Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Συμφώνησαν Μέρκελ-Σαρκοζί για το "σχέδιο σωτηρίας"

Σε έκτακτη συνάντηση, ο γάλλος προεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξαν στις Βρυξέλλες σε συμφωνία για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Συμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο απόφασης προβλέπει συνδυασμένη δανειοδότηση μέσω ΔΝΤ και κυρίως από χώρες - μέλη της ευρωζώνης με επιτόκια της αγοράς, αλλά μόνο ως έσχατη λύση, κάτι στο οποίο επέμεινε η Μέρκελ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Βερολίνου η συμφωνία προβλέπει και "κυρώσεις". Ο ρόλος πάντως του ΔΝΤ είναι μάλλον επικουρικός, με την Ευρώπη να έχει τον πρωταγωνιστικό - συντονιστικό ρόλο.

Η πρόταση θα τεθει προς έγκριση σε έκτακτη σύνοδο των 16 της ευρωζώνης, σε ένα διάλειμμα του δειπνου των 27, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ικανοποίηση Αθηνας
Θετική η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς. «Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η «απόφαση θα προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού, με συμμετοχή του ΔΝΤ».


Η πρόταση Μέρκελ
"Η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να υποσχεθούν στην Ελλάδα ένα δάνειο ως έσχατη λύση εάν η ίδια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα χρέη της", δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες. "Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μιας διμερούς βοήθειας", τόνισε και πρόσθεσε: "Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές".

Ανάσα στις ελληνικές τράπεζες από τον Τρισέ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παρατείνει πέραν του 2010 τα ελαστικά κριτήρια για τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Παπανδρέου: Θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας

"Όποια κι αν είναι η απόφαση σήμερα η νέα πορεία μας θα είναι μια θετική πορεία της Ελλάδας, είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε", είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Προειδοποίηση από το Πεκινο
Αίσθηση προκάλεσε η προειδοποιηση κορυφαίου κινέζου τραπεζίτη ότι "η χωρίς προηγούμενο κρίση που πλήττει την Ελλάδα δεν είναι παρά "η κορυφή του παγόβουνου" με το φάσμα μια δημοσιονομικής κατάρρευσης να απλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη". "Η κύρια ανησυχία σήμερα είναι η Ισπανία και η Ιταλία", πρόσθεσε ο Τσου Μιν.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: