Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Οι εταίροι περιμένουν το αίτημα της Ελλάδας

“Να δανειστείτε από τις αγορές” επιμένει ο Σόιμπλε

Συμφώνησαν ως προς τον μηχανισμό «αντιμετώπισης κρίσεων», όπως προτιμούν να ονομάζουν τη διαδικασία που θα ενεργοποιηθεί για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ωστόσο επί του πρακτέου αποφάσεις δεν έλαβαν.

Ο λόγος για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που, όπως δήλωσε αμέσως μετά το πέρας του σημερινού άτυπου Eurogroup ο πρόεδρός του Zαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά μόνον με τις «τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης, εάν και όποτε αυτός ενεργοποιηθεί».

Ο κύριος Γιούνκερ επανέλαβε για άλλη μία φορά πως η χώρα μας δεν έχει ζητήσει βοήθεια ή ενεργοποίηση του μηχανισμού, κάτι που επιβεβαίωσε στις δικές του δηλώσεις και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη κατά το μερίδιο δράσης που της αναλογεί.

Πάντως εντύπωση προκάλεσε η επωδός του κυρίου Τρισέ για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρεί πως ακόμα βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και ενδέχεται η κρίση ρευστότητάς τους να επιδεινωθεί στο μέλλον!

Πάνω – κάτω τα ίδια δήλωσαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με πρώτον τον Επίτροπο Όλι Ρεν, που ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως τίποτε και πιο εμφατική στις δηλώσεις της την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Έλενα Σαλγκάδο που τόνισε ότι είναι ακόμα στο χέρι της Ελλάδας να προχωρήσει στα επόμενα βήματα (επίσημο αίτημα βοήθειας) εφόσον κρίνει έτσι.

Τέλος, «πιστός» στη γραμμή του πολιτικού του προϊσταμένου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε μετά το πέρας του Eurogroup, πως η Ελλάδα κάλλιστα μπορεί να αποτανθεί και τώρα στις αγορές για δάνεια, αφού «το πακέτο βοήθειας της το επιτρέπει» ...

Με δυο λόγια οι Γερμανοί ακόμα και σήμερα κάνουν παν δυνατόν να μην χρειαστεί να πληρώσουν, δηλώνοντας - μάλλον για το θεαθήναι - πως η Γερμανία ''είναι έτοιμη να συνεισφέρει''.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: