Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 19 ΚΑΤΗΓΟΡΕΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Δ. Νικολακόπουλος

Κάθε πράξη του κράτους, νόμος, απόφαση, διοικητική ή άλλη ρύθμιση και κάθε ευρώ που δαπανά για την υλοποίησή της το Δημόσιο θα δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο, όπως προκύπτει από το προσχέδιο νόμου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και το οποίο τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) προτού έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Με το εν λόγω νομοσχέδιο τα όργανα της Διοίκησης υποχρεούνται να αναρτούν στο Διαδίκτυο, προτού καταστεί εκτελεστέα ή προτού εκταμιευθεί, το...
ποσό που συνεπάγεται οποιαδήποτε πράξη προκαλεί δαπάνη για το Δημόσιο. "Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν θα λυθεί μονομιάς» , επισήμανε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για το προσχέδιο νόμου. «Ομως σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό, θα έλεγα καθοριστικό βήμα, στην κατεύθυνση της διαφάνειας. Αυτό της λογοδοσίας και της αξιοκρατίας. Καταφέρνουμε ένα καίριο πλήγμα στη διαφθορά στη χώρα μας».
O κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι οι ρυθμίσεις του προσχεδίου είχαν προταθεί από το ΠαΣοΚ στις 8 Νοεμβρίου του 2005. «Αν τότε το προσχέδιο είχε υιοθετηθεί», υπογράμμισε, «η χώρα δεν θα είχε υποστεί όλον αυτό τον κατακλυσμό των σκανδάλων, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα της διαφθοράς. Ούτε κουμπάροιούτε άγονες γραμμές, ούτε ομόλογαούτε Βατοπαίδι θα ήταν δυνατάαν τότε μας είχαν ακούσει. Είναι λοιπόν ένας νόμος που δεν κοστίζει τίποτα, όμως συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθειά μας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και στο κράτος».
Θ εμελιώδη αλλαγή στη λειτουργία του κράτους χαρακτήρισε το προσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προσχεδίου, υπογράμμισε ότι οι πράξεις που δεν αναρτώνται στο Διαδίκτυο, πρώτον, δεν θα είναι νόμιμες και, ως εκ τούτου, δεν θα εκτελούνται και, δεύτερον, δεν θα εκταμιεύονται τα προβλεπόμενα για την εκτέλεσή τους χρήματα. «Οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα υπογράφουν τα εντάλματα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται οι αποφάσεις όλων ανεξαιρέτως οι οποίοι ασκούν διοίκηση.
Σε αυτό το πλαίσιο απελευθερώνεται και η πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Τυπογραφείο: Θα έχουν πρόσβαση στα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που αναρτώνται ηλεκτρονικά στη σχετική ιστοσελίδα. «Το κόστος είναι μικρό» είπε ο κ. Ραγκούσης. «Θα καλυφθεί από τα έσοδα του Εθνικού Τυπογραφείου τα οποία ανέρχονται σε 20-25 εκατ. ευρώ από τα τέλη των δημοσιεύσεων των Ανωνύμων Εταιρειών».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: