Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αμφιβάλλει ο επικεφαλής της Deutsche Bank για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους

nooz.gr
Ο γενικός διευθυντής της Deutsche Bank Γιόσεφ Ακερμαν έθεσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της, τόνισε δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης του ενός τρισ. ευρώ "θα βοηθήσει την Ισπανία και την Ιταλία", "ενώ για την Πορτογαλία τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα".

Ο τραπεζίτης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα τώρα θα χρειαστεί να καταβάλει "απίστευτες προσπάθειες", άλλα εξέφρασε προσωπικώς αμφιβολία, εάν θα τα καταφέρει να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος.

Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, και να οδηγήσει σε ένα είδος "πλήρους κατάρρευσης", είπε ο τραπεζίτης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, τονίζοντας πως "η Ισπανία και η Ιταλία θα εξυπηρετήσουν το εξωτερικό τους χρέος χάρη στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ" (...) "όμως για την Πορτογαλία τα πράγματα θα είναι δύσκολα".

"Πρέπει να βοηθήσει η Ευρώπη την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του χρέους της ώστε να μην φθάσει στη στάση πληρωμών, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις γερμανικές τράπεζες", υπογράμμισε ο Ακερμαν. "Δεν κινδυνεύουμε στην ευρωζώνη από τον πληθωρισμό τα 2-3 ερχόμενα έτη, ενώ το ευρώ παραμένει θεμελίωδώς εύρρωστο", υπογράμμισε επίσης.

"Δεν ήταν δυνατόν να καταλήξουμε στη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης γρηγορότερα", ανέφερε τέλος , "αλλ' αποδείχθηκε ότι πολιτικοί κι οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να έχουν έναν αποτελεσματικότερο διάλογο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: