Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ...


Παρατείνεται, έως τον Οκτώβριο, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης των εισφορών τακτοποίησης των ημιϋπαιθρίων. Η εξάμηνη αυτή παράταση (η αρχική προθεσμία έληγε 23 Απριλίου), αποτελεί «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και εισήχθη...
στο νομοσχέδιο, για την βιοποικιλότητα.
Την ίδια στιγμή όμως, εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ανείσπρακτα.
Κι αυτό, με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (1η Ιανουαρίου), δεν άλλαξαν τους κωδικούς, όπου κατατίθενται τα πρόστιμα και οι εισφορές νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, με βάση το άρθρο 22 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ).
Έτσι, εκατομμύρια ευρώ δεν εισπράττονται (όταν εθνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη και το τελευταίο ευρώ), ενώ εκατοντάδες φάκελοι που είναι σε εκκρεμότητα, στις Πολεοδομίες, αφού για το κλείσιμό τους, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης καταβολής, των επιβληθέντων προστίμων και εισφορών.
Σε εκκρεμότητα, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, παραμένει και η επανασυγκρότηση των επιτροπών που λειτουργούν στις Πολεοδομίες, με αντικείμενο την ερμηνεία διατάξεων του ΓΟΚ και της πολεοδομικής νομοθεσίας, γενικότερα.
Πρόκειται για τις Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), με αποτέλεσμα, εκατοντάδες υποθέσεις συσσωρεύονται στα Πολεοδομικά Γραφεία,.
Τα προβλήματα, όμως, στην λειτουργία των Πολεοδομικών Γραφείων, από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», επεκτείνονται και στις επιτροπές επικινδύνων, καθώς και στις επιτροπές διερεύνησης των ενστάσεων που υποβάλλουν οι πολίτες, επί των εκθέσεων αυτοψίας.
Οι Πολεοδομίες θεωρούν ότι η αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες και καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: