Κυριακή 23 Μαΐου 2010

"Να μας δώσουν χρόνο να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε"



“Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να δεχθεί κάποια ερώτηση, είπε κάτι που σπάνια ακούγεται από στόμα πολιτικού. “Οι ευθύνες βρίσκονται πάνω από όλα, στην Ελλάδα”. Με την πρόταση αυτή ξεκινάει το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας “El Pais” που φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ένα μεγάλο ...
μέρος της οποίας μετέφρασε και παρουσιάζει το americalatina.com.gr

H εφημερίδα αναρωτιέται “αν η Δημοκρατία η ίδια είναι εκείνη που αστόχησε, με άλλα λόγια αν αυτη η κρίση είναι πρώτα πολιτική και μετά οικονομική. Λίγοι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται σε θέση να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε αυτα τα ερωτήματα”, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας και καταλήγει λέγοντας: “Στο τέλος οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν”.


Το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν έρθει τόσο άσχημα, σας ρωτώ, είναι μια απόδειξη ότι η Δημοκρατία έχει αστοχήσει;


Όχι μόνο στην Ελλάδα. Γιατί συνέβη στην Ελλάδα αλλά συνέβη και στην Γουώλ Στρητ. Η έλλειψη διαφάνειας, οι δυνάμεις της αγοράς χωρίς έλεγχο. Και εγώ θα έλεγα ότι όχι μόνο οι δυνάμεις της αγοράς αλλά και συγκεκριμένοι παράγοντες μέσα στο οικονομικό σύστημα χρησιμοποίησαν τις αγορές, χρησιμοποίησαν οικονομικές καινοτομίες και υπήρξαν πολιτικοί που έκαναν λόμπι για να εμποδίσουν τους αναγκαίους ελέγχους. Τράπεζες αρκετά μεγάλες για να πτωχεύσουν, επενδυτικές τράπεζες και εμπορικές τράπεζες με στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κλπ... Kαι αυτό έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Είναι η κερδοσκοπία, αυτή η έλλειψη διαφάνειας. Αυτά τα προβλήματα που εκ των πραγμάτων ήταν μια αστοχία της Δημοκρατίας, των δικών μας δημοκρατικών Αρχών, χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς γενικά, αλλά και από πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα που ήθελαν να αυξήσουν τα οφέλη τους και την δύναμη τους.


Και στην Ελλάδα;


Το ίδιο συνέβη στην Ελλάδα. Είχαμε μια κυβέρνηση πριν, συντηρητική, που ήταν όμηρη από πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και η οποία διαχειρίστηκε πολύ άσχημα την οικονομία βοηθώντας στην πραγματικότητα πολύ λίγο κόσμο. Εμείς ξέραμε ότι έπρεπε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα. Να κόψουμε την γραφειοκρατία, έναν δημόσιο τομέα ιδιαίτερα μεγάλο, όχι γιατί χρησίμευε στην βοήθεια προς την κοινωνία, την υγεία και την παιδεία αλλά γιατί ήταν σε μεγάλο βαθμό πελατειακός. Υπήρχαν πολιτικά οφέλη, μεγάλες μειώσεις φόρων για τους πλούσιους, φοροδιαφυγή, και διαφθορά. Ο συνδιασμός όλων αυτών είχε ως απποτέλεσμα το σύστημα, το οικονομικό σύστημα να μην είναι βιώσιμο. Το Ινστιτόυτο Μπρούκλιν βεβαιώνει ότι αν μειώναμε την έλλειψη διαφάνειας και ένα ποσοστό της διαφθοράς αυτό θα μπορούσε να φέρει μέχρι και ένα 8% του ΑΕΠ μας, 20 δις για την Ελλάδα. Ένα 8% είναι ένα τεράστιο ποσοστό. Έτσι, αυτό το οποίο συζητάμε εδώ είναι μια κακοδιαχείριση, προφανώς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά στο τέλος οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν.


Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις αγορές, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο νέος μηχανισμός που δημιουργήθηκε βρίσκονται εδώ για να παρεμβαίνουν στις αγορές και να τους πουν: “Σταματήστε!”.


http://www.americalatina.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: