Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Μόλις 1.235 επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας σε σύνολο 18.000 συμμορφώθηκαν και πλήρωσαν τον οφειλόμενο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι υπόλοιπες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αγνόησαν το...
e-mail που τους απεστάλη από την αρμόδια διεύθυνση. Πλέον, οι 16.765 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τον οφειλόμενο ΦΠΑ με τεκμαρτό τρόπο, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα προχωρούν σε έλεγχο, αλλά θα προσδιορίζουν από το γραφείο τους το ύψος του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους. Ουσιαστικά, δηλαδή, στις περιπτώσεις εντοπισμού επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα εφαρμόζεται ένα είδος τεκμαρτού προσδιορισμού του ΦΠΑ.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν, ωστόσο, ότι πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ διότι δεν έχουν εισπράξει ακόμα. Και αυτό συμβαίνει διότι η αγορά λειτουργεί με εξάμηνες και εννεάμηνες επιταγές. Επίσης αναφέρουν ότι περιμένουν να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου η ρύθμιση για την καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ ανεξάρτητα από το πότε θα πληρώσουν τον οφειλόμενο φόρο.
Στις επιχειρήσεις που αγνόησαν το πρώτο e-mail εστάλη τις προηγούμενες μέρες δεύτερο, δίνοντάς τους μια τελευταία ευκαιρία για συμμόρφωση, μέχρι την Τετάρτη 4 Μαΐου.
Ελεγχοι
Στο μεταξύ, εκτεταμένους ελέγχους προς πάσα κατεύθυνση με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο τίθενται 9.173 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ, 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου, 1.700 φυσικά πρόσωπα με αμοιβές από εμπορικές επιχειρήσεις, συμβολαιογράφοι και τραγουδιστές με ληξιπρόθεσμες οφειλές, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι 1.137 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις εκθέσεις προόδου των πέντε Ειδικών Ομάδων Εργασίας που συγκροτήθηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης. Ειδικότερα, στο στόχαστρο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών εντάσσονται:
– Οι τραγουδιστές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– Οι συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– Οι φορολογούμενοι με οφειλές άνω των 200.000 ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
– Οι 1.137 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος βάσης 2009) και όλες οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο Χ. Α. επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ.
– 1.700 φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν αμοιβές από εμπορικές επιχειρήσεις. Στους ανωτέρω φορολογουμένους θα διενεργηθούν προσωρινοί έλεγχοι.
– Ελεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα).
– Φορολογούμενοι οι οποίοι ξέχασαν να δηλώσουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος την αξία του ακινήτου τους.
– Φυσικά Πρόσωπα τα οποία δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Στους ανωτέρω θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, θα ξεκινήσει άμεσος έλεγχος των μη υποβαλλόντων δήλωση. Σημειώνεται ότι εντοπίστηκαν 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ.
– Οι φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα.
– Οι κάτοικοι εξωτερικού με ληξιπρόθεσμες οφειλές και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
– Οι ιδιοκτήτες μισθωμένων από το υπ. πολιτισμού ακινήτων, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: