Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67 ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πρόταση- βόμβα για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 και ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατάργηση πλαφόν απολύσεων κ.ά.) υπέβαλε το μεικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που συναντήθηκε προχθές με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας. Το κλιμάκιο ήταν ιδιαίτερα πιεστικό προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις, με την αιτιολογία ότι το υγιές προσδόκιμο δεν...
ξεπερνά τα 66,5 χρόνια και η αύξηση κατά δύο έτη δεν θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στο σύστημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «ο κ. Λοβέρδος έχει δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής ως προς τη μη αύξηση των ορίων πάνω από τα 65», ερωτηθείς σχετικά. Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση, και δεν είναι μέσα στις προτάσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης πάνω από τα 65. Οι ελεγκτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία του τριμήνου, οι δείκτες για τα έσοδα και τις δαπάνες δεν έχουν βελτιωθεί, διαμηνύοντάς μας ότι «όταν βρίσκεται κανείς σε τέτοια δεινή κατάσταση, ακόμα και ένα μικρό ποσοστό βελ τίωσης έχει τη σημασία του». Ο υπουργός Εργασίας τούς απάντησε ότι έχουμε καλύψει τα 6 από τα 7 μέτρα που έχει ζητήσει το ΕΚΟΦΙΝ (εξίσωση ορίων, περικοπή δαπανών, περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, βαρέα, αναπηρικές, ενοποιήσεις και αναλογικότερες συντάξεις), ενώ το μέτρο της αύξησης των γενικών ορίων αφήνει «ασυγκίνητη» την ελληνική κυβέρνηση. «Θέλουμε να βγούμε από την επιτήρηση», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος, «δεν αισθάνομαι αξιοπρεπής. Όλοι στην κυβέρνηση θέλουμε να βγούμε από αυτήν τη μέγγενη».
Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών
Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό προβλέπει τα εξής:
● Στα τέλη Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέποντας, στα βασικά του σημεία, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών από το 2013.
● Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το νέο ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα και πολύ πριν από τον Ιούνιο θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος που από το 2018 θα καταργεί την κατώτατη σύνταξη και θα καθιερώνει τη χορήγηση συντάξεων σε όλα τα Ταμεία με νέο τρόπο.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: