Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από τους ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να βρεθεί η ελληνική οικονομία κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και του Eco/Fin την Τρίτη. Από την Αθήνα αναμένεται να ζητηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων με διπλή κατεύθυνση: τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα ζητήσει δήλωση για την προετοιμασία συγκεκριμένου σχεδίου προκειμένου να κατευναστούν οι αγορές. Το θέμα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία απολαμβάνει εκ νέου μεγάλης δημοσιότητας.

Η εφημερίδα Financial Times σε ρεπορτάζ της κάνει λόγο για τις πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί η ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, καθώς και για τη στάση της Αθήνας που θα επιχειρήσει να αντισταθεί στο ασφυκτικό πρέσινγκ.

Αύξηση του ΦΠΑ;

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκούν πιέσεις στην Αθήνα στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης των μέτρων στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα Σταθερότητας. Το κείμενο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι από την Ελλάδα ζητείται η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες και η περαιτέρω μείωση των δαπανών του δημοσίου, προκειμένου να δοθεί οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για τη χώρα μας, διεμήνυσε ωστόσο προς την Ελλάδα ότι η λήψη επιπλέον μέτρων είναι αναγκαία ώστε να καταστεί αξιόπιστο το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Νέες αρμοδιότητες ελεγκτικού χαρακτήρα για τη Eurostat

«Η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει, όμως η βοήθεια θα δοθεί με αντάλλαγμα πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορέσει να δανειστεί», δήλωσε σε ελβετική εφημερίδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και η Ελλάδα το γνωρίζει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα είδος γενναιοδωρίας εκ μέρους του Eurogroup, που δεν θα χρηματοδοτήσει τις αδυναμίες της και γι αυτό θα πρέπει πρώτα να τις θεραπεύσει. Ύστερα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας . Χωρίς αυτό δεν μπορούν να δοθούν χρήματα», πρόσθεσε.

Η Αθήνα δίνει τη δική της μάχη για να αποφευχθεί η λήψη νέων –ακόμα πιο σκληρών- μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, οπότε και θα γίνει το πρώτο «ευρώ-τεστ» για την πορεία υλοποίησης του ΠΣΑ, από την τριμερή επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Κομισιόν, τη ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Οι Financial Times φιλοξενούν δήλωση έλληνα αξιωματούχου (χωρίς να κατονομάζεται), ο οποίος σημειώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να επισπευσθεί η λήψη νέων έως ότου αποδειχθεί ότι είναι αναγκαία».

Αυστηρή επιτήρηση

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου για τα Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα (Eco/Fin). Ειδικότερα, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα αποφασίσει την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 126(9), ήτοι στο καθεστώς της λεγόμενης "αυστηρής επιτήρησης" και της μηνιαίας παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Το Eco/Fin θα απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωσή του κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010.

Παράλληλα, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τα μέτρα που περιλαμβάνει το ΠΣΑ 2010- 2013 και θα απευθύνει επιπλέον σύσταση βάσει του άρθρου 121(4) για τον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα με τους γενικούς προσανατολισμούς της ΕΕ και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Θα υπάρξει, επίσης, απόφαση για τη δημοσίευση αυτής της σύστασης. Στη συνεδρίαση του Eco/Fin ενδέχεται να δοθεί και το στίγμα για το μοντέλο υποστήριξης των αδυνάτων οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, σύμφωνα με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου κορυφής την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: