Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Στον αστερισμό της λιτότητας η Ισπανία


Η ανάπτυξη στην Ισπανία το 2011 θα είναι χαμηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης που την τοποθετούσε στο 1,8%, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

"Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος θα είναι κατά λίγους δεκαδικούς χαμηλότερη από την προβλεπόμενη", ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός ενώπιον των ισπανών βουλευτών.Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η Ισπανία είναι πιθανόν να βρεθεί σε μία κατάσταση στασιμότητας τα επόμενα χρόνια, γεγονός το οποίο θα υπονομεύσει την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος λιτότητας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό του ελλείμματος από το 11,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3% το 2013.

Παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος, ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο 2010 και το πάγωμά τους κατά το 2011

Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση από το 2011 του επιδόματος γεννήσεως ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής του και εγκρίθηκε το 2007 για την ενίσχυση της γεννητικότητας.

Η κατάργηση του επιδόματος εντάσσεται σε ένα ευρύ φάσμα μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή για την περικοπή των ελλειμμάτων.

Η Ισπανία οφείλει να καταβάλει "ειδική, ιδιαίτερη και κατ΄εξαίρεσιν προσπάθεια", δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός πριν ανακοινώσει τη δέσμη των μέτρων λιτότητας.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πρόγραμμα λιτότητας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά αποφάσισε την εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας δύο ετών, εξαιτίας των επιθέσεων κατά του ευρώ την περασμένη εβδομάδα..nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: