Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Κοινή δήλωση Eurogroup για σχέδιο αρωγής ΕΕ-ΔΝΤ στην Ελλάδα

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν τους όρους της οικονομικής στήριξης που θα δοθεί στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ, αναφέρει κοινή δήλωση του Eurogroup.

Ειδικότερα, το Eurogroup τονίζει ότι οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να παράσχουν χρηματοδότηση μέσω διμερών δανείων, υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, να εργάζονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με τις ελληνικές αρχές σε ένα κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, οι χώρες του ευρώ θα κάνουν τα αναγκαία βήματα, σε εθνικό επίπεδο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παράσχουν άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup, το κοινό πρόγραμμα αρωγής θα καλύψει περίοδο τριών ετών.

«Οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν το μερίδιό τους το οποίο θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 30 δις. ευρώ τον πρώτο χρόνο, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί μαζί με το ΔΝΤ και με την συγχρηματοδότησή του», αναφέρει η δήλωση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η οικονομική στήριξη για τα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί στη βάση αυτών που θα συμφωνηθούν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής.

Ακόμη, η δήλωση τονίζει ότι προκειμένου να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές, τα δάνεια από τις χώρες του ευρώ δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση χαριστικό χαρακτήρα.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στην παροχή των δανείων είναι οι ενδεδειγμένες.

Επίσης, σημειώνεται πως τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα βασίζονται σε Euribor τριμήνου.

Για παράδειγμα, αναφέρει η δήλωση του Eurogroup, στις 9 Απριλίου, για ένα τριετές δάνειο με σταθερό επιτόκιο, το επιτόκιο θα ήταν γύρω στο 5%.

Τέλος, το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι οι αποφασιστικές προσπάθειες των ελληνικών αρχών και των ευρωπαίων εταίρων θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το Εurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2010, το οποίο αποδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα αποδίδουν καρπούς», καταλήγει η δήλωση των χωρών του ευρώ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: