Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Καταρρίφθηκε ο «μύθος» των υψηλών μισθών στο Δημόσιο λέει η ΑΔΕΔΥ

Βλέπει νέες απώλειες να έρχονται

Ο pρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος
Ο pρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Πλήρη δικαίωση αποτελεί για την ΑΔΕΔΥ το συμπέρασμα της έκθεσης για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο ότι το πρόβλημα δεν είναι οι υψηλοί μισθοί.

«Καταρρίπτει τον επί δεκαετίες συντηρούμενο ''μύθο'' περί υψηλής συνολικής μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βασικό ζητούμενο παραμένει ''η καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση δημοσίων πόρων - πέραν της μισθολογικής δαπάνης''» τονίζει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι η μελέτη οδηγεί σε νέες μισθολογικές απώλειες, που θα επιδεινώσουν την θέση των υπαλλήλων που ήδη μετρούν απώλειες έως και 25%, σε εκμηδενισμό προσλήψεων, σε νέες απολύσεις συμβασιούχων.

«Τα τρία σενάρια προβολής και εξέλιξης του μισθολογικού κόστους, που δημοσιοποίησαν χθες τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, οδηγούν σε νέες μισθολογικές απώλειες, εκμηδενισμό των προσλήψεων, απολύσεις συμβασιούχων και τελικά σε ''διάλυση'' των Δημοσίων Υπηρεσιών, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.

Τονίζει δε ότι διαχρονικά διεκδικεί ένα Νέο Μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει τις αποδοχές της μεγάλης πλειοψηφίας, «θα θεραπεύει τις ανισότητες και θα βρίσκεται στον αντίποδα μιας άναρχης μισθολογικής δομής, η οποία δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων της τελευταίας 25ετίας».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ έχει καταστεί σαφές ότι «αναγκαία και ικανή συνθήκη διεξαγωγής διαλόγου και διαπραγματεύσεων για ένα νέο Μισθολόγιο, είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού».

Δίκαιο μισθολόγιο υπόσχεται η κυβέρνηση

Δικαιωμένη από τις επισημάνσεις της μελέτης αισθάνεται για διαφορετικούς βέβαια λόγους και η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης η μελέτη αυτή δικαιώνει τη μέχρι τώρα κατεύθυνση την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι «τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από τις πολιτικές που ασκούμε, είναι πραγματικά, είναι ορατά, είναι σημαντικά».

Τόνισε δε ότι θα αρχίσει σύντομα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, ενώ στην επόμενη φάση η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ποια μορφή θα έχει το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα είναι νέο, δίκαιο και σύγχρονο.

Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου, επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, θα είναι: «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας. Θέλουμε ένα μισθολόγιο που θα στηρίζεται σε αυτή τη βασική αρχή, που θα είναι δίκαιο, απλό και σύγχρονο και που στην πραγματικότητα θα αποτελεί κίνητρο και όχι αντικίνητρο για να μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη».

Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «στόχος μας δεν είναι, και σε καμία περίπτωση δεν προχωρούμε στο νέο μισθολόγιο για να πετύχουμε περικοπή του μισθολογικού κόστους», για να προσθέσει ότι θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος από 21,5 δισ. ευρώ το χρόνο σε 16,5 δισ. στο τέλος της τετραετίας «από τις πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα και από την επιλογή να προχωρήσουμε πέρυσι στο πάγωμα των προσλήψεων και φέτος στον κανόνα 5 προς 1».

Τόνισε δε ότι «ασκώντας αυτές τις πολιτικές θα έχουμε το πραγματικό, το ορατό, το μετρήσιμο πολύ θετικό αποτέλεσμα να έχει καταστεί στο τέλος αυτής της προσπάθειας η ελληνική δημόσια διοίκηση μια από τις πιο οικονομικές στη λειτουργία τους σε επίπεδο χωρών ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μισθολογικής δαπάνης δημοσίου σε σχέση με το σύνολο των πρωτογενών δαπανών ενός κράτους».

Για τα 15 ειδικά μισθολόγια που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο (στρατιωτικοί, δικαστικοί, διευθυντές ΕΣΥ κλπ) ο κ. Ραγκούσης είπε ότι «θα καταλήξουμε σε ένα μισθολόγιο το οποίο θα έχει ενιαία και κοινή λογική στο εσωτερικό του, αλλά το οποίο δεν θα είναι δυνατόν να μη διακρίνει τις διαφορές από αντικείμενο σε αντικείμενο, από ευθύνη σε ευθύνη και από μία σειρά άλλων παραμέτρων».

ΣΥΝ: νέα επίθεση σε βάρος Δημοσίου

«Η μελέτη για το μισθολόγιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, η οποία ανατέθηκε στις Εταιρείες Hay Group και Icap Group, με κατευθύνσεις και οδηγίες της κυβέρνησης, προδιαγράφει νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο Δημόσιο και ουσιαστικά δρομολογεί τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, με δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία του κράτους και κατά συνέπεια στο κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών και της εξυπηρέτησης του πολίτη» σημειώνει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του.

«Εκείνο που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η προστασία και αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, η ενίσχυσή τους με τους αναγκαίους πόρους για να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και οι δημόσιες υπηρεσίες να ικανοποιούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.»

»Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η οικονομική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από ένα νέο μισθολόγιο που να ανταποκρίνεται στο κόστος ζωής, με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος» καταλήγει ο ΣΥΝ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: