Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ


Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προτείνει τη σύσταση Διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας και Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.δήλωσε τα ακόλουθα:




Λειτουργώντας ως συνήθως αποσπασματικά και με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής που ακολουθεί, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες τη σύσταση Διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό της πολιτικής που αφορά στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος. Στο ίδιο ύφος κινούμενος, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εξαγγείλει τη σύστασή τους νωρίτερα ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιοποικιλότητα που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα.

Διερωτώμεθα ποια είναι η πραγματική σκοπιμότητα δημιουργίας μιας νέας Διεύθυνσης σε ένα Υπουργείο όπου ο τομέας της Προστασίας του Περιβάλλοντος όχι απλώς υπολειτουργεί, αλλά επιεικώς ασθενεί και πάσχει. Η μεμονωμένη δημιουργία δύο ακόμη Διευθύνσεων θα συνεισφέρει τελειωτικά στην περαιτέρω χαοτική λειτουργία του.

Η πραγματικότητα διαψεύδει οικτρά την χωρίς κόστος και κενή περιεχομένου εξαγγελία: οι προστατευόμενες περιοχές εγκαταλελειμμένες υποβαθμίζονται καθημερινά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών τους, η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης δυσχεραίνεται από τους λίγους και σίγουρα όχι εγγυημένους πόρους που διαθέτουν.

Ο προγραμματισμός είναι εξαιρετικά προβληματικός, καθώς η Εθνική Επιτροπή για τις προστατευόμενες περιοχές (Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000) είναι ανενεργή και δεν υπάρχει ή διαφαίνεται καμία σαφής στρατηγική για το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών.

Η Κυβέρνηση, θα ήταν προτιμότερο, αντί να προσφεύγει σε μεσοβέζικες και αντιφατικές κινήσεις πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα διαμορφώνει πολιτικές που να διατρέχουν οριζόντια όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής και με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: