Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Απλούστευση αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων


Η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίησή της. Στόχος του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι να περιοριστεί στο μισό ή και ακόμη περισσότερο, ο αριθμός των 204 αδειών που απαιτούνται σήμερα, και εντός του Νοεμβρίου ο σχετικός νόμος θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Δεκέμβρη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Αυτό γνωστοποιήθηκε σήμερα, από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ παράλληλα, σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει και η σύνταξη σχεδίου νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας. Ακόμα, η υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του Ν. 3853/2010, έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί άμεσα.

Συνεπώς, τόσο το ΓΕΜΗ όσο και οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2011. Στόχος του υπουργείου είναι η προώθηση αλλαγών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την έναρξη και την αδειοδότηση μιας επιχείρησης μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας της και εκτιμάται ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί και με όσες θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα επιτύχει η χώρα μας ''στην επόμενη έκθεση Doing Business, όπως και στην αξιολόγηση των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, να βελτιώσει αισθητά τη θέση της''.

Το υπουργείο σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ότι «η δυσμενής κατάταξη της Ελλάδας, στην έκθεση Doing Business, η οποία βρίσκεται στην 109η θέση ανάμεσα στις 183 χώρες που αξιολογούνται, με σχεδόν μηδενική μάλιστα πρόοδο κατά την τελευταία 5ετία, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν''.

«Η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δεδομένα για τη χώρα στην ετήσια έκθεσή μας. Ανυπομονούμε να τα ενσωματώσουμε στις μελλοντικές εκδόσεις του Doing Business καθώς θα υλοποιούνται».

Με αυτήν την δήλωση από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Neil Gregory (World Bank - IFC), όπως σημειώνει το υπουργείο, «οι συντάκτες της έγκυρης ετήσιας έκθεσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον αναγνωρίζουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και επισημαίνουν πως οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: