Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Οι κυβερνητικές εκκρεμότητες που…καίνε

Και εντολές από Μαξίμου για επιχείρηση «μάντρωμα»


http://img.protothema.gr/
Γεμάτη είναι η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης για τους δύο πρώτους μήνες του 2011 με τις περισσότερες «εκκρεμότητες» να αποτελούν «καυτή πατάτα» και πεδία σκληρών συγκρούσεων με αρκετές επαγγελματικές ομάδες. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, «μνημόνιο» για τις ΔΕΚΟ, αναδιάρθρωση δημόσιων οργανισμών είναι μόνο λίγοι από τους πονοκέφαλους που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι στενοί συνεργάτες του κ. Γιώργου Παπανδρέου καλούνται να συγκρατήσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα και να βάλουν τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση χάνει και το πλεονέκτημα περί πάταξης της διαφθοράς. Σχεδόν, 15 μήνες στην εξουσία δεν έχει καταφέρει να διαλευκάνει τα μεγάλα σκάνδαλα και να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Το γεγονός φαίνεται πως έχει εξοργίσει τον πρωθυπουργό που ζητά άμεσα αποτελέσματα.

Επιχείρηση «μάντρωμα»

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή από το Μαξίμου προς την Ιπποκράτους να μην συγκληθεί κανένα «μεγάλο» όργανο του κόμματος τους επόμενους μήνες όπως εθνικό συμβούλιο, συνέδριο ή συνέδριο νεολαίας. Εκτιμάται ότι αυτό γίνεται σε ένα πλαίσιο για να μην εκδηλωθούν μαζικές διαφωνίες και γκρίνιες από πλευράς στελεχών και ειδικότερα βουλευτών. Πραγματικότητα είναι πάντως ότι η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι έκρυθμη, τα μέλη της σε κάθε κατ’ ιδίαν συζήτηση δεν κρύβουν τον εκνευρισμό και την απογοήτευσή τους ενώ όταν δίνεται ευκαιρία, όπως στην περίπτωση Πάγκαλου, δημόσια εκδηλώνουν τον θυμό τους. Η διαχείριση των βουλευτών και στελεχών που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι ένα από τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη την στιγμή μάλιστα που αυτοί οι βουλευτές μέρα με την ημέρα πληθαίνουν.

Σενάριο Εκλογών

Στην πολιτική ατζέντα των ημερών έχει «παρεισφρήσει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Μπορεί οι πολιτικοί αναλυτές να μην το αποκλείουν και τα κομματικά στελέχη να το θεωρούν μια «καλή λύση» για να καμφθεί η αμφισβήτηση προς την κυβέρνηση ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού το διαψεύδουν κατηγορηματικά. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξή του στις 9.01.2011 στον 9.84 το χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Πεδίο συγκρούσεων τα κλειστά επαγγέλματα

Η απελευθέρωση ων κλειστών επαγγελμάτων – πλην φαρμακοποιών-που θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο σύνολό του μετά τις 15 Ιανουαρίου, αποτελεί το βασικό πεδίο συγκρούσεων για την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί, επιθυμία του κ. Γιώργου Παπανδρέου είναι να σταματήσει το φαινόμενο της κληρονομικότητας αδειών – η συνέχιση του οποίου αποτελεί βασική επιδίωξη όσων αντιμάχονται το άνοιγμα των επαγγελμάτων- και να μην υπάρξει καμία υποχώρηση από τις αρχές που πρέπει να διέπουν την πρόσβαση στα επαγγέλματα.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση φαίνεται μάλιστα πως αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού ο οποίος στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας για τα κλειστά επαγγέλματα, απόντος του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ουσιαστικά επέκρινε τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοποιούς.

Να σημειωθεί πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπολογίζουν ότι η διαδικασία μέχρι την οριστικοποίηση και τελική ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Στον χρόνο αυτόν υπολογίζουν ακόμη και τις ενδεχόμενες ενστάσεις από επαγγελματικούς κλάδους. Θεωρούν πάντως ότι, σε γενικές γραμμές, το ίδιο το Σύνταγμα δίνει επαρκή κάλυψη στην κυβέρνηση να διευθετήσει το θέμα με ένα μόνο νομοσχέδιο.

«Μνημόνιο» για τις ΔΕΚΟ

Ενας επιπλέον πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η πρακτική εφαρμογή όσων έχουν αποφασιστεί για τις ΔΕΚΟ και κυρίως στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών. Το Μαξίμου, γνωρίζοντας πως δεν αρκούν τα νομοσχέδια για να διασφαλιστεί η πορεία εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας με τη συγκρότηση ενός μηχανισμού ελέγχου, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται τα οικονομικά στοιχεία όλων των ΔΕΚΟ. Βέβαια είναι σαφές ότι με τα τριμηνιαία τσεκάπ στα οικονομικά των οργανισμών η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο στο μέλλον για επιπλέον περικοπές λειτουργικών δαπανών.

Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έχει σχεδιάσει ένα «μίνι μνημόνιο» για τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες, το οποίο θα αποτελέσει πιλότο για όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου. Θα προβλέπει αυστηρό οικονομικό έλεγχο προκειμένου να διακόπτει κάθε λειτουργία που επιδεινώνει τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και να προλαμβάνει φαινόμενα κακοδιαχείρισης.

Κάθε τρεις μήνες θα πραγματοποιείται από ορκωτούς λογιστές έλεγχος των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου, και στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει απόκλιση θα υποβάλλεται αναθεωρημένο σχέδιο. Παράλληλα θα αξιολογείται η διοίκηση και σε περιπτώσεις μεγάλης αστοχίας θα παύεται. Το «μνημόνιο» αρχικά θα ισχύσει για ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες και ακολούθως θα εφαρμοσθεί σε όλους τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αναδιάρθρωση φορολογικών μηχανισμών


Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρχει και η ρύθμιση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αναδιάρθρωση των φορολογικών μηχανισμών. Στον νόμο αυτό πιθανότατα θα περιληφθεί και η ρύθμιση για τον συμψηφισμό ΦΠΑ και οφειλών.

Πόθεν έσχες


Το αμέσως επόμενο διάστημα και πιθανότατα έως το τέλος Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης θα έχει φέρει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής τις προτάσεις της διαεπιστημονικής επιτροπής που δημιουργησε για την αλλάγή του ελέγχου του πόθεν έσχες των βουλευτών και των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων. Οι προτάσεις αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις και από πλευράς της ΝΔ – κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει – και από το ΚΚΕ – αρνείται την κατάργηση κουπονιών - . Βέβαια, συζήτηση θα προκαλέσει και ο αναδρομικός έλεγχος των πόθεν έσχες των νυν βουλευτών – ο έλεγχος των πρώην βουλευτών δεν έχει διευκρινιστεί - αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι για κάποιους θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Τέλος, στις προτάσεις Ραγκούση θα προβλέπεται τόσο ο περιορισμένος δανεισμός των κομμάτων – ιδιαίτερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – όσο και η δημοσιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων στο διαδίκτυο και ο έλεγχος των στοιχείων αυτών από επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Εξεταστικές Επιτροπές

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens. Πάντως, εως σήμερα και παρά τους 12 μήνες έρευνας τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν βρει εκείνους τους πολιτικούς που χρηματίστηκαν από τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού, ωστόσο αυτό δεν τους εμποδίζει να παραπέμψουν την υπόθεση σε προανακριτική έρευνα. Αναλυτικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν και συμφωνούν ως προς τα βασικά σημεία του σκανδάλου, διαφωνούν ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών. Ως εκ τούτου τα δύο κόμματα θα καταθέσουν ξεχωριστό «δια ταύτα» όπου θα καταγράφονται τα ονόματα των πρώην υπουργών για τους οποίους θα ζητείται σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Εως αυτή στη στιγμή τα επιτελεία των δύο κομμάτων κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν μπαίνουν στο παιχνίδι διαρροής ονομάτων ενώ όσο και αν Μαξίμου και Ρηγίλλης διατείνονται πως δεν θα παρέμβουν στην κατάρτιση της λίστας με τους παραπεφθέντες υπουργούς κατι τέτοιο πρέπει να θεωρείται σχεδόν αδύνατο.

Παράλληλα με την προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens που από ότι φαίνεται θα συσταθεί τους επόμενους μήνες εκκρεμεί και αυτή για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Να θυμίσουμε πως το πόρισμα της εξεταστικής που διερευνούσε το συγκεκριμένο σκάνδαλο κατέληξε στην παραπομπή των κ.κ. Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρου Δούκα. Ερωτηματικό μπαίνει ως προς την προαναγγελθείσα εξεταστική για την οικονομία από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός σε παλαιότερες δηλώσεις του έδειξε να επιθυμεί την διαλεύκανση του σκανδάλου των «greek statistics» αν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει δημόσια την αντίρρησή τους.

Πάντως, η κυβέρνηση και παρά τις αρχικές υποσχέσεις δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει το περι δικαίου αίσθημα των πολιτών. Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να θεωρεί πως το πολιτικό σύστημα παρέχει «προκλητική προστασία» σε πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα ή δεν ελέγχει ουσιαστικά εκείνους που τα τελευταία χρόνια αύξησαν υπερβολικά τις περιουσίες τους. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει πέσει στην αντίληψη του πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες αυστηρούς ελέγχους, κυρώσεις ακόμα και δήμευση περιουσιών. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Καπελέρης έχει συγκεντρώσει αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για πέντε πρώην υπουργούς και βουλευτές. Ενας εξ αυτών, γνωστός πολιτικός που αγόρασε σπίτι σε πανάκριβη ιστορική περιοχή της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: