Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ξεκάθαρο μήνυμα: Μην παίζετε με την Ελλάδα!

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Παπανδρέου στις Βρυξέλλες

Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ΕΕ για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα εάν αυτό ζητηθεί. Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπανδρέου έδειξε την ικανοποίηση του για την ευρωπαϊκή δέσμευση, η οποία όπως είπε θα κατοχυρώσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κερδοσκόπους και τις αγορές το οποίο συνοψίζεται στο εξής: Μην παίζετε με την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς για τις ελληνικές τράπεζες.
 


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει η χώρα τον μηχανισμό, δηλώνοντας βέβαιος ότι η Ελλάδα θα βάλει τάξη στα οικονομικά της. «Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουν εγκριθεί από Κομισιον ΔΝΤ πιστεύω πως δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, χρειάζεται η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιησουμε το μηχανισμό», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Eλπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί να ζητήσουμε κάτι περισσότερο. Τακτοποιούμε τα του οίκου μας και τώρα έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την ΕΕ που λέει ότι στηρίζουμε τις χώρες που κάνουν τη δουλειά τους, θεωρούμε πως αυτό είναι επαρκές για να εφαρμόσουμε τα μέτρα … Εχουμε πια την έμπρακτη συμπαράσταση και των 27 και της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Ο μηχανισμός αυτός συνιστά μία ξεκάθαρη δήλωση “μην παίζετε με την Ελλάδα” και ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται και θα αξιολογηθεί τεχνοκρατικά το πότε θα υπάρχει η αδυναμία, από Κομισιόν και ΕΚΤ». «Η υπαρξή του και μόνον ειναι η αξιοπιστη απειλή για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει την ηρεμία της», εκτίμησε και επανέλαβε: «Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιησουμε. Μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το ΠΣΑ».

«H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει αυτό το
προνομιακό καθεστώς, την αποδοχή των ενεχύρων», εκτίμησε, «είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, καθώς διευκολύνει και την αποστολή των ελληνικών τραπεζών».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα συγκαλέσει προσεχώς διάσκεψη για τους επενδυτές στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας προσφέρεται για επενδύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι μετά την απόφαση της 25ης Μαρτίου «η ανησυχία που υπήρχε για την Ελλάδα και το ευρώ κόβεται μαχαίρι» και πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει ως χώρα την αξιοπιστία που είχε χάσει.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για θετική ανταπόκριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός.

«Η πρόκληση είναι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δώσαμε και δίνουμε με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία μας ισχυρής Ελλάδας, όχι μόνο για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε, και πλέον προχωράμε σε πολιτικές για τις οποίες μας ψήφισε ο ελληνικό λαός, στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση για να μη ξαναβρεθεί η Ελλάδα στη θέση που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες.

Οι θυσίες θα πιασουν τόπο, δημιουργούμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομία. Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως έχουμε ανακτήσει κάποια αξιοπιστία», σημείωσε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά «ότι θα καταφέρουμε θα βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας».
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: