Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Και υποθέσεις της περιόδου Σημίτη στην εξεταστική για την οικονομία

Αίσθηση από τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/
Τους κυβερνητικούς συντάκτες προσκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τρέχοντα ζητήματα, κάνοντας παράλληλα απολογισμό του πρώτου χρόνου που βρίσκεται στην εξουσία.

Στην συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους αίσθηση προκάλεσε όταν ο πρωθυπουργός είπε ότι στην εξεταστική για την Οικονομία θα διερευνηθούν υποθέσεις και της περιόδου Σημίτη, πέρα από την πενταετία Καραμανλή.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν είχε ξεκινήσει συζήτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον διεθνών οικονομικών οίκων και αναφέρθηκε η περίπτωση της Goldman Sachs. Τότε ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα πρέπει η περίπτωση αυτή να εξεταστεί από την επιτροπή της Βουλής που θα συσταθεί. Αμέσως επισημάνθηκε από δημοσιογράφους ότι η υπόθεση της Goldman Sachs αφορά την περίοδο Σημίτη και ο πρωθυπουργός απάντησε «θα τα διερευνήσουμε όλα». Σ

την παρατήρηση δημοσιογράφων ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει εξεταστική για την Οικονομία από το 1981, ο κ. Παπανδρέου αποκρίθηκε με ένα ελαφρό μειδίαμα: «Εξεταστική θέλουμε να κάνουμε, όχι να γράψουμε βιβλίο ιστορίας…».

Επίσης όταν ζητήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού στην εξεταστική για το σκάνδαλο της Siemens ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να μπει «στη θέση της εξεταστικής», όπως είπε.

Απαντήσεις σε Σαμαρά

Επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά, ο οποίος είπε ότι είναι εφικτός ο μηδενισμός του συνολικού ελλείμματος στο τέλος του ’11. Ο κ. Παπανδρέου είπε «ας κατέθετε ο κ. Σαμαράς την πρότασή του πριν έξι μήνες για να την εφαρμόζαμε». Επίσης σχολίασε της αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπήρξε ζημιά του Δημοσίου από τις ανταλλαγές στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου λέγοντας ότι η εξεταστική επιτροπή έχει αποδείξει τη ζημιά.

Περαίωση

Ο ελεγκτικός φορολογικός μηχανισμός θα είναι οργανωμένος, στοχευμένος και υπάρχει αλληλοστήριξη μεταξύ των υπηρεσιών ώστε να αποφύγουμε να την επανάληψη περαίωσης στο μέλλον, είπε ο πρωθυπουργός όταν κλήθηκε να σχολιάσει το μέτρο. Συμπλήρωσε, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να αλλάξει η αντίληψη των Ελλήνων περί φοροδιαφυγής και γι’ αυτό αλλάζει ο τρόπος ελέγχων.

Κλειστά επαγγέλματα

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει παρατηρήσεις περί πολιτικών σκοπιμοτήτων στις αντιδράσεις των ιδιοκτητών φορτηγών, ενώ είπε ότι έχει ζητήσει από υπουργούς να μελετήσουν άμεσα νομοσχέδια για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Δηλώσεις Χριστόφια

Όσων αφορά τις δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Νέα Υόρκη πριν δύο ημέρες, ο πρωθυπουργός κράτησε αποστάσεις λέγοντας ότι το ’74 στην Ελλάδα υπήρχε δικτατορία και είναι ευθύνη της δικτατορίας και όχι του ελληνικού λαού, αντίθετα η ευθύνη της Τουρκίας, όπως είπε, είναι τεράστια, αφού έκανε εισβολή και κατοχή, η οποία παραμένει.

Τραπεζικό σύστημα

Όσων αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, ενώ είπε ότι δεν έχει προτίμηση αν αυτός θα είναι η Εθνική Τράπεζα ή το δίδυμο Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Επένδυση στο Ελληνικό

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι ο Ελληνικό πρόκειται να γίνει «ίσως το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης», αλλά θα έχει χρήσεις για να μην μετατραπεί σε εστία εγκληματικότητας.

Τύπος

Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους ξεκίνησε με τα προβλήματα στον χώρο του Τύπου. Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομική κρίση, αλλά και αλλά και στις νέες τεχνολογίες, επισημαίνοντας ότι η νέα γενιά προσανατολίζεται στο internet.

Επίσης κράτησε αποστάσεις από το μοντέλο Σαρκοζί, ο οποίος επιδοτεί μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι η Γάλλοι δεν θέλουν να βάλουν ξένα κεφάλαια στη χώρα τους, αφού επιθυμούν να κρατήσουν ένα είδος εθνικής ταυτότητας στα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: