Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΡΟΤΙΚΟ - ΕΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com


Όταν ο Μάνος Αντύπας, ξεκίνησε τον αγώνα του, αρχές του προηγούμενου αιώνα, στον Θεσσαλικό κάμπο, μέχρι την τελική επικράτηση των θέσεων των τότε ρακένδυτων κολίγων στο κίνημα του Κιλελέρ, δεν φανταζότανε τίποτε, από τις σημερινές εικόνες, που λαμβάνουν χώρα στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της χώρας. Στα μπλόκα. Η αγροτική τάξη πάντοτε τέτοια εποχή, σε κατάσταση αγώνων, μάχεται πάντα με τον ίδιο τρόπο και διεκδικεί. Δεν είμαι εδώ για να περιγράψω το πρόβλημα. Προσπαθώ να ερμηνεύσω κάποιες εικόνες, και αν μπορούσα, λίγο να βοηθήσω. Όσο μου επιτρέπεται. Και τους αγρότες. Αλλά και τους...
κυβερνώντες. Δεν ανήκω σε αυτούς που αποκαλούν τους αγρότες, τεμπέληδες και χαρτοπαίκτες. Γιατί όταν σηκώνομαι το πρωί και τρώω μια φέτα από ψωμί με λάδι και πίνω μια πορτοκαλάδα, το μυαλό μου σε αυτούς κατευθύνεται. Στα χωράφια με το σιτάρι. Στους ελαιώνες. Στις καλλιέργειες με τους πορτοκαλεώνες. Την στιγμή αυτή φωνάζουν ότι τα προϊόντα τους πουλιούνται μπητ παρά. Ενώ στα τραπέζια του καταναλωτή φθάνουν με άλλα μεγαλύτερα νούμερα τιμών. Οι μεσάζοντες βασιλεύουν. Μια πρόταση για τους κυβερνώντες. Εφαρμογή της διαδικασίας της αλλεπάλληλης τιμολόγησης. Έως το σημείο πώλησης, για να βρούμε επιτέλους την διαδρομή των τιμών και ποιος φουσκώνει τα πράγματα.
Πάμε τώρα στο θέμα των προτεινομένων καλλιεργειών. Οι αγρότες της Κρήτης με συνεχή και αυτόνομη ενημέρωση, προσαρμόστηκαν. Από τα αμπέλια στην αρχή, με την σταφίδα, μεταπήδησαν στις ελιές και στα λάδια. Και τώρα μεγάλο τμήμα κατόπιν νέων προτάσεων στρέφεται στην καλλιέργεια σύκων. Στην Δυτική Μακεδονία η καλλιέργεια του κοζανίτη κρόκου επεκτείνεται. Και σε άλλα βοτανοειδή είδη, γίνονται επιτυχείς πειραματισμοί καλλιεργειών. Τέρμα η καλλιέργεια στο βαμβάκι. Ακριβό και όχι καλής ποιότητας, καθώς και στα καπνά που καλλιεργούνται σε άλλες χώρες με πιο προσοδοφόρες ποιότητες και ποσότητες. Από το 2013 οι σχετικές επιδοτήσεις σταματούν. Ώρα λοιπόν για την μεγάλη στροφή. Να γίνει αυτόνομο οικονομικά το αγροτικό πορτοφόλι. Ακόμα μπορούν και πρέπει να την κάνουν. Και το κράτος, που πάντα ειδικά μετά το 1981 τους βοηθούσε, θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε κάθε τους νέα προσπάθεια. Δεν είναι τυχαία η τωρινή συγκυρία της αδυναμίας οικονομικών διεκδικήσεων, αφού η χώρα έχει μπει σε μεγάλη δημοσιονομική οικονομική περιπέτεια.
Πολλοί φωνάζουν για τις Μερσεντές, και τις πισίνες στα σπίτια των αγροτών, ότι αποτελούν το μόνιμο ένδυμα τους. Σ αυτόν τον τόπο ορισμένες φορές μόνο δυο χρώματα γνωρίζουμε. Το άσπρο και το μαύρο. Πάντα είμαστε των άκρων. Όλο να κριτικάρουμε ξέρουμε σαν αιθεροβάμονες παντογνώστες. Θα ήθελα να δώ κανέναν από εμάς, τους ψευτοφαρισαίους,να σηκωθεί τα πρωινά 2 και 3 την νύχτα και να πάει στα χωράφια, έστω και μηχανικά, να συλλέξει τον καρπό. Με το κρύο και τ’ αγιάζι. Με τον καύσωνα και τον λίβα. Απέναντι σε χημικά προϊόντα που επιβαρύνουν την υγεία. Σεβαστός ο κάματος συνάνθρωποι.
Γιατί σαφώς και υπάρχουν και πλούσιοι, μικρομεσαίοι, και πολύ φτωχοί αγρότες. Κοινωνία είναι με όλα της τα ράφια. Και στην Ευρώπη να κοιτάξεις, την ίδια εικόνα θα δεις. Μόνο που εκεί είναι πιο οργανωμένοι και πιο εύκολα προσαρμόζονται. Γιατί αυτό που κάνουν, το έχουν διδαχθεί. Είναι μέρος της παιδείας τους.
Μα θα με ρωτήσετε. Συμφωνείς με τον τρόπο του αγώνα, που τόσα χρόνια κλείνουν τους δρόμους κόβοντας την Ελλάδα σε φέτες, δημιουργώντας τόσες άλλες παρενέργειες?
Σαφώς και με ειλικρίνεια. Όχι.
Γιατί σε τούτη τη ζωή υπάρχει και ο δρόμος της συνεχούς ενημέρωσης, της πειθούς, της γνώσης, της συζήτησης, της πρότασης, της αποδοχής, η και τέλος του αγώνα.
Το κύριο θέμα στην ελληνική αγροτική τάξη είναι η προσαρμογή και μεταστροφή σε νέες καλλιέργειες, από την πανάγαθη γη που τόσα μπορεί να μας προσφέρει πλουσιοπάροχα. Με οργανωμένη παρουσίαση νέων αναγκών διατροφής και παραγωγής, της αναγκαίας επιμόρφωσης, με αέναο ενημέρωση.
Το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Γεωργίας, έχουν υποχρέωση πολλά να υλοποιήσουν από την θέση τους.
Και η τάξη των αγροτών, πάμπολλα να προσφέρει, στον εθνικό πλούτο, της παραμελημένης τούτης χώρας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: