Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο Αχµέτ Νταβούτογλου ήρθε, είδε και απήλθε, χωρίς να κάνει ούτε σπιθαµή πίσω από τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας Δεν άλλαξε τροπάριο...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έφυγε χαµογελαστός όπως ήρθε,  χωρίς να µετακινηθεί καθόλου από τις πάγιες προκλητικές τουρκικές  θέσεις. Ετσι, παρά τα ευχολόγια για εξοµάλυνση των σχέσεων και το  κλίµα φιλίας που επιχείρησαν να περάσουν µαζί µε τον έλληνα οµόλογό  του Δηµήτρη Δρούτσα στις τοποθετήσεις τους, έγινε πάλι φανερό πως  τίποτα δεν έχει αλλάξει
Τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία θέτει ηΑθήνα ως άτυπο χρονοδιάγραµµα για να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις από την Αγκυρα σταελληνοτουρκικά, παρότι όσα είπε – και κυρίως όσα υπαινίχθηκε – ο Αχµέτ Νταβούτογλου στην τριήµερη «επίσκεψη - περιοδεία» στην Ελλάδα δεν εµπνέουν αισιοδοξία, καθώς, όπως λένε διπλωµατικές πηγές, δείχνουν ότι η Τουρκία επιµένει στις γνωστές θέσεις, συµπεριλαµβανοµένης της συντήρησης του casus belli.

Αν και στην Αθήνα λένε ότι δεν πρέπει να περιµένει κανείς «θαύµατα» από τη µια µέρα στην άλλη και θυµίζουν ότιη γειτονικήχώρα διανύει προεκλογικήπερίοδο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ διαπιστώνουν στασιµότητα στις διερευνητικές επαφές, η επιτάχυνση των οποίων ανακοινώθηκε µε πανηγυρικό τρόποαπό τους δύο υπουργούς Εξωτερικών τον περασµένο Απρίλιο στην Αγκυρα και επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν τον περασµένο Μάιο στην Αθήνα.

Παρά τα ευχολόγιαγια εξοµάλυνση των σχέσεων και το κλίµα φιλίας που επιχείρησαν να περάσουν οι Α. Νταβούτογλου και ∆. ∆ρούτσας στις τοποθετήσεις τους, όσοι την περασµένη χρονιά εµφανίζονταν αισιόδοξοι, σήµερα έχουνµάλλον απογοητευθεί. Μετις πρακτικέςτων παραβιάσεων και των υπερπτήσεων στα κατοικηµένα νησιά και παρά τους δηµόσιους ισχυρισµούς του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Αγκυρα δεν αµφισβητεί το καθεστώς νησιών του Αιγαίου, οι Τούρκοι καθιστούν σαφές ότι αυτό ακριβώς κάνουν.

Μπορεί ο Αχµέτ Νταβούτογλουνα δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αµφισβητεί την ελληνικήκυριαρχία και το καθεστώς του Καστελλόριζου,δεν ισχύει όµως το ίδιογια όλα τα νησιά. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όταν στη συνέντευξή του στο Mega ρωτήθηκε γιατί η Αγκυρα δεν σταµατά τις υπερπτήσεις στα κατοικηµένα ελληνικά νησιά,ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας απάντησε λακωνικά πως «αυτήείναι η ελληνική θέση», χωρίςνα διευκρινίσει αν η ελληνική θέση είναι οι υπερπτήσεις ή ότι το Αγαθονήσι είναι ελληνικό. Οι υπερπτήσεις, πάντως, δεν είναι απλώς µια πρακτική που συντηρεί την ένταση. Η Αγκυρα αµφισβητεί ευθέως την κυριαρχία του νησιού, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες, στις ρηµατικές διακοινώσεις που η Αγκυρα στέλνει µέχρι και σήµερα αναφέρει ότι «αµφισβητείται ότι το νησί είναι ελληνικό».

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των τουρκικών µαχητικών, ο Α. Νταβούτογλου τις εξοµοίωσε µε τις ελληνικές αναχαιτίσεις τους. Μάλιστα, τις βάφτισε... ελληνικές παραβιάσεις, παρότι ισχυρίστηκε ότιέχουν µειωθεί. «Κανείς δεν µπορεί να ισχυριστεί ότι όλος ο εναέριος χώρος του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα. Και τα ελληνικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις», είπε χαρακτηριστικά. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι οι µάσκες έπεσαν ήδη µε τις τουρκικές υπερπτήσεις, παραµονές της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούµ, µαζί µε το επιχείρηµα της Αγκυρας ότι για την ένταση στο Αιγαίο ευθύνεται το στρατιωτικό κατεστηµένο. Κιαυτό, διότι όσα είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησαν επί της ουσίας την παραβατική συµπεριφορά της Τουρκίας, σηµειώνουνδιπλωµατικές πηγές.

Αν και ο Αχµέτ Νταβούτογλουκατά την επίσκεψή του στη Θράκη δεν έθεσεδηµοσίως το θέµα τής απευθείαςεκλογής των µουφτήδων από τη µειονότητα,αντί του διορισµού τους από το κράτος,το θέµα επανέφερεµε δηλώσειςτου ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες µέρες πριν απότην άφιξη τουτούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Το παραλλήλισε, µάλιστα, κατά την πάγια τακτική της αµοιβαιότητας που επιδιώκουν οι Τούρκοι, µε την εκλογή του Πατριάρχη. Ωστόσο, ο Τ. Ερντογάν, παρότι αρχηγός ισλαµικού κόµµατος, φαίνεται να ξεχνά ότι στην Τουρκίαοι µουφτήδες διορίζονται, δεν εκλέγονται. Στην πανηγυρική επίσκεψή του στη Θράκη, ο Α. Νταβούτογλου συναντήθηκε µε τους «ψευδοµουφτήδες», κάλεσε τα µέλητης µειονότητάς τουςνα διεθνοποιήσουν τις διεκδικήσεις τους στις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε τη µειονότητα «τουρκοµουσουλµανική», επαναλαµβάνοντας τη ρητορική που θέλει την Τουρκία να εµφανίζεται ως προστάτις όχι µόνο της µουσουλµανικής µειονότητας(τουρκογενούς και µη), αλλά και του συνόλου των µουσουλµάνων στην Ελλάδα.

Η Αθήνα θέτει ως όριο για ουσιαστικές κινήσεις τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, κάτι που αποφεύγει η Αγκυρα
ΟΙ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ
ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ξεχνά ότι στην Τουρκία οι µουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται και έτσι ― λίγες µέρες πριν από την άφιξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα ― παραλλήλισε πάλι το θέµα των µουφτήδων της Θράκης µε την εκλογή του Πατριάρχη, επαναφέροντας το πάγιο επιχείρηµα της αµοιβαιότητας

Τι κρύβεται... κάτω από το Καστελλόριζο

Ο ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ δεν τοποθέτησε τυχαία το Καστελλόριζο – «γεωγραφικά», όπως είπε – στη Μεσόγειο καιόχι στο Αιγαίο. Ηγεωγραφική θέση του Καστελλόριζου και της Στρογγύληςεπηρεάζει καθοριστικά τα όρια της υφαλοκρηπί δας και τηςΑποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ)στην Ανατολική Μεσόγειο.Οι Τούρκοι, λένε διπλωµατικές πηγές, επιθυµούν να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο από τη διαπραγµάτευση για το Αιγαίο, εκτιµώντας ότι µε αυτό τον τρόπο θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτηµα. Και αυτό διότι η πρόσφατηνοµολογία του ∆ιεθνούς∆ικαστηρίουτης Χάγης έχει χειριστεί δυσµενώς τανησιά. Η τουρκική επιχειρηµατολογίαεστιάζεται στο ότιπρόκειται για αποκοµµένεςνησίδες που επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και, άρα, δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αν, για παράδειγµα, πηγαίναµε στη Χάγη για το συγκεκριµένοζήτηµα, η Αγκυρα µετο επιχείρηµα ότιέχει εκτεταµένες ακτές στη Μεσόγειο µπορεί να επικαλεστεί ότι τοΚαστελλόριζο «εµποδίζει» και, άρα, µέρος της υφαλοκρηπίδας του να πάει στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας (και ΑΟΖ), ενώ η τουρκική ΑΟΖ θα φθάνει χαµηλότερα, στα όρια τηςαιγυπτιακής γραµµής.Η θέση αυτή, λένε διπλωµατικές πηγές, δεν είναι ανεξάρτητη από τις ενεργειακές εξελίξεις στην ΑνατολικήΜεσόγειο, καθώς η Αγκυρα θεωρεί ότι εκεί έχει περισσότερα συµφέροντα από ό,τι στο Αιγαίο.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: