Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Φυλακή...! Και έπεται συνέχεια…




crimenet.gr

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτρια και εισαγγελέως ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης κρίθηκε προφυλακιστέος ως ...
ύποπτος φυγής αλλά και για τα αδικήματα του ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος και υπεξαίρεσης, που αφορούν στην τραπεζα FFB.

Παρότι ο κ. Ρέστης, που αρνείται τις κατηγορίες, επέστρεψε το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ (6,2 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους) που αφορά το επισφαλές δάνειο, η ειδική ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έκριναν ότι ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος φυγής και διάπραξης νέων αδικημάτων και αποφάσισαν την προφυλάκιση του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ερευνάται η εμπλοκή του και σε άλλες υποθέσεις που εξετάζει η Δικαιοσύνη.

Ο εφοπλιστής στην διάρκεια της πολύωρης απολογίας αρνήθηκε πώς κατέληξαν στον ίδιο 5,8 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως δάνειο από την τράπεζα FBB, της οποίας ήταν βασικός μέτοχος μέχρι πρότινος.

Ο κ. Ρέστης μάλιστα κατέθεσε στον εκκαθαριστή της τράπεζας το επίμαχο πόσο, πριν ξεκινήσει την απολογία του. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, κ. Πέτρο Μαχά, ο επιχειρηματίας τονίζει ότι ουδέποτε ιδιοποιήθηκε το επίμαχο ποσό πλην όμως για λόγους ηθικής τάξης κατέθεσε τα χρήματα στον εκκαθαριστή, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να το διεκδικήσει από τον πραγματικό δανειολήπτη. Υπέδειξε μάλιστα έναν πρώην στενό του συνεργάτη και ήδη καταζητούμενο ως το πρόσωπο που οικειοποιήθηκε τα χρήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαχάς το συνολικό ποσό που κατέβαλε ο εντολέας του έφθασε με τους τόκους και τα έξοδα στα περίπου 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βίκτωρ Ρέστης δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων απο την ανακρίτρια τόσο για την επίμαχη υπόθεση όσο και για άλλες όπως για αυτήν των ανακριβών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και κάποιων προστίμων που είχαν επιβληθεί σε εταιρεία του.

Ο εφοπλιστής φέρεται να έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις για όλα ενώ στο υπόμνημα που κατέθεσε προσκόμισε, σύμφωνα με την υπεράσπιση του, έγγραφα και παραστατικά που ενισχύουν τους ισχυρισμούς του.

Read more...

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Ομολογεί χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ, αφήνει ανοικτό το κούρεμα χρέους τον Απρίλιο 2014


Τυχόν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, δηλώνει


Την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού ύψους 3,8 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα αναγνωρίζει ανώτερο στέλεχος της τρόικας, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι το ποσό αυτό δεν είναι τεράστιο και επομένως μπορεί να καλυφθεί.
Η ίδια πηγή παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει προβληματισμός για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όμως, το θέμα αυτό θα εξετασθεί τον Απρίλιο του 2014. Τυχόν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, είπε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σταθερότητα της δικομματικής κυβέρνησης, καθώς ο νέος συνασπισμός άντεξε σε κρίσιμες ψηφοφορίες, παίρνοντας αντιφημοφιλή μέτρα. Εξάλλου, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, έστω και εάν τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί ακόμα σε όλα τα μέτωπα.
Συγκεκριμένα, διαπίστωσε πρόοδο στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ καθώς και στον τραπεζικό τομέα.
Και δήλωσε αισιόδοξος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας πως υπάρχουν ενδείξεις μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.
Έμφαση θα δοθεί στη διοικητική μεταρρύθμιση εντός του μήνα, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι η Αθήνα έχει μείνει πίσω. Το ζήτημα του χρέους προκαλεί μεν προβληματισμό, όμως, αυτό είναι κάτι που θα εξετασθεί τον Απρίλιο του 2014, είπε.

newmoney.gr

Read more...

Τέθηκαν υπό κράτηση Δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση κατά δύο ατόμων για τη φωτιά στη Σάμο


Δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση κατά δύο ατόμων για τη φωτιά στη Σάμο
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Mια περίεργη υπόθεση εμπρησμού στη δασική περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, στη Σάμο, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, απασχολεί τις Αρχές του νησιού.

Όπως είχε αναφέρει «Το Βήμα» από τις αρχές της εβδομάδας εξετάζονταν ως ύποπτοι δυο μετανάστες που κατάγονται από το Αφγανιστάν και ειδικότερα ένας 42χρονος, ο οποίος δηλώνει επιχειρηματίας και ένας 28χρονος, κατά δήλωσή του, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι βρέθηκαν να κρύβονται σε μικρή εκκλησία περίπου 500 μέτρα στο σημείο όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Οι δυο μετανάστες είχαν συλληφθεί από τους αστυνομικούς για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς δεν είχαν χαρτιά, οδηγήθηκαν τότε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος ωστόσο ζήτησε από την Αστυνομία να συνεχίσει την έρευνα και έτσι οι δύο αλλοδαποί προσήχθησαν στο εισαγγελικό γραφείο σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αλλοδαποί είχαν υποστηρίξει πως επέβαιναν σε σκάφος, το οποίο χάλασε και έπεσαν στη θάλασσα.

Τα κύματα τους παρέσυραν σε απόκρημνη ακτή της Σάμου και θέλησαν να ανάψουν φωτιά για να δουν τον καπνό αστυνομικοί και να τους απεγκλωβίσουν από το σημείο.

Ωστόσο όταν είδαν πως η πυρκαγιά άρχισε να παίρνει διαστάσεις την έσβησαν αμέσως. Με βάση την αναφορά τους αντιμετώπισαν κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια.

Εξαρχής η υπόθεση είχε θεωρηθεί πιο σοβαρή από την Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να μετέβη στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όταν οι αξιωματικοί που ανέλαβαν την έρευνα ζήτησαν από τους δύο υπόπτους να τους υποδείξουν το σημείο όπου έβαλαν τη φωτιά, διαπίστωσαν πως απείχε περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον χώρο, όπου ήταν το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Τέτοια απόσταση, ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της Πυροσβεστικής, δεν δικαιολογείται. Είτε οι δύο ύποπτοι έκαναν λάθος, είτε λένε ψέματα. Με βάση το στοιχείο αυτό ο εισαγγελέας τελικά μετέτρεψε την κατηγορία σε εμπρησμό από πρόθεση, ζητώντας να εξεταστεί περαιτέρω η υπόθεση, ενώ οι δύο αλλοδαποί κρατούνται.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

''ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014 ΠΙΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ ΣΕ ΙΟΝΙΟ-ΚΑΤΑΚΟΛΟ''...


Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στο Ιόνιο και πιθανόν και στο Κατάκολο, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης...

«Το γεωτρύπανο στο Ιόνιο, ο Πατραϊκός δηλαδή που είναι ήδη στον “αέρα”, είναι πιθανό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 να έχουμε γεωτρύπανο στο Ιόνιο και πιθανά και στο Κατάκολο. Επίσης στα Ιωάννινα. Ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων που θα είναι  η πολύ μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώ ότι θα είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 όταν θα έχουμε τελειώσει όλη την έρευνα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και θα βγάλουμε τα περίπου 10-15 οικόπεδα, θα είναι ένα «μπουμ» που θέλουμε να κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό χάρτη», είπε ο κ. Μανιάτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ανέφερε ακόμη ότι σε κάθε γεωτρύπανο απασχολούνται συνολικά 900-1.000 εργαζόμενοι (200 άμεσα και περίπου 600 έμμεσα εργαζόμενοι).
Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας με το πετρέλαιο.
«Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται...Οι υδρογονάνθρακες θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα σε βάθος δεκαετιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Έχει τακτοποιηθεί μόνο το 25-30% των αυθαιρέτων»
Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει τακτοποιηθεί μόνο το 25-30% των ακινήτων και το υπουργείο φιλοδοξεί ότι με τη νέα ρύθμιση θα τακτοποιηθεί και το υπόλοιπο 70%.
Ανέφερε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια όσοι έχουν προχωρήσει ήδη σε ρυθμίσεις, με το νέο νόμο να μην επιβαρυνθούν επιπλέον.
«Η εκτίμηση που έχουμε κάνει και έχει γίνει με πολύ σοβαρότητα όλη η δουλειά αυτή από τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Καλαφάτη, και το επιτελείο του έχει δυο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι να επιμηκυνθούν οι δόσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι όσο μπορούμε περισσότερο. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να σας πω, πρέπει να εφαρμόσουμε και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο. Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο εξής πολύ απλό να το πω, για να γίνει κατανοητό, δεν γίνεται να νομιμοποιείς ή να τακτοποιείς αυθαίρετα, δηλαδή παραβάσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος, χωρίς να δίνεις στο περιβάλλον κάτι άλλο. Άρα, πρέπει σαφώς να επιβάλλεις πρόστιμα, ταυτόχρονα όμως τα πρόστιμα αυτά, πρέπει να επιστρέφουν στο ευρύτερο περιβάλλον», σημείωσε.
Πηγή : naftemporiki.gr 

Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΕΙΩΝ...


Επίσης εξουσιοδότησε τον πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, προκειμένου να προσέλθει για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των κρατικών λαχείων με το ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Οι αναλυτικές απαντήσεις ενός πρωταγωνιστή της διετίας Παπανδρέου ...




Μια από τις πλέον αναλυτικές συνεντεύξεις της πολιτικής του διαδρομής παραχώρησε ο Γιάννης Ραγκούσης σε ραδιόφωνο της Κρήτης, με την ιδιότητα του πρωταγωνιστή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.


Πρόκειται για...
μια από τις πλέον πλήρεις...



...αφηγήσεις των όσων έγιναν την ταραγμένη διετία 2009-2011 ενώ αρκετές αναφορές αφορούν και την τωρινή επικαιρότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαράς.

Εκτιμώ ότι οι τακτικοί παρατηρητές των πολιτικών γεγονότων των τελευταίων ετών θα βρουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις αναλυτικές απαντήσεις του πρώην υπουργού, ακόμα κι αν δεν ταυτίζονται αναγκαία με το περιεχόμενο τους.



parapolitiki.com

Read more...

Με Προεδρικό Διάταγμα οι απολύσεις στο Δημόσιο...


Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) και χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής με την τροπολογία που κατέθεσαν την ...
Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Τα ΠΔ θα πρέπει να λαμβάνουν την γνωμοδότηση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα των περιεχομένων τους.

Η τροπολογία εφεξής δίνει τη δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ.

Με Προεδρικά Διατάγματα θα είναι δυνατό, επίσης, να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής.

Παρά την ευελιξία που παρέχει στην κυβέρνηση η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της έκδοσης τους προϋποθέτει ότι γνωμοδοτεί προηγούμενως το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος της τροπολογίας είναι η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών, ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί κανονιστικά με τα Προεδρικά Διατάγματα, στα οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο, η έγκριση και η τροποποίηση των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρεται στην έκθεση, τονίζεται όμως ότι «προηγουμένως θα έχει ελεγχθεί διοικητικά και πρακτικά ως προς την εφαρμοσιμότητά του, καθώς θα έχει προκύψει με βάση υλικοτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης».

Η επέκταση της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγια πρακτική για το νέο χάρτη της δημόσιας διοίκησης αποτυπώνεται ουσιαστικά στην επισήμανση της αιτιολογικής έκθεσης, σύμφωνα με την οποία «η επιλογή του νομικού εργαλείου του Προεδρικού Διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Read more...

Για την αντιπροεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου θα δαπανηθούν 700.000 ευρώ [ΦΕΚ] ...


Στα 700.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση για να δοθούν στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οπως δημοσίευσε το...
press project τα χρήματα αυτά εγκρίθηκαν στο ΦΕΚ στις 25 Ιουλίου 2013 για τη Σύσταση Πολιτικού Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ενιαίων θέσεων ειδικών συμβούλων-συνεργατών, μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και αποσπασμένων υπαλλήλων του Δημόσιου ή Νομικού Τομέα μαθαίνουμε ότι για τους εναπομείναντες μήνες του τρέχοντος έτους το κόστος θα είναι 235.000 ευρώ ενώ για κάθε επόμενο έτος το κόστος για την αντιπροεδρία υπολογίζεται στα 470.000 ευρώ.
Παράλληλα στο πολιτικό του γραφείο συνιστώνται για την εκπλήρωση του σκοπού του 10 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και πέντε ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
Διαβάστε το ΦΕΚ ΕΔΩ..


Read more...

Επιχειρηματίας συνελήφθη για χρέη «μαμούθ» ύψους 17 εκατ. ευρώ...



Ένας 72χρονος Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στο Σταυράκι των Ιωαννίνων για χρέη «μαμούθ» προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την..
.αστυνομία, ο επιχειρηματίας είχε καθυστερήσει να καταβάλει τα χρέη του, που υπερβαίνουν τα 17 εκατ. 681 χιλιάδες ευρώ, και εκκρεμούσε σε βάρος του σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Αθηνών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων....

Read more...

Στην Eθνική η «καλή» Probank...


Aνακοινώθηκε η απόφαση για το διαχωρισμό της Probank σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, καθώς και η μεταβίβαση της πρώτης στην Εθνική Τράπεζα

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αδυναμία των μετόχων της Probank να ...
καλύψουν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για την Probank φέρεται να είχε εκδηλώσει το fund, Ellington το οποίο όμως τελικώς δεν μετείχε στην αύξηση του κεφαλαίου. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή και το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο το ζήτημα της Probank.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα Probank ενημέρωσε αρμοδίως την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,24% ότι δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει εντός της ταχθείσας σχετικής προθεσμίας τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης που προβλέπει ο νόμος 3601/2007, το ενδιαφέρον πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση επιλεγμένων στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Τράπεζας Probank και αποφάσισε τη μεταβίβασή τους στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας που έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα προς μεταβίβαση στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν το σύνολο των καταθέσεων, ενώ τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν κυρίως τα δάνεια της τράπεζας (με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση). Το ποσό της διαφοράς της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων παθητικού και ενεργητικού καταβάλλεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της Τράπεζας Probank ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία PwC Business Solutions AE. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.

Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Probank είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η εξυπηρέτηση των πελατών της συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Προφυλακιστέος ο Βίκτορας Ρέστης...


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο εφοπλιστής και γνωστός επιχειρηματίας Βίκτορας Ρέστης με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, μετά την τρίωρη απολογία του για τις...
κατηγορίες της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.

Ο κ. Ρέστης κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Κατά την τρίωρη απολογία του που προηγήθηκε, ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας για θέματα διαφθοράς, ο κ. Ρέστης αρνήθηκε τις κατηγόριες σε βάρος του, και επέστρεψε τα 5,8 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία κατηγορείται.

Τα χρήματα κατατέθηκαν στον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας της οποίας μέχρι πρότινος ήταν μεγαλομέτοχος....

Read more...

Παναγιωτακόπουλος: Οι βουλευτές ευτελίζονται...






"Το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα είναι περισσότερο από ποτέ ξεκάθαρο", αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με αφορμή το θέμα της ...
κινητικότητας.
Και τονίζει πως οι βουλευτές ευτελίζονται,ενω η κυβέρνηση υποκύπτει στον στυγνο εκβιασμό της τρόικας.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση:

«Τα τραγελαφικά που συμβαίνουν με την «κινητικότητα» των δημοσίων υπαλλήλων αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ποιος κυβερνά, ποιος αποφασίζει και ποιος απλά υλοποιεί!

Οι ίδιοι βουλευτές, που πριν λίγες ημέρες ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, καλούνται τώρα να ψηφίσουν τροπολογία που αλλάζει τη ρύθμιση των εξαιρέσεων από την κινητικότητα των καθηγητών!

Κάτω από άλλον ένα στυγνό εκβιασμό της τρόικα, οι βουλευτές ευτελίζονται, η κυβέρνηση υποκύπτει και η Βουλή μετατρέπεται σε απλό εργαλείο διεκπεραίωσης άλλης μιας απόφασης, των εκτός συνόρων της χώρας ηγεμόνων της.

Το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα είναι περισσότερο από ποτέ ξεκάθαρο.

Το που οδηγείται η χώρα και ο λαός μας είναι περισσότερο από ποτέ δεδομένο.

Το μέχρι πότε θα ανέχονται τον προσωπικό και κοινοβουλευτικό εξευτελισμό τα μέλη της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας οφείλει να απαντηθεί από τους ίδιους.

Τους απέμειναν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», στην επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας περί συνεργατικού κοινοβουλευτισμού, όταν με τη στάση τους διαλύουν το σύνταγμα, διαλύουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία και κάνουν τους βουλευτές που αναδείχθηκαν στη Βουλή στο όνομα των πολιτών, συνώνυμο της υποταγής, της ανυποληψίας και της αυτοαναίρεσης του ρόλου τους!

Πώς να κρυφτούν αλήθεια πίσω από το δάχτυλό τους;».

Read more...

Ο άνθρωπος που αγοράζει τον ΟΠΑΠ, δεν έχει φορολογική ενημερότητα...





"Μπλόκο" της εφορίας στον Μελισσανίδη...

avgi.gr

Νέα δεδομένα προστίθενται στο παζλ του ομίλου Μελισσανίδη, που "πρωταγωνιστεί" και στην αγοραπωλησία του ΟΠΑΠ, μετά την αποκάλυψη της "Αυγής" για τις δύο υπουργικές αποφάσεις που...
μέσα σε λίγες ημέρες αυξάνουν (από 15 σε 45) τις δόσεις των χρημάτων που πρέπει να πληρώσει στο Δημόσιο η "Αιγαίον Όιλ" προκειμένου να καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο για πρόστιμα που της επιβλήθηκαν μετά από φορολογικό έλεγχο. Επισημαίνουμε πάντως ότι παρά το δημοσίευμα της "Αυγής", δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας "Πετρέλαια Αιγαίου Ανώνυμος Εταιρεία Πετρελαιοειδών", φέρεται να απειλείται από την εφορία με αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου για το ποσό των 9.425.166,59 ευρώ. Στην αναγκαστική κατάσχεση προχώρησε η ΦΑΕ Πειραιά τον Ιανουάριο του 2012.

Πρακτικά η κατάσχεση εις χείρας τρίτου σημαίνει πως όποιος έχει οφειλή προς την "Πετρέλαια Αιγαίου" δεν πληρώνει την εταιρεία, αλλά την εφορία, η οποία προέβη σε αυτή την κίνηση για να διασφαλίσει ότι θα εισρεύσουν τα οφειλόμενα χρήματα στο δημόσιο ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βεβαιώσεις χρεών για τον διευθύνοντα σύμβουλο της "Πετρέλαια Αιγαίου" έχουν ξεκινήσει από το 2006 και εκτείνονται έως και το 2009. Συνολικά για κεφάλαιο και τόκους έχουν καταλογιστεί 5.608.720,34 ευρώ και από προσαυξήσεις προστέθηκαν άλλα 3.816.446,25 ευρώ. Το ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο εγείρει ερωτήματα και για την φορολογική ενημερότητα του επιχειρηματία, τουλάχιστον κατά την περίοδο του ελέγχου, του καταλογισμού του ποσού και της επιβολής των προσαυξήσεων.
"Αιγαίον Όιλ": Οφειλές 26.660.261,15 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο εμφανίζεται και η "Αιγαίον Όιλ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών". Μετά από τακτικό έλεγχο που διενήργησε (το 2010) το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών για τη χρήση του 2001, της καταλογίσθηκε συνολικά ποσό 26.660.261,15 ευρώ. Οι καταλογισμοί αφορούν

- 2.934.127,21 για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

- 8.922.333,75 για προσδιορισμό ΦΠΑ

- 14.803.800,19 από έλεγχο στον φόρο εισοδήματος

Και όλα αυτά αφορούν έλεγχο για μία μόνο χρονιά (το 2001), που έγινε με αξιοσημείωτη καθυστέρηση (το 2010), γεγονός που επιβεβαιώνει την απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, παρά το ότι πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν οφειλές του ομίλου προς το Δημόσιο, ο επιχειρηματίας (και πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά...) επιμένει να διεκδικεί επιχειρήσεις - φιλέτα που εκποιεί η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Παραμένει άγνωστο αν το Μαξίμου ή οι "φωστήρες" του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στους οποίους παραδίδουν την δημόσια περιουσία.

Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ...


...ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟ ;
Τους περισσότερους μετακλητούς υπαλήλους απασχολεί η Βουλή, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι ΟΤΑ...

Τα στοιχεία με ημερομηνία 17.7.2013 δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός μισθοδοτούμενων του ελληνικού δημοσίου με τον χαρακτηρισμό της εργασιακής τους σχέσης ως «μετακλητοί» ανέρχεται σε 1.580.
Από αυτούς οι 114 υπηρετούν στη Βουλή και ακόμη 545 είναι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών και μισθοδοτούνται ως μετακλητοί υπάλληλοι.
Στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο από τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη έδειχναν ότι ο αριθμός των μετακλητών τον Νοέμβριο του 2012 ήταν 1.254 και τον Μάρτιο του 2013 ήταν 1.220. Στο γενικό άθροισμα τότε, όμως, δεν γινόταν αναφορά στους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών και η Βουλή εμφανιζόταν να έχει τον περασμένο Μάρτιο 120 μετακλητούς.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στις 17.7.2013 υπηρετούσαν:
* Ανεξάρτητες αρχές: 16 μετακλητοί
* Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 8 μετακλητοί
* Βουλή: 114 μετακλητοί
* Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας/Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης: 9 μετακλητοί
* Κυβερνητικοί-Πολιτειακοί Φορείς: 107
* ΟΤΑ: 422 μετακλητοί
* Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 16 μετακλητοί
* Υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: 41 μετακλητοί
* Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: 10 μετακλητοί
* Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: 8 μετακλητοί
* Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: 12 μετακλητοί
* Υπ. Εθνικής Άμυνας: 19 μετακλητοί
* Υπ. Εξωτερικών: 14 μετακλητοί
* Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: 38 μετακλητοί
* Υπ. Εσωτερικών: 11 μετακλητοί
* Υπ. Μακεδονίας και Θράκης: 9 μετακλητοί
* Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου: 1 μετακλητός
* Υπ. Οικονομικών: 48 μετακλητοί
* Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων: 49 μετακλητοί
* Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: 22 μετακλητοί
* Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού: 5 μετακλητοί
* Υπ. Τουρισμού: 44 μετακλητοί
* Υπ. Υγείας: 8 μετακλητοί
* Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: 4 μετακλητοί
Σύνολο μετακλητών υπαλλήλων (χωρίς τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών): 1035
Επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών: 545
Σύνολο μετακλητών υπαλλήλων και επιστημονικών συνεργατών βουλευτών: 1580.
Τα στοιχεία είχε ζητήσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία με ερώτησή της προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επικαλείτο δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τις οποίες «επέκρινε έμμεσα τον τεράστιο αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων στο Δημόσιο, δεσμευόμενος ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο για την στελέχωση του υπουργικού του γραφείου».
Από τη σύγκριση των στοιχείων των εγγράφων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, πάντως, προκύπτει -ειδικά για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- ότι ενώ τον Μάρτιο του 2013 ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ήταν 23, τον Ιούλιο του 2013 ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στους 12 μετακλητούς.
Μείωση των μετακλητών υπήρξε και στους κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς, καθώς τον Μάρτιο του 2013 ο αριθμός τους ήταν 134, αλλά τον Ιούλιο του 2013 έχουν μείνει 107 μετακλητοί.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Δημοσιονομικό κενό 3,8 δισ. ευρώ το 2014 Τον Απρίλιο του 2014 η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Τον Απρίλιο του 2014 η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Κομισιόν  

Αθήνα
Από τον Απρίλιο του 2014 θα ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της Κομισιόν.

Εκείνη την περίοδο η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat θα έχει τα ακριβή στοιχεία για την πορεία του εφετινού προϋπολογισμού, τα οποία θα δείξουν εάν τελικώς επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϋπόθεση για μία νέα ρύθμιση ελάφρυνσης του χρέους.

Επισήμως, αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του κουρέματος, ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων και μείωσης των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα.

Επιπλέον, μεγάλη ελάφρυνση θα προκύψει από την πιθανή μεταφορά των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM.

Όπως είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, το δημοσιονομικό κενό έως τα τέλη του 2014 υπολογίζεται στα 3,8 δισ. ευρώ, καθώς η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το κενό δεν είναι τόσο μεγάλο και εκτίμησε πως μπορεί να καλυφθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού «To όνειρο γίνεται πραγματικότητα» είπε από το Δέλτα Φαλήρου ο πρωθυπουργός


«To όνειρο γίνεται πραγματικότητα» είπε από το Δέλτα Φαλήρου ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκε τα έργα κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας έργο, με ουσιαστική συμβολή στον πολιτισμό, στην οικονομία και στο περιβάλλον του τόπου.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης.

«Είναι ένα πρωτοποριακό τεχνολογικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά έργο, που θα αποτελέσει ένα κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή. Θα ενισχύσει την Αθήνα και θα αναβαθμίσει γενικότερα την Ελλάδα, γιατί θα αποτελεί ένα έργο, ένα σημείο διεθνούς αναγνώρισης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε, επίσης, τη συμβολική αξία του έργου, αφού -όπως είπε- «αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά, ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ που γνωρίζει σήμερα ο τόπος, συνεχίζοντας έτσι αυτή την αλυσίδα, την παράδοση των μεγάλων ευεργετημάτων, που σε δύσκολες στιγμές πάντα βοηθούσαν την πατρίδα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με την παράδοση του έργου στο ελληνικό Δημόσιο, θα προσελκύει 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, συνεισφέροντας έτσι τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ στην οικονομία από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του.

«Αυτή θεωρώ ότι είναι η Ελλάδα, η νέα Ελλάδα που θέλουμε, της προσφοράς και της δημιουργίας. Αυτό είναι ένα έργο που δείχνει την πορεία της μεταρρύθμισης, τον βηματισμό που πρέπει να πάρει η χώρα. Μας ταιριάζει και μας αντιπροσωπεύει περισσότερο ως Έλληνες» σημείωσε, επισημαίνοντας:

«Σε τέτοιες δύσκολες ώρες χρειαζόμαστε αυτά τα μηνύματα. Γι’ αυτό σήμερα είμαστε όλοι εδώ, παρακολουθήσαμε το ξετύλιγμα αυτού του τεράστιας σημασίας έργου, απόλυτα ικανοποιημένοι και συγκινημένοι πολύ, γιατί βλέπουμε μπροστά μας ένα τεράστιο όνειρο, το οποίο με τη βοήθεια του Ιδρύματός σας το κάνουμε πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για το αμείωτο ενδιαφέρον του και την άψογη συνεργασία», τόνισε:

«Το Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί ένα λιθαράκι, θα έλεγα αρκετά μεγάλο, αλλά ένα λιθαράκι, στην προσπάθεια όλων μας ανεξαιρέτως ως Έλληνες να χτίσουμε σε σωστές βάσεις μια καινούρια Ελλάδα».

«Το Κέντρο Πολιτισμού» συνέχισε «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα κομμάτι αυτής της καινούριας Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της ανικανότητας και της μιζέριας, αλλά μιας Ελλάδας που θα μας δώσει πάλι τη δυνατότητα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, να ονειρευτούμε αλλά και να πετύχουμε ένα τέτοιο καλύτερο μέλλον. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες. Συνεργασίες σε όλους τους τομείς, απ’ όλους μας, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε δημιουργικά και αποτελεσματικά ένα καλύτερο αύριο».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παράταση προθεσμίας Έως τις 31 Αυγούστου η καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ


Έως τις 31 Αυγούστου η καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ
  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Απόφαση για νέα παράταση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνκών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος 2012, έως την 31η Αυγούστου, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η απόφαση αφορά τη διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και τους τρόπους καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α 160) και προωθήθηκε για υπογραφή στο συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛΓΑ και για οποιοδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του Οργανισμού, στην Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ, με τον κωδικό ΜΠ 712, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς του έτους 2012, προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στοίχημα η επιτυχία του μέτρου Υπεγράφη η συμφωνία με την αγορά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση


Υπεγράφη η συμφωνία με την αγορά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Η συμφωνία, που βασίζεται σε πρακτική που εφαρμόσθηκε με επιτυχία στη Γαλλία, προβλέπει την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Έπεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπογραφές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων της αγοράς για την συμφωνία απονομής ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλήσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς συνομολόγησαν τη σχετική συμφωνία με τους εκπρόσωπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Η συμφωνία, που βασίζεται σε πρακτική που εφαρμόσθηκε με επιτυχία στη Γαλλία, προβλέπει την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη η μείωση του ΦΠΑ να μην οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων, ώστε να πετύχει το μέτρο.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για δοκιμαστικό μέτρο και χαρακτήρισε ως συμφωνία τιμής την συνεννόηση κυβέρνησης επιχειρήσεων για τη μείωση των τιμών. Παρουσίασε δε το σήμα που θα δίνεται στα καταστήματα που θα μειώνουν τις τιμές .

Η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να περιφρουρήσει την επιτυχία του μέτρου και κάλεσε τους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις επιχειρήσεις που θα περιορίσουν  τις τιμές τους.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις που θα μειώσουν τις τιμές τουλάχιστον κατά 5% στα τρία τέταρτα των προϊόντων που περιλαμβάνονται στον τιμοκατάλογο, θα μπορούν να παίρνουν το ειδικό σήμα συμμόρφωσης, που θα πιστοποιεί στους καταναλωτές ότι η μείωση του ΦΠΑ «πέρασε» στις τιμές.
Το σήμα θα αναγράφει τη φράση «Μειώθηκε ο ΦΠΑ, εδώ μειώσαμε τις τιμές», στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να ενημερώνονται και οι ξένοι επισκέπτες.
Παράλληλα, θεσπίζεται πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων με στόχο τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι προωθείται αυστηροποίηση των ποινών για τις επιχειρήσεις, που δεν κόβουν αποδείξεις, καθώς και ότι εξετάζεται ακόμη και επιβολή λουκέτου στις περιπτώσεις αυτές.
Τα μέτρα, όπως είπε, θα ανακοινωθούν πριν την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ, δηλαδή πριν από την 1η Αυγούστου.
Από την άλλη πλευρά, όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στην προσπάθεια και μειώσουν τις τιμές, θα παίρνουν πρόσθετα μόρια, όταν υποβάλλουν προτάσεις για συμμετοχή σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ή άλλες δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το σήμα θα χορηγείται από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων επισιτισμού με την προσκόμιση των τιμοκαταλόγων με τις παλιές και νέες τιμές, καθώς και της ταινίας από την ταμειακή μηχανή, όπου καταγράφονται οι τιμές, προκειμένου να μπορεί να γίνει διασταύρωση.
Οι αρχικές σκέψεις ήταν να απονέμεται σήμα διαφορετικού χρώματος σε όσους μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.
Τελικά, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, αποφασίστηκε ότι υπάρχει ένα σήμα για όλες τις επιχειρήσεις που θα συμβληθούν, με τις προϋποθέσεις της μείωσης τουλάχιστον κατά 5% στο 75% των ειδών, καθώς κρίθηκε ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν απορροφήσει τη μείωση του ΦΠΑ ή είχαν προχωρήσει ακόμη και σε μειώσεις τιμών στο διάστημα αυτό.
Η μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13% «μεταφράζεται» σε μείωση της λιανικής τιμής κατά 8,1%.
ΔΝΤ: Αποδεκτή η μείωση ΦΠΑ λόγω ισοδύναμων

Δηλώσεις για το θέμα έκανε πριν από λίγο από την Ουάσινγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ανέφερε ότι η τρόικα δεν προέβαλε ενστάσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επειδή η Ελλάδα έλαβε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.

Ερωτηθείς ο Μάρεϊ από έλληνα δημοσιογράφο, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, γιατί το ΔΝΤ έδωσε την έγκρισή του για τη μείωση του ΦΠΑ στην αξιολόγηση του Ιουλίου και όχι νωρίτερα απάντησε πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν έφεραν ενστάσεις καθώς η ελληνική πλευρά προχώρησε στην λήψη ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων και ως εκ τούτου δεν προέκυψε κάποιο δημοσιονομικό κενό από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Ο ίδιος διέψευσε σενάρια και αναφορές περί αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα και ξεκαθάρισε πως το μόνιμο κλιμάκιο του Ταμείου θα παραμείνει στην χώρα. «Προσωπικά δεν γνωρίζω ότι το ΔΝΤ πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να ενημερωθεί για την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος και να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,78 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τη Δευτέρα τα 4 δισ. ευρώ Πράσινο φως από το Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης


Πράσινο φως από το Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης
Η τηλεδιάσκεψη του EWG κράτησε λιγότερο από μία ώρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες
Ενέκρινε το Euroworking Group την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα.

Η τηλεδιάσκεψη του EWG έδωσε το πράσινο φως μετά την εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεων της Αθήνας, με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η τηλεδιάσκεψη κράτησε λιγότερο από μία ώρα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, δήλωσε ότι η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκρινε την παροχή της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε , ανταποκρίθηκε κι εκπλήρωσε όλες τις σχετικές προϋποθέσεις.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι αναμένεται ως τη Δευτέρα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε επίπεδο κρατών-μελών και ότι η εκταμίευση της δόσης, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Η Γερμανία αυτή την εβδομάδα ανέβαλε την έγκριση της εκταμίευσης ως την επόμενη Δευτέρα για να διασφαλιστεί ότι εκπληρώνονται τα προαπαιτούμενα, όμως αξιωματούχοι είπαν πως πλέον η γερμανική έγκριση αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία.

Τα 2,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον EFSF και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου θα συνεδριάσει και το ΔΣ του ΔΝΤ, ώστε να εγκρίνει το τμήμα της δόσης (1,8 δισ. ευρώ) που αναλογεί σε αυτό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δέσμευση των υδρομεταφορέων Υπό την απειλή της επίταξης υδροδοτείται ξανά η Αίγινα


Υπό την απειλή της επίταξης υδροδοτείται ξανά η Αίγινα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Να συνεχίσουν την υδροδότηση της Αίγινας αποφάσισαν οι υδρομεταφορείς, καθώς το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό πως το υπουργείο Εσωτερικών επρόκειτο να προχωρήσει στην επίταξή τους.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «για τον ανοικτό», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, «εκβιασμό των υδρομεταφορέων να σταματήσουν την υδροδότηση του νησιού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των κατοίκων και τουριστών του νησιού» και ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τον υπουργό να προχωρήσει στην επίταξή τους.
Στη συνέχεια οι υδρομεταφορείς δεσμεύτηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πειραιά Νικόλαου Ποιμενίδη και του δημάρχου Αίγινας Θεοδοσίου Σακιώτη ότι θα συνεχίσουν την ομαλή υδροδότηση του νησιού.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει παρέμβαση της Δικαιοσύνης και είχε τεθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ετοιμότητα υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να δοθεί άμεση, προσωρινή λύση στο πρόβλημα.
Ανάλογο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, αφού παραμένει για χρόνια σε εκκρεμότητα η επίλυση της υδροδότησης του νησιού και έργα που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί, όπως η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά νερού, δεν έχουν υλοποιηθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απειλούν με κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο Αδιέξοδη η συνάντηση της ΟΛΜΕ με Στουρνάρα για τη διαθεσιμότητα


Αδιέξοδη η συνάντηση της ΟΛΜΕ με Στουρνάρα για τη διαθεσιμότητα
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αδιέξοδη ήταν η συνάντηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Οικονομικών το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Κοτσιφάκης, ο κ. Στουρνάρας δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις από τις τάξεις των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέσω κατάργησης των ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση.

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να πάρει πίσω τις αποφάσεις για την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, αίτημα που απορρίφθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.

Την ώρα της συνάντησης εκπαιδευτικοί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ απειλεί ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις, που μπορεί να φτάσουν και στο να μην ανοίξουν τα σχολεία.

Με την κατάργηση των παρεχόμενων Ειδικοτήτων Επαγγελμάτων καταργούνται 50 κλάδοι ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και αντίστοιχα τίθενται σε διαθεσιμότητα το σύνολο των 296 καθηγητών αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 218 από το σύνολο των 844 καθηγητών αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 1.968 από το σύνολο των 9.420 καθηγητών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, ξαναμπήκαν στη λίστα διαθεσιμότητας οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους που αρχικά είχαν εξαιρεθεί. 

Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή και καταργεί τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε πριν από μία εβδομάδα, με την οποία εξαιρούνταν από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι λειτουργοί της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης που ήταν κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...