Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Παράνομη η απεργία στο λιμάνι

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργιακή κινητοποίηση της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, κατά των οποίων έχουν προσφύγει με αιτήσεις τους τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα από τις κινητοποιήσεις των 1.500 λιμενεργατών.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει η ΟΜΥΛΕ για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων της. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ προχώρησαν σε νέα 48ωρη απεργία, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης καμία δέσμευση για τα εργασιακά τους.

Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ανέλαβε ο κ. Γ. Ανωμερίτης. Επίσης, ορίστηκε και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η εκλογή θα υποβληθεί προς έγκριση στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στις 07/12.

"Έχουμε αποκλείσει ρητά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιστράτευση των εργαζομένων, αλλά τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται, σαφώς και τα συνυπολογίζουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς για το αν η δικαστική απόφαση επί της απεργίας των λιμενεργατών δημιουργεί νέα δεδομένα, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ότι σκοπός της είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με τους εργαζόμενους.

''Να σεβαστούν τη νομιμότητα και να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας'' καλεί τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση ''με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας''.

Τις προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες καταδίκασε η ΓΣΕΕ, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ. "Είμαστε ριζικά αντίθετοι στις προσφυγές και στην απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια καταδικάζει η ΑΔΕΔΥ και εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα Λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την ανάπτυξη του Λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.

"Είναι άδικη, αυταρχική και πρέπει να συναντήσει την καταδίκη όλων των εργαζομένων η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των εργοδοτικών φορέων" σημειώνει το ΚΚΕ.
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: