Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Έρχονται νέα “φρουτάκια”, αντικειμενικές και ...ΑΕΠ

“Θα πάρουμε και την 2η δόση του δανείου...”

.protothema.gr
Εξασφαλισμένη χαρακτήρισε για τη χώρα μας τη δεύτερη δόση των δανείων που θα λάβει τον Σεπτέμβριο από ΕΕ-ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ως εκ τούτου πρόσθεσε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον κόσμο.

Όπως διευκρίνισε, τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα εκ νέου κλιμάκιο των ελεγκτών της Τρόικας για έναν πρώτο έλεγχο πριν τον καθοριστικό που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, αλλά όπως τόνισε τα οικονομικά στοιχεία για την πορεία εξέλιξης του προϋπολογισμού στο α΄ πεντάμηνο είναι ενθαρρυντικά καθώς εμφανίζουν μείωση του ελλείμματος κατά 40%.
Τα στοιχεία αυτά που θα προβάλλει ο υπουργός Οικονομικών σε ειδική παρουσίαση που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα με την ευκαιρία της παρουσίας των ελεγκτών στην χώρα.

Επιπλέον θα δοθεί έμφαση και στο γεγονός ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 9% φέτος υπερκαλύπτουν κατά πολύ τη δέσμευση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για μείωση 5,5%.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου προϊδέασε ότι κατά περίπτωση μπορεί να εκχωρηθεί και το management σε επιχειρήσεις όπως η ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, για τις αρχές του 20111 θα πρέπει να αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του ΑΕΠ η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί σε στενή συνεργασία με τη Eurostat.

Όσον αφορά τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων παραδέχτηκε ότι δρομολογείται και νέα αύξηση από το 2011, η οποία πάντως αναμένει ότι θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα σενάρια που διακινούνται για αύξηση της τάξεως του 50%.

Μέσα στον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για τη σύσταση του νέου χρηματοπιστωτικού ταμείου, τη ρύθμιση για τα «φρουτάκια», τον διορισμό ηγεσίας στη νεοσυσταθείσα Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και για την εξομοίωση των ορίων ηλικίας των εργαζομένων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: