Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Καθαρή μείωση δαπανών για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και λελογισμένη αύξηση εσόδων σε περιβάλλον μηδενικών ρυθμών ανάπτυξης προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή, με στόχο μονοψήφιο ποσοστό ελλείμματος της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ.



Το ύψος της προσαρμογής αυτής αντιστοιχεί σε 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ (αύξηση 9%) και από την εξοικονόμηση των δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ (μείωση 4,5%). Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Κέρδος, που το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί μία περίπου ισόποση προσαρμογή μεταξύ εσόδων και δαπανών, κατ’ αρχήν διότι οι πιέσεις των Βρυξελλών για περιορισμό των δαπανών υπήρξαν αφόρητες και κατά δεύτερο λόγο διότι η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς στραγγαλισμό της αγοράς.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα έχουν αρνητικό πρόσημο και θα υποστούν καθαρή μείωση. Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται, εκτός απροόπτου σήμερα στη Βουλή, ενσωματώνονται τα μέτρα αναδιανομής του εισοδήματος που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση αλλά και ο εξευμενισμός της ΕΕ μέσω της αυστηρής περικοπής των δαπανών έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό ελλείμματος της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ.

Το ύψος της προσαρμογής αυτής αντιστοιχεί σε 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ (αύξηση 9%) και από την εξοικονόμηση των δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ (μείωση 4,5%). Είναι η πρώτη φορά που το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί μία περίπου ισόποση προσαρμογή μεταξύ εσόδων και δαπανών, κατ' αρχήν διότι οι πιέσεις των Βρυξελλών για περιορισμό των δαπανών υπήρξαν αφόρητες και κατά δεύτερο λόγο διότι η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς στραγγαλισμό της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στο 2009 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται έλλειμμα της τάξης του 12,5% όσο ακριβώς προβλεπόταν στην επιστολή της κυβέρνησης προς τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια. Το έλλειμμα «κλείνει» συγκεκριμένα στα 30 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος στα 300 δισ. ευρώ, καθώς απόφαση του οικονομικού επιτελείου είναι το 2009 να κλείσει από τους «λογαριασμούς» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στον τρέχοντα προϋπολογισμό θα περάσει πάντως ένα μέρος των ενισχύσεων προς τους οικονομικά ασθενέστερους, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα δύο δισ. θα εγγραφούν κανονικά στον προϋπολογισμό του 2010. Στον προϋπολογισμό του 2009 άλλωστε αναμένεται να περάσει και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την τακτοποίηση των οφειλών των νοσοκομείων που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο επιβαρύνει το εφετινό έλλειμμα με προφανή σκοπό να καθίσταται ευκολότερη η αποκλιμάκωσή του το 2010.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: