Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Υποβάθμιση της Ελλάδας σε "ΒΒΒ+" από τη Fitch



Υποβάθμιση της Ελλάδας σε

των Παναγιώτη Γκρουμούτη, Δημήτρη Παφίλα

Συνεχίζεται το μπαράζ αρνητικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία με τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας, αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch Ratings!

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που ο συγκεκριμένος οίκος «βάλλει» κατά της ελληνικής οικονομίας. Στέλνοντας πλέον την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (ΒΒΒ+, το πλέον χαμηλό στην Ευρωζώνη) και μάλιστα με αρνητικές προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης (αρνητικό outlook).

Οι επιπτώσεις αυτής της υποβάθμισης ήταν δραματικές για την χρηματαγορά, όπου ήδη η εικόνα ήταν κρίσιμη, μετά και την χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του έτερου οίκου αξιολόγησης, της Standard & Poor's, που έθεσε τη χώρα μας ένα βήμα πριν την υποβάθμιση και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης!

Οι πρώτες παρενέργειες των εξελίξεων αυτών είναι ορατές στην πορεία του χρηματιστηρίου, που κινείται πλέον χαμηλότερα κατά περισσότερες από 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από το πρωί ασκούνται σημαντικές πιέσεις και στα ομόλογα, όπου το spread εκτοξεύθηκε και πάλι πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, έναντι των γερμανικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch η σημερινή νέα υποβάθμιση τηw Ελλάδας «αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας μας και την αβεβαιότητα για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπημένη και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη».

“Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το φτωχό ιστορικό στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, η Fitch δεν είναι πεπεισμένη πως η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή άλλα μέτρα απαραίτητα να περιορίσουν τις πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες και να διευρύνουν τη φορολογική βάση θα καταστούν επαρκή για τη μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενισχύοντας την ευαισθησία της χώρας σε μελλοντικούς κινδύνους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος.

Την ίδια ώρα, η Οδός Αθηνών καταρρέει! Το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Fitch, καθώς οι απώλειες στο χρηματιστήριο είναι τεράστιες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα. Ο γενικός δείκτης χάνει σχεδόν 5% και κινδυνεύουν και οι 2.200 μονάδες.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 1,4-1,8%, καθώς υποχώρησε απροσδόκητα η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης στέκονται στα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης.

Στα 18,75 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής σημειώνει πτώση 7,22%. Πτώση 7,66% για την Τράπεζα Πειραιώς. Ρευστοποιήσεις στην Eurobank με 4,89% και 3,79% στην Alpha Bank. Πάνω από 5% χάνουν οι κυπριακές τράπεζες και το Ταχυδρομικό.

.protothema.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: