Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Νέα υποβάθμιση από την Standard and Poor's

nooz.gr
Εκ νέου υποβαθμίζει ο οίκος Standard & Poor's τα ελληνικά ομόλογα σε ΒΒ+ από ΒΒΒ+ με την αιτιολόγηση ότι είναι έντονη ανησυχία για την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το χρέος της. Η κατηγορία αυτή, σύμφωνα με το Reuters, θέτει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο "σκουπιδιών" (junk) που σημαίνει επίπεδο υψηλού ρίσκου/υψηλών αποδόσεων.
Ο οίκος προσθέτει ότι διατηρεί αρνητικό outlouk, δηλαδή προσανατολίζεται σε νέα υποβάθμιση.

Ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου αναφέρει ότι η απόφασή της βασίζεται σε "νεότερη αξιολόγηση των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, στις προσπάθειές της να θέσει το φορτίο του χρέους σε μία σταθερά καθοδική τροχιά". Ο Standard and Poor's υποβαθμίζει επίσης Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ETE η S&P.

Ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών

"H υποβάθμιση δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για ακόμη ένα εξάμηνο, παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα" αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί παράλληλα να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτούμενης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα" συμπληρώνεται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υλοποίηση του μηχανισμού στήριξης και τη χρηματοδότηση της χώρας προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: