Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ρεπορτάζ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού αλλά μηδενικές αυξήσεις για φέτος και μικρές (1%-1,5%) τη διετία 2011-2012, προβλέπει η συμφωνία για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφεται σήμερα...


Ακόμη, έως τα τέλη Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή οι δύο διατάξεις στα εργασιακά σχετικά με τη μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων (σ.σ. είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο Λοβέρδου), γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες στην ήδη προβληματική αγορά εργασίας με «θύματα» τους εργαζόμενους. Ειδικότερα, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση και παρά τη ρητή αναφορά του μνημονίου για τριετές (2010-2012) πάγωμα των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις βρήκαν τη «χρυσή τομή» και συμφώνησαν στα εξής:

Κατοχυρώνεται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα με ρητή αναφορά στη σύμβαση ότι οι δύο αυτοί μισθοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Για φέτος δεν προβλέπονται αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια ενώ για το 2011 και το 2012 θα προβλέπονται αυξήσεις στον μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού (περίπου 1,50%). Επεκτείνονται και στους συγγενείς εξ αγχιστείας οι ειδικές άδειες (γάμου, θανάτου κ.ά.). Κάθε εργοδότης θα καταβάλλει από 20 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο ώστε μελλοντικά να παρέχεται η δυνατότητα να πηγαίνουν στην κατασκήνωση τα παιδιά των ανέργων.

Η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει σήμερα ενώ θα προηγηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Τονίζεται ότι κατά της συμφωνίας τάσσονται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρινίζεται ότι οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας δεν επηρεάζονται από το μνημόνιο και είναι στην ευχέρεια των δύο πλευρών η σύναψη συμβάσεων με αυξήσεις μισθών.

Οι αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, έρχονται και οι ανατροπές στα εργασιακά (μειωμένη αποζημίωση λόγω απόλυσης ύστερα από έγγραφη προειδοποίηση και αλλαγή στις ομαδικές απολύσεις) αφού εντός του Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ ο νέος ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου.

Σημειώνεται ότι ομαδικές θεωρούνται οι απολύσεις: α) Μέχρι έξι εργαζομένων για επιχειρήσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζομένους. β) Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

Οι αλλαγές στις συντάξεις των ενστόλων

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ενστόλων βρέθηκε χθες το απόγευμα η Βουλή. Αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες διαδήλωσαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις ψηφιζόμενες σήμερα διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού για το Δημόσιο, που αλλάζει άρδην το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται και προκαλούν την αντίδραση των ενστόλων, το νομοσχέδιο: 1.Καταργεί τη διάταξη της θεμελίωσης και καταβολής σύνταξης με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. 2.Αυξάνει με τη δημοσίευση του νόμου από 20 σε 25 τα έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, τα οποία απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και καταβολής σύνταξης των στρατιωτικών που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες (π.χ. ιπτάμενοι, πυροτεχνουργοί, ΕΚΑΜ, ΤΕΕΜ κ.λπ.).

Οπως υποστηρίζουν οι ένστολοι, με το νέο καθεστώς όσοι δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31/12/2014 υποχρεούνται να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία μέχρι να συμπληρώσουν 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή το 60ό έτος της ηλικίας τους, ενώ όσοι έχουν υπηρετήσει σε ειδικές υπηρεσίες επιβαρύνονται με επιπλέον 5 έτη, εφόσον έχουν υπηρετήσει 15 έτη στις ειδικές υπηρεσίες, ειδάλλως παραμένουν πέραν των 5 ετών και τα υπόλοιπα έτη που χρειάζονται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που θα ισχύουν κάθε φορά (δηλ. από 1 έως 15 έτη).

Οπως λένε όμως, όλοι οι στρατιωτικοί εργάζονται μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα, Σαββατοκύριακο, απόγευμα, νύχτα, εν συγκρίσει με τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου που εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, προβάλλουν τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη φύση του επαγγέλματος των στρατιωτικών, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας στην ενεργό υπηρεσία κατά 75% εν συγκρίσει με τους λοιπούς υπαλλήλους και με ποσοστά θανάτων ένεκα ή μη υπηρεσίας κατά 25% αυξημένα, ενώ όπως αναφέρουν ο μέσος όρος ζωής των στρατιωτικών και ιδιαίτερα των αστυνομικών είναι κατά 8 έτη μικρότερος σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν σήμερα μέσο όρο τα 74 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: