Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

"Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα"


"Δεν είναι ευχάριστες οι αποφάσεις μας. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Στην αρχή της ομιλίας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε "για τη μεγάλη ζεστασιά από την πλευρά της Ομογένειας, για την όμορφη αυτή υποδοχή και για την συμπαράσταση που αισθανόμαστε για την Ελλάδα από τους Έλληνες της Διασποράς, από την Ομογένεια της Αμερικής. Αυτή την στιγμή, είναι πολύτιμη η συμπαράστασή σας, η συμπαράσταση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου, όπως και ολόκληρης της Ομογένειας, σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα".

Ως κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, "κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε την χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Σ' αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Βρεθήκαμε όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ στην Αμερική και παγκοσμίως, και είμαστε ακόμα. Πολλές φορές ακούμε και δυσάρεστα λόγια για την χώρα μας που δεν μας αρμόζουν, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε αποφασισμένοι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε να αποδείξουμε πρώτα απ' όλα στους εαυτούς μας, αλλά και δεύτερο σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα πάει μπροστά. Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα, μια Ελλάδα αξιοκρατίας, μια Ελλάδα διαφάνειας, μια Ελλάδα λογοδοσίας , μια Ελλάδα οικονομικής ανάπτυξης, μια Ελλάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια Ελλάδα ανοιχτής Δημοκρατίας και Ελευθερίας που θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι".


Ομόλογο της Διασποράς
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι "καλούμε όλους τους Έλληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών σας δυνατοτήτων, ζητούμε τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε την στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και την στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμό, είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της διασποράς. Και γι' αυτό θα σας μιλήσουμε, θα σας μιλήσει και ο νέος υπουργός (υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού) κ. Δόλλης, ο οποίος θα είναι εδώ αυτές τις μέρες για να συζητήσετε και αυτά τα θέματα και τα θέματα της διασποράς. Ευχαριστώ, λοιπόν, εκ μέρους και του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για όλη αυτή την στήριξη".



Μιλώντας στα αγγλικά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την "πολύτιμη συμβολή" της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ευρύτερα της ελληνικής διασποράς σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια για τη δημιουργία της "καινούριας Ελλάδας".

"Είμαστε περήφανοι για την ελληνική διασπορά, για τους Ελληνοαμερικανούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι απανταχού Έλληνες έχουμε "αξίες το φιλότιμο, τη φιλοξενία, το μεράκι, τη περηφάνια, την παλικαριά και την ντομπροσύνη".

Στη συνέχεια, είπε ξανά ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει "δύσκολες αποφάσεις" και γνωρίζουμε ότι "δεν είναι ευχάριστες αυτές οι αποφάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα".

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προχθεσινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας. "Ναι, είναι δύσκολες οι αποφάσεις μας. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, ίσως να προκαλούν πόνο τώρα, γνωρίζουμε ότι προκαλούν πόνο, αλλά έτσι θα γίνουμε πολύ πιο δυνατό Έθνους".

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι "μπορούμε, ξέρω ότι μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο".

Τον Πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρέσβης της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε: "Κύριε Πρόεδρε, τους τελευταίους έξι μήνες, είχαμε την τιμή να σας υποδεχτούμε επισήμως δυο φορές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στη Νέα Υόρκη, γεγονός που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον σας τόσο για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και για την αναβάθμιση και τη διατήρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων".

Στη δεξίωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, η γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά και πάρα πολλοί ομογενείς.-



Δεν υπάρχουν σχόλια: