Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ"


Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και παράλληλα έχουν δρομολογηθεί ουσιαστικές αλλαγές, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. «Είμαστε σε καλό δρόμο,...


η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Υποφέρουμε, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, πραγματική αλλαγή. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή και η Ευρώπη θα βγει επίσης πιο δυνατή» είπε, σύμφωνα με το «Reuters», κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης κυριαρχούν στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ηγέτες των 27 χωρών, η Σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν πιο τακτικά τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

Η συζήτηση αρχίζει με μία εισαγωγική τοποθέτηση του κ. βαν Ρομπάι και του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και τη νέα ώθηση που θα πρέπει να δοθεί στις εξωτερικές σχέσεις. Οι 27 θα εξετάσουν ακόμη τις επικείμενες Συνόδους της ΕΕ με την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία, καθώς και την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ζήτημα των στρατηγικών εταίρων αποσκοπεί, κατά βάση, στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας, κάτι το οποίο επιδιώκουν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Φινλανδία. \

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες, ο εκπρόσωπος του κ. Βαν Ρομπάι, σε ερώτηση ποιες χώρες θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι της ΕΕ απέφυγε μεν να τις κατονομάσει αλλά είπε ότι: «ο στρατηγικός εταίρος είναι όπως ο έρωτας: όταν τον δεις, το ξέρεις ότι είναι αυτός». Επιπλέον, σήμερα κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος της ΕΕ θα παρουσιάσει στους 27 ηγέτες την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ομάδα Δράσης στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη - μέλη, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οικονομικών ζητημάτων.

Η οριστική έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η θέση της ΕΕ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής κατά τη Σύνοδο του G- 20 που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου στη Σεούλ ενόψει της Συνόδου του Κανκούν στο Μεξικό, όπως επίσης και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί με την ΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: