Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Απαγόρευσε τα social media η Τουρκία Έφτασαν τους 37 οι νεκροί από την επίθεση στην Άγκυρα


Στους 37 ανέρχονται οι νεκροί της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο αργά το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Άγκυρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ενώ 71 άνθρωποι νοσηλεύονται οι 15 σε κρίσιμη κατάσταση.
ankara
Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, μία γυναίκα, μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), φέρεται ότι είναι ένας από τους δύο ύποπτους που πραγματοποίησαν την επίθεση.
«Πιστεύουμε ότι ένας από τους δράστες είναι μια γυναίκα που είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε και έκανε λόγο για την πιθανότητα να υπάρχει και δεύτερος «καμικάζι».
Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας από τους βομβιστές ήταν γυναίκα, μέλος του ΡΚΚ, που εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των κούρδων ανταρτών το 2013, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Η γυναίκα είχε γεννηθεί το 1992 και καταγόταν από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας.
Η επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο συγκοινωνιακό κόμβο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων, ήταν η δεύτερη βομβιστική επίθεση στη διοικητική καρδιά της πρωτεύουσας σε λιγότερο από ένα μήνα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην 'Αγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό,στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «βαθιά αλληλεγγύη» του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της στην Άγκυρα μόλις που γλίτωσε από την επίθεση. «Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων», είπε.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το παγιδευμένο όχημα εξερράγη στις 18.45' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε στάση λεωφορείου στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι στην καρδιά της Άγκυρας, που είναι γεμάτη από καταστήματα και απ' όπου περνούν γραμμές λεωφορείων και μετρό.
Αρκετά λεωφορεία και πολλά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και τέσσερις στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 125 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 19 από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου μετά το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, η επίθεση σημειώθηκε από όχημα στο οποίο επέβαιναν «ένα ή δύο» άτομα που σκόπιμα στόχευσαν τη στάση του λεωφορείου στην πλατεία Κιζιλάι.
Δεν έγινε αμέσως ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει με την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 17 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όχι μακριά από την πλατεία Κιζιλάι, που είχε στόχο οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.
Μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είχε αναλάβει την ευθύνη τρεις ημέρες μετά προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις, κυρίως εναντίον των τουρκικών τουριστικών σημείων.
«Συγκεκριμένες πληροφορίες»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχαν αποδώσει την επίθεση εκείνη στους αντάρτες της κουρδικής συριακής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) λέγοντας ότι έδρασαν με την υποστήριξη του PKK. Και οι δύο οργανώσεις είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
Μετά τη χθεσινή επίθεση, την τρίτη σε διάστημα πέντε μηνών στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να ενοχοποιήσουν οποιαδήποτε οργάνωση.
«Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πλήρη πορίσματα της έρευνας τα οποία και θα δώσουμε στη δημοσιότητα», δήλωσε ο Νταβούτογλου.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατήγγειλε «επιθέσεις κατά της ενότητας της χώρας μας και του λαού μας» και δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση. «Το κράτος μας ουδέποτε θα αποποιηθεί τη χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή», τόνισε.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της την Παρασκευή για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στην Άγκυρα στόχος της οποίας θα ήταν «υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης και κτήρια» στη συνοικία όπου είχε σημειωθεί η επίθεση στις 17 Φεβρουαρίου.
Απαγόρευση στο διαδίκτυο
Το βράδυ της Κυριακής, δικαστής της Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση στο Διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, όπου είχαν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο.
Από το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων, τέσσερις από τις οποίες αποδόθηκαν από τις αρχές στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η πλέον πολύνεκρη μεταξύ αυτών ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν για να υποστηρίξουν το κουρδικό ζήτημα μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, με αποτέλεσμα 103 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Στις 12 Ιανουαρίου, 12 γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.
Η Άγκυρα που κατηγορείται εδώ και καιρό για επίδειξη επιείκειας απέναντι στις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις ανταρτών στον πόλεμο κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εντάχθηκε το καλοκαίρι στον συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές και πολλαπλασίασε τις συλλήψεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης πυρήνων του ΙΚ στο έδαφός της.
Η Τουρκία επίσης συγκλονίζεται από τον περασμένο Ιούλιο από την επανέναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ. Σφοδρές μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Οι μάχες αυτές προκάλεσαν στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης με του PKK το φθινόπωρο του 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί μια εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από το 1984.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Μάχη για το καθεστώς προστασίας Παραμένει η διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια, την Τρίτη νέο ραντεβού


Παραμένει η διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια, την Τρίτη νέο ραντεβού
Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης έξω από το Hilton στο οποίο πραγματοποιούνται οι συναντήσεις με το κουαρτέτο   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Ανοικτά παραμένουν όλα τα θέματα σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και θα συζητηθούν εκ νέου σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο την Τρίτη.

Για το μείζον θέμα της προστασίας συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων η συζήτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν μπήκε σε βάθος, ωστόσο οι δύο πλευρές (Αθήνα και δανειστές) φέρονται να εμμένουν στην άποψή τους, με το κουαρτέτο να ζητά πλήρη απελευθέρωση των πώλησης όλων των δανείων και τον υπουργό να δηλώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για 3 χρόνια  όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το κουαρτέτο για το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Δηλώσεις Γ.Σταθάκη

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Γ.Σταθάκης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών «συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.»

» Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία»

» Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης πώλησης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών με όριο τα 500.000 ευρώ, των δανείων ελεύθερων επαγγελματιών με όριο τα 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων με όριο τα 20.000 ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ερωτηθείς δε ο Γ.Σταθάκης εάν το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα παραπεμφθεί για αργότερα, μετά την παρούσα αξιολόγηση, απάντησε αρνητικά.

Ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας και απόδειξης της διάθεσής της να λύσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι και η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Πράξης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εξειδικεύει το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση.

Στο τραπέζι του κουαρτέτου και ο αναπτυξιακός νόμος
Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, σε άλλη αίθουσα του Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, αντικείμενο της οποίας ήταν ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο και αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την ολοκλήρωση του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου διμήνου.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οι παρατηρήσεις των θεσμών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταθέσει τον Αναπτυξιακό Νόμο προς ψήφιση στη Βουλή, πριν την ανακοίνωση του Αναπτυξιακού Σχεδίου, που θέλουν οι δανειστές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πέρασαν στα Σκόπια...


Περίπου 700 πρόσφυγες πέρασαν στα Σκόπια

...περίπου 700 πρόσφυγες...

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό...
Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Οι πρόσφυγες που έφτασαν στα Σκόπια, έφυγαν το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθουν στα Σκόπια, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας των Σκοπίων έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, οι αρχές των Σκοπίων, επισημαίνουν ότι θα επιστρέψουν τους περίπου 700 πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα. 

Read more...