Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΑΡΩΝΕΙ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Ρεπορτάζ : Άγης Μάρκου

Στη δίνη κερδοσκοπικών πιέσεων βρέθηκαν χθες οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τα χρηματιστήρια στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης- Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία- να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και οι τιμές των κρατικών ομολόγων τους να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση. Η δημοσιονομική αστάθεια στις περιφερειακές χώρες του ευρώ απασχόλησε τον διεθνή Τύπο, δημιουργώντας κύμα πωλήσεων και για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου. Το κλίμα...
συγκρατημένης αισιοδοξίας που προσπάθησε να διαμορφώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, δηλώνοντας ότι θα εξέλθουμε από την κρίση αν εφαρμοσθούν τα προγράμματα σταθερότητας, δεν βοήθησε στον κατευνασμό της αβεβαιότητας που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα. Οι φόβοι ότι η κρίση θα οδηγήσει κάποια χώρα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έχουνενταθεί, προκαλώντας πανικό στις αγορές και γενικευμένες πωλήσεις. Τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες ότι η κατάσταση μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη και η κρίση στην αγορά ομολόγων να γενικευθεί και να πλήξει την οικονομία. Οπως αναφέρουν «αν έχουμε κρίση ομολόγων (sovereign crisis), τότε η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αυτήν του 2008». Το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας, υποχωρώντας κατά 3,3%, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 5,4%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κρίση στην αγορά ομολόγων θα πλήξει τις τράπεζες. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες που κατέγραψαν η ισπανική (-5,94%) και η πορτογαλική κεφαλαιαγορά (4,98%). Την ίδια στιγμή, στις αγορές χρήματος τα ομόλογα των χωρών αυτών δέχονταν πιέσεις, επηρεάζοντας και τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ισπανικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας αναρριχήθηκε κοντά στις 100 μονάδες βάσης από τις 85 ως 90 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη διαφορά στους τίτλους του πορτογαλικού Δημοσίου έφτασε τις 165 μονάδες βάσης, από επίπεδα κάτω των 150 μονάδων βάσης μία ημέρα νωρίτερα. Σταθερά πάνω από τις 350 μονάδες βάσης παρέμεινε και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Την ίδια στιγμή, σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύονται τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου πτώχευσης των τριών οικονομιών, καθώς η ζήτηση για αυτά είναι πολύ μεγάλη. Σημαντική άνοδο της τάξης των 26 μονάδων σημείωσε χθες το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, το οποίο έφτασε τις 416 μονάδες βάσης, ενώ με ενίσχυση 30 μονάδων το αντίστοιχο ασφάλιστρο για την Πορτογαλία έφτασε τις 224 μονάδες βάσης. Από την άλλη, το CDS για το ισπανικό 5ετές ομόλογο ανήλθε στις 160 μονάδες βάσης, υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με την Τετάρτη.
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς ο κλάδος επηρεάζεται άμεσα από τις παραπάνω εξελίξεις, οι οποίες οδηγούν σε άνοδο το κόστος δανεισμού για τα πιστωτικά ιδρύματα. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Μoody΄s, με την οποία τίθεται εν αμφιβολία η μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία «Αaa» που έχουν τα τιτλοποιημένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, μετά την υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο. Η είδηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του έτερου οίκου Fitch ότι θα προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση της βαθμολογίας των τιτλοποιήσεων των εγχώριων τραπεζών, λόγω του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και του νόμου για τις οφειλές των επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο θα έχει άμεση επίπτωση στα επιτόκια με τα οποία θα αναχρηματοδοτήσουν τους επόμενους μήνες οι ελληνικές τράπεζες τα 20 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ με ενέχυρο ομόλογα. Χθες δύο εκπρόσωποι της ΕΚΤ βρέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αξιολόγησαν τη θέση των ελληνικών τραπεζών, όπως και αν είναι εφικτό να δοθεί παράταση στην επιστροφή των κεφαλαίων από τις τράπεζες.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: