Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Διγλωσσία, ηρωϊκή έξοδος και διαφυγή, ή κάτι άλλο;


"Ή μια γενναία κυβέρνηση όπως αυτή θα σώσει τη χώρα, αλλά η κεντροαριστερά θα εξαφανιστεί για 30 χρόνια, ή θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες νέας δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης".



Read more...

Ο Λοβέρδος θα κάνει την... επανάσταση


»ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
Μεγάλη σύσκεψη γίνεται αύριο το απόγευμα στο υπουργεί Εργασίας, για να λήξει μια μεγάλη εκκρεμότητα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως είχαμε γράψει, «τα έχει πάρει στο κρανίο» με τους παρατρεχάμενους του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι καθυστερούν την τοποθέτηση νέων ηγεσιών στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μιλώντας, μάλιστα, σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε δώσει διορία πέντε ημερών στους «συναποφασίζοντες» του opengov, αν δεν τοποθετηθούν νέοι διοικητές, θα το κάνει μόνος του. Βέβαια, μπορεί να χρειάσθηκε να περάσουν, περίπου, δεκαπέντε ημέρες, αλλά φαίνεται πως ο υπουργός Εργασίας αποφάσισε, έστω και με καθυστέρηση, να πραγματοποιήσει την απειλή του.

Αύριο το βράδυ στο υπουργείο Εργασίας η μεγάλη σύσκεψη θα αφορά στην πλήρωση κενών θέσεων στα δώδεκα από τα δεκατρία Ασφαλιστικά Ταμεία και η πρώτη προτεραιότητα είναι η τοποθέτηση νέου Διοικητή στο ΙΚΑ, θέση για την οποία έχουν υποβληθεί 85 υποψηφιότητες. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατάλαβε ότι δημιούργησε ένα ασφαλιστικό, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, το οποίο δεν πρόκειται να λειτουργήσει με τις παλιές δεξιές διοικήσεις, ο οποίες, πλέον, μόνο εμπόδια μπορούν να φέρουν.

Αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το κατάλαβε. Η υπό τον Κώστα Θέο Επιτροπή του Μαξίμου πότε θα το καταλάβει;

i-reportergr
Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο εισαγγελέας χτυπάει την πόρτα του Αρη και του Κώστα

Την πόρτα ορισμένων πρώην αρμοδίων για τον ΕΟΤ αναμένεται να χτυπήσει από τη Δευτέρα ο εισαγγελέας. Μεθαύριο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παραδίδεται στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βρίθει παρανομιών, παρατυπιών και ατασθαλιών.

Η έρευνα στρέφεται εναντίον του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, για την περίοδο 2007-2009, κατά την οποία υπουργοί χρημάτισαν οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Κώστας Μαρκόπουλος. Οι έρευνες αφορούν και υπαλλήλους του ΕΟΤ, καθώς διαπιστώθηκαν σπατάλες πολλών εκατομμυρίων, οι οποίες χρειάζονταν τη συνέργεια πολλών, για να γίνουν. Σπατάλες εκατομμυρίων από ενοικιάσεις κότερων, γραφείων στο εξωτερικό, προσλήψεις υπαλλήλων και χορηγίες όπως στη Eurovision.

Μεγάλες σπατάλες έγιναν στον επικοινωνιακό τομέα, στον οποίο ξοδεύτηκαν 1,2 εκατομμύρια Ευρώ. Επίσης πολλά χρήματα ξοδεύτηκαν για να αγοραστούν πολλά κοστούμια και γραβάτες, κινητά τηλέφωνα και κουρτίνες και, βεβαίως, ένα αυτοκίνητο Lexus ροζέ απόχρωσης, η οποία αποτελούσε την αδυναμία του Άρη Σπηλιωτόπουλου για τις μετακινήσεις του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γερουλάνος θα στείλει το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης στον Εισαγγελέα, ο οποίος δεν αποκλείεται να «σκοντάψει» σε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Και τότε ο φάκελος θα πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, για μια, δηλαδή, Εξεταστική Επιτροπή.

.i-reportergr
Read more...

Οι αντάρτες που έγιναν αρνάκια ...



ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Βαθιές ανάσες παίρνει από το απόγευμα της Πέμπτης το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου χωρίς «διαρροές» και πολιτικές απώλειες. Από την πολύμηνη μάχη με τα στελέχη της τρόικας, τους βουλευτές που αντιδρούσαν στις
νέες διατάξεις και τα συνδικάτα, η μάχη του Ασφαλιστικού ενίσχυσε πολιτικά τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο, αλλά και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στις επόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και οι αποκρατικοποιήσεις.

Η ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από την ψηφοφορία δεν ευνοούσε τις διαφοροποιήσεις. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου διατύπωσε σειρά αντιρρήσεων σε διάφορες προτάσεις της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτήματα για τη στάση της στο Ασφαλιστικό, μολονότι η ίδια δεν το αμφισβήτησε. Περισσότερο θόρυβο απ΄ όλους προκάλεσε με τις συνεχείς παρεμβάσεις του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Π. Κουρουμπλής , ο οποίος την κρίσιμη στιγμή υπερψήφισε το Ασφαλιστικό. Και άλλοι βουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσεις είτε για τη φιλοσοφία είτε για συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως π.χ. οι κκ. Ι. Κουτσούκος, Ι. Βλαντής , Κ. Σπηλιόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης , Οδ. Κωνσταντινόπουλος , Ι. Αμοιρίδης, Δ. Καρύδης , Μιχ. Κατρίνης, η κυρία Σοφία Γιαννακά, κ.ά. Κανένας δεν δημιούργησε πρόβλημα στην ψηφοφορία. Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης , ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη για τη διαιτησία, δεν διαφοροποιήθηκε τελικώς, καθώς η ρύθμιση αυτή εξαιρέθηκε προκειμένου να βρεθεί συναινετική φόρμουλα με τους κοινωνικούς εταίρους. Η θετική ψήφος δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές συμφωνούν με όλα τα σημεία του Ασφαλιστικού. Είναι χαρακτηριστικές τοποθετήσεις, όπως π.χ. του κ. Κ. Καρτάλη ο οποίος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι φίλοι μας στο εξωτερικό προτιμούν να βλέπουν τους έλληνες πολίτες ως αριθμούς και πιστεύουν πολλές φορές ότι αξίζει τον κόπο να σκοτώσεις τα άλογα όταν γεράσουν» και του κ. Μ. Ανδρουλάκη που είπε ότι «θα ψήφιζα “όχι” και για το μνημόνιο και για το Ασφαλιστικόαν μπορούσα να σας απαντήσω πού θα βρω αύριο το πρωί λεφτά να πληρώσω τις συντάξεις». Αυστηρή λιτότητα και στα υπουργεία
Η κυβερνητική ατζέντα έχει για το επόμενο διάστημα προτεραιότητες τις αποκρατικοποιήσεις,τα κλειστά επαγγέλματα,τον περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ, τον περιορισμό της σπατάλης στα νοσοκομεία και την πάταξη της ακρίβειας στην αγορά.Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις,το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να θέσει συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας θα ζητηθεί από τις διοικήσεις τους να ετοιμάσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης, διαφορετικά θα πάψει να παρέχεται σε αυτές η εγγύηση του Δημοσίου.Ως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τα κλειστά επαγγέλματα- δηλαδή για δικηγόρους,συμβολαιογράφους,φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες περιπτέρων,ιδιοκτήτες φορτηγών (πρόκειται για νέες προτάσεις οι οποίες δεν ταυτίζονται με αυτές του υπουργού Υποδομών κ. Δ.Ρέππα και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν νέες εντάσεις στην κυβέρνηση).
ΒΗΜΑ.


Read more...

Οι κόντρες φέρνουν αναδόμηση...



Σχέδιο υψηλής στόχευσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, επεξεργάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, χτυπώντας «καμπανάκι» στους υπουργούς του.
Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (και για το Δημόσιο αυτήν την εβδομάδα), ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι έφτασε η ώρα για την αποτελεσματική εκτέλεση ενός σχεδίου.
Ενός σχεδίου, που δεν...
θα περιορίζεται στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά που θα κινεί την κυβερνητική μηχανή να βρει λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ένα βήμα κοντύτερα στο να συνδυάσει πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής ανασφάλειας της κοινωνίας, με αλλαγές στα πρόσωπα σε ρόλους-κλειδιά στην κυβέρνηση και στο επιτελείο του.

Εχει σαφή εικόνα για τις «ασθένειες» και τους αδύναμους κρίκους του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος. Δέχεται σειρά εισηγήσεων, τις οποίες «ακούει» και καταγράφει.

Στρατηγείο
Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι από το Μνημόνιο, το Ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό πακέτο μέχρι και την παραμικρή υπουργική δράση, χρειάζεται ένα «στρατηγείο» για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

«Ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό, αλλά η κοινωνία έχει ανασφάλεια». Η φράση αποδίδεται στον πρωθυπουργό (από στενό συνεργάτη του), ως απόδειξη της αποφασιστικότητάς του να θέσει σε επανεκκίνηση το πολιτικό δυναμικό που επωμίζεται την εφαρμογή του αυστηρού δημοσιονομικού προγράμματος μαζί με την υλοποίηση σχεδίου στήριξης, που θα παρουσιάσει στις 3 του Σεπτέμβρη.

Και μπορεί η κυρία Λούκα Κατσέλη να έχει την ευθύνη της σύνταξης του νέου αναπτυξιακού νόμου (θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδιασμού ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ), ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στον κρίσιμο τομέα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η δε πιθανότατη αποχώρηση του υφυπουργού, Σταύρου Αρναουτάκη, για τη διεκδίκηση της περιφέρειας Κρήτης ενισχύει τα σενάρια για αλλαγές στο εν λόγω υπουργείο. Μία από αυτές και ο ορισμός υφυπουργού στη Ναυτιλία.

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στελέχη που συζητούν συχνά με τον πρωθυπουργό θεωρούν αναγκαία τη μετακίνησή του στο αναπτυξιακό πεδίο - δίνοντας έμφαση στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, την ευθύνη του οποίου έχει η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η επιτάχυνση στον τομέα Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να λάβουν την τελική μορφή όλα τα σχετικά νομοσχέδια με τη «σφραγίδα» του αρμόδιου υπουργού, Δ. Ρέππα, εντάσσεται στις προτεραιότητες του πρωθυπουργικού επιτελείου. Υγεία και Παιδεία είναι επίσης δύο τομείς που δεν αφορούν μόνο την εξοικονόμηση κονδυλίων από την ορθή (επαν)ένταξη σε ένα βιώσιμο και καινοτόμο σύστημα.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει παρουσιάσει αλλαγές για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τώρα «κρίνεται» για τις αναγκαίες αλλαγές στα πανεπιστήμια, που αφορούν άμεσα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό (οι «ανατροπές» θέλουν να ελαφρύνουν από έξοδα τις οικογένειες). Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συνόδευσε προ ημερών τον πρωθυπουργό σε μια δράση (για τα ναρκωτικά), όπου δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη κονδύλια αλλά σχεδιασμό - αν και το στοίχημα σ’ αυτήν τη φάση παραμένει η μείωση των δαπανών στο «αδηφάγο» νοσοκομειακό σύστημα επί χρόνια.

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΝΑ ΕΞΟΔΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΙΣΤΑΜΕ και κόμμα ετοιμάζουν το... αντιμνημόνιο

Τις επόμενες ημέρες επίσης και λόγω της διάταξης που συμπεριλήφθηκε στο Ασφαλιστικό απεγκλωβίζεται η διαδικασία για την τοποθέτηση διοίκησης στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έπειτα από εντολή του κ. Παπανδρέου έχουν ήδη συγκροτηθεί δύο Ομάδες (Επιτροπές) για το Κοινωνικό και Αναπτυξιακό Δίχτυ. Σε κάθε Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι από τρεις πλευρές: από την κυβέρνηση, τη Βουλή και το κόμμα.

Η αποστολή τους αφορά τη σύνταξη ενός προγράμματος-αντιμνημονίου με θετικές παρεμβάσεις για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σταδιακά το φθινόπωρο. Την οργάνωση και την επιμέλεια των Ομάδων έχει αναλάβει ο γραμματέας Σ. Ξυνίδης, το ΙΣΤΑΜΕ και η ηγεσία του. Δηλαδή, ο πρόεδρος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Νίκος Παπανδρέου, και στελέχη του, όπως η Μαρία Καρακλιούμη (εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ) που τροφοδοτεί με έρευνες και στατιστικά στοιχεία τις δύο Ομάδες.

Με σαφή επίσης χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον επόμενο μήνα πρέπει να έχουν παραδοθεί τα συμπεράσματα και δέσμες προτάσεων με... σύνθημα «ένα έξοδο λιγότερο για κάθε ελληνική οικογένεια»- π.χ. πρόβλεψη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αλλωστε, ο Γ. Παπανδρέου, που αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «συνιστά» στους υπουργούς και τα στελέχη προετοιμασία για τη δύσκολη προεκλογική εκστρατεία που θα προηγηθεί των εκλογών του «Καλλικράτη», τον προσεχή Νοέμβρη...

Αποχώρηση Λούκας
Θεωρείται ένας από τους αδύναμους κρίκους, ενώ η αυξημένη πιθανότητα να διεκδικήσει την περιφέρεια Κρήτης ο υφυπουργός Αρναουτάκης ενισχύει τα σενάρια για αλλαγές στο υπουργείο Οικονομίας.

«Πράσινος» ο Μιχάλης
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν υποψήφιος για το Οικονομίας, επειδή όμως ο πρωθυπουργός θέλει να «τρέξουν» οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, ίσως τελικά αντικαταστήσει την Τίνα Μπιρμπίλη.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Καραμπόλα Διαιτησίας με Δώρα...



Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Τα Δώρα του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, εκβιασμών και διαπραγματεύσεων στο τρίγωνο κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού.Η απόσυρση, τελικά, της διάταξης για τη Διαιτησία αφ' ενός αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση ΓΣΕΕ-Λοβέρδου για τις...
κρατικές παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφ' ετέρου οδήγησε τον ΣΕΒ σε σκλήρυνση της στάσης έναντι των συνδικάτων στο ζήτημα της διασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε στη Βουλή ότι αποσύρει τη διάταξη για τη (μη) προσφυγή στη Διαιτησία καθώς, όπως είπε, υπήρχε συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών για το περιεχόμενο της ρύθμισης των συλλογικών διαφορών. Κάτι που προκάλεσε τη σκληρή απάντηση της ΓΣΕΕ, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της Διαιτησίας. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των κοινωνικών εταίρων».

Της απόσυρσης (της επίμαχης διάταξης) είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο να φημολογείται ότι έχει παρέμβει σχετικά στο γραφείο του πρωθυπουργού και, ακολούθως, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη αλλά και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να απειλούν ότι θα καταψηφίσουν τη διάταξη. Τελικά, με την απόσυρση των διάταξης για την κατάργηση της Διαιτησίας φαίνεται ότι εκτονώθηκαν και οι αντιδράσεις για τις βίαιες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

Απογοητευμένος ο ΣΕΒ

Να σημειωθεί ότι η απόσυρση της διάταξης με την οποία αφαιρούνταν το καταφύγιο της Διαιτησίας για τους εργαζομένους προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δ. Δασκαλόπουλος φέρεται να εξέφρασε την... απογοήτευσή του για την εμπλοκή των κομμάτων και των πολιτικών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υπονοώντας δηλαδή την εμπλοκή του Μαξίμου στην απόσυρση της λεόντειας ρύθμισης υπέρ των εργοδοτών. Εστω και αν η ανατροπή του σημερινού status επιχειρήθηκε και πάλι με νόμο, δηλαδή κρατική παρέμβαση.

Μετά την εξέλιξη αυτή ετέθησαν νέα εμπόδια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς ασφαλείας στον ιδιωτικό τομέα, με τον ΣΕΒ να διαμηνύει ότι δεν δέχεται ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στις πάγιες μηνιαίες αποδοχές (διάχυση ουσιαστικά στους υπόλοιπους 12). Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών, αλλά δεν αναμένεται πρόοδος στο ζήτημα της διασφάλισης των Δώρων. Εκτός ίσως από κάποια διακήρυξη από τους εργοδότες περί σεβασμού των επιπλέον μισθών. Κάτι που δεν διασφαλίζει ότι αυτοί δεν θα μπουν στο μάτι των επιτηρητών και της κυβέρνησης σε ένα επόμενο κύμα μέτρων «προσαρμογής». Πόσο μάλλον όταν ακόμη και οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα ελέγχονται από την τρόικα των επιτηρητών για τη μειωμένη... ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αντιρρήσεις από ΔΕΚΟ

Αντίθετοι στην ενσωμάτωση των Δώρων είναι και ορισμένοι συνδικαλιστές, κυρίως των ΔΕΚΟ. Το επιχείρημα ότι αποτελεί «κατάκτηση του κινήματος και αν θέλει η κυβέρνηση ας τα καταργήσει και ας αναλάβει και το κόστος», μπορεί να συμπληρωθεί και από την πληροφορία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις με την ενσωμάτωση των πρόσθετων αμοιβών οι μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν το πλαφόν των 5.900 ευρώ μικτών αποδοχών τον μήνα και άρα αυτές «παγώνουν». Ως προς τις ΔΕΚΟ, όπου τα Δώρα αντικαταστάθηκαν από επίδομα 1.000 ευρώ τον χρόνο (για όσους έχουν αμοιβές κάτω των 3.000 ευρώ τον μήνα), τυχόν ενσωμάτωση ανοίγει και πάλι το ζήτημα της καταβολής ολόκληρων των αμοιβών. Σε κάθε περίπτωση τυχόν ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στις βασικές αποδοχές του ιδιωτικού τομέα (εισαγωγικός μισθός ανειδίκευτου εργάτη) δεν συνεπάγεται ευθύγραμμη ενσωμάτωση σε όλους τους κλάδους εργαζομένων.

Επιμένει σε ενσωμάτωση

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει δεσμευτική πρόβλεψη στη σύμβαση για ενσωμάτωση των Δώρων, έστω και αν αυτό γίνει κατά τα επόμενα χρόνια, και να συνομολογήσει ακόμη και μηδενικές αυξήσεις για φέτος. Σε περίπτωση τριετούς σύμβασης (2010-2012), όσο διαρκεί το Μνημόνιο δηλαδή, για τα δύο επόμενα έτη οι αυξήσεις δεν αναμένεται να υπερβούν το 1,5% τον χρόνο (στα επίπεδα του ευρωπαϊκού πληθωρισμού). Πάντως, με αυτές τις προοπτικές δεν συνεπάγεται και επικύρωση της συμφωνίας από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος και η ΠΑΣΚΕ δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για μια τέτοια συμφωνία. Κατά συνέπεια όλα βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα». Από την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων, τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τον τρόπο επίλυσης των συλλογικών διαφορών (εάν τα μέρη δεν έρθουν σε συμφωνία ο τρόπος προσφυγής στη Διαιτησία και το Σώμα των Διαιτητών θα διαμορφωθούν με υπουργική απόφαση) μέχρι τα Δώρα και τις αυξήσεις. *

* Με επιχειρήματα... Λοβέρδου και επίθεση στην ΠΑΣΚΕ (αναφέρεται σε «εσωκομματικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις») ο ΣΕΒ κάνει λόγο για «δυνάμεις αναχρονισμού» που επιδίωξαν να μπλοκάρουν «κάθε αλλαγή... για τη ριζική αναθεώρηση της Διαιτησίας». Με non paper ο ΣΕΒ, τελικά, ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην αναδημιουργία ενός σύγχρονου οργανισμού Διαιτησίας.
Χαριστική ρύθμιση

Στο μεταξύ, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής προσφέρεται μία ακόμη ευκαιρία, η δεύτερη εντός του έτους, για χαριστική ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ετσι, προσφέρεται: Εκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του χρέους και Εκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης (36 δόσεις). Υπολογίζεται ότι έτσι ευνοούνται περί τους 350.000 εργοδότες και ασφαλισμένοι οι οποίοι οφείλουν εισφορές και θα έχουν την ευχέρεια λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να προχωρήσουν σε δανειακές συμβάσεις ή να εισπράξουν οφειλές από το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές στα Ταμεία ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισ. ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα θα εισπραχθούν κιόλας. Το μόνο σίγουρο είναι θα διευκολυνθούν οι οφειλέτες.
5% οι απολύσεις

Πέραν της Διαιτησίας, η Βουλή επικύρωσε τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης στις περιπτώσεις απόλυσης (σε 2 έως 6 μήνες έναντι 2 έως 24 που ίσχυε έως τώρα), ενώ αύξησε το ποσοστό απολύσεων σε 5% για επιχειρήσεις άνω των 151 εργαζομένων και 6 άτομα το μήνα για επιχειρήσεις από 21 έως 150 άτομα.

Κάτω των 20 δεν ισχύει κανένα όριο στις απολύσεις ανά μήνα.
ENET.GR


Read more...

ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ


Ανάλυση του Γιάννη Μαυρή
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Οι έντονες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αποτυπώνονται ευδιάκριτα στο Βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue. Οι αρνητικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού έχουν...
ως αποτέλεσμα να εντείνεται η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις αντοχές της παρούσας κυβέρνησης. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ σήμερα (εκτιμάται σε 43%, -2%), έπεσε -για πρώτη φορά στη μετεκλογική περίοδο- κάτω από το εκλογικό του ποσοστό (43,9%). Είναι κυρίως το γεγονός, ότι η εκλογική-κοινωνική του βάση είναι πιθανό να έχει συρρικνωθεί σημαντικά, π.χ. κάτω από τα 2.300.000 ψηφοφόρους (εκτίμηση της P.I.). Αν αναλογιστεί κανείς, ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 2009 με 3.012.000 ψήφους (και η Ν.Δ. τις εκλογές του 2007 με τον ίδιο περίπου αριθμό - 2.995.000), αυτό σημαίνει ότι πάνω από 700.000 εκλογείς του βρίσκονται σε διαδικασία απομάκρυνσης από αυτό. Αντίστοιχες απώλειες καταγράφει όμως και η Ν.Δ., η εκλογική επιρροή της οποίας συνεχίζει επίσης αδιάλειπτα από τον περασμένο Ιανουάριο την καθοδική της πορεία (25%, -2%).Επομένως, και τα δύο κόμματα της διακυβέρνησης εξακολουθούν να υφίστανται σημαντική κοινωνική αποδυνάμωση. Οι αθροιστικές απώλειές τους, σήμερα, δηλαδή μόλις εννιά μήνες μετά τις εκλογές, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ψηφοφόρους. Η εκλογική επιρροή του δικομματισμού υποχωρεί εντυπωσιακά, κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, μέσα σε έναν μόλις μήνα (68%, έναντι 72% τον Ιούνιο), ενώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι απώλειες φτάνουν το 12%. Αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά δικομματικής επιρροής είχαν εμφανιστεί τον Μάρτιο του 2008 (68,5%), τότε λόγω της μετεκλογικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ. Η κρίση εντάθηκε το καλοκαίρι του ιδίου έτους (65,5% τον Ιούλιο), αλλά τερματίστηκε το φθινόπωρο με την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, την απότομη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και την αιφνιδιαστική καθίζηση της Ν.Δ. Η «υπέρβαση» του δικομματισμού δεν συντελέσθηκε το 2008. Αντιθέτως, το σύστημα «λειτούργησε» για άλλη μια φορά, οδηγώντας στη θεαματική εναλλαγή του περασμένου Οκτωβρίου. Ωστόσο, σε σύγκριση με την κρίση του 2008, η τωρινή είναι προφανώς βαθύτερη, καθότι και οι δύο βραχίονες του κομματικού συστήματος βρίσκονται σε καθοδική πορεία, συμπαρασυρόμενοι από το γενικό κλίμα απαξίωσης. Υπάρχει ενδεχόμενο μιας -εκ νέου- απορρόφησής της; Προφανώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ανασύνταξη της σημερινής αντιπολίτευσης. Ενώ όμως η σημερινή εκλογική της επιρροή εκτιμάται στο 25%, η αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ, στο διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2008 δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από 30,5%. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κοινωνική διαμαρτυρία που συσσωρεύεται στην παρούσα συγκυρία οδηγείται προς την αποχή. Πρωτεύουσα επιλογή των δυσαρεστημένων πολιτών παραμένει η «έξοδος» από το εκλογικό σώμα. Τα ποσοστά των κοινωνικών διαθέσεων για αποχή σταθεροποιούνται, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε εξαιρετικά υψηλά και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδα. Ο σχετικός δείκτης αποχής προσεγγίζει το 35,5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 3.000.000 ψηφοφόρους
Read more...

ΚΑΤΑ ΡΙΠΑΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΠΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά τέσσερις αυξήσεις ΦΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μνημονίου, καθιστώντας την Ελλάδα (παρά το χαμηλό εισόδημα της οικονομίας και των πολιτών) ένα...
από τα πλέον ανάλγητα, κοινωνικά, κράτη της ΕΕ. Οι δύο αυξήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οδηγώντας τον χαμηλό συντελεστή στο 11% και τον υψηλό στο 23%. Επεται όμως και συνέχεια. Εως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ποια βασικά αγαθά και υπηρεσίες θα «μετακομίσουν» από το 11% στο 23% από τον Ιανουάριο του 2011. Την τρόικα δεν την ενδιαφέρουν ποια θα είναι, αρκεί να αποτελούν το 30% των ειδών που σήμερα φορολογούνται με 11%. Αλλωστε τον Ιανουάριο του 2012 όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, με την πλήρη κατάργηση του συντελεστή 11%, τουλάχιστον για όσα χρόνια θα επιτηρείται η ελληνική οικονομία. Επιβαρύνσεις Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα επιβαρυνθούν σημαντικά σε βασικά είδη διατροφής όπως αλεύρι, γάλα, ψωμί, σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ιατρικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σε όλα δηλαδή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11%. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι πρόκειται για μία «υποχρέωση» που όμως παράλληλα συνιστά μεγάλη αδικία. Κι αυτό γιατί οι ίδιες οι επιτηρήτριες χώρες της Ελλάδας έχουν επιλέξει μειωμένους συντελεστές (ακόμη και στο 5%) για βασικά είδη. Οπως εξηγούν, στη Γερμανία όπου ο κανονικός συντελεστής βρίσκεται στο 19% επιβάλλεται ΦΠΑ μόνο 7% στα τρόφιμα. Στη Γαλλία είναι ακόμη πιο χαμηλός, στο 5,5%, ενώ το ψωμί στη γειτονική Ιταλία φορολογείται μόνο με 4%. Σε όλα τα τρόφιμα στην Ισπανία ισχύει συντελεστής 4%, στην Κύπρο 5% και 8,5% στη Σλοβενία. Πέρα από τα τρόφιμα, οι αποκλίσεις και οι «αδικίες» υπάρχουν και σε άλλα είδη, που επιβαρύνουν πολύ τη τσέπη του νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στην Ελλάδα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου φορολογούνται με 21%, στη Βρετανία ο συντελεστής είναι μόνο 5%, το ίδιο και στην Πορτογαλία. Στα πιο πολλά κράτη εξαιρούνται του ΦΠΑ οι ιατρικές και οι κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στη Σουηδία, στη Φιλανδία, στη Βρετανία και στη Μάλτα). Στη Βρετανία εξαίρεση έχουν λάβει ακόμη και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, τα βασικά είδη διατροφής, η ύδρευση. Μειωμένους συντελεστές (5%) επιβάλλουν η Βρετανία και η Πορτογαλία στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Στον τουρισμό, οι «ανταγωνίστριες» χώρες Πορτογαλία και Ισπανία επιβάλλουν συντελεστή 5% και 7% αντίστοιχα στα ξενοδοχεία (η Ισπανία και στα εστιατόρια, ενώ η Γαλλία φορολογεί με 5,5% τις υπηρεσίες αυτού του είδους).
Read more...