Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΤΕΣΣΕΡΑ 'ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ' ΣΤΟ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Μια ακόμη κόκκινη γραμμή, αυτή τη φορά για το μέχρι πού μπορεί να οπισθοχωρήσει έναντι των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τραβάει η κυβέρνηση, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ. Αύριο φτάνει στην Αθήνα το 15μελές κλιμάκιο του Ταμείου, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενδέχεται να έχει απ΄ ευθείας συνομιλίες με τον Ντομινίκ Στρος Καν στην Ουάσινγκτον...


Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται-εφ΄ όσον αποκατασταθούν οι αερομεταφορές- να ταξιδέψει στην έδρα του ΔΝΤ το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Μega.

Εν όψει αυτών των επαφών, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες σύσκεψη με τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Φίλιππο Σαχινίδη, υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών αντίστοιχα, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια των απαιτήσεων του ΔΝΤ, αλλά και το τι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους δύο υπουργούς, αλλά και αργότερα στη διάρκεια μιας σύσκεψης για τον τουρισμό, καθόρισε τους στόχους της κυβέρνησης ως εξής:

Οι στόχοι
α. Δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και τη χώρα.

β. Παραγωγική ανασυγκρότηση.

γ. Νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. δ. Νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης, που εξασφαλίζει διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη. «Και πάνω απ΄ όλα- πρόσθεσε- και ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους έλληνες πολίτες. Θέλουμε να τους θωρακίσουμε απέναντι σε οποιαδήποτε νέα κρίση. Νέα κρίση που θα βιώναμε με μεγαλύτερη ένταση, αν δεν κάναμε τις αναγκαίες αλλαγές». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει χαράξει ήδη μια γραμμή άμυνας, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η άρνηση για νέα έκτακτα μέτρα μέσα στο 2010 όσο και η απόφαση να μη δεχθεί: απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο, νέες περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές των συντάξεων και επέκταση των περικοπών μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχτεί επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, με αποκρατικοποιήσεις, συνενώσεις και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου και εποπτευομένων από το Δημόσιο οργανισμών, αλλά και δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Επίσης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δεσμευθεί εφόσον της ζητηθεί ότι θα «περάσει» σύντομα το Ασφαλιστικό από τη Βουλή υιοθετώντας όλες τις αλλαγές που ουσιαστικά απαιτούσε επί σειρά ετών η Κομισιόν. Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχτεί συζήτηση για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, με διεύρυνση του πλαφόν των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, αλλαγή στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για το Συμβούλιο Εcofin. Οπως ξέρετε, σήμερα, επρόκειτο να ξεκινήσει η συζήτηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης. Αυτό έχει αναβληθεί για μερικές μέρες, εξαιτίας του προβλήματος στις διεθνείς αερομεταφορές. Ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη. Η συζήτηση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι ο προϋπολογισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα τα μέτρα που κάνουν την οικονομία πιο δυνατή».

«Η Δεξιά της Ευρώπης μάς έφερε εδώ»

ΕΠΙΘΕΣΗ στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης που επέβαλαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια μιας σύσκεψης που είχε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και αργότερα σε άλλη κυβερνητική σύσκεψη για τον τουρισμό. «Θα μπορούσε να είναι “ευρωπαϊκότερος” και πιο αποτελεσματικός;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, για να απαντήσει αμέσως μετά: «Θα μπορούσε. Ομως, συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε να έχει η Ευρώπη στις δυνάμεις της. Εβαλαν στο κάδρο και το ΔΝΤ».

Ο κ. Παπανδρέου, που κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δραπέτευσε μπροστά στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ως «την πιο κρίσιμη ίσως περίοδο από τη Μεταπολίτευση» και τόνισε ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια διπλή αναγκαστική πρόκληση: τις παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 χρόνων και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής και των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή. Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας ότι «η ηγεσία της Ν.Δ. παριστάνει ότι δεν θυμάται πως εγκατέλειψε το σκάφος λίγο πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο. Αυτήν την πορεία πληρώνουμε σήμερα. Φτάνουν στο σημείο να δαιμονοποιούν την επιτήρηση που με δική τους ευθύνη ήδη υφιστάμεθα. Και μας επιτηρούν μαζί η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Υποστήριξε ακόμη ότι εάν είχε παραμείνει στην κυβέρνηση η Ν.Δ., θα είχε οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα στην καταστροφή.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: