Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Κι όμως: Το (μοναδικό) αδίκημα για το οποίο παραπέμφθηκαν έχει ...παραγραφεί!


Η αθέατη όψη της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλής: Οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ απαλλάχτηκαν για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος - το μόνο αδίκημα που θα τους έστελνε σίγουρα στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρόκριμα η απόφαση και για τα άλλα σκάνδαλα...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο

Οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας παραπέμφθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο για τη Μονή Βατοπεδίου με την κατηγορία της “αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου”. (Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος απαλλάχτηκαν πλήρως).
Πέρασε όμως απαρατήρητο ότι όλοι απαλλάχτηκαν, με μεγάλη πλειοψηφία, από την κατηγορία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό διότι:
- είναι το μόνο αδίκημα για το οποίο δεν υπάρχει σίγουρα θέμα παραγραφής όπως έχει ήδη αποφανθεί το συμβούλιο εφετών στην περίπτωση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, σχετικα με το σκάνδαλο της Siemens.
- το αδίκημα της αυτουργίας σε απιστία είναι σχετικά εύκολο να κριθεί παραγεγραμμένο αφού δεν...
είναι διαρκές και δεν "συνεχίστηκε" μετά τις εκλογές του 2009.
Η απόφαση για το αν έχει παραγραφεί ή όχι το αδίκημα θα ληφθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα επιληφθεί πλέον της υπόθεσης. Αν κρίνει ότι έχει παραγραφεί, θα παύσει η ποινική δίωξή τους χωρίς καν η υπόθεση να απασχολήσει, τελικά, το Ειδικό Δικαστήριο.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα καθοριστικό προηγούμενο και για τις άλλες υποθέσεις σκανδάλων που ερευνούν Εξεταστικές Επιτροπές, κυρίως την Siemens και τα ομόλογα. Αφού δεν τεκμηριώθηκε διακίνηση μαύρου χρήματος, σε μια υπόθεση σαν του Βατοπεδίου, για πολιτικά πρόσωπα λογικό θεωρείται να συμβεί το ίδιο και στις άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των Εξεταστικών Επιτροπών και όταν θα έρθει η ώρα των παραπομπών η ψήφος της Βουλής να είναι επίσης απαλλακτική για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (με εξαίρεση την περίπτωση Μανέλη)...
Αυτή είναι η αθέατη όψη της χθεσινής ψηφοφορίας που δείχνει και ποια θα είναι η συνέχεια της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: