Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τρόλεϊ και λεωφορεία «εις σάρκαν μίαν»

Και τα μέσα σταθερής τροχίας εις... άλλην μίαν


http://img.protothema.gr/

Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών συζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των ελλειμμάτων που παρουσιάζουν οι συγκοινωνιακοί φορείς.

Βάση του σχεδίου είναι η δημιουργία δύο μόνο φορέων, στον έναν εκ των οποίων θα υπάγονται τα ΜΜΜ σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ), ενώ στον άλλο τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία.

Στη συζήτηση εξετάστηκαν και όλα τα σενάρια για μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και για τυχόν αυξήσεις στα εισιτήρια.

Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκαν τα προβλήματα και οι τρόποι αντιμετώπισής τους για τη χρηματοδότηση μεγάλων οδικών και συγκοινωνιακών έργων και υποδομών, καθώς και ο ρόλος που μπορούν να αναλάβουν οι ιδιώτες.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το σχέδιο για τη δημιουργία δύο φορέων θα έχει οριστικοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν προσληφθεί οι σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίηση λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.


Read more...

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟΥ ΟΕΚ


Ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ, ειδικά αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους αλλά και καταβολή του επιδόματος ενοικίου σε όσους δεν το έχουν πάρει μέσα στο δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας στη Βουλή...
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι θα γίνει εξορθολογισμός των κριτηρίων ένταξης σε όλα τα δανειοδοτικά και επιδοματικά προγράμματα του ΟΕΚ μέχρι τον Ιανουάριο με στόχο να υπάρξει σταδιακή επανέναρξη των παροχών από τον Φεβρουάριο.
Read more...

Κριτική στην κυβέρνηση από την Αριστερή Πρωοτοβουλία


"Παρά το ηχηρό μήνυμα των τελευταίων εκλογών, η Κυβέρνηση συνεχίζει να εκπλήσσει αρνητικά με τις επιλογές της" και "ολοένα και περισσότερο διολισθαίνει σε ακόμη πιο συντηρητικές πολιτικές, κατ’ εντολή της Τρόικας", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας να οδηγηθεί το κόμμα σε Συνέδριο. Παράλληλα,ασκεί κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι "οδηγεί και τον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο της απαξίωσης, της πολιτικής μετάλλαξης, του «διαζυγίου» με τις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά τους στήριξαν". Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό "να κατανοήσει ότι δεν μπορούμε να είμαστε οι σοσιαλιστές της λιτότητας" και να δώσει "ορθή πορεία διεξόδου".

"Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο σε αυτές τις εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει για τέτοιες πολιτικές. Δεν έχει δώσει καμία λευκή επιταγή σε κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ έχει τα όργανά του και τις καταστατικά θεσμοθετημένες διαδικασίες. Για αυτό πρέπει να οδηγηθούμε σε Συνέδριο το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος. "Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον Πρόεδρο του κινήματος. Οι ευθύνες του απέναντι στο λαό και το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες", καταλήγει.





Read more...

Γ. Δημαράς: Παραιτείται ή δεν παραιτείται;



Εμμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα την 1η Ιανουαρίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς, αν και, όπως αναφέρει, πολλοί εκ των ψηφοφόρων της Κίνησης του στις περιφερειακές εκλογές, του ζητούν να μην προχωρήσει στην απόφασή του αυτή, την οποία είχε ανακοινώσει το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών για τους ΟΤΑ. Ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος μαζί με το Βασίλη Οικονόμου και τη Σοφία Σακαράφα, δεν είχαν, ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίσει το Μνημόνιο και ως εκ τούτου τέθηκαν εκτός της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, κατήλθε στις εκλογές για τους ΟΤΑ ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

Ωστόσο, παρά τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που είχε προ των εκλογών, στις κάλπες έλαβε 15,96% και ετέθη εκτός του δευτέρου γύρου, το δε βράδυ της 7ης Νοεμβρίου δήλωσε πως θα παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένα δημοσιεύματα τον έφεραν να μην εμμένει στην δήλωσή του περί παραιτήσεως, αλλά σήμερα σε γραπτή ανακοίνωσή του του ο Γιάννης Δημαράς αποσααφηνίζει ότι ισχύει εκείνη η δήλωσή του τη νύκτα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, στη σημερινή του δήλωση υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια στον περιφερειακό και στον κεντρικό πολιτικό στίβο θα συνεχιστεί, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι πιθανόν να επεξεργάζεται την ιδέα για νέο πολιτικό σχηματισμό.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Δημαρά έχει ως εξής: «Ευχαριστώ τους συντρόφους μου, τους συναγωνιστές και τις χιλιάδες των απλών πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής. Τους κατανοώ και ακόμα πιο πολύ τους είμαι ευγνώμων για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους. Με συγκινούν, γιατί με την ανιδιοτέλεια που τους χαρακτηρίζει, μου ζητούν να μην παραιτηθώ από την βουλευτική μου έδρα. Όμως, θα μου επιτρέψουν να τους πώ ότι, η δήλωσή μου τη νύχτα των εκλογών ισχύει.

Γνωρίζουν καλά και τους διαβεβαιώ, ότι η προσπάθειά μας και στον περιφερειακό, αλλά και στον πολιτικό στίβο θα συνεχιστεί. Όσοι βιάστηκαν να παίξουν στον στίβο της πολιτικής αναξιοπιστίας, να βρούν τους πρωταγωνιστές αλλού. Σε αυτούς που, άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές και άλλα έκαναν αμέσως μετά, με θύματα τα εκατομμύρια των απλών εργαζόμενων πολιτών. Άλλωστε, οι Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουν ανάγκη την αξιοπιστία και το ήθος των πολιτικών. Γιατί, έτσι μόνο θα δυναμώνει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Γιατί, έτσι μόνον θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Γιατί έτσι μόνο, θα προστατεύεται η εθνική μας κυριαρχία και τα εθνικά μας δίκαια».

Αν.Παναγόπουλος
ΑΠΕ





Read more...

ΓΣΕΕ: Παράνομη και αντισυνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές


"Παράνομη και καταχρηστική" χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την απόφαση του νομάρχη Αθηνών και του προέδρου του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. "Εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών και στόχο έχει να αποτελέσει την βάση για επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές" τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δεν θα επιτρέψει τα προβλήματα της κρίσης να αξιοποιηθούν για να επιβληθούν τα μακροχρόνια σχέδια των πολυεθνικών. Η Συνομοσπονδία συμπαρατάσσεται με την θέση της Ο.Ι.Υ.Ε και καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να μην υποκύψει στις σειρήνες των μεγάλο-καταστηματαρχών, να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων. Μ.Τ.





Read more...

Συζητούν για το Αιγαίο...



Είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι υπάρχουν κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων επισήμων που μας πληροφορούν ότι την εποχή αυτή διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο. Μας το είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Νταβούτογλου. Αλήθεια, τι ακριβώς είναι αυτό που διαπραγματευόμαστε; Ναι, πολλές
φορές δεν είναι καλή η δημοσιότητα. Αλλά και το πολύ σκοτάδι δημιουργεί άλλων ειδών κινδύνους...

Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν... είμαστε από εκείνους που είναι αντίθετοι στις συζητήσεις. Είναι ένας πολιτισμένος τρόπος για να λύνουν οι άνθρωποι τις διαφωνίες τους. Το πρόβλημα είναι ότι με την Τουρκία έχουμε πολλές διαφωνίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης για μας. Για παράδειγμα, οι Τούρκοι θεωρούν τους τελευταίους μήνες ως εθνικό εναέριο χώρο τους τον ουρανό πάνω από το κατοικημένο νησί Φαρμακονήσι. Με την ίδια λογική μπορούν να μας ζητήσουν να συζητήσουμε για τη Ρόδο, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη και άλλα ελληνικά νησιά.

Για μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο με την Τουρκία και να σταματήσουμε να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα για εξοπλισμούς. Από την άλλη, όμως, είναι αμφίβολο αν η οικονομική κρίση μας έχει αφήσει άθικτη τη διαπραγματευτική μας ισχύ...

Το πρόβλημα δεν είναι να κάνουμε ένα deal με τους Τούρκους για τα πετρέλαια του Αιγαίου. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με οποιονδήποτε και μάλιστα να είναι και ιδιαίτερα επωφελής. Αυτός ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ο Κινέζος, μπορεί να είναι και ο Τούρκος. Το πρόβλημα δεν είναι με ποιόν συμφωνείς, αλλά ποιοι θα είναι οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας. Κι επειδή ακριβώς συζητάμε για το Αιγαίο και όχι για την Αγρογή, θα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα για το περιεχόμενο των συζητήσεων και φυσικά για τις όποιες αποφάσεις. Κάτι που απαιτεί ουσιαστική ενημέρωση, τουλάχιστον των πολιτικών αρχηγών...

Προσέξτε, τώρα, την πλήρη δήλωση του υπουργού εξωτερικών της γείτονος: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα. Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα».

Στη δήλωση αυτή να ξεχωρίσουμε δύο φράσεις: «Στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα». «Οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο».

Τους τελευταίους μήνες αυτό που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Να γίναμε, άραγε, πιο «σκληροί» στις συζητήσεις εν μέσω κρίσης;
Θανάσης Μαυρίδης
capital.gr

Read more...

«Δεν θα πέσουμε στη στημένη παγίδα της εσωστρέφειας»

Ομιλία Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ


http://img.protothema.gr
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στην "συμμαχία των προθύμων" που στηρίζουν την οικονομική της πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η οποία συνέχισε τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

"Δεν θα είμαστε συνένοχοι στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, προσφέρουμε συναίνεση μόνο για να μπει η χώρα στη φάση της ανάκαμψης, τίποτε λιγότερο", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε λέγοντας ότι ζητάμε επίμονα και με συνέπεια αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής.

"Αν μας ζητούν τη συνενοχή σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα δεν θα τους τη δώσουμε, αν θέλουν συναίνεση σε μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα μας ας ψάξουν αλλού συνενόχους, κάποιοι σπεύδουν να προσφέρουν δεκανίκια και κάποιοι άλλοι να ενταχθούν στη συμμαχία των προθύμων", είπε ο κ.Σαμαράς, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην κ.Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και στους βουλευτές που προσφάτως αποχώρησαν από τη ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα προσφέρει συναίνεση μόνο για αλλαγή οικονομικής πολιτικής προκειμένου να σωθεί ο τόπος.

Συνέχισε την επίθεση στην κα Μπακογιάννη και σε εκείνους που αποχώρησαν, χωρίς να τους κατονομάζει, λέγοντας ότι "όσοι κάνουν νέο κόμμα και στηρίζουν την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης δεν έχουν καταλάβει τί συμβαίνει γύρω τους".

Αναφερόμενος πάντα στο εσωκομματικό τοπίο που διαμορφώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, είπε ότι "δεν θα πέσουμε στην στημένη παγίδα της εσωστρέφειας, δεν θα ασχοληθούμε με τα μικρά και τα ασήμαντα".

"Στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας, σας θέλω όλους δίπλα μου, δεν περισσεύει κανείς", είπε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε, απευθυνόμενος εμμέσως σε εκείνους που "λοξοκοιτούν" εκτός ΝΔ, ότι "σε αυτό τον αγώνα δεν χωράνε ούτε λυπόψυχοι, ούτε λαθρεπιβάτες".

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ιδεολογία του κόμματος είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και ότι δεν αποτελεί μια μάζα άμορφων ιδεών.

Αποσαφήνισε, εξ άλλου, ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

Άνοιξε τη βεντάλια της πολιτικής του αναφερόμενος και στα εθνικά θέματα, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι ασκεί μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά, απηύθυνε δε την προειδοποίηση να μην χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση ως άλλοθι για υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα.

Συνέδεσε την "συμμαχία των Προθύμων" με εκείνους που στο παρελθόν είχαν στηρίξει το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι είναι οι ίδιοι που τότε έλεγαν ότι το σχέδιο Ανάν είναι μονόδρομος σωτηρίας για την Κύπρο και οι ίδιοι τώρα σπεύδουν να στηρίξουν την οικονομική πολιτική του μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών υποστηρίζοντας ότι "η ΝΔ έχει μπει σε ανοδική τροχιά, επέστρεψε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μείωσε μέσα σε δεκατρείς μήνες τη διαφορά, από 10,5 σε δύο μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν κατάφερε τέτοια επαναφορά".

Συνέχισε δε λέγοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές σηματοδοτούν την πιο δυναμική επάνοδο της ΝΔ: "μας είχαν τελειωμένους και τώρα μας βλέπουν όρθιους, μια ανάσα πίσω τους, η ΝΔ είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, πάντως, ότι υπήρξε και μια μεγάλη προειδοποίηση από την πλευρά του ελληνικού λαού, που ήταν η αποχή και συνιστά μήνυμα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική του πρόταση, κάνοντας παράλληλα κριτική στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εξήγησε ότι απορρίπτει την πολιτική του μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί πρώτον δεν χτυπά τη σπατάλη, αλλά ενισχύει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, δεύτερον δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή, τρίτον η κυβέρνηση δεν κατάφερε παρά τα σκληρά μέτρα να ελέγξει το δημόσιο χρέος και τέταρτον γιατί οι όροι αποπληρωμής του χρέους είναι πια εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να εκπληρωθούν.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν είναι αντίθετος στις διαρθρωτικές αλλαγές, αντίθετα, όπως είπε, υποστηρίζει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα και προτείνει ακόμη και αναθεώρηση του Συντάγματος για να προωθηθεί. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος ούτε στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης που υπαγορεύεται από το μνημόνιο οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει πέσει έξω σε όλες της τις προβλέψεις για τις δαπάνες, τα εσοδα, την ανεργία, τον πληθωρισμό και υποστήριξε ότι σήμερα η κυβέρνηση καλείται να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

"Μέχρι εδώ κύριοι του ΠΑΣΟΚ, σας έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο τόπος", είπε ο κ.Σαμαράς.

Υποστήριξε δε ότι "η στάση της ΝΔ έχει θετική πρόταση για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και ανάκαμψη, ότι το κόμμα του έβαλε πλάτη στα δύσκολα, πρότεινε μέτρα για έλεγχο του ελλείμματος, παρουσίασε πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση, ψήφισε μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια που ανέρχονται σε τριάντα".

Τέλος, επανέλαβε ότι η δική του πρόταση περιλαμβάνει ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ύφεσης και του ελλείμματος, του ελλείμματος και του χρέους και όχι μόνο περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Μετά την ομιλία του κ.Σαμαρά ακολούθησαν τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ κεκλεισμένων των θυρών, αφού ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν "για να συζητήσουμε τα οικογενειακά μας".
Read more...

«Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά»!

Εισήγηση-«βόμβα» στο Συμβούλιο της Επικρατείας


http://img.protothema.gr
Αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την αναδρομική φορολόγηση (άρθρο 78 παρ. 2) και τη φορολογική ισότητα (άρθρο 4) είναι η έκτακτη εισφορά.

Αυτό θα υποστηρίξει ο σύμβουλος Επικρατείας, Ι. Γράβαρης, στην αυξημένη σύνθεση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την ερχόμενη Τετάρτη. Ο εισηγητής θα αναφέρει ότι το μετρό παραβιάζει το άρθρο 78 παρ.2 για την αναδρομική φορολόγηση και το άρθρο 4 του Συντάγματος για τη φορολογική ισότητα. Και αυτό, γιατί εξαιρεί από την έκτακτη εισφορά, χωρίς να προκύπτει για ποιο λόγο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, 128.000 φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ για το 2007, πρέπει να πληρώσουν από 1.000 έως 25.000 ευρώ εφάπαξ ή σε δόσεις. Το μέτρο επιβλήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Η εισήγηση του κ. Γράβαρη περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου της έκτακτης εισφοράς είναι αντίθετη με παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή από το Τμήμα, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι η έκτακτη εισφορά είναι συνταγματική και νόμιμη. Αντίθετα, το Πρωτοδικείο είχε κρίνει ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό.

Read more...

Παράταση για τους ημιυπαίθριους

Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2010


http://img.protothema.gr/
Παρατείνεται έως τις 28 Δεκεμβρίου 2010 η προθεσμία υποβολής, με συστημένη επιστολή στην πολεοδομία, των δικαιολογητικών για τη διατήρηση χώρων που άλλαξαν χρήση, όπως οι ημιυπαίθριοι χώροι, σύμφωνα με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ακόμη, με βάση την ίδια τροπολογία παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης και αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων καταβολής ανά κατηγορία ακινήτων.

Συγκεκριμένα, εντός 30 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και 32 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης πλην κατοικίας από την έναρξη ισχύος του νόμου 3843/2010 ολόκληρο ή τμηματικά σε δέκα και οκτώ ισόποσες δόσεις αντιστοίχως, εκ των οποίων η πρώτη εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του ιδίου νόμου.

Επίσης, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 10%, ενώ για τους χώρους που διατηρούνται ορίζεται ότι δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος. Επιπλέον, για τους χώρους αυτούς δεν έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις της κειμένης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικά, όμως, ως προς το φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη, όπως ήταν πριν της τακτοποίησής τους.

Τέλος, η αλλαγή χρήσης των ακινήτων, η οποία επέρχεται με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου, δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.
Read more...

Μνημόνιο σε όλα τα υπουργεία ...


nonews-news
Προθεσμία τριάντα ημερών έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς του προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μην υπάρχουν «παρανοήσεις», μοίρασε σε κάθε ένα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τις ενέργειες που του αντιστοιχούν. Και όχι ως... τίτλους, αλλά και ως περιεχόμενο! Πρόκειται για προγραμματισμό συνολικά 73 δράσεων -ένα μνημόνιο ουσιαστικά για κάθε υπουργείο- που θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αναλύονται σε δύο σημεία. Και για το ότι θα υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο και για το ότι δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης.

«Ετσι, κανένας από εδώ και πέρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε» σημειώνουν με νόημα οι συνεργάτες του. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει με αυτόν τον τρόπο να κλείσει το 2010 όσο περισσότερες εκκρεμότητες μπορεί. Γιατί, πέραν των όσων πήραν μαζί τους στα γραφεία τους οι υπουργοί, το 2011 είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Η χώρα μας αναμένει να απορροφήσει 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει:

* Πρώτον, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 να έχουν γίνει η μελέτη για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι αναλογιστικές μελέτες για τα τέσσερα μεγάλα Ταμεία και να περάσει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θέτει ως στόχο την είσπραξη 7 δισ. ευρώ έως το 2013, με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.

* Δεύτερον, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2011 θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο φορολογικό πλαίσιο (δικαστικά, κεντρικοποίηση ελέγχων και διασταυρώσεων, πάταξη διαφθοράς).
* Τρίτον, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011 να οριστούν οικονομικοί ελεγκτές σε όλο τον δημόσιο τομέα, να γίνει ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες για τα υπόλοιπα Ταμεία.
* Και, τέταρτον, μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2011 να έχει ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων κεντρικό είναι το «παιχνίδι» που παίζεται στον χώρο των τραπεζών. Από τη μία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας ή την πώλησή της, και από την άλλη ο διοικητής της και μερίδα υπουργών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της σε δεύτερο δημόσιο πυλώνα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα είναι ένα από τα ατού της κυβέρνησης στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μήνυμα
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως στο «ταμείο» που θα γίνει στο τέλος του έτους θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Υπουργοί που έπιασαν τους στόχους και άλλοι που θα ζητήσουν... δεύτερη ευκαιρία. Δεν είναι όμως σίγουρο πως θα την έχουν. «Ο πρόεδρος δεν θα διστάσει να αντικαταστήσει όποιον δεν πετύχει» διαμηνύουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Ο λόγος είναι απλός: «Αν δεν παρέμβει, όσοι δουλεύουν θα κατεβάσουν και αυτοί τα μολύβια». Η «χρέωση», λοιπόν, που έγινε χθες «θα έχει είτε τόκο είτε ράβδο». Στην όλη διαδικασία θα προσμετρηθεί και η συμμετοχή υπουργών και βουλευτών στη διαδικασία συζήτησης και υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011.

Ο Λ. Παπαδήμος
Ξεκίνησε και η αποστολή του Λ. Παπαδήμου. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού θα «σαρώσει» τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, προκειμένου να προετοιμάσει την παρουσία της Ελλάδας στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο πρώην κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης έχει στα χέρια του την αντιπρόταση στην οποία έχουν συμφωνήσει οι χώρες του Νότου, προκειμένου να απαντήσουν στις πιέσεις της Γερμανίας, που «στόχο έχουν να κάνουν το ευρώ? μάρκο»!

Η ατζέντα των υποχρεώσεων
Οι βασικές δράσεις ανά υπουργείο

Υπουργείο Οικονομικών

* Παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων
* Λειτουργία κεντρικού μητρώου ΔΕΚΟ και οικονομική εποπτεία ΔΕΚΟ
* Διασφάλιση διαθεσιμότητας εγγυήσεων προς τράπεζες - εφόσον χρειαστεί
* Λειτουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
* Ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (με Υπ.ΕΣ.)
* Διαδικασία για τη δημιουργία του ενιαίου μισθολογίου
* Παρουσίαση σχεδίου νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Υπουργείο Εσωτερικών

* Παρουσίαση του προγραμματισμού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με βάση τον κανόνα 1 προς 5.
* Λειτουργία Μοναδικού Σημείου Επαφής στο πλαίσιο της Οδηγίας των Υπηρεσιών

Υπουργείο Υγείας

* Μεταφορά ευθύνης για την τιμολόγηση των φαρμάκων
* Δημοσίευση πλήρους λίστας φαρμάκων για όλα τα φάρμακα της αγοράς με βάση το νέο σύστημα τιμολόγησης (σε συνέχεια της λίστας που έχει δημοσιευθεί από τον Σεπτέμβριο)
* Εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων
* Ολοκλήρωση της νέας θετικής λίστας φαρμάκων (με βάση τις νέες τιμές)
* Υιοθέτηση ελεγκτικού μηχανισμού στα νοσοκομεία για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών δαπανών κάθε μήνα
* Επέκταση λειτουργίας ολοήμερων νοσοκομείων
* Επιβολή της συμμετοχής 5 ευρώ (από 3) για επίσκεψη σε εξωτερικά ιατρεία
* Ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού

Υπουργείο Εργασίας

* Μεταρρύθμιση του μηχανισμού συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους
* Πρόβλεψη ότι οι συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό
* Αναθεώρηση του συστήματος διαμεσολάβησης και διαιτησίας
* Αρση εμποδίων στη χρήση συμβολαίων ορισμένου χρόνου
* Κατάργηση της πρόβλεψης που καθορίζει υψηλότερο ωρομίσθιο στους μερικής απασχόλησης εργαζόμενους
* Πρόβλεψη για ευέλικτη διαχείριση του εργασιακού χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης σε βάρδιες
* Ολοκλήρωση αναλογιστικών μελετών (μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2010) για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ με βάση το νέο Ασφαλιστικό

Υπουργείο Παιδείας

* Εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

* Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων
* Παρουσίαση δράσεων για την προώθηση των εξαγωγών
* Προετοιμασία ενός χρονοδιαγράμματος για τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών
* Επίτευξη των στόχων για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων και των κονδυλίων συνοχής, όπως ορίζονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Υπουργείο Επικρατείας

* Υιοθέτηση μέτρων, σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο τη διευκόλυνση ΑΞΕ και επενδύσεων σε καινοτόμους και στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κ.λπ.)

Αντιπροεδρία

* Παρουσίαση έκθεσης για τις δραστηριότητες της ομάδας δράσης που αξιολογεί την πρόοδο ως προς τη γρήγορη υλοποίηση και απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων και εκπόνηση προτάσεων για βελτιώσεις, όπου είναι αναγκαίο

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

* Νέο ΕΜΠΑΕ με στόχο τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών μεσοπρόθεσμα

Υπουργείο Υποδομών

* Υιοθέτηση σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον ΟΑΣΑ
* Υιοθέτηση επιχειρησιακού σχεδίου για τον ΟΣΕ

Υπουργείο Περιβάλλοντος

* Παρουσίαση σχεδίου για την απελευθέρωση της ενέργειας που περιλαμβάνει άνοιγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ
* Υιοθέτηση σχεδίου ώστε είτε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα είτε να δώσει αυτόν τον ρόλο στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος
* Επιτάχυνση ολοκλήρωσης κτηματολογίου και υιοθέτηση ενός σχεδίου δράσης.

Καταργείται η αγροφυλακή
Παραχωρήσεις αεροδρομίων

Με διαδικασίες «fast track» ελήφθησαν χθες σημαντικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να περιγράφει με ενάργεια το ασφυκτικό πλαίσιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε ότι «δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις» και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να ακούσει τις προτάσεις τους. Τι αποφασίστηκε;

* Αμεσα κατατίθεται το νομοσχέδιο που αφορά και την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (π.χ. Ρόδου, Μυκόνου κ.ά) σε ιδιώτες με βάση το «μοντέλο» του «Ελ. Βενιζέλος». Δηλαδή το κράτος θα παραχωρεί, π.χ., για 30 χρόνια τα αεροδρόμια για αξιοποίηση και ανάπτυξη και θα λαμβάνει ποσά που εν πολλοίς θα τροφοδοτούν την κατασκευή μεγάλων έργων. Η ΥΠΑ θα καταγράψει τις ανάγκες για την αξιοποίηση πιλότων και μηχανικών της πρώην Ολυμπιακής σε αντίστοιχες θέσεις.
* Η παραχώρηση σε ιδιώτες της αξιοποίησης και της λειτουργίας σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων ολυμπιακών προδιαγραφών. Θα βασιστεί στη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Για παράδειγμα , το Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο θα μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο και θα λειτουργήσει με ευθύνη ιδιωτών.
* Η διάλυση της Αγροφυλακής και η μετάταξη των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες (δασοφύλακες). Οι περίπου 5.000 εποχικοί πυροσβέστες εισέρχονται σε καθεστώς πενταετούς θητείας, με την επωνυμία «επικουρικοί πυροσβέστες». Δηλαδή, «σταματά» η πρόσληψη μέσω οκτάμηνης σύμβασης πυροσβεστών.
* Η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και γενικότερα των αστικών συγκοινωνιών. Οπως αποφασίστηκε, η εξυγίανση αυτών των οργανισμών είναι άμεσης προτεραιότητας, όπως συμβαίνει και για τις άλλες ΔΕΚΟ. «Χρειάζεται σαφής αναπτυξιακή πολιτική», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναγνώρισε την υστέρηση στη συγκέντρωση των εσόδων. Ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι από την περαίωση έχουν ήδη εισπραχθεί 493 εκατ. ευρώ - ήτοι παραπάνω από τον στόχο. Προέβλεψε μάλιστα ότι οι εισπράξεις ενδέχεται να διπλασιαστούν από την περαίωση.

Επενδύσεις
Συνάντηση με ξένους ομίλους

Σημαντική συνάντηση με στελέχη σκανδιναβικών επενδυτικών ομίλων είχαν χθες το πρωί τέσσερις υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης. Οι κύριοι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Χάρης Παμπούκης, καθώς και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη ενημέρωσαν τα στελέχη των επενδυτικών ομίλων για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στους τομείς ευθύνης τους (οικονομία, επενδύσεις, εργασιακά και ενέργεια-περιβάλλον) και ανέλυσαν το συνολικό πλάνο της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα εν λόγω στελέχη των ομίλων με έδρα τις σκανδιναβικές χώρες διαχειρίζονται κυρίως συνταξιοδοτικά κεφάλαια συνολικής αγοραστικής δύναμης 300 δισ. ευρώ και κάνουν τοποθετήσεις σε αγορές κρατικών ομολόγων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ



Γιώργος - Πάγκαλος - Παπακωνσταντίνου
Τρόικα για έλεγχο των δαπανών - Επίτροπος σε κάθε υπουργείο

Τον πλήρη έλεγχο των υπουργών ως προς την τήρηση του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και τον έλεγχο των δαπανών του Δημοσίου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε χθες στους υπουργούς του προθεσμία 24 ωρών για να απαντήσουν στην επιστολή που έστειλε στον καθένα σχετικά με τις προτεραιότητες και τον χρόνο υλοποίησής τους. Ετσι σήμερα οι υπουργοί, οι οποίοι έλαβαν παράλληλα και αναλυτικό σημείωμα από τον υπουργό Οικονομικών, πρέπει να στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου αναλυτικό «ραπόρτο» για την πορεία των συμφωνηθέντων (στο μνημόνιο) αποφάσεων και να δεσμευτούν για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης του επιχειρησιακού σχεδίου.

Μέσα σε τρεις μήνες, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες -νομοθετικές και μη- ώστε αφενός να φανούν στην πράξη οι «ανατροπές» και οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και αφετέρου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η εκταμίευση της τέταρτης δόσης τον Μάρτιο.

Με απολύτως κοφτό και κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να παρακολουθεί ο ίδιος (και ο κ. Πάγκαλος) σε τακτικές συνεδριάσεις την πορεία του σχεδίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει το «χτένισμα» και την «καθοδήγηση» των ενεργειών του κάθε υπουργείου.

Ταυτόχρονα ορίζεται «επίτροπος» -οικονομικός διευθυντής- σε κάθε υπουργείο, που υπό την επίβλεψη του κ. Παπακωνσταντίνου θα ελέγχουν την εξέλιξη των αποφάσεων. Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν άφησε περιθώρια «διαλόγου». Τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο το 2011 θα είναι λιγότερο δύσβατο από το 2010, αλλά επεσήμανε τις τεράστιες δυσκολίες στο επιχειρησιακό σκέλος.

«Το βάρος πέφτει πλέον στο κάθε υπουργείο, στις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στη Δημόσια Διοίκηση και με στόχο να στηριχτούν οι πολίτες, η επιχειρηματικότητα και η βιωσιμότητα της οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε δε κρίσιμες τις διαπραγματεύσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και λύση το ευρωομόλογο.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.


Read more...

"Πονηροί" έπαιρναν δύο μισθούς από το δημόσιο...



Δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονταν από δύο υπηρεσίες, λάμβαναν επιδόματα που δεν εδικαιούντο και πληρώνονταν για υπερωρίες που δεν δούλεψαν, αποκάλυψες πριν καλά καλά λειτουργήσει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Μόνο κατά την εισαγωγή των στοιχείων στο σύστημα εντοπίστηκαν 65 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έπαιρναν κάθε μήνα δύο μισθούς.

Η καταβολή...
αμοιβής από την υπηρεσία που τους πλήρωνε χωρίς να τους απασχολεί διεκόπη και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θα ζητηθεί αναδρομικά η επιστροφή όλου του ποσού που έλαβαν χωρίς να το δικαιούνται, ενώ θα ελεγχθούν για τυχόν πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα.

Μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα καταβληθεί η αμοιβή 15θήμερου σε 202.106 υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας, Υποδομών, Εργασίας, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ΕΣΡ.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν άλλοι 200.000 υπάλληλοι ενώ έως το τέλος Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα και οι εργαζόμενοι στα ΝΠΔΔ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
skai.gr


Read more...

Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ υπέρ των μέτρων Α. Διαμαντοπούλου...


Του Αλέξανδρου Π. Θεοδωράκου
Γραμματέα ΠΑΣΠ ΤΕΙ

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, παρακολουθήσαμε την κατάθεση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του σχετικού κειμένου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο διαβούλευσης η ΠΑΣΠ ΤΕΙ τονίζει τα έξης :
• Για μας, είναι πολύ θετικό ότι ένας άλλος νόμος αντικαθιστά το νόμο-έκτρωμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την απόσυρση του.
• Η κατάργηση του ορίου φοίτησης και η ενδυνάμωση του ρόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με το άσυλο αποτελούν δικαίωση των αγώνων των σπουδαστών.
• Πιστεύουμε πως η φιλοσοφία του κειμένου για την πλήρη αυτοτέλεια των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι δικαίωση των πάγιων θέσεων μας.
• Για μας η ρήξη με τους εκφραστές της...
συντήρησης στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, το καθηγητικό κατεστημένο, μας γεμίζει αισιοδοξία πως πλέον το δόγμα «για όλα φταίνε οι φοιτητές» δεν υπάρχει.
• Είναι πολύ θετικό, το γεγονός πως η φοιτητική συμμετοχή παραμένει ως έχει στα όργανα συνδιοίκησης, αν και πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις σχετικά με την εκλογή των Προέδρων και των Πρυτάνεων των Ιδρυμάτων.
Παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει απαντήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική κατοχύρωση των σπουδαστών και αποφοίτων των ΤΕΙ. Πιστεύουμε πως χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, επαρκή χρηματοδότηση κι αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών οι οποιεσδήποτε αλλαγές και ρήξεις είναι άνευ ουσίας. Καλούμε την κυβέρνηση στην άμεση έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Τέλος, εντύπωση μας προκαλεί η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σχετικά με το κείμενο διαβούλευσης. Πραγματικά οι υπάλληλοι του καθηγητικού κατεστημένου επιτελούν καλά τον ρόλο τους. Προσοχή όμως. Σε καιρούς διαφάνειας οι σχέσεις εργοδότη (καθηγητή)- εργαζομένου (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), πρέπει να δημοσιοποιούνται. Και θα δημοσιοποιηθούν. Ας προσέξουν καλά, όταν μιλούν εν ονόματι των απλών φοιτητών.

Read more...

Μειώνουν τα δάνεια για λιγότερα προβλήματα με τους πελάτες

Στραγγίζουν τελείως την αγορά οι τράπεζες


http://img.protothema.gr/
Οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση της μόχλευσης του ισολογισμού τους ( λιγότερα δάνεια ), σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επειδή, όμως, η κρίση μέρα με την μέρα διευρύνεται οι προσπάθειες για την μείωση των δανείων θα συνεχίζονται με συνέπειες στην πιστωτική επέκταση δημιουργώντας νέα «ασφυξία» στην αγορά.

Όπως άλλωστε αναμένουν οι περισσότεροι τραπεζίτες, το άνοιγμα των τραπεζών προς την αγορά θα σημειωθεί μετά το πρώτο τρίμηνο και αφού ξεκαθαρίσουν με τα παλαιά δάνεια, και ανοίξουν οι δρόμοι για την διατραπεζική αγορά.

Όπως έδειξαν λ. χ τα αποτελέσματα της Alpha Bank η τράπεζα μείωσε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο σε 52 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, έναντι 53 δισ. ευρώ προ έτους.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 7,5% από 7,7% εξαιτίας της μείωσης των δανείων, ενώ σημειώθηκαν απομειώσεις ύψους 223 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Alpha Bank η επιβράδυνση των καθυστερήσεων έφθασε στα 289 εκατ. ευρώ από 332 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, διαμορφώνοντας τις συνολικές προβλέψεις σε 2 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύει ένα δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων σε 53% χωρίς τις εξασφαλίσεις.

Μειώσεις ενεργητικού

Για μείωση ενεργητικού έκανε λόγο σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης κατά την συνάντηση του με τον σύλλογο εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι φοβούνται την μείωση της πιστωτικής επέκτασης πέρα από την μείωση μισθών που προτάθηκε.

Σε μια άλλη τράπεζα που δημοσίευσε επίσης στοιχεία 9μηνου ο δείκτης παραμένει υψηλός. Στην Μarfin Popular bank ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε σε 7,1% από 6,6% του προηγούμενου τριμήνου, εμφανίζοντας 70 μονάδες βάσης.

Και σύμφωνα με την τράπεζα, ο δείκτης επηρεάστηκε από το επίπεδο του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων που παρέμεινε στα επίπεδα του β΄ τρίμηνου. Όμως , η τράπεζα υποστηρίζει ότι η ροή των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε σε 345 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας μείωση 31%.

Read more...

Ξεσπά εμφύλιος στο εμπόριο για το άνοιγμα της Κυριακής

Αμφισβητείται η κίνηση Καρέλλα


Παναγής Καρέλλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας http://img.protothema.gr/

Παναγής Καρέλλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

Την οργή του εμπορικού κόσμου και τα πυρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εμποροϋπαλλήλων προκάλεσε η πρωτοφανής για τα δεδομένα του μικρομεσαίου εμπορίου πρόταση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Παναγή Καρέλλα να ζητήσει δίχως την έγκριση του συνόλου των μικρομεσαίων εμπόρων το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για άνοιγμα της κερκόπορτας προς τις μεγάλες πολυεθνικές και τα εμπορικά κέντρα και για πρωτοφανή πρόκληση εις βάρος του ίδιου του κλάδου που υποτίθεται ο κ. Καρέλλας υπηρετεί» τόνισαν στο protothema.gr ισχυροί εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων που ετοιμάζουν κίνηση αμφισβήτησης του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Προδοσία» μάλιστα έφθασε να χαρακτηρίσει ο πρόεδρος συλλόγου των νοτίων προαστίων την κίνηση αυτή η οποία σπάει κάθε κατεστημένο στο χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και υιοθετεί τις θέσεις των μεγάλων ομίλων.

Θα πρέπει να πούμε πως τη σχετική έγκριση λειτουργίας την Κυριακή 12/12 έλαβε η Νομαρχία Αθηνών κατόπιν αιτήματος του ίδιου του κ. Καρέλλα με στόχο την «τόνωση του ιστορικού εμπορικού κέντρου».

Από τη μεριά τους εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών εξαίρουν την στάση του κ. Καρέλλα τονίζοντας πως «επιτέλους βρήκαμε έναν σύμμαχο στα πάγια αιτήματά μας. Συγχαρητήρια στον κ. Καρέλλα που έβαλε το συμφέρον των επιχειρήσεων πάνω από τις σκοπιμότητες των εργαζόμενων» μας είπαν στελέχη του ΣΕΛΠΕ.

Ανάλογη είναι η αναγνώριση στο πρόσωπο του κ. Καρέλλα και από εκπροσώπους της Η&Μ, των ΙΚΕΑ και άλλων μεγάλων πολυεθνικών καθώς πιστεύουν πως έσπασε ένα κατεστημένο ετών, δημιουργώντας μια δεύτερη γραμμή αντίστασης στις πάγιες αρνήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βέβαια οι αντιρρήσεις των εμπορικών συλλόγων για το δυσβάστακτο κόστος και την ανάγκη να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα πάνε …περίπατο μετά την ιστορική συναίνεση Καρέλλα.
Read more...

Τέλος στην εσωστρέφεια θέλει να βάλει ο Σαμαράς

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ


http://img.protothema.gr/
Με σκοπό να βάλει τέλος στο νέο κύκλο εσωστρέφειας που άνοιξε στη ΝΔ με την ίδρυση του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη και την αποχώρηση δύο βουλευτών ο κ. Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Μέχρι στιγμής η Ρηγίλλης έχει ενοχοποιήσει τις αποχωρήσεις των κ.κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοντογιάννη κάνοντας λόγο «για νέα αποστασία» και έχει ζητήσει από τους αποχωρήσαντες να επιστρέψουν τις βουλευτικές έδρες τους στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν εγείροντας ζήτημα πολιτικής ηθικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος μίλησε για σχέδιο αποδυνάμωσης του κόμματος δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί το «μαρτύριο της σταγόνας» με σταδιακές αποχωρήσεις βουλευτών αλλά ούτε και θα ανεβάσει τους τόνους. Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει πολιτικά θα ορίσει την στρατηγική του κόμματος, θα επιμείνει στην γραμμή κατά του μνημονίου και θα βάλλει το πλαίσιο της συνεννόησης με την κυβέρνηση εφόσον υπάρξει πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς θα αφήσει να εννοηθεί ότι όποιος δεν συμφωνεί με την πολιτική του κόμματος που δικαιώθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει την στάση του και να επιλέξει την πορεία του. Φυσικά θα επιτεθεί στην κυβέρνηση και στα εξαπτέρυγα και θα συνδέσει τις αποχωρήσεις από τη ΝΔ με την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αποτυχίας της οικονομικής της πολιτικής. Θα περιγράψει σαφώς ότι οι αποχωρήσαντες δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και εντάσσονται στην «συμμαχία των προθύμων που στηρίζουν το μνημόνιο».

Σκληροί οι βουλευτές

Πιο σκληροί αναμένεται ότι θα είναι οι βουλευτές του κόμματος που θα σηκώσουν ασπίδα προστασίας και θα δώσουν «την απάντηση σε όσους απεργάζονται σχέδια αποδυνάμωσης της ΝΔ». Αν και για πρώτη φορά θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές μετά από πολύ καιρό δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ούτε καν από τους «επίφοβους» προς αποχώρηση.

Ακόμη και ο κ. Κώστας Καραγκούνης το όνομα του οποίου κυκλοφορεί στα κομματικά γραφεία δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί με την ηγεσία και σύμφωνα με τα όσα λέει δεν σκοπεύει να φύγει από τη ΝΔ. Με δεδομένο πάντως ότι το όνομά του είχε κυκλοφορήσει από βουλευτές που είναι κοντά στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και όχι από την Ρηγίλλης εικάζεται ότι οι όποιες κινήσεις αναβάλλονται.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση είναι «ελάχιστοι οι πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική ή να ακολουθήσουν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη». Η ΝΔ αφήνει να εννοηθεί ότι οι κινήσεις αποχώρησης είναι σε συνεννόηση με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία απαντά χαρακτηρίζοντας τις διαρροές αυτές «θεωρίες συνωμοσίας που αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες». Είναι αμφίβολο όμως αν έτσι υπηρετεί την ανανέωση που επικαλείται αφού η σχέση της με τους συγκεκριμένους βουλευτές είναι γνωστή και δεδομένη και θα επιβεβαιωθεί όταν προσχωρήσουν επισήμως στο κόμμα της έστω κι αν αυτό γίνει στο ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου.

Στην συνεδρίαση θα παραβρεθεί και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος χτες μέσω κύκλων του διέρρευσε ότι «η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας». Ο κ. Καραμανλής είπε το αυτονόητο –εκτός αν σκεπτόταν να αποχωρήσει- ενώ απέφυγε να αποδοκιμάσει το εγχείρημα της κ. Μπακογιάννη που αποδυναμώνει το κόμμα του οποίου ηγήθηκε ή να στηρίξει τον διάδοχό του που εξελέγη με δημοκρατική διαδικασία και επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής χρησιμοποιεί την συγκυρία για να πιέσει τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να καλύπτει την αποτυχημένη πενταετία του. Παράλληλα υπάρχουν και οι βουλευτές του στενού του περιβάλλοντος που ζητούν προστασία και επιδιώκουν να παραμένουν στο προσκήνιο αξιοποιώντας την σχέση μαζί του.
Read more...

“Το 2011 θα συγκρουστούμε με τους εαυτούς μας…”

Μνημονιακές οδηγίες για 6+1 υπουργούς


http://img.protothema.gr/
"Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν" ήταν το μήνυμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους συναδέλφους του σε κυβέρνηση και κόμμα για την σκληρή πραγματικότητα με την οποία θα έρθουν σύντομα αντιμέτωποι, προειδοποιώντας ταυτόχρονα υπουργούς και βουλευτές πως οι περιστάσεις δεν προσφέρονται για ασκήσεις "επαναστατικής γυμναστικής", εν όψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και της εκτέλεσης των όρων του Μνημονίου.

Απέναντι στις αντιδράσεις και τις διχογνωμίες που εκφράστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα Εργασίας του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος: "το 2010 ο λαός επέδειξε ανοχή όταν του κόβαμε το μισθό και τη σύνταξη. Το 2011 όμως θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό", περιγράφοντας έτσι το είδος και το εύρος των ρήξεων που θα απαιτηθούν.

Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το επόμενο τρίμηνο ως το πιο κρίσιμο στη μάχη που δίνει η Ελλάδα και έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, που ενδέχεται να συναντήσουν αντιστάσεις.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, που αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, ξεκαθάρισε προς τους υπουργούς πως το βάρος πέφτει πλέον στον καθένα τους, προκειμένου να καταφέρουν τις αλλαγές που απαιτούνται στο δυσλειτουργικό, δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό Δημόσιο.

Οι "ειδικές αποστολές" που ανέθεσε σε περισσότερους από μισή ντουζίνα υπουργούς, συνδυάζονται με ασφυκτικές διορίες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και την επόμενη έλευση της Τρόικα, που θα κρίνει και την χορήγηση της επόμενης δόσης των δανείων:

1) Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και να ετοιμάσει το επόμενο για τις αστικές συγκοινωνίες.

2) Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα πρέπει να εισάγει νόμους και διατάγματα που απαιτούνται για την ολοκληρωτική εφαρμογή του Καλλικράτη ενώ μέσα στον Δεκέμβριο, σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πρέπει να ολοκληρώσουν την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και το σχέδιο του νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο.

3) Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρέπει να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις στα νοσοκομεία και στο σύστημα φαρμάκων, ενώ έχει να λύσει και το γόρδιο δεσμό της παραπομπής της χώρας μας από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το απαράδεκτο σύστημα προμηθειών των νοσοομείων.

4) Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει το πακέτο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και να έχει έτοιμες τις αναλογιστικές μελέτες για τα 4 μεγάλα ταμεία.

5) Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη πρέπει να ετοιμάσει και το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της Ενέργειας ενώ πρέπει να έχει επιταχύνει και τις διαδικασίες για το Κτηματολόγιο.

6) Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα πρέπει να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, να πολλαπλασιάσει τους στόχους απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων (από 3% το 2009 σε 17% φέτος και πάνω από 20% στη διετία 2011-12), να φέρει τον νέον Αναπτυξιακό Νόμο και να "τρέξει" μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών.

7) Ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο να φέρει στη Βουλή το φορολογικό νόμο με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και τις δράσεις για τη φοροδιαφυγή, ενώ πρέπει να "κλείσει" εντός των στόχων τον φετινό προϋπολογισμό και να έχει έτοιμο το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.


Όλα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει από κοινού να έχουν ολοκληρώσει μέχρι τον Ιανουάριο και το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς κλπ.
Read more...

Πέντε κλειδιά για τους “Πυρήνες” βλέπει η Αντιτρομοκρατική

Σε ποια σημεία θυμίζουν “Σέχτα”


http://img.protothema.gr/
Στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Αντιτρομοκρατικής έχει μπει η προκήρυξη που έστειλε σε site του Διαδικτύου, η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποστολή των 14 δεμάτων-βομβών σε πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα και σε άλλους ευρωπαϊκούς στόχους.

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι έρευνες των αστυνομικών επικεντρώνονται σε πέντε σημεία- διαπιστώσεις. Συγκεκριμένα:

* Προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το έμβλημα που παρουσιάζει για πρώτη φορά η οργάνωση. «Εκτιμούμε πως αν καταφέρουμε να εξακριβώσουμε τη συμβολίζει για τα μέλη της το έμβλημα και πως φτιάχτηκε, θα έχουμε εικόνα για την ηγετική ομάδα…» τονίζει αξιωματικός.
* Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους αναλυτές η ομοιότητες που παρουσιάζει η προκήρυξη με αυτές της Σέχτας Επαναστατών. «Για πρώτη φορά οι Πυρήνες απειλούν πολίτη- μάρτυρα. Η αναφορά στην υπάλληλο της εταιρείας ταχυμεταφορών είναι ενδεικτική. Ανάλογα είχε αντιδράσει η Σέχτα και είχε απειλήσει μάρτυρες μέσα από τις προκηρύξεις της» τονίζει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «προσπαθούμε να βρούμε πως προέκυψε η ομοιότητα…».
* Για τους αναλυτές σημείο έρευνας αποτελεί το κάλεσμα που κάνουν οι συγγραφείς της προκηρύξεις σε συντρόφους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αντιδράσουν ανάλογα. Δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχουν διεθνή προσανατολισμό.
* Η λεπτομερειακή αναφορά στις φυλακές, στους ποινικούς κρατουμένους ,αλλά και σε φυλακισμένους αντιεξουσιαστές τους προβληματίζει… Ίσως καταφέρουν σε ενδελεχή έρευνα να συγκεντρώσουν πολύτιμα στοιχεία…
* Σε γενικές γραμμές οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής μιλούν για μια προκήρυξη με ελάχιστο πολιτικό περιεχόμενο και χωρίς ιδεολογικό χαρακτήρα που έχει γραφτεί από νεαρά άτομα σε μια προσπάθεια να σπέιρουν τον τρόμο…

Πολλές σελίδες

Μέσα από τις 13 σελίδες, οι συντάκτες κάνουν εκτενή αναφορά στα τρία χρόνια δράσης της οργάνωσης και στις περισσότερες από 200 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις, εκφράζουν τη συμπαράσταση στους δύο συλληφθέντες του Παγκρατίου, Γεράσιμο Τσάκαλο και Παναγιώτη Αργυρού, αλλά και τον προφυλακισθέντα εδώ και μήνες Χάρη Χατζημιχελάκη (από την έφοδο της Αστυνομίας στη γιάφκα του Χαλανδρίου), ενώ τονίζουν: «Δηλώνουμε ότι, από τη σημερινή ημέρα και έπειτα, η Ε.Ο. Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς θα εκφράζεται μέσα από δύο αυτόνομες και ισότιμες υποδομές. Από εμάς, που πλέον αυτοπροσδιοριζόμαστε ως ο παράνομος τομέας της οργάνωσης και το δεύτερο τομέα των πυρήνων των φυλακισμένων μελών της οργάνωσης (Γεράσιμος Τσάκαλος, Παναγιώτης Αργυρού, Χάρης Χατζημιχελάκης), καθώς και όσων αιχμαλώτων συντρόφων συμφωνούν με τις αξίες και τις αρχές μας».

Η οργάνωση ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τους στόχους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι στόχοι που χτυπιούνται, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, οι τράπεζες, τα Αστυνομικά Τμήματα, οι εταιρείες σεκιούριτι, τα πολιτικά γραφεία, η Βουλή, οι εκκλησίες, τα δικαστήρια, οι φυλακές, οι πρεσβείες… είναι για εμάς απλώς κτήρια, που, όσα κιλά εκρηκτικών και να τοποθετήσουμε, θα ξαναχτιστούν από την αρχή με περισσότερες κάμερες, με περισσότερη φύλαξη, όλο και πιο φαινομενικά απόρθητα». Επισημαίνουν δε, πως θα συνεχίσουν τη δράση τους, γράφοντας: «Δεν υποχωρούμε… στεκόμαστε, δεν προσπαθούμε… μπορούμε, δεν ζητιανεύουμε… ληστεύουμε, δεν σβήνουμε… καίμε, δεν περιμένουμε… ανυπομονούμε. Η Συνωμοσία δεν πρόκειται να συλληφθεί ποτέ, γιατί δεν είναι απλά μια οργάνωση, είναι ένα ρεύμα ιδεών και οι ιδέες είναι πάντα ασύλληπτες».

Η οργάνωση παρουσιάζει για πρώτη φορά το έμβλημά της, ενώ αναφέρει για ποιους λόγους δεν χρησιμοποίησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, που θα είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ή και το θάνατο των παραληπτών.

«Η προνοητικότητά μας ότι η αλληλογραφία της κοσμικής αριστοκρατίας των πρεσβευτών δεν ανοίγεται από τους ίδιους, αλλά από το υπαλληλικό προσωπικό των πρεσβειών, μας υπαγόρευσε να μη χρησιμοποιήσουμε την ισχυρή εκρηκτική ύλη που έχουμε αποθηκευμένη, παρά μόνο ελάχιστη ποσότητα αυτοσχέδιας μαύρης πυρίτιδας, ώστε να παραδοθεί το μήνυμα χωρίς τον τραυματισμό κάποιου ανθρώπου».
Read more...

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΑΣΕΙΣ...


Βρυξέλλες : Κώστας Καρκαγιάννης
(από την Καθημερινή)
Απώλειες και για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, το οποίο θα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, προτείνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με προσχέδιο που έχει στη...
διάθεσή της η «Κ». Στόχος του Βερολίνου είναι να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχτούν την πρόταση στη σύνοδο κορυφής της 16ης - 17ης Δεκεμβρίου προκειμένου ο νέος μηχανισμός οικονομικής βοήθειας να αντικαταστήσει τον προσωρινό που λήγει το 2013.

Α΄ φάση
Σύμφωνα με την πρόταση του Βερολίνου, αν ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης αδυνατεί να αντλήσει πόρους από τις αγορές και προσφύγει για βοήθεια στον μελλοντικό μηχανισμό στήριξης, τότε «αυτομάτως» θα εξαναγκάζονται οι ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια, ιδιώτες κτλ) να δεχτούν επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχουν. Ταυτόχρονα, το κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα θα καταρτίζει αυστηρό σχέδιο λιτότητας με στόχο να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά του.
Β΄ φάση
Σε δεύτερη φάση τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αναλύουν την οικονομική κατάσταση του κράτους που βρίσκεται σε δυσκολία και ομόφωνα θα αποφασίζουν αν το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια «επιπλέον επιμήκυνση, συνοδευόμενη πιθανώς από ενέσεις ρευστότητας». Το κράτος-μέλος που θα έχει ζητήσει βοήθεια δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία εκτίμησης και απόφασης. Τα δανεικά που θα χορηγούνται θα φέρουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και υψηλό επιτόκιο δανεισμού.
Γ΄ φάση
Στην τρίτη φάση και εφόσον το χρεωμένο κράτος-μέλος και πάλι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις ένας διαμεσολαβητής (πιθανώς τα κράτη-μέλη που δανείζουν μαζί με την τρόικα) θα διαπραγματεύεται με τους κατόχους κρατικών ομολόγων ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει ονομαστική μείωση αξιών, δηλαδή «κούρεμα» ή νέες εγγυήσεις.
Δ΄ φάση
Αν όλα τα προηγούμενα μέτρα έχουν αποτύχει, στην τέταρτη και τελευταία φάση θα ακολουθεί η πλήρης αναδιάρθρωση χρέους, «οι τίτλοι θα παρακρατούνται και οι λοιπές υποχρεώσεις θα βαραίνουν τους πιστωτές». Δηλαδή θα επέρχεται πλήρης χρεοκοπία του κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.
Η όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους θα υποβοηθείται από την περίληψη στις μελλοντικές εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ειδικής «ρήτρας συλλογικής δράσης» από το 2011, σύμφωνα με την επιθυμία του Βερολίνου. Οι εν λόγω ρήτρες άρχισαν να εφαρμόζονται στις αρχές της δεκαετίας μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής. Προβλέπουν ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό (στην Ευρωζώνη έχει οριστεί από το 2003 στο 75% αλλά έχει εθελοντικό χαρακτήρα) κατόχων κρατικών ομολόγων θα μπορεί να αποδέχεται πρόταση αναδιάρθρωσης και η απόφασή του θα δεσμεύει το σύνολο των κατόχων. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο εύκολη η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι προκειμένου να εκδοθεί σημαντικός αριθμός ομολόγων που θα περιέχουν τη νέα ρήτρα θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια πενταετία. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να «γεφυρώνει» τον προσωρινό με τον μόνιμο μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωζώνης.

Κατά τα άλλα ο νέος μόνιμος μηχανισμός θα βασίζεται στις αρχές του ελληνικού μηχανισμού. Θα αφορά μόνο κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και θα ενεργοποιείται μόνο έπειτα από αίτημα του κράτους-μέλους που βρίσκεται σε δυσκολία. Βοήθεια θα δίνεται μόνο έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Eurogroup, υπό την προϋπόθεση ότι κινδυνεύει ολόκληρη η Ευρωζώνη και με πολύ σκληρούς όρους.
Read more...

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Επίσηµη πρεµιέρα σήµερα για την Ενιαία Αρχή Πληρωµών (ΕΑΠ), αφού µέσω αυτής θα πληρωθούν για πρώτη φορά 202.106 δηµόσιοι υπάλληλοι. Πρόκειται για υπαλλήλους των υπουργείων Οικονοµικών...
Προστασίας τουΠολίτη, ΕθνικήςΑµυνας, Υποδοµών, Πολιτισµού, Εργασίας, της Γενικής Γραµµατείας Επικοινωνίας, του Ταµείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στους οποίους θα καταβληθεί µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών η πληρωµή για το πρώτο δεκαπενθήµερο του Δεκεµβρίου.

Ανάµεσά τους πάντως βρίσκονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, και περίπου 65 «άτυχοι» που θα δουν τα εισοδήµατά τους να µειώνονται στο µισό, γιατί απλούστατα µέχρι σήµερα είχαν καταφέρει να εξαπατούν το Δηµόσιο και να πληρώνονται διπλά ή να εισπράττουν επιδόµατα που δεν δικαιούντο.

Με την καταγραφή των δηµοσίων υπαλλήλων που έγινε το καλοκαίρι και στη συνέχεια την ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωµών εντοπίστηκαν και έτσι στο εξής χάνουν τον διπλό µισθό, ενώ αναµένεται να υποστούν και άλλες συνέπειες, µε πρώτη την επιστροφή των χρηµάτων που αδικαιολόγητα εισέπραξαν.

Ο εντοπισµός αυτών των παραβατών τροφοδοτεί τις ελπίδεςτου υπουργείου Οικονοµικών ότι θα επιτευχθεί οστόχος που έχει θέσει στο Μνηµόνιο για εξοικονόµηση 100 εκατ. ευρώ, χάρη στη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών. Εκτός από τις διπλοπληρωµές και τα επιδόµατα που δίνονταν κάτω από το τραπέζι, αναµένεται επίσης να εντοπιστούν υπερωρίες πουυπερβαίνουν το καθορισµένο πλαφόν ή αµοιβές που υπερβαίνουν το πλαφόν.

Η µεγαλύτερη εξοικονόµηση βεβαίως θα προέλθει από την καθιέρωση του ενιαίου µισθολογίου στα τέλη του πρώτου εξαµήνου του 2011, οπότε αναµένεταινα καταργηθεί µία σειρά από επιδόµατα των δηµοσίων υπαλλήλων και ορισµένα να ενσωµατωθούν στον µισθό τους. Ουσιαστικά η Ενιαία Αρχή Πληρωµών είναι ο προάγγελος του ενιαίου µισθολογίου.

Ολοι οι υπάλληλοι που θα πληρώνονται µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών, πρέπει να διαθέτουν τραπεζικό λογαριασµό και φυσικά να έχουναπογραφεί. Για τουςπρώτους 202.106 που πληρώνονται από σήµερα δεν υπάρχει πρόβληµα, καθώς τα στοιχεία που δήλωσαν στην απογραφή και διαθέτει η Ενιαία Αρχή Πληρωµώνέχουν διασταυρωθεί µε τις καταστάσεις µισθοδοσίας,µε βάση τις οποίες πληρώνονταν µέχρι σήµερα. Σε ένα µήνα το δεύτερο «κύµα»
Το δεύτερο «κύµα» δηµοσίων υπαλλήλων, περίπου 200.000, θα ακολουθήσει σε ένα µήνα, στις 27 Δεκεµβρίου, ενώ έως τον Απρίλιο επιδιώκεται να πληρώνονται όλοι µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών. Συνολικά, οι υπάλληλοι που έχουν καταγραφεί είναι 768.009 – περιλαµβάνονται όλοι οι υπάλληλοι του στενού δηµόσιου τοµέα, καθώς και αυτοί των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Να σηµειωθεί ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται στις 13 και 27 κάθε µήνα τους µισθούς τους, ενώ οι πρόσθετες αµοιβές (υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αποζηµιώσεις από συµµετοχή σε επιτροπές κ.ά.) κατατίθενται τις αντίστοιχες ηµεροµηνίες του επόµενου µήνα από την πραγµατοποίησή τους.

Το υπουργείο Οικονοµικών περιµένει µε αγωνία να δει αν θα πετύχει τεχνικά το “πείραµα” σήµερα. Ωστόσο το µεγαλύτερο στοίχηµα που αντιµετωπίζει τώρα είναι η έναρξη των διαπραγµατεύσεων για το ενιαίο µισθολόγιο, για το οποίο είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις εκ µέρους της ΑΔΕΔΥ καθώς απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν εξοικονοµήσεις. Ετσι, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων θα αντιµετωπίσουν περικοπές επιδοµάτων, αν και άλλες είναι πιθανό να δουν βελτιώσεις στις αµοιβές τους στο πλαίσιο της καταπολέµησης των ανισοτήτων που υποστηρίζει ότι θα επιδιώξει η κυβέρνηση.
Read more...

ENTOΣ 45 ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΔ, ΔΕΣΜΕΥΤΑΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ


Παύει η πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ, με υπουργική απόφαση που υπεγράφη την Πέμπτη από τον υπουργό Οικονομικών Φ.Σαχινίδη. Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι πλέον οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται από τον ΟΠΑΔ, εντός 45 ημερών...


Το επόμενο διάστημα το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για τους προμηθευτές και γιατρούς, πρόσθεσε ο υπουργός.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, προανήγγειλε την απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμής των φαρμακοποιών που μέχρι στιγμής, λόγω του διπλού ελέγχου, απαιτούνταν έως και έξι μήνες για να πληρωθούν.

Στο εξής, θα γίνεται ένας καταρχήν λογιστικός έλεγχος, θα αποπληρώνονται οι φαρμακοποιοί και εφ' όσον προκύπτουν διαφορές από τον αναλυτικό έλεγχο θα συμψηφίζονται τον επόμενο μήνα.

Τροπολογία για τις προμήθειες των νοσοκομείων

Επίσης ο υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος εξ' αφορμής της σχετικής παρατήρησης του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Μ.Σαλμά, απάντησε σχετικά με απόφαση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων που καταδικάζει την Ελλάδα, γιατί δεν εφαρμόζουν τα νοσοκομεία οδηγία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται μια προσφορά προμήθειας υλικών, η οποία προέρχεται από κράτος - μέλος της ΕΕ.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι κατέθεσε τροπολογία με την οποία η χώρα προσαρμόζεται στην σχετική οδηγία, για να ψηφιστεί έως τα Χριστούγεννα, όπως απαίτησε ο Επίτροπος Μ.Μπαρνιέ, δεσμευόμενος ότι έτσι θα άρει η Επιτροπή την επιβολή του προστίμου προς τη χώρα μας.

Επίσης ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με την οποία επιδιώκεται εξορθολογισμός των δαπανών για τις εφημερίες.

Read more...

''ΕΞΠΡΕΣ'' ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ


Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η Τρόικα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, τρεις μήνες μετά το επεισοδιακό άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί με διαδικασίες εξπρές,...
το άνοιγμα και των υπολοίπων κλειστών επαγγελμάτων.
Έτσι, από 1ης Απριλίου, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές, θα εργάζονται υπό νέες, πιο ελεύθερες συνθήκες.
Παραδείγματος χάρην: αίρονται οι περιορισμοί για την ελάχιστη αμοιβή ων δικηγόρων, οι γεωγραφικοί περιορισμοί και η ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισής τους.
Αίρονται επίσης οι περιορισμοί που αφορούν στον αριθμό των φαρμακείων και τα ελάχιστα περιθώρια κέρδους.
Ακόμα, καταργούνται η ελάχιστη αμοιβή, οι αριθμητικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί και η απαγόρευση διαφήμισης στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα, όπως επίσης και η ελάχιστη αμοιβή - την καταβολή της οποίας εγγυάται το κράτος - σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες, και ορκωτούς λογιστές.
Οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι σχετικές αλλαγές θα οξύνουν τον ανταγωνισμό της ελληνικής οικονομίας και θα ευνοήσουν σταδιακά τη μείωση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ωστόσο, οι θιγόμενοι κλάδοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.
Read more...

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ


Στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα το ΣΔΟΕ.

Την απόφαση για «λουκέτο» στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις - και για παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους - έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο υλοποίησης και των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου. Ενώ, θετικοί προς αυτό είναι και οι ελεγκτές της τρόικας, που θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Στη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευκρινίζεται και το πώς θα εφαρμοσθεί από το ΣΔΟΕ το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ η απαγόρευση στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα μπορεί να είναι ακόμη και οριστική σε περίπτωση υποτροπής. Στην απόφαση του υπουργού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι αφού κληθεί ο επιχειρηματίας να εκφράσει τις απόψεις του, η καταλογιστική πράξη κοινοποιείται με αποδεικτικό επίδοσης από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και εκτελείται εντός μηνός από την παρέλευση του χρόνου προσφυγής του επιχειρηματία.
Στο «λουκέτο» θα μπαίνουν οι σφραγίδες του ΣΔΟΕ και θα τοποθετούνται δύο κλειδαριές ασφαλείας στην κεντρική πόρτα εισόδου, καθώς και σε κάθε άλλη είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Το ΣΔΟΕ θα κρατά τα κλειδιά της μιας κλειδαριάς, ενώ της άλλης θα τα έχει ο επιχειρηματίας.
Read more...

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ


Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστας με αφορμή σχετικό ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 7/2010 γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που επιβάλλουν την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση η άρνηση των υπευθύνων του Δημόσιου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να συμμορφωθούν στις προσωρινές διαταγές παραβιάζει τα άρθρα 20, 28 και 95 του Συντάγματος, το άρθρο 904 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.
Ακόμη, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.
Read more...

ΕΙΠΕ - ΞΕΙΠΕ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής παρά τα όσα ανακοίνωσε την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Σήμερα ο συνδυασμός του με ανακοίνωση ζήτησε να παραμείνει βουλευτής. Και να πάει και αυτός σιγά-σιγά για τη δημιουργία νέου κόμματος. Το ζήτημα είναι...
τι θα λέει σε αυτούς που θα επισημαίνουν την αναξιοπιστία αυτών που έλεγε πριν σε συνδυασμό με αυτά που θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες...
Read more...

ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ:ΠΕΡΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Ζήτημα φαίνεται να έχει δημιουργηθεί με άρθρο του νόμου «περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών» που αναφέρεται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το συγκεκριμένο άρθρο που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή, απαγορεύει ρητά τα διαφορετικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών...

Σύμφωνα με τη ΝΔ η διάταξη θέτει εν αμφιβόλω την ισχύ της μεταβατικής περιόδου των τριών ετών που θεσπίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος για την τελική εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών.
Σημειώνεται ότι παρόμοιο προβληματισμό διατύπωσε και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, διαβεβαιώνουν ότι δεν προκύπτει κανένα ζήτημα, από τη στιγμή που τα ταμεία πέρασαν στο ΙΚΑ και συνεπώς στο γενικό ασφαλιστικό σύστημα.
Read more...

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS


Σε νέα παράταση, λίγων ακόμη ημερών, με την επιδίωξη να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην έκδοση πορίσματος, προσανατολίζεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.
Σε μία ακόμη συνεδρίαση επί των διαδικαστικών, ο πρόεδρος Σήφης Βαλυράκης παρέδωσε στους βουλευτές, αφενός το σύνολο των 17 ομόφωνων αποφάσεων, τις οποίες έχει λάβει κατά τους τελευταίους δέκα μήνες η εξεταστική και οι οποίες κατά τον ίδιο «είναι πορισματικού χαρακτήρα και κομμάτι του πορίσματος»...

Αφετέρου θα τους δοθεί και μία πρόταση- κωδικοποίηση των πραγματικών περιστατικών, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας και τις καταθέσεις της επιτροπής.
Ο κ. Βαλυράκης θεωρεί ως μείζονος σημασίας την επίτευξη συμφωνίας σε αυτά τα πραγματικά περιστατικά, γιατί με τον τρόπο αυτό θα προσωποποιούνται πράξεις σε συνδυασμό με τις πληροφορίες περί ροής μαύρου χρήματος στην αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Οι βουλευτές καλούνται να μελετήσουν τα στοιχεία αυτά το Σαββατοκύριακο και να προσέλθουν σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και αν χρειαστεί και σε άλλες συνεδριάσεις για να καταλήξουν -ή να μη καταλήξουν- αξιολογώντας τα πραγματικά περιστατικά, που κατά την αντιπολίτευση «μπορεί και να μην είναι και τόσο αντικειμενικά, αλλά να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα γεγονότα».
Ο κ. Βαλυράκης δεν επιβεβαίωσε αν θα υπάρξει προκαταρκτική εξέταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επτά "φάκελοι" που αφορούν στην καταγραφή των πραγματικών περιστατικών είναι για τις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ, τα νοσοκομεία, τους εξοπλισμούς, το υπουργείο Πολιτισμού και το C4 I, ενώ ο έβδομος φάκελος αφορά την συγκάλυψη της υπόθεσης.
Η εκτίμηση του βουλευτή του ΚΚΕ μέλους της εξεταστικής επιτροπής Θανάση Παφίλη είναι ότι η στρόφιγγα της πληροφόρησης έχει κλείσει κι ότι το βασικό είναι να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με τη Siemens.
Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη «με όσα λένε και όσα κρύβουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνεται ότι μεθοδεύεται από κοινού το σενάριο της συγκάλυψης και του συμψηφισμού».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης γνωστοποίησε ότι δεν θα καταθέσει πόρισμα, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να εξεταστούν από την επιτροπή όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε καμία συγκάλυψη προσώπων ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων ακόμη κι αν αυτό σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας».
Πάντως οι πληροφορίες φέρουν κυβερνητικούς βουλευτές να είναι προβληματισμένοι για τη πορεία των ερευνών, ύστερα μάλιστα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητείται η μεγίστη δυνατή συναίνεση.


Read more...