Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

"Η διαφθορά δεν είναι στο DNA μας"

Συνάντηση με ομάδα 25 διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων είχε στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η συζήτηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, χαρακτηρίστηκε «πολύ καλή». Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά κυρίως στο θέμα της διαφθοράς και στις προσπάθειες να παταχθεί. Στις αλλαγές που προωθούνται στη δομή του κράτους, ενδεικτικά ανέφερε την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι αλλαγές, απάντησε ότι οι Ελληνες γνωρίζουν τα προβλήματα και επιθυμούν και οι ίδιοι να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές.

Επικαλέστηκε και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες με στηρίζουν, δεν θέλουν μερεμέτια γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να αλλάξουμε». Η κυβέρνηση και οι Έλληνες, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν οριστικά πίσω το κακό παρελθόν, να γυρίσουν τη σελίδα της κακής κληρονομιάς και κατέληξε λέγοντας πως η διαφθορά δεν είναι στο DNA των Ελλήνων.

Συνέντευξη στην Il Sole 24 Ore

Συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore. Στην εισαγωγή του, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις σχετικά με φήμες για στάση πληρωμών και κατηγορεί την κερδοσκοπία ότι θέλει να οργανώσει μια επίθεση κατά της ζώνης του Ευρώ, «της οποίας η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος».

Ο Βιττόριο Ντα Ρόλντ προσθέτει επίσης ότι ο Παπανδρέου προχωρεί σε μια πιο υψηλή ανάλυση, τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία έχει παγιδευθεί», ότι η πολιτική πρέπει να ξαναβρεί την υπεροχή της επί της οικονομίας, διότι προέχουν οι κανόνες και οι αγορές έπονται.

Στην εισαγωγή της, πάντα, η Il Sole 24 Ore αναφέρει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ζητά να επιλεγεί η επιστροφή σε έναν σοσιαλισμό που να είναι πιο κοντά στον κόσμο, πιο διαφανή, λιγότερο ελιτίστικο και δογματικό, πιο κοντά στον τρίτο δρόμο του Άντονι Γκίντενς της London School of Economics όπου δίδαξε και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που τον συνοδεύει στο Νταβός».

Στην ερώτηση αν «η Ελλάδα όντως δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. ή ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» ο πρωθυπουργός απαντά ότι «η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Είναι αλήθεια, το έλλειμμα βρίσκεται στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η σειρά κάποιου άλλου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για να καθορίσουμε νέους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλλουν, προλαμβάνοντας την επανάληψη τέτοιου είδους προβλημάτων».

Στην ερώτηση «ποια είναι η στάση του ελληνικού λαού σε ότι αφορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας;» ο πρωθυπουργός τονίζει: «πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει ένα όραμα που όλοι συμμεριζόμαστε, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι καλύτερα . Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία για να βάλουμε τη χώρα αυτή σε μια ενάρετη πορεία και είμαστε αποφασισμένοι να μην την χάσουμε».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: