Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)

Στην αποτυχία των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αποδίδει το μέγεθος του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού φέτος και δεσμεύεται να προωθήσει ατζέντα «επιθετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή που έστειλε χθες...
στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια. Αν και ο Ελληνας υπουργός δεν είχε κάποια συμβατική υποχρέωση να ενημερώσει τον κ. Αλμούνια, ωστόσο στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο ότι τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελλάδα θα αποδώσουν τελικά 2,3 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ), αντί για 4 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν. Επίσης, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 28,9 δισ. ευρώ και όχι στα 12,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οι απώλειες στα έσοδα ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ (άνω του 4% του ΑΕΠ) και οι υπερβάσεις στις δαπάνες στα 4 δισ. ευρώ (περίπου 1,7% του ΑΕΠ). Η σημαντική διαφορά μεταξύ των προβλέψεων και των νέων εκτιμήσεων οφείλεται κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου σε τρεις λόγους:
1. Στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
2. Στον «εκλογικό κύκλο». Ο υπουργός υποστηρίζει ότι υπήρξε πολιτική αστάθεια την ώρα που θα έπρεπε η οικονομική πολιτική να είναι προσανατολισμένη στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί σημαντική υστέρηση στα έσοδα και υπερβάσεις στις δαπάνες.
3. Στη μη καταγραφή δαπανών, όπως για παράδειγμα αυτές των προμηθευτών του δημόσιου τομέα.
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρει στην επιστολή του ότι η αποτυχία των μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση αποδίδεται στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις και στο γεγονός ότι υπήρχαν νομικά και άλλου είδους προβλήματα.
Για το μέλλον, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπόσχεται ότι θα προωθήσει «επιθετικές», όπως τις χαρακτηρίζει, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, για το 2010 ο υπουργός δεσμεύεται να μειωθεί το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό και ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Μετά από αυτή την επιστολή, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα συστήσουν στις 5 Νοεμβρίου την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104/8 από το 104/7 που είναι σήμερα. Πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη μείωση του ελλείμματός της. Στις 11 Νοεμβρίου το Κολέγιο των Επιτρόπων θα επικυρώσει την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και στο Ecofin της 2ας Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η υπαγωγή της χώρας στο άρθρο 104/8.
Επειτα, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο (πιθανότατα τον Φεβρουάριο) το Ecofin θα αποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης (άρθρο 104/9), με την αποστολή τριμηνιαίων στοιχείων για την πορεία της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι αν βρεθεί η Ελλάδα στο 104/9, θα είναι ένα βήμα προτού περάσει σε καθεστώς επιτήρησης που προβλέπει την επιβολή προστίμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: