκατοντάδες διαδηλωτές για ημέρες κοιμούνταν μέσα στο Καπιτώλιο (Φωτογραφία: Reuters )
Μάντισον
Μετά από πολυήμερη πολιτική αντιπαράθεση και μετά από μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εγκρίθηκε την Πέμπτη και από τη Βουλή (είχε προηγηθεί η Γερουσία) το νομοσχέδιο που αφαιρεί από τους εργαζόμενους στο Ουισκόνσιν πολλά από τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Εντωμεταξύ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του Καπιτωλίου σε μία πρωτοφανή για τα αμερικανικά δεδομένα διαμαρτυρία τόσο σε όγκο (υπολογίζεται ότι έφτασαν τις 80.000 ενώ εξαρχής ήταν αρκετές χιλιάδες) όσο και σε διάρκεια καθώς φτάνει πλέον τις τρεις εβδομάδες.

Παρά την έλλειψη απαρτίας, ο νόμος πέρασε από τη Γερουσία της πολιτείας αργά την Τετάρτη και έχει εισαχθεί και στην Βουλή.

Οι Δημοκρατικοί πολιτειακοί γερουσιαστές εγκατέλειψαν το Ουισκόνσιν στις 17 Φεβρουαρίου για να μην υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία και να μην ψηφιστεί ο νόμος, παγώνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία. Ο κυβερνήτης αφαίρεσε τις διατάξεις για τις περικοπές στον προϋπολογισμό και ζήτησε ψηφοφορία μόνο για το θεσμικό κομμάτι, δηλαδή τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν απαιτούσε την ίδια αυξημένη απαρτία.

Μόνο ένας Ρεπουμπλικάνος από τους 19 καταψήφισε τελικά το νόμο και οι Δημοκρατικοί φυσικά απείχαν.

«Μέσα σε 30 λεπτά, δεκαοκτώ γερουσιαστές ξέκαναν 50 χρόνια δικαιωμάτων στο Ουισκόνσιν» είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Μαρκ Μίλερ, ενώ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το νόμο η ψήφιση του οποίου είναι πλέον «τελειωμένη επίθεση». Παραταύτα δεν αποκλείεται οι Δημοκρατικοί να προσφύγουν στα δικαστήρια με το αιτιολογικό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι παραβίασαν τη νομοθεσία συγκαλώντας εσπευσμένα ψηφοφορία. Όσο για την επιστροφή τους στη πολιτεία δεν αναμένεται πριν από την Παρασκευή.

Ο κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ δήλωσε έτοιμος να υπογράψει το νόμο όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Μαζική η αντίδραση

Ο νόμος στην πράξη αφαιρεί τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης από τους εργαζόμενους στην πολιτεία και ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις από το δημόσιο τομέα–ο κυβερνήτης εξήγγειλε 1.500 που θα ανακαλούσε αν περνούσε το νομοσχέδιο. Προβλέπονται ακόμη περικοπές στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή των κομητειών, και στην παιδεία με σκοπό να περιοριστούν σταδιακά τα ελλείμματα της πολιτείας που φτάνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εργαζόμενοι της πολιτείας δέχτηκαν μεν να αυξηθούν οι εισφορές τους για το ασφαλιστικό ταμείο και για την περίθαλψη, κάτι που στην πράξη ισοδυναμεί με απώλεια στο καθαρό εισόδημα κατά 8%. (Από το μέτρο εξαιρούνται οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες). Ήταν όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση του δικαιώματος σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό· αντιπρότειναν πολιτειακό δημοψήφισμα για την έγκριση αυτού του μέτρου.

Η μαζική αντίδραση των εργαζομένων της πολιτείας εκδηλώθηκε με καθημερινές ογκωδέστατες διαδηλώσεις, ολονύχτιες διαμαρτυρίες και με την πολυήμερη ειρηνική κατάληψη του Καπιτωλίου. Εκατοντάδες άνθρωποι κυριολεκτικά κατασκήνωσαν στο κτίριο με τις Αρχές να παρακολουθούν αμήχανες καθώς οι καταληψίες δεν έκαναν κάτι αξιόποινο για να συλληφθούν και δεν παρεμπόδιζαν τη λειτουργία του σώματος.

Το Μουσείο Σμισθόνιαν ανακοίνωσε πάντως ότι θα κρατήσει στη συλλογή του τα πλακάτ και το υλικό που είχαν οι καταληψίες διαδηλωτές, αναγνωρίζοντας την ιστορική τους αξία για την διαδρομή του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ.

Νόμος-μοντέλο και για άλλες πολιτείες

Οι επιπτώσεις από την υπερψήφιση του νόμου αργά ή γρήγορα θα φανούν και σε άλλες πολιτείες (όπως το Οχάιο, η Ιντιάνα, το Αϊνταχο, το Τενεσί και το Κάνσας) που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν παρόμοιους νόμους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Το Ουισκόνσιν θεωρείται πολιτεία-κλειδί καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ισχυρό και τα μέλη του τείνουν να στηρίζουν τους Δημοκρατικούς.

Πολλές πολιτείες αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα και προσπαθούν να περιορίσουν τις σπατάλες και οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες τους ενισχυμένοι και από την ανάκαμψη της παράταξης στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου δηλώνουν έτοιμοι να βάλουν βαθιά το μαχαίρι σε δαπάνες, παροχές και προφανώς και σε δικαιώματα...

Newsroom ΔΟΛ, Associated Press


Read more...

Εικονικό μουσείο αποκτά ο Μέγας Αλέξανδρος

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ιστορίας


Ο Μέγας Αλέξανδρος στη σύγχρονη κουλτούρα και όπως τον «είδαν» οι αρχαιολόγοι, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του Μουσείου
Ο Μέγας Αλέξανδρος στη σύγχρονη κουλτούρα και όπως τον «είδαν» οι αρχαιολόγοι, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του Μουσείου
Θεσσαλονίκη
Ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα από τα μάτια αρχαιολόγων και σύγχρονων δημιουργών όπως ο Όλιβερ Στόουν και ο Άντι Γουόρχολ θα «πρωταγωνιστήσει» σε ένα εικονικό μουσείο που σχεδιάζει η ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το μουσείο θα έχει τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» και θα κάνει χρήση νέων τεχνολογιών.

Διάθεση ψηφιακών εικόνων, άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων μέσα από σύστημα εξατομικευμένης αποστολής ειδήσεων, φόρουμ ανταλλαγής απόψεων, διαδραστικός χάρτης, ψηφιακή βιβλιοθήκη, συστήματα εικονικής ξενάγησης, ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαδραστικά ντοκιμαντέρ, αλλά και σύνδεση με τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter και άλλες) είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές που θα περιλαμβάνει το εικονικό μουσείο.

«Διαστάσεις ασύλληπτες στον πραγματικό κόσμο μπορούν με άξονα συνοχής τον Αλέξανδρο και με τη βοήθεια του διαδικτύου να διασυνδεθούν για πρώτη φορά και να κάνουν φανερή τη συνάφεια, δημιουργώντας έναν ψηφιακό κόσμο, ένα Μουσείο στην πρωταρχική έννοια του όρου, ναό της γνώσης, της μνήμης και της τέχνης, αντάξιο του πρώτου πολίτη της Οικουμένης, του εισηγητή, θα μπορούσε κανείς να πει, της παγκοσμιοποίησης» επισημαίνει η προϊσταμένη της ΙΖ ΕΠΚΑ, Αγγελική Κοτταρίδη.

Οι θεματικοί άξονες του μουσείου θα αφορούν το βασίλειο της Μακεδονίας, την παράδοση και τις δομές στις οποίες στηρίχθηκε ο Αλέξανδρος, τη θριαμβευτική πορεία του στο χώρο και το χρόνο, τις συνέπειες της δράσης του, τους διαδόχους του και την καταγραφή του μύθου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το εικονικό μουσείο, σε συνδυασμό με το «Πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών», που αναμένεται να δημιουργηθεί στον αρχαιολογικό χώρο, με επίκεντρο το μουσείο των μακεδονικών τάφων αλλά και το ανάκτορο, θα στοχεύουν τελικά στη γεωγραφική και ψηφιακή ενοποίηση και τη συστηματική προστασία και ανάδειξη του συνολικού αρχαιολογικού χώρου των Αιγών.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ξαναγράφουν το Μνημόνιο για τα 50 δισ. που ...δεν υπάρχουν!

"Γη και ύδωρ" το αντάλλαγμα για καλύτερα επιτόκια


http://img.protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Μνημόνιο ξαναγράφεται σε νέα βάση, με τις δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ (έως 50 δισ. ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια) για εγγύηση απέναντι στους δανειστές και ταχύτερη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που πριν έναν μήνα αποκάλυψε το protothema.gr, τα 50 δισ. μπήκαν στο τραπέζι ως αντάλλαγμα για επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας...

Την ανάγκη και τους όρους της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου επιβεβαίωσε τελικά και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, αφού αναγνώρισε πως «τρία χρόνια δεν αρκούν» για την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως «μείωση επιτοκίων γίνεται μόνο με πώληση δημόσιας δημόσιας περιουσίας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, εδώ και τέσσερις μήνες τουλάχιστον κυοφορείτο η αλλαγή των όρων του Μνημονίου, οι οποίοι ήσαν επαχθέστεροι αρχικά αφού δεν προηγήθηκε της συμφωνίας του Μαϊου καμία ουσιαστική προεργασία διασφάλισης των δανειστών της χώρας, πέραν από γενικόλογες αναφορές χωρίς οικονομικοτεχνική μελέτη περί εκποίησης εθνικής γης.

Το νέο Μνημόνιο που κυοφορείται στις Βρυξέλλες όμως, θα βασιστεί και στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων από την οποία θα προκύψουν έσοδα 15 δισ. έως το 2013 και άλλων 35 έως το 2015. Με βάση τα νέα δεδομένα, θα αναθεωρούνται επί τω ευνοϊκότερω τόσο τα επιτόκια, όσο και η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων.

Όλοι νικητές!


Για να διατηρηθεί το σασπένς (και για εσωτερική κατανάλωση) Ελλάδα και Γερμανία κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας, στην οποία θα πρέπει τελικά να βγουν όλοι νικητές, χωρίς να υπάρχουν ηττημένοι.

Αυτό που δεν μας είπε την Πέμπτη η κ.Μέρκελ είναι πάντως πως ηττημένοι θα βγουν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, καθώς την ίδια ώρα που θα ανακοινώνονται τα ελληνικά επιτεύγματα (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων ή φθηνά δάνεια για επαναγορά χρέους από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης), θα μπαίνουν οι βάσεις και για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που ζητά η Γερμανία.

Στον αντίποδα, αυτό που δεν λέει ακόμα η Ελλάδα στους δανειστές της, είναι πως ... 50 δισ. "δεν υπάρχουν"! Ακόμα και η αποκρατικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού βρίσκεται στον αέρα, αφού τα 5 δισ. από το Κατάρ αφορούν τη συνολική επένδυση και όχι το τίμημα που θα εισπράξει το δημόσιο για την έκταση που εκχωρεί, όπως φαίνεται πως πιστεύει –με βάση όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνένετυξή του στο Πρώτο Θέμα- ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ κύριος Σερβάας Ντερούζ.

Άρα από μία και μόνο επένδυση, τα έσοδα για το κράτος που θα μειώσουν το δημόσιο χρέος είναι λιγότερα από 5 δισ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αβεβαιότητες που προκαλούν για την πραγματοποίηση της επένδυσης οι γενικόλογες αναφορές του υπ. Επικρατείας Χάρη Παμπούκη που επιστρέφοντας προ ολίγων εβδομάδων από το Κατάρ, απέφυγε να πει οτιδήποτε συγκεκριμένο για το project των καταρινών (καζίνο, μαρίνες κλπ), προβάλλοντας μόνο "ευχάριστες" υποσχέσεις (χωρίς οικονομικό αντίκρυσμα) για δημιουργία χώρου πρασίνου μεγαλύτερου του Central Park και 35.000 θέσεων εργασίας, αλλά κρατώντας μυστικό "ποια είναι η μπίζνα" που θέλουν να κάνουν οι Αραβες...

Μόνο αν πουληθούν θάλασσες και ακτές...

Την ίδια στιγμή, τεράστια είναι τα εμπόδια για την ανεύρεση του πακτωλού των δισεκατομμυρίων από την δημόσια περιουσία. Όπως αποκάλυψε το protothema.gr από την πρώτη στιγμή που αναγγέλθηκαν, τα 50 δισ. ευρώ "δεν υπάρχουν" αν δεν πωληθούν και νησιά ή δικαιώματα του δημοσίου σε θάλασσες και ακτές.

Το μειονέκτημα του σχεδίου, πέραν από τις πολιτικές αντιδράσεις, έγκειται κυρίως στα «βάρη» (χρήσεις γης, διεκδικούμενα από ιδιώτες, κόστος απαλλοτριώσεων κλπ) που έχουν τα ακίνητα του δημοσίου και ανάγουν τον "θησαυρό των 400 δισ. ευρώ» στη σφαίρα του μύθου.

Ακόμα όμως για τα ακίνητα-φιλέτα, που μπορούν να πιάσουν καλή "τιμή" και στην παρούσα αρνητική συγκυρία -έστω και σαν "ενέχυρο" αφού δεν επηρεάζονται έντονα από τον οικονομικό κύκλο και την ύφεση όπως το Ελληνικό- το τίμημα και η αποδοτικότητα μιας πώλησης πιθανότατα να μειωθεί (πχ το διεθνές ενδιαφέρον που προσελκύει και μπορεί να βάλει ξανά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων, ασχέτως της πορείας των σπρεντ και των διαθέσεων των ξένων media ή των οοίκων αξιολόγησης) αν ακολουθηθούν διαδικασίες fast track με διακρατικές συμφωνίες, χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς, με "προνομιακούς" συνομιλητές από την Κίνα, το Κατάρ, το Ντουμπάι κλπ.

Read more...

Στην κατάργηση της ΔΕΚΑ ΑΕ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών

«Ταφόπλακα» στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου

Η ΔΕΚΑ ταυτίσθηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου του 2000
Η ΔΕΚΑ ταυτίσθηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου του 2000 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στην κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ ΑΕ), του φορέα που ταυτίσθηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου του 2000 προχωρεί η κυβέρνηση.

Τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την λύση, χωρίς εκκαθάριση, της ΔΕΚΑ (κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων) και την εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιούσιας της εταιρείας στο Δημόσιο, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα.

Σημειώνεται πως η ΔΕΚΑ συστήθηκε με το Ν. 2526/97 με σκοπό κυρίως τη διάθεση των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα την αγορά, πώληση και διαχείριση μετοχών, ομολογιών και λοιπών κινητών αξιών.

Στα πλαίσια του παραπάνω σκοπού της, η ΔΕΚΑ από της συστάσεώς της και έως το 2002 προέβαινε σε αγορά και πώληση μετοχών δημόσιων επιχειρήσεων ήδη εισηγμένων στο χρηματιστήριο, καθώς και σε άλλες συναφείς πράξεις διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της, με σκοπό να διασφαλιστεί η απαιτούμενη εμπορευσιμότητα και η ρευστότητα των μετοχών κρατικών εταιρειών.

Ωστόσο, η ΔΕΚΑ συνδυάστηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου του 2000, καθώς η τότε διοίκηση της εταιρείας κατηγορήθηκε πως στο διάστημα 9 Μαρτίου με 10 Απριλίου 2000 προέβη σε μαζικές αγορές μετοχών με σκοπό την άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν όψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα ζημία του Δημοσίου.

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος και τα πέντε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών αθωώθηκαν για τις εν λόγω κατηγορίες, καθώς δεν προέκυψε ούτε ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, ούτε δόλος των κατηγορουμένων με στόχο να αυξήσουν την δική τους περιουσία ή άλλων.

Στην τροπολογία λοιπόν που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρεται πως η λύση της ΔΕΚΑ γίνεται στο πλαίσιο της ορθολογικής αναδιάρθρωσης και μείωσης των φορέων του Δημοσίου και δεδομένου ότι ο ρόλος της έχει υποβαθμισθεί μη έχοντας στην ουσία συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΚΑ θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο αναλαμβάνει και όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Το Δημόσιο αναλαμβάνει ακόμη εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στο όνομα και για λογαριασμό της ΔΕΚΑ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία , το Δημόσιο αναμένει ετήσια αύξηση εσόδων από την είσπραξη των μερισμάτων των χρεογράφων της ΔΕΚΑ, αλλά και εφάπαξ αύξηση εσόδων ύψους 26,3 εκατ. ευρώ περίπου από την περιέλευση των διαθεσίμων της ΔΕΚΑ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...