Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ανάσανε η οικοδομή, ανέβηκαν οι τιμές!

Περισσότερες δουλειές τον Γενάρη

Είναι σαφές ότι ένας από τους κλάδους της οικονομίας που μετρούν τις περισσότερες πληγές – ίσως και λόγω των υπερβολών στα προηγούμενα χρόνια – είναι η οικοδομή, στην οποία απασχολούνται σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενοι.

Είναι επίσης σαφές ότι, όπως συμβαίνει σε όλη την αλυσίδα διακίνησης υλικών, οι πιέσεις για αντιμήσεις είναι έντονες, ειδικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στην φορολογία των καυσίμων.
Αλλά όλα αυτά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα: η οι κοδομική δραστηριότητα ανέκαμψε για πρώτη φορά έπειτα από έναν χρόνο και πλέον μόλις τον Ιανουάριο και την ανάκαμψη αυτή ακολούθησε τους επόμενους μήνες η αύξηση των τιμών στα υλικά.

Το συμπέρασμα προκύπτει με σαφήνεια από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δείχνουν, μεν, πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 11,9% στις άδειες, κατά 19,2% στην επιφάνεια και κατά 22,4% στον όγκο κτισμάτων συνολικά τους τελευταίους 12 μήνες, πλην όμως δείχνουν σαφή ανάκαμψη για τον Ιανουάριο!

Συγκεκριμένα, κατά 12,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 38% στην επιφάνεια και κατά 18,6% στον όγκο κτισμάτων σε ετήσια βάση.

Προφανώς πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για την οικονομία και την απασχόληση μέσα σε ζοφερούς καιρούς, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από μία αρνητική εξέλιξη για τους καταναλωτές.

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευών αυξήθηκε κατά 2,7% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση. Μάλιστα, σε επιμέρους κατηγορίες καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις όπως λ.χ. κατά 10% στα ηλεκτρολογικά υλικά, κατά 7,2% στα υλικά θέρμανσης, αποχέτευσης, ύδρευσης και, βεβαίως, κατά 14% στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν καύσιμα.

Όλα αυτά συμπαρασύρουν υψηλότερα το κόστος κατασκευής κατοικιών για τους πολίτες και ενδεχομένως για το κύκλωμα της οικοδομής η εξέλιξη να αποτέλέσει ένα μπούμερανγκ σε μία περίοδο κατά την οποία, όπως είπαμε, καταγράφηκε ανάκαμψη, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο, στην οικοδομική δραστηριότητα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: