Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

"Σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα..."


Στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει την εγκύκλιο Σανιδά για το διαδίκτυο ο Στ. Λαμπρινίδης

.
Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων και με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει το ζήτημα της Γνωμοδότησης του αποχωρήσαντος εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά σχετικά με την παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης.
Ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε σχετικά με τις επιπτώσεις της γνωμοδότησης Σανιδά στην ασφάλεια και στις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών:
"Η γνωμοδότηση Σανιδά έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομολογία επί του θέματος και...
δείχνει επικίνδυνη άγνοια έως και αδιαφορία για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών στο διαδίκτυο. Όλες οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες αλλά και οι γνωμοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων είναι κατηγορηματικές ως προς το γεγονός ότι τα "δεδομένα κίνησης" μίας ηλεκτρονικής επικοινωνίας (ποιος επικοινώνησε με ποιον, πότε, από ποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή τηλέφωνο, κλπ.) αποτελούν προσωπικά δεδομένα και εμπίπτουν ρητά στο απόρρητο των επικοινωνιών.
"Αυτό δεν θα πει, προφανώς, ότι οι δικαστικές αρχές δεν μπορούν να διατάξουν, κατ' εξαίρεση στον κανόνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, άρση του απορρήτου για να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση σοβαρής εγκληματικής πράξης, όπως επίσης ρητά δηλώνει ο ευρωπαϊκός νόμος. Αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι το σημείο της κατάργησης του απορρήτου χιλιάδων πολιτών με απλή απόφαση μίας αστυνομίας, και μάλιστα χωρίς ανεξάρτητες διαδικασίες και έλεγχο, καθώς και η εξίσωση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα".

press

Δεν υπάρχουν σχόλια: