Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ο Καραμανλής φεύγει, ο Παπανδρέου έρχεται




Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε στις 14.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο διάλογος Παπούλια- Παπανδρέου


Καλή δύναμη ευχήθηκε ο Κ. Παπούλιας, στον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές. "Δεν ξενυχτίσατε πολύ", είπε ο κ. Παπούλιας στον κ. Παπανδρέου, με τον δεύτερο να απαντά ότι "όχι... Ήταν σύντομο, εξ άλλου χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες".

Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Παπανδρέου ότι "ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος", με τον κ. Παπανδρέου να απαντά "και οι δυο είμαστε προπονημένοι".

Την παραίτηση του υπέβαλε ο Κ. Καραμανλής


Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας δέχθηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος του υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Στο σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Καραμανλής είπε στον κ. Παπούλια: "Σας υποβάλλω την παραίτηση μου. Είχαμε μία καλή συνεργασία". Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε: "Σας εύχομαι κάθε καλό". Κατά την έξοδό του ο Κ. Καραμανλής δεν έκανε δηλώσεις.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι στον κ. Παπούλια ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

Δείτε τα εκλογικά αποτελέσματα από την ειδική σελίδα του nooz.gr


Μεγάλη νίκη- συντριπτική ήττα


Άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 160 εδρών για το ΠΑΣΟΚ. Προηγείται με διαφορά 10,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας, που συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, χάνοντας 37 νομούς.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πενήντα περιφέρειες, μόνο σε έξι διατήρησε το προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχασε τον έλεγχο της πρώτης Αθηνών για πρώτη φορά από το 1981.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων στην επικράτεια ΠΑΣΟΚ 43,93% (160 έδρες), Νέα Δημοκρατία 33,48% (91 έδρες), ΚΚΕ 7,54% (21 έδρες), ΛΑΟΣ 5,63% (15 έδρες) και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,60% (13 έδρες). Εκτός βουλής οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,53%. Στο 29% το ποσοστό αποχής στην επικράτεια.

Δείτε ποιοι εκλέγονται ανά την επικράτεια

Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μένουν εκτός βουλής. Ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης αδυνατεί να εκλεγεί στη δεύτερη περιφέρεια όπως και ο Γιώργος Αλογοσκούφης στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας.

Εκτός βουλής η Φάνη Πετραλιά, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Λευτέρης Ζαγορίτης, η Φεβρωνία Πατριανάκου, η Κατερίνα Παπακώστα και οι Απόστολος Σταύρου, Γιώργος Ορφανός, Χρήστος Φώλιας, Γιώργος Καλαντζής, Αντώνης Μπέζας, Γιάννης Βαληνάκης, και Αχιλλέας Καραμανλής.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Ρηγίλλης μετά την παραίτηση Καραμανλή. Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος και Σαμαράς μετά τις δηλώσεις τους στο Ζάππειο κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

Στρατηγικό πλήγμα για τη συντηρητική παράταξη το αποτέλεσμα της κάλπης επεσήμανε στον Flash 96 ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος. Εκτίμησε πως θα τεθεί θέμα επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως η ήττα στις δυτικές συνοικίες είναι ανεπανόρθωτα συντριπτική καθώς η οικονομική κρίση έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Κεντρικό θέμα στο διεθνή Τύπο η νίκη του ΠΑΣΟΚ. Για τιμωρία των συντηρητικών και πολύ μεγάλη νίκη Παπανδρέου κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ.

.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: